ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:59/576)

Drożdżówki ze śliwkami. 170

Ostatni już przepis z wykorzystaniem naszych węgierek. Pyszne, puszyste ciasto drożdżowe z soczystymi śliwkami i chrupiącą kruszonką. Uwielbiam zapach drożdżowego ciasta, który wypełnia kuchnię. Lubię patrzeć jak bułeczki rumienią się w piekarniku. Lubię je jeść jeszcze ciepłe, czasami gorące, delikatnie oprószone cukrem pudrem nie rzadko wymieszanym z cynamonem. Tak właśnie pachnie jesień w mojej kuchni... Składniki na drożdżówki ze śliwkami

Rozpustne gotowanie
Idealne ciasto drożdżowe. 22701

Ciasto drożdżowe jest faworytem w mojej kuchni, ale tak nie było od samego początku. Najpierw moje ciasto nie rosło, następnie było bardzo kruche, no i jeszcze, że było okropnie nie smaczne. Dopiero po kilku latach nieudanych prób udało mi się je zrobić! A więc zapraszam na idealne ciasto drożdżowe do wypieków. Składniki: 500 g mąki pszennej 2 łyżki cukru

Kuchnia Łukasza
Drożdżowe paszteciki z kapustą i pieczarkami 567

Farsz:1 kg pieczarek½ kg kiszonej kapusty1 cebulasólpieprzoliwa do smażeniaCiasto drożdżowe:500 g mąki1,5 łyżeczki drożdży instant2 łyżeczki cukru1 łyżeczka soliok. ½ łyżeczki gałki muszkatołowej¾ szklanki mleka 250 g masła2 jajkaDodatkowo:1-2 łyżki kwaśnej śmietanymak lub sezamNapiszę krótko... najpyszniejsze paszteciki jakie próbowałam. Kruche z zewnątrz, mięciutkie w środku i wypełnione po brzegi aromatycznym farszem z kapusty i pieczarek(...)zmiękną, a cały sok, które puszczą – wyparuje. Dorzucić posiekaną kapustę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć jeszcze kilka minut. Zdjąć z ognia i całkowicie wystudzić.Teraz czas na ciasto drożdżowe. Do rondelka wlać mleko i włożyć masło. Podgrzewać na małym ogniu, aż masło się całkowicie rozpuści. Zdjąć z ognia i przestudzić. Gdy mleko będzie letnie – wbić dwa jajka

Świat Domowej Kuchni
Kulebiak z kapustą i grzybami 220

Jedną z naszych wigilijnych potraw jest kulebiak, koniecznie z kapustą i grzybami. Kulebiak to taki staropolski wielki pieróg. Robiony z ciasta drożdżowego, napełniony kiszoną kapustą i suszonymi borowikami przesmażone z cebulką. Jest bardzo sycący, jednak zawsze cały znika ze stołu jeszcze podczas wigilijnej kolacji:) To świetny dodatek do gorącego barszczu... Ciasto:  30g świeżych drożdży, 2 szklanki mąki pszennej(...)zeszklić na odrobinie oleju. Dodać kapustę oraz grzyby i dusić około 8 min na małym ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać całe jajko i żółtko.  Wyrośnięte ciasto drożdżowe ponownie zagnieść i rozwałkować na kształt prostokąta. Na środku ułożyć farsz. Złożyć wszystkie brzegi do środka i delikatnie zlepić.  Ułożyć w natłuszczonej formie keksówce. Posmarować rozkłóconym białkiem

Z miłości do słodkości
Ciasto drożdżowe z maślana kruszonką 152

robiłam pierwszy raz ciasto drożdżowe, miałam ogromnego pietra, że się nie uda. Strach był, ale jak się okazało miał tylko wielkie oczy ;) To ciasto potrzebuje tylko odrobinę więcej czasu oraz ciepła naszych rąk, a na pewno się uda ! Jest to przepis na takie podstawowe ciasto drożdżowe do którego możemy dodać na górę nasze ulubione owoce czy pokombinować ze smakami kruszonki(...)oraz jednej łyżki cukru zrobić zaczyn i odstawić do podrośnięcia. 2. W tym czasie zagnieść kruszonkę i schować ja do zamrażalki. 3. Z wyrośniętego zaczynu i reszty składników zagnieść ciasto i odstawić je do podrośnięcia na około 30 minut. 4. Po tym czasie jeszcze raz krótko zagnieść, a następnie przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić w ciepłe miejsce

Gotowanie...to proste !
Masa makowa do makowca. 164

ciastem zostawiamy kilka centymetrów luzu,aby ciasto gdy zacznie nam rosnąć miało gdzie się wypełnić. Do naszego maku możemy oczywiście dodać inne bakalie wg. naszego gustu.  Przepis na ciasto drożdżowe znajdziesz tutaj : http://krzyskuchnia.blogspot.com/2013/11/przepis-na-ciasto-drozdzowe.html Rada : Aby nam nasze makowce nie pękały podczas pieczenia nasze ciasto drożdżowe nie może być ani za twarde,ani też za wolne ! A przede

Przepisy i porady kulinarne
Stollen - Bożonarodzeniowa niemiecka strucla z bakaliami 238

luksusowego,słodkiego chleba spożywanego podczas Świąt Bożego Narodzenia,głównie w Niemczech i Holandii.Prawie cała północna Europa delektuje się w zimie tym smacznym ciastem pochodzącym z Niemiec.To dosyć ciężkie,zwarte ciasto drożdżowe zawierające dużą ilość rodzynków,skórkę pomarańczową i marcepanowe nadzienie.Jest zaskakujące  pyszne i bardzo aromatyczne i choć to ciasto drożdżowe,to im starsze tym lepsze.Zawsze obowiązkowo posypane sporą ilością(...)odważyć mąkę,dodać cukier,letnie mleko i ubite jajka i hakiem wyrabiać ciasto.dodając kawałkami pokrojone w kostkę masło.Misę przykryć folią i pozostawić do wyrośnięciadelikatnie hakiem zagnieść powtórnie ciasto,dodać namoczone wcześniej owoce i mieszać do połączenia owoców z ciastemciasto przełożyć na blat oprószony mąką i podzielić na 2 porcje.Każdą porcję rozwałkować formując owalny placek o grubości

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb graham z ziarnami na zakwasie 340

ziaren siemienia lnianego. Dodatkowo: Masło do wysmarowania keksówki. Sposób przygotowania: W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę pszenną, letnią wodę i zakwas. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe(...)miski z zaczynem dodać pozostałe składniki ciasta chlebowego tj. obie mąki, wodę, sól, ziarna i pestki i dobrze wyrobić luźne ciasto (ja wyrabiam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na   8 - 12 godzin do wyrośnięcia. Keksówkę dokładnie wysmarować masłem. Do tak przygotowanej formy przelać ciasto, przykryć czystą ściereczką, owinąć

Gospodyni Miejska
Najlepsze bagietki pszenne 176

bagietki pszenne są tak smaczne, że Piotrek nie pozwala im nawet przestygnąć na kratce, zjada je gorące. Dobrze, że mój robot z hakiem do wyrabiania świetnie radzi sobie z ciastem drożdżowym, to znacznie skraca czas przygotowania bagietek. Bagietki włącznie z pieczeniem są gotowe w ciągu 1,5 godziny. Nie ma nic trudnego w ręcznym zagniataniu ciasta drożdżowego, ale ja wolę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Colomba wielkanocna w wersji uproszczonej 204

Colomba to włoskie  wielkanocne  ciasto drożdżowe o kształcie  gołębicy  / zobacz / Moja colomba ma tylko kształt gołębicy, a zastąpi tym razem tradycyjną  świąteczną babkę ucieraną. Zamiast ciasta drożdzowego przygotowałam  ciasto ucierane i  upiekłam je  w foremce ,w której tradycyjnie wypieka się  wielkanocna colombę. Bakaliowe , pachnące migdałami i pomarańczami  ciasto ucierane może(...)powodzeniem zastąpić pracochłonne  oryginalne ciasto drożdżowe. Składniki : /w temp. pokojowej/ 200 g mąki pszennej 150 g mąki ziemniaczanej 3 jaka  180 g cukru pudru 150 g masła  1 szklanka mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej po jednej łyżeczce aromatu migdałowego i waniliowego  szczypta soli 100 g  całych migdałów gruba

Zakamarki mojej kuchni
Podsumowanie miesiąca - czerwiec 207

purée z batatów i szparagi Gulasz wieprzowy z suszonymi pomidorami Makaron "3 sery" Zupa pomidorowa z serowymi grzankami Słodkości: Ciastka francuskie z serkiem i truskawkami Chrupiące bułeczki na truskawkach Ciasto drożdżowe z truskawkami, rabarbarem i kruszonką Ciasteczka owsiane z bakaliami Cytrynowe ciasteczka owsiane Przekąski: Wytrawne roladki z ciasta francuskiego Pasta jajeczna z awokado Inne: Kompot z truskawek i rabarbaru Dżem(...)Moje kulinarne (i nie tylko) plany na lipiec to:   Bób, bób i jeszcze raz bób Bataty w roli głównej - zupa krem, frytki i w każdej innej postaci Ciasta drożdżowe z owocami Tarty, nie tylko na słodko Gulasz z boczkiem i soczewicą na piwie Prażona ciecierzyca - na wytrawnie i na słodko Bolognese z pieczarkami, którego nie udało mi się zrobić

Cooking Monster
Wieniec drożdżowy z orzechami i syropem klonowym 165

Pyszne, puszyste ciasto drożdżowe z orzechami włoskimi, cynamonem i moim ulubionym syropem klonowym. Mimo, iż jest to bardzo duża porcja ciasta, zapewniam, że szybko zniknie ze stołu:) Składniki na tortownicę 26 cm*: 3,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki tortowej 10 g suchych drożdży 1,5 szklanki ciepłego mleka 120 g masła, roztopionego 1/3 szklanki cukru 8 g cukru

Moja Galeria Smaku
Recenzja dużej silikonowej stolnicy Smart Cook 142

płaskiej powierzchni. Posiada rozrysowane miarki do odmierzania równych porcji oraz okręgi do zrobienia idealnej pizzy lub spodu do tarty. Na mnie bardzo duże wrażenie zrobiło to, że podczas wyrabiania ciasta drożdżowego, które było dość lepkie, nie przywierało w ogóle do stolnicy i nie musiałam co chwilę podsypywać ciasta mąką :) Bez problemu można rozwałkować na niej ciasto, ponieważ stolnica się(...)przesuwa. Łatwo się ją czyści i szybko schnie. Jeżeli będziemy o nią dbać na pewno posłuży nam przez lata. Przepis na ciasto drożdżowe z borówkami znajdziecie  Tutaj

The Sweet Damsel
Galette des Rois - francuska tarta migdałowa na Święto Trzech Króli 213

wiedzieliście, że tradycja przygotowywania wypieków specjalnie na Epifanię istniała również w Polsce? W wielu regionach piekło się kiedyś szczodraki, czyli rogale z kapustą i grzybami oraz sójki - pierogi z drożdżowego ciasta z nadzieniem z kapusty lub grzybów. Jestem ciekawa, czy słyszeliście o nich/jedliście je kiedyś? Ciasto Trzech Króli Galette des rois to francuska odmiana Ciasta Trzech Króli, wypieku upamiętniającego(...)południu - słodka korona Nie w całej Francji jedzą dziś galette des rois. Na południu kraju, m.in. Prowansji, na Epifanię tradycyjnie piecze się  gâteau des roi s - brioche ( francuskie ciasto drożdżowe ) w kształcie wieńca udekorowanego kandyzowanymi owocami i cukrem , co ma przypominać koronę ozdobioną drogimi kamieniami. Gdy w 1829 roku w Portugalii otwarto francuską piekarnię, tradycja przygotowywania Ciasta Trzech Króli

Chilli Czosnek i Oliwa