Rabarbar to warzywo, które kojarzy mi się z dzieciństwem - pierwsze skojarzenie kompot, placki i dżem rabarbarowy ♥ Uwielbiam jego lekko kwaśny smak, dlatego też postanowiłam połączyć go ze słodkim ciastem drożdżowym. Poniższa drożdżówka była pyszna - miękka i bardzo puszysta. Kwaśny rabarbar idealnie skomponował się ze słodką kruszonką. Składniki na 2 małe keksówki (lub formę
Ugotowaćsól i rozkruszone drożdże oraz przyprawy. Zrobić wgłębienie i dodać oliwę z oliwek i trochę rozcieńczonego z wodą mleka. Wyrabiać ciasto dodając stopniowo resztę wody z mlekiem.Odstawić w ciepłe miejsce na około 1h. Rozwałkować na placek o grubości ok. 1 cm. Wyciąć koła o średnicy około np. przy pomocy miski o średnicy(...)ciasto nakładamy cebulę pokrojoną w piórka, żółty ser, plasterki kiełbasy, plaster pomidora oraz oliwki. Pieczemy w 220 stopniach ok. 20 minut. Najlepiej obserwować nasze pizzerinki w trakcie pieczenia. Gotowe mini pizze udekorować świeżą bazylią albo oregano bądź suszonymi ziołami. pizzerinki z kiełbasą i oliwkami
Bon Appetit MałgorzatyDzisiaj mam dla Was przepyszne danie! Langosze , to placki smażone w głębokim oleju, tradycyjnie wykonuje się je z połączenia mąki pszennej, mleka, ziemniaków i drożdży, ja postawiłam na wersję kompletnie inną, poszalałam trochę! A co! Dodałam dynię, przyprawy korzenne a całość podałam z sosem śmietanowym z kolendrą! Idealne danie na obiad czy kolację, zaskoczy Was smakiem, kolorem(...)ziemniaków - sól - przyprawy korzenne: zmielony kardamon, cynamon i kolendra Drożdże wymieszaj z mlekiem, dodaj do mąki i pozostałych składników, wyrób elastyczne ciasto, odstaw na 15 minut. Z ciasta robimy gruby wałek, odkrwamy spore części wałkujemy na cienkie placki i wrzucamy na gorący olej, smażymy na złoty kolor. Sos śmietanowy: - 3 łyżki śmietanki 18% - 3 łyżki jogurtu greckiego - 2 łyżki
SMYKWKUCHNIbezy przełamana jest kwaśnymi pieczonymi śliwkami, całość dopełniona bitą śmietaną. Ciasto można zacząć robić dzień wcześniej. Wówczas można przygotować ciasto kruche, włożyć je do lodówki, aby sobie odpoczywało (nieupieczone oczywiście), można również upiec śliwki, można też przygotować bezowy placek, i zostawić w piekarniku na całą noc do całkowitego wystudzenia. Składniki na duża blachę 38 cm na 25 cm Ciasto(...)nakłuwać widelcem. Włożyć do lodówki na minimum godzinę lub jak się zmieści to do zamrażali (razem z formą oczywiście) – Chłodzenie jest konieczne, bo inaczej ciasto podczas pieczenia skurczy się. Po tym czasie ciasto włożyć do nagrzanego do 180 st. piekarnika, piec 25 min. Spód ma być dobrze wypieczony, ale nie przesuszony. Upieczony spód ostudzić, następnie schłodzić do temp
moj przepis naCiasto w formie tortu. Czemu nie? Spód nieco grubszy. Nie przekrawałam go na dwa placki. Dzięki temu doskonale wyczuwa się w nim aromat migdałowy. Masa jak pianka. Puszysta, lekka, pyszna i ten krem morelowy.... wspaniały. ( Tortownica 26 cm) Składniki na ciasto: 170 g (1 szklanka) mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kuchnia u Krysikokosowy to pozycja obowiązkowa dla wielbicieli kokosowego smaku. Wiórki kokosowe są mocno wyczuwalne w strukturze i smaku sernika oraz w spodzie z ciasta kruchego, który również je zawiera. Sernik jest zwarty, ciężki i wilgotny, ma formę placka (podobnie jak sernik królewski ), po upieczeniu najlepiej kroić go w kwadraty. Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 25x14x7 lub podobnej wielkości(...)Sernik kokosowy Składniki: ciasto kruche 80g mąki pszennej 30g wiórków kokosowych 30g cukru pudru 50g masła szczypta soli masa serowa 350g twarogu trzykrotnie zmielonego lub gęstego z wiaderka 2 jajka 50g cukru 100g wiórków kokosowych 80g śmietanki 30% 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 0,5 łyżki mąki pszennej Wykonanie: - składniki na masę serową powinny być
Smakołyki Berenikipieczenia szczypta soli Masa: 8 cytryn 6 świeżych moreli (albo paczka suszonych) 500 g cukru Sposób przygotowania: Z podanych składników zagnieć ciasto i włóż na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkuj je na placek grubość 0,5 cm i przenieś do dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia, brzegi zawiń do góry. Piecz ok 25 min w piekarniku nagrzanym 200C(...)Masa: Cytrynę dobrze umyj i wyparz wrzątkiem, następnie pokrój w plastry i usuń pestki ( jeżeli lubisz trochę goryczy całą cytrynę zblenduj, jeżeli wolisz mieć mniej goryczy w cieście najpierw starkuj skórkę i oddziel miąższ cytryny od białej otoczki, następnie zblenduj). Morele dobrze umyj i wyciągnij pestkę, również zblenduj. Owoce w konsystencji papki włóż do garnka, zasyp cukrem i smaż
Niezły Młynekracuchy z gruszkami Podane na śniadanie placki z gruszkowym nadzieniem sprawią, że raźniej spojrzymy na trudy nadchodzącego dnia. składniki dla czterech osób 2 szklanki mąki 1 szklanki mleka zsiadłego mleka 2 jajka 3-4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 gruszki szczypta cynamonu łyżka oleju sposób przygotowania Do miski wsypujemy mąkę, cukier, cynamon i proszek(...)najlepiej teflonową), dodajemy na nią odrobinę oleju, a następnie przecieramy ją papierowym ręcznikiem. Kawałki gruszek dodajemy do ciasta i mieszamy, jeżeli ciasto jest za gęste, to dodajemy do niego nieco wody. Nabieramy ciasto łyżką i smażymy je na patelni, na niewielkim ogniu. Placki smażymy z obu stron, aż lekko zbrązowieją, a następnie przekładamy je na talerze
Miód i pieprzwlać resztę wody i dodać sól, zagnieść ciasto. Wlać oliwę, wyrobić gładkie, nielepiące ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podzielić na 6 równych części. Z każdej uformować kulę, rozwałkować na placki grubości 4-5 mm. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie placuszki posmarować oliwą(...)ułożyć na nich przekrojone na pół pomidorki. Czosnek pokroić w cienkie plasterki, ułożyć na cieście razem z igiełkami rozmarynu. Posypać solą i pieprzem. Piec w 200 st. C. przez 25-30 minut, aż się ładnie zezłocą. Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego! A ja tymczasem kończę się pakować, i pędzę na umówione spotkanie. Po drodze mam zgarnąć jeszcze dwie uczestniczki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeniej kilka nowości :-) Jedną z nich jest syrop trzcinowy złocisty, który w moim odczuciu jest wręcz fantastyczny! Możecie go z powodzeniem dodawać do ciast, deserów, kawy... do czego tylko zapragniecie :-) Ja ostatnio polałam nim placki z jabłkami i smakowały obłędnie... Polecam Wam i syrop i taką właśnie wersję placków :-) Przepis na placki znajduje się tutaj: KLIK
Czary - gary w kuchnisię mokry "piasek". Mleko i jajka dokładnie roztrzepać. Dosypać suche składniki i zmiksować na małych obrotach do czasu aż się połączą. Ciemny placek pokroić na kawałki i rozdrobnić w blenderze. Dodać 1/2 szklanki jasnego surowego ciasta i ok. 1/2 szkl wody (wodę dodawać stopniowo! ja się rozpędziłam i wyszło mi trochę za rzadkie, bo córcia w międzyczasie podkradła
Smakołyki Asidurszlaka) i zostawiłam na kilka godzin aby się rozmroziły i ściekł z nich cały sok. (tą czynność również wykonałam dzień wcześniej). Rano ciasto podzieliłam na 15 części. Każdą część zrolowałam w taki wałeczek: Rozwałkowałam na placek długości 30 cm i szerokości ok 10 cm i na jednym jego brzegu rozłożyłam rząd, dokładnie odsączonych wiśni, które dodatkowo obtoczyłam(...)bułce tartej zwinęłam w rulonik - jak naleśnika. Boki ciasta można delikatnie zwilżyć zimną wodą wtedy lepiej się zlepią Ruloniki ułożyłam na blasze w małej odległości od siebie i piekłam ok 25 minut - aby delikatnie nabrały złotego koloru. Wystudziłam. Ciasto nie wyrasta więc spokojnie można ułożyć większą ilość ruloników na jednej blasze. Teraz przechodzimy do robienia kremu: Śmietanę ubiłam na sztywno
sierotka maRysia w kuchnipołączenie niebanalne w swej prostocie, a jakie pyszne!!! Słodki, kremowy budyń i kwaśne, intensywne w smaku wiśnie, wszystko to na mięciutkim drożdżowym placku, delikatnie oprószone kruszonką... No mówię Wam, dla mnie bomba!!! Polecam! Składniki na ciasto drożdżowe z budyniem, wiśniami i kruszonką CIASTO: 400 g mąki pszennej, ja zawsze używam tortowej (dobrej jakości) 20 g świeżych drożdży 180 ml ciepłego
Rozpustne gotowaniePoza babą cytrynową nie piekłam nic innego na Wielkanoc. Dziś przygotowałam swój pierwszy mazurek;) Po całym ucieraniu ciasta, przygotowaniu masy kajmakowej, wyszedł mi co prawda dość cienki placek, ale w smaku wyborny! Przepis wzięłam od Kaś , i na jednym razie pieczenia go na pewno się nie skończy;) Składniki na spód 60 g orzechów włoskich 60 g cukru(...)utrzeć z masłem, następnie dodać żółtka utrzeć, mielone orzechy z cukrem i utrzeć. Dodać mąkę z skórką cytryny i dokładnie wymieszać. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Wygładzić powierzchnię, przy bokach nanieść więcej ciasta, by wychodziły na ok 0,5 cm wysokości. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec ok 25 min. Przygotować maskę kajmakową
pink enveloperąk ;) nie piszę ile mąki, bo to zależy ile uszek chcecie otrzymać, a co do wody, to też będzie wiadomo, chodzi o to, by ciasto było bardzo elastyczne i dobrze się rozwałkowało na cieniutki placek. Składniki na farsz:kapusta kiszona (może być z marchewką)suszone grzybycebulaSposób przyrządzenia:W garnku gotujemy kapustę do miękkości, którą wcześniej bardzo drobno pokroiłam(...)lepić uszka. Zasada lepienia uszek jest bardzo prosta. Jeśli nie mamy odpowiedniego sprzętu do zlepienia uszek, to po prostu wycinamy z małej literatki (szklaneczki) kółko, nakładamy farsz, zlepiamy ciasto i dwa "rogi" wyciagamy trochę palcami i ściskamy. Uszka to po prostu takie małe pierogi ;) Najlepiej żeby ciasto było bardzo cieniutkie. Wskazówki:Zarówno uszka jak i pierogi można zrobić
upichcicpatrzyłam w różnych sklepach, niektóre ciężko było nią nazwać, szczególnie gdy były strasznie twarde. Moje były na cienkim cieście, puste w środku, czyli takie, jakie powinny być. Dzięki czemu, mogłam je bez większych problemów rozciąć, tak, aby mieć dwa placki, choć możecie się pobawić w różny sposób zawijania. Tak, jednak jest najprościej. Ps1. następna akcja „gotowanie za głosowanie(...)Posolić i popieprzyć do smaku. Pitę można uprzednio podgrzać, choć nie trzeba. Ja kupiłam gotowe cienkie placki, rozcięłam je na pół wzdłuż, tak że powstały mi dwa koła. Możecie także użyć pity grubej, ale my preferujemy kebab na cienkim cieście. Na środek nakładać surówkę nr 1, potem nr 2, mięso, a na koniec polać sosem. Zwijać wg instrukcji pokazanej
Fabryka pomysłów