cukru 1/2 szklanki mleka 250 g margaryny szczypta soli 4 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka marmolada,krem czekoladowy do nadziania mleko lub jajko do posmarowania Ciasta drożdżowego nie wyrabiamy w metalowej misce, ani przy użyciu metalowej łyżki. Najlepiej sprawdzają przyrządy drewniane lub plastikowe. Do dużej miski kruszymy drożdże i zasypujemy je cukrem. Podgrzewamy nieco mleko, tylko(...)lodówki, aby ciasto odpoczęło, urosło oraz nieco stężało. Tuż przed wyjęciem ciasta z lodówki, włączamy piekarnik na 200 stopni góra dół. Zauważyliśmy, że drożdżowe ciasta najlepiej pieką się bez termoobiegu, przynajmniej w naszym piekarniku. Można także włączyć termoobieg, ale należy wtedy ustawić temperaturę na 190 stopni. Przygotowujemy także blachę, którą wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy wedle uznania
Kuchnia od dwojgawariację na temat przepisu z bbcgoodfood . Trafiliśmy na niego szukając pomysłów na to, co zrobić z buraków z barszczu. Udoskonaliliśmy przepis o nasze własne rozwiązania i zapiekliśmy na lekkim cieście drożdżowym. Wyszło efektownie i smacznie. Zapiekane, słodkie warzywa świetnie komponują się z wytrawnym, kwaskowym pesto, zrobionym na bazie szpinaku i sera dziugas (to składniki, które akurat mieliśmy w lodówce). Ważnym(...)składnikiem, przełamującym smaki jest glazura z octu balsamicznego i miodu, którą smarujemy spód podpieczonego ciasta i polewamy wierzch tarty. Tartę można zrobić w wersji wegańskiej. Wystarczy pominąć jajko – drożdżowe ciasto świetnie sobie poradzi, nie dodawać miodu – wtedy trzeba użyć większej ilości zredukowanego octu balsamicznego i zrezygnować z sera w pesto – będzie mniej zawiesisty, ale też pyszny. Składniki
Niedzielny kucharzWami przepisem na typowe danie kuchni włoskiej z regionu Apulii. Przepis, który jest przekazywany z pokolenia na pokolenie pochodzi od prababci mojego męża. Calzone z ciasta drożdżowego z farszem z podduszonych cebulek dymek, czarnych i zielonych oliwek i anchois, to przysmak, którego trudno sobie odmówić. Mimo, ż e na początku podchodziłam(...)niego sceptycznie z powodu dużej ilości dymki, smak calzone rozwiał moje wątpliwości. Ciasto drożdżowe w idealny sposób łączy słodkawy smak cebulek, słony anchois i delikatność oliwek. Smacznego! SKŁADNIKI Ciasto 500 g maki pszennej 7 g suszonych drożdży 300 ml wody 1 łyżka soli 1 łyżeczka cukru
La grande e la piccola cuocamnie nieczęsto, ale bywa i tak że ciasto poleży trochę i już szybko się suszy, a w rezultacie nie przyciąga już tak jak pierwszego dnia. Szczególnie ta wzmianka dotyczy ciast drożdżowych czy przeciągniętych i źle nasączonych biszkoptów czy też nie zabezpieczonych lukrem ciast ucieranych. Mnie zostało trochę ciasta drożdżowego z chałki o której pisałam tutaj , więc postanowiłam nadać(...)pierwsza partia znikła dosyć szybko i nawet nie zdążyłam zrobić zdjęć na bloga, jednakże za drugim razem się udało i poniżej prezentuję wam moje dzieło. Składniki: ok.300-400 g czerstwego ciasta lub 3 opakowania herbatników ok. 4 łyżek powideł śliwkowych 1 łyżka rumu pół aromatu rumowego 2 łyżki miodu 2 łyżki posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej 4 łyżki wiórków kokosowych/mąki kokosowej
vaniliowoczekoladowapłatki jaglane, które dodaję do domowej granoli. Ha! No to mąkę już mam! Mielę te płatki w blenderze i wychodzi mi całkiem fajna mąka…. Tylko jeszcze dodatkowy stres – czy ciasto drożdżowe z dodatkiem tej mąki wyrośnie jak należy i będzie później smakować? Opłacało się czekać w stresie. Ciasto, czy raczej zawijane bułeczki, wyszły znakomicie. Na drugi dzień ciągle pozostawały świeże
bistro mamaOdrywane bułeczki chodziły za mną od dłuższego czasu. Zapach drożdżowego ciasta jest jednym z moich ulubionych … przywołuje wspomnienia z dzieciństwa … lato .. zabawy … Bułeczki robi się bardzo łatwo , a ich smak wynagradza czas oczekiwania.Delikatne …. puszyste … mięciutkie … na jednej na pewno się nie skończy!Śmiało można zajadać solo odrywając po bułeczce lub też z ulubionymi(...)solą.Dodajemy rozbełtane jajka i zaczyn drożdżowy. Dokładnie wyrabiamy , po czym dodajemy rozpuszczone masło. Jeszcze raz dokładnie wyrabiamy.Ciasto powinno byc miękkie i plastyczne.Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięci ( do podwojenia objętości ).Po tym czasie wyciągamy na podsypaną mąką stolnicę i jeszcze raz chwilkę wyrabiamy.Dno średniej formy wykładamy papierem do pieczenia , a boki natłuszczamy.Ciasto dzielimy na kawałeczki ( ja mówię
Ostra na Słodkojuż wcześniej wspominałam uwielbiam piec coś z ciasta drożdżowego. Tym razem postanowiłam upiec coś na słono i innego, konkretnie nadać jakiś fajny kształt. I tak powstało słoneczko. Na internecie można znaleźć bardzo dużo przepisów na słoneczka drożdżowe (nie którzy nazywają to kwiatuszek) z różnymi farszami. Ja zrobiłam z pieczarkami i kiełbaską. Do tego sosik czosnkowy, pychotka. Składniki(...)puszczą dużo wody trzeba ją odparować. Kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć. Cebulę z pieczarkami oraz kiełbasę przełożyć do miski aby składniki wystygły. Po wystygnięciu dodać starty parmezan i wymieszać. Ciasto drożdżowe : mąkę wsypać do plastikowej miski dodać zaczyn i pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godz. Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować tak aby powstało
Amatorka kuchennaCiasto drożdżowe najlepiej smakuje świeże dlatego postanowiłam zrobić drożdżowy torcik, który jest idealny na popołudniową kawkę w rodzinnym gronie :) Ciasto: 3 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 3 dag drożdży ( +1 łyżeczka cukru) 50g margaryny ¾ szklanki mleka 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka soli ½ olejku waniliowego Ok. 300g rabarbaru 2 średnie jabłka Dodatkowo: 1 łyżka cukru pudru Kruszonka: 100g margaryny ¾ szklanki
Smakowy RajKlasyczne ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką, które przygotowałam z mąki orkiszowej wychodzi delikatne i długo zachowuje świeżość. Smakuje słońcem i dzieciństwem :) Możecie przygotować je z ulubionymi owocami. Dla mnie najlepszy zestaw to jagody, truskawki, rabarbar i morele. Ciasto: 500 g mąki orkiszowej jasnej 4 łyżki cukru trzcinowego jajko (opcjonalnie, raz zapomniałam dodać i też wyszło) 250 ml mleka(...)Zagniatamy ciasto i odstawiamy do podwojenia objętości. Składniki na kruszonkę mieszamy ze sobą i odstawiamy do lodówki. Wyrośnięte ciasto wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch układamy pokrojone truskawki, morele, rabarbar i jagody, lekko je wgniatając w ciasto. Posypujemy ciasto kruszonką i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez okolo 45 minut. Smacznego :) Artykuł Drożdżowe ciasto orkiszowe
Mienta blogmiodu (około 250 gr) kilka kropel olejku (aromatu) migdałowego lub 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka masła, w temperaturze pokojowej pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej'; document.write(" "); Ciasto drożdżowe na 3 strucle: 3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania 180 ml letniego mleka 150 g masła, roztopionego i przestudzonego 6 żółtek 45 g świeżych drożdży(...)dodać 3 łyżki mąki (odjąć z 3 szklanek). Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Ja wyrabiałam 20 min w robocie z hakiem do drożdżowego. Z ciasta ukształtować kulę, przełożyć do większego naczynia, przykryć lnianym ręczniczkiem. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość (od 1 do 1,5 godziny). Masa makowa przygotowana zgodnie
moj przepis nakolejne wspólne "Wypiekanie na śniadanie" . Dzisiaj mam dla was drożdżowe bułeczki nadziewane smażonymi pieczarkami. Są smaczne na ciepło i na zimno. Nam bardzo zasmakowały z dodatkiem ketchupu. Składniki: Ciasto drożdżowe: 400 g mąki pszennej T500 50 g mleka w proszku 200 ml wody 60 g masła 1 łyżeczka soli 12 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru Nadzienie(...)kostkę. Na patelni rozgrzać masło, wsypać cebulę i zeszklić na złoto. Dodać pieczarki i dusić do odparowania płynu. Zdjąć z ognia i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Ostudzić. Ciasto drożdżowe: Mąkę przesiać do misy z miksera, wymieszać z mlekiem w proszku i solą. Drożdże z łyżeczką cukru rozpuścić w letniej wodzie i wlać do mąki. Miksować do połączenia się
Ala piecze i gotujewedług przepisu Pawła Małeckiego. Bułeczki są delikatne, mięciutkie idealnie wyrośnięte a dodatek chrupiącej kruszonki sprawia, że bułeczki rozpływają się w ustach. Najlepsze z dżemem i do tego mleko. Składniki: Ciasto drożdżowe: 300-350 g mąki pszennej 150 ml mleka 3,2% 100 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego z wanilią 4 żółtka 50 g roztopionego masła 22 g świeżych drożdży(...)Przygotowanie: Ciasto drożdżowe: Drożdże przekładamy do miseczki, dodajemy łyżkę cukru, dolewamy letnie mleko i dwie łyżki mąki. Wszystko razem mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce aby rozczyn zaczął pracować.Do misy miksera przesiewamy mąkę, dodajemy cukry, sól, dolewamy rozczyn drożdżowy, żółtka oraz roztopione letnie masło. Miksujemy na wolnych obrotach aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto. Misę przykrywamy ściereczką, odstawiamy
Ala piecze i gotujesmaku są pyszne. Tak zrobione bułki możecie jeść jako tradycyjne bułki lub użyć je do kebabów, burgerów, sharmy, pity i innych pysznych rzeczy. Polecam mój przepis :) Ciasto drożdżowe: ½ kg mąki (+ ½ szklanki do podsypania) 3 dag drożdży 1 łyżeczka cukru ½ szklanki mleka ½ szklanki wody 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli W letnim mleku rozpuszczamy drożdże z cukrem i pozostawiamy do wyrośnięcia(...)miski wsypujemy mąkę i sól, robimy w nich dołek, do którego wlewamy wyrośnięte drożdże, wodę i oliwę. Wszystkie składniki mieszamy razem widelcem lub szpatułką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto drożdżowe jeszcze raz wyrabiamy, tym razem ręcznie. Jeśli się lepi do rąk, podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na 4 części i z każdej formujemy bułkę. Pamiętajcie, że ciasto po upieczeniu podwoi
Smakowy RajPróbowałam, naprawdę ale niestety moje weekendowe uzależnienie od ciasta drożdżowego jest silniejsze niż moja wola, jak to się mówi mam słabą silną wolę. Jako dziecko nie przepadałam za tym ciastem, tylko „górę” z owocami i kruszonką zjadałam bo ciasto było suche (resztę ciasta zawsze dawałam tacie), dlatego namiętnie dopracowuję sposoby na to jak umieścić owoce w środku, żeby(...)wyszedł zakalec- udało się! Składniki na dużą blachę: ciasto drożdżowe wg mojego sprawdzonego przepisu: 50 g drożdży pół litra mleka sojowego 150 g cukru 900 g mąki 200 g masła kokosowego rafinowanego szczypta soli dokładnie wyrabianie ciasta pod tym linkiem: http://www.greenscarf.pl/weganskie-buleczki-cynamonowe/ farsz: około 1 kg rabarbaru 100 g cukru Przygotowanie: Rabarbar obieramy, kroimy w 1 cm kawałki podsmażamy
greenscarfłyżka miodu.Dodatkowo:2 łyżki masła;1/2 szklanki otrębów pszennych.Szklanka = 240 mlSposób przygotowania:W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę żytnią, pszenną, letnią wodę i zakwas. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić(...)tego czasu do miski z zaczynem dodać pozostałe składniki ciasta chlebowego tj. obie mąki, wodę, sól, miód i dobrze wyrobić luźne ciasto (ja wyrabiam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego).2 małe keksówki wysmarować masłem i dokładnie obsypać otrębami. Do tak przygotowanych keksówek przelać ciasto, przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki
Gospodyni Miejska