części. Następnie ułożyć pierwszy krążek ciasta, posmarować go cienką warstwą dżemu/konfitury oraz kremem. Całość przykryć kolejnym blatem, którego także smarujemy dżemem/konfiturą i przykrywamy ostatnim plackiem. Wierzch i boki dokładnie posmarować pozostałym kremem. Dekoracja. Wierch tortu obsypać wiórkami kokosowymi, a boki zarumienioną na suchej patelni (i ostudzoną) - bułka tartą. Całość udekorować wg uznania i schłodzić w lodówce. (Mój(...)każdy lubi jak ziarenka zachodzą pomiędzy zęby. Ładnie będzie też wyglądała posypka z ciemnych ciastek - bądź zmielonych orzechów. - Jak wspomniałam ciasto jest dość ciężkie, więc jeśli wystąpią problemy z jego "składaniem" - tzn. krem będzie opadał pod wpływem ciężkości kolejnego placka - tort wstawiajcie do lodówki, aby krem robił się bardziej stabilny i sztywny
Di gotujeponieważ kawałki jabłek budzą skojarzenia z popularną kiedyś wędliną (choć w wielu domach to po prostu kakaowy jabłecznik lub murzynek z jabłkami). Ciasto to warto zrobić szczególnie jesienią, kiedy mamy tanie i najpyszniejsze jabłka. A sam placek robi się bardzo prosto – składniki wystarczy zmiksować, a następnie wmieszać pokrojone jabłka i orzechy. Polecam zaromatyzować je cynamonem i rumem. Tanim(...)kosztem mamy dużą blachę pysznego ciasta – to dlatego kiedyś robiono je na większe przyjęcia typu imieniny. U mnie część znika jeszcze ciepła. Składniki: 5 sporych jabłek 5 dużych, ekologicznych jajek 3 szklanki mąki 3 czubate łyżki kakao 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany 1 szklanka oleju 1 łyżka rumu lub koniaku (można pominąć) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka
Poezja smakuplacków nie wchodziło w grę. Po długich poszukiwaniach, testując różne receptury, udało nam się wreszcie trafić na właściwy przepis, z którego placki wychodzą jak marzenie. Prawie zawsze Z tortillą jest w końcu jak z każdym innym ciastem – ma swoje humory i raz wychodzi idealne, a kiedy indziej zupełnie przeciętne. Jeśli nie macie czasu i ochoty na własnoręczny wyrób
Niedzielny kucharzBardzo fajna alternatywa i dla piernika i dla biszkopta. Szybki i pyszny placek, który zasmakował u mnie całej rodzinie. Polecam wypróbować, prawie mamy sobotę więc bez przeszkód ciasto na popołudnie lub jutrzejszą niedzielę, można przygotować. BISZKOPT NA PIERNIKU Piernik: 1,5 szklanki mąki pół kostki margaryny 1/3 szklanki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki przyprawy do piernika
Gotuję Testujęgładkie ciasto. Następnie dzielimy na 7 części z tym że jedna część ma być mniejsza od pozostałych. Z sześciu formujemy placki, napełniamy farszem i zlepiamy , tworząc bułeczki. Układamy w formie wyłożonej papierem. Smarujemy je rozmąconym jajkiem. Ostatnią część ciasta wałkujemy i kieliszkiem wycinamy kółka na ryjki. Rurką do napoju robimy małe dziurki. Kolejne kółeczka przecinamy na 4 części
Radość kipiąca uśmiechem.naczynia. Na początku jest strasznie płynne i kleiste, ale w miarę wyrabiania nabiera elastycznej konsystencji. Wykładam na posypany mąką blat, rozwałkowuję cienki placek, smaruję dżemem i zwijam jak roladę zaczynając z jednego końca do środka ciasta i z drugiego końca również kierując się ku środkowi. Obydwie rolady rozdzielam za pomocą radełka i każdą z nich kroję w kawałki
Ciasteczkowy Potwórfolią i pozostawić do wyrośnięcia delikatnie hakiem zagnieść powtórnie ciasto,dodać namoczone wcześniej owoce i mieszać do połączenia owoców z ciastem ciasto przełożyć na blat oprószony mąką i podzielić na 2 porcje.Każdą porcję rozwałkować formując owalny placek o grubości 2,5 cm.Rozwałkować marcepan i uformować 2 wałki jednakowej grubości na długość uformowanego owalnego placka.W każdej owalnej(...)porcji ciasta zrobić wałkiem wzdłuż pośrodku wgłębienie i ułożyć w nim marcepan.Kazdą porcję ciasta złożyć tak zakładając,by pozostawić z boku 2 cm wolny rant.Miejsce złaczenia posmarować mlekiem.Tak pryzgotowane strucle ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,przykryć ściereczką i pozostawić około 30 minut do wyrośnięcia piekarnik rozgrzać do 180` C.Strucle posmarować mlekiem i piec 30 minut do zrumienienia.Studzi
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!moje nowe dzieło, mój pierwszy: Placek z jabłkami - w mojej ulepszonej wersji z gruszką :) co najważniejsze jest TANIE , szybkie i smaczne :) Składniki: 3 szklanki mąki tortowej 1 szklanka cukru pudru 4 duże jajka (jeżeli są małe to 5 jajek) 2/3 kostki masła lub masła roślinnego ( 16 dag ) 2 opakowania cukru wanilinowego 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia(...)dużych łyżek kwaskowatej śmietany (12%) bądź kefiru 4 duże jabłka (najlepiej antonówki - ale inne też się nadają ) można ale nie trzeba dodać też gruszkę cukier puder do posypania ciasta tłuszcz do wysmarowania formy bułka tarta / odrobinę mąki do wysypania formy Wykonanie: Ciasto : oddzielamy najpierw żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno. Masło ucieramy z cukrem pudrem oraz dodajemy po trochu
W Moim Magicznym Domujajko i jogurt i zagniatamy gładkie ale dość luźne ciasto, które schładzamy w lodówce co najmniej 30 minut. Po tym czasie dzielimy ciasto na 2 równe części wykładamy je do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia.Jeden placek pieczemy przez ok 25- 30 minut w 180 st. C. Natomiast drugi podpiekamy przez ok 15 minut. Masa karmelowo - słonecznikowa: 150g ziaren(...)słonecznika 1 łyżka miodu 1/2 szkl cukru 2 łyżki jogurtu naturalnego 50g masła Rozpuszczamy na patelni miód, cukier, masło i jogurt, następnie wsypujemy słonecznik i całość dokładnie mieszamy.Na podpieczone ciasto wylewamy masę słonecznikową i wstawiamy z powrotem do piekarnika na kolejne 20min. Słonecznik powinien nabrać miodowej barwy. Krem budyniowo-karmelowy: 2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki
Cynamonowe szczęściecebula - czosnek granulowany - imbir - cukier Wykonanie: Do mąki dodajemy wody, aby powstało nam naleśnikowe ciasto. Dodajemy sody oczyszczonej i cytryny. Cytryna da nam specyficzny kwaśny smak typowy dla placków injera (oryginalnie w wyniku fermentacji), a poza tym, w połączeniu z sodą spowoduje, że placki będą bardziej puszyste. Fasolę kroimy na 3-4 cm kawałki. Podobnie robimy z marchewką
Kryzysowa Książka Kucharskamalinami: Od dłuższego czasu zbierałam się do zrobienia "nadzianego" śniadania, jednak zawsze do głowy wpadał mi inny pomysł- domyślnie mniej skomplikowany, który szybko realizowałam. Pomijając oczywiście wszelkie plany na placki z nadzieniem, które wydawały mi się o niebo trudniejsze do wykonania. Okazuje się, że były to tylko bezpodstawne obawy, które obaliłam tworząc moje BANALNE placuszki drożdżowe. Nie obeszło(...)odkładamy na 10 min twaróg mieszamy z jogurtem i łyżką ksylitolu na papierze do do pieczenia tworzymy placuszki: kładziemy łyżkę ciasta, nadziewamy łyżeczką twarogu i przykrywamy kolejną łyżką ciasta całość pieczemy ok 25 min w 175 stopniach gotowe placki ozdabiamy jogurtem naturalnym i malinami Polecam używanie dobrej jakości jogurtów, czyli tych w których składzie nie znajdziemy mleka sproszkowanego
healthy dreamsciągle mieszamy łącząc składniki Ciasto przekładamy na stolnicę i dalej wyrabiamy rękami Ciągle podsypujemy mąką , by nie przywarło do stolnicy Całość wyrobionego ciasta dzielimy na mniejsze kawałki i każdy osobno wałkujemy Z każdego placka wykrawamy okrągłe placuszki, a na nim wykładamy przesmażoną cebulę z kaszą, zlepiałam brzegi, gotowałam w posolonym wrzątku. Przygotowanie farszu(...)gałką i majerankiem - wymieszałam dokładnie Jeśli miałabym biały ser, to dołożyłabym go do farszu. Pierogi zyskałby jeszcze na smaku :) Odsmażone i polane cebulką, pyszne bardzo ! Jeśli zostanie nam ciasta, to pokroimy je na kluseczki
Proste Potrawyciasto będzie odchodzić od palców ) schłodzić 30 minut w lodówce. Brzoskwinie osączyć z zalewy i pokroić w małą kostkę. Po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić na 6 części i każdą część rozwałkować na cienki placek. Na trzech ułożyć w rządku wcześniej rozmrożone wiśnie, na pozostałych trzech pokrojone brzoskwinie. Placki zwinąć jak naleśniki. Ruloniki ułożyć na blasze wyłożonej(...)tworząc piramidkę. Trzy ruloniki posmarować cienką warstwą bitej śmietany, nałożyć dwa i warstwę śmietany. Na wierzch położyć jeden rulonik. Całość posmarować resztą bitej śmietany. Posypać startą czekoladą i wstawić ciasto na kilka godzin do lodówki Uwaga – sprawdzona rada 1) jeżeli ciasto podczas wyrabiania będzie się ciągle kleiło ( a na pewno będzie ) należy dodawać
Świat Smakujabłkami uwielbiam pod każdą niemal postacią. A sposobów na ich wykorzystanie jest na prawdę wiele. Na podwieczorek można przygotować pyszne ciasto z jabłkami , a na obiad np. kładzione kluski . Najbardziej popularnym jednak daniem są chyba placki z jabłkami. W zeszłym roku na moim stole królowały maślankowe placuszki z jabłkami , tym razem przygotowałam tradycyjne racuchy. Moja mama musiała zawsze(...)rodzynek tłuszcz do smażenia cukier do posypania placków Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy. Drożdże rozkruszamy. Dodajemy do nich cukier waniliowy, sól i cynamon. Zalewamy ciepłym (nie gorącym) mlekiem. Łączymy dokładnie wszystkie składniki. Dodajemy przesianą mąkę i jajka. Mieszamy. Dodajemy obrane i pokrojone na mniejsze kawałki jabłka i rodzynki. Łączymy je z ciastem. Odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu aż ciasto
Pobite gary Barbaryteraz nasze jabłka cukrem,kaszą manną i cynamonem. ( kasza manna wchłonie nam doskonale sok jaki powstanie nam podczas pieczenia ) Teraz układamy pokrojone w plasterki banany. Bierzemy drugą część ciasta dodajemy kakao,zagniatamy aby się połączyło i robimy wałek o średnicy 4 cm. Lekko spłaszczamy i kroimy w plasterki tak jak kiełbasę. W ten sposób pokrojone plasterki układamy na jabłkach(...)pianę,białka ubijamy na sztywno dodajemy po trochę cukier a na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i lekko mieszamy. Wylewamy naszą pianę na nasz placek i łyżką rozprowadzamy po całej powierzchni. Teraz bierzemy trzecią część ciasta i podobnie jak z drugiej części robimy wałek,tylko teraz oczywiście już bez dodawania kakao. kroimy go w plasterki w kształcie sęków i układamy
Przepisy i porady kulinarne