odstawiamy do wyrośnięcia po mniej więcej 15 min dodajemy masło, jajka, śmietanę, resztę cukru i stopniowo mąkę i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto- w cieście muszą się pojawiać pęcherzyki powietrza w czasie wyrabiania - wtedy wiadomo , że ciasto będzie pięknie rosło. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośniecia na około godzinkę. W tym czasie jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych(...)kawałeczki. Wszystko zasypujemy brązowym cukrem, cynamonem i imbirem. Kruszonkę wykonujemy poprzez połączenie wszystkich składników w jedno , gładkie ciasto, które potem rozdrabniamy i rozrzucamy po gotowym cieście. Blachę 25X35 cm wyściełamy papierem do pieczenia , piekarnik nastawiamy na 170 C ( z termoobiegiem) . Ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na wymiary blachy a następnie je do niej przekładamy. Na wierzch ciasta układamy jabłko połączone z rabarbarem
Kuchnia Pełna EmocjiUwielbiam ciasto drożdżowe z białym serkiem i pysznym dżemem , więc dziś nabrałam ochoty na pyszne świeże ciasto drożdżowe z dużą ilością cynamonu , mam nadzieje że i wam zasmakuje tak jak mi i mojej rodzince . Składniki 3 szklanki mąki typ 405 2 jajka pół szklanki cukru 3 łyżeczki cynamonu pół kostki drożdży 1,5 szklanki(...)rozpuszczam , mleko przelewam do kubka wstawiam do mikrofali aż się nam rozpuści , następnie w ciepłym mleku rozpuszczam drożdże . Kiedy mleko i masło mamy przygotowane , zaczynamy rozrabiać ciasto . Do wysokiej miski wsypuję mąkę , jajka, oraz mleko oraz rozpuszczone masło , następnie dodajemy drożdże nasz cynamon i cukier i zagniatamy nasze ciasto , jak ciasto mamy dobrze zagniecione , posypujemy mąką
Mój SmakWYKONANIA :dzień pierwszy wieczorem - drożdże rozmieszać z letnim mlekiem z dwoma łyżkami cukru i odstawić na chwilę- wymieszać w misce przesianą mąką dodać sól, olej, letnią wodę oraz zaczyn drożdżowy- ciasto bardzo szybko się zagniata jest elastyczne- wysypać miskę mąką, włożyć kulę cista posypać mąką przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki rano - ciasto jest ładnie wyrośnięte i jeżeli jest(...)ktoś przyzwyczajony, że ciasto drożdżowe jest cieplutkie to tu jet dość zimne i może mu być dziwnie :)))- ciasto zagniatamy kilka razy, aby je odgazować- formuję wałek i tnę na kawałki (ja pocięłam na kawałki o wadze ok 100 gr. każdy )- kawałek spłaszczam i brzegi zakładam do środka czynność z zakładaniem do środka powtarzam dwukrotnie (spowoduję to, że ciasto będzie rosło
Basia w kuchninausznikach Świąteczna kanapka – piernikowy ludzik Kanapka zielona choinka Kokosanki kolorowe Szaszłyki owocowe Choinka – Makowiec z ciasta francuskiego Makowiec w kształcie choinki Piernik z choinką Piernik bananowy Piernik marchewkowy Ciasteczkowy kalendarz adwentowy Ciasteczka dla Mikołaja Kruche ciasteczka renifery Rudolfy Ślimaczki cynamonowe z ciasta drożdżowego Granola piernikowa Leniwe z cynamonem Sernik piernikowy Babeczki świąteczne – najłatwiejsze Piernikowe ciasto drożdżowe do odrywania Bułeczki
Dorota SmakujeDługi czas ‚rośnięcia’ ciasta drożdżowego zawsze mnie zniechęcał. Pewnego wieczoru Betka uświadomiła mnie, że można takie ciasto zrobić momentalnie! I faktycznie, przygotowanie tej pizzy jest niesamowicie szybkie i proste Ciasto bardzo polecam! Składniki oczywiście można dobrać według własnych upodobań Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi(...)topionego i rozkładamy cebulę pokrojoną w talarki. Wieńczymy zółtym serem i przyprawami. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, aż ciasto będzie upieczone od spodu. Smacznego! Post Pizza kebab na szybkim cieście drożdżowym pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni
Za drzwiami kuchniwyrzuciłam... Może chciałam mu pokazać, ile się nacierpiałam, a efektów brak...? Dość, że zajrzałam do piekarnika dwie godziny później, i moim oczom ukazało się... Dokładnie tak - wyrośnięte ciasto drożdżowe! Patrzyłam i nie mogłam uwierzyć w to, co widzę. No bo jak to tak...? Najpierw nic, a potem nagle bum...? Hmpf... Zaskoczona stwierdziłam, że skoro już urosło, to przecież nie będę(...)pudrem. Wbić żółtko, następnie całe jajko, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Wlać rozczyn, wsypać sól, partiami dodawać mąkę. W tym momencie należy zmienić końcówki w mikserze na haki do ciasta drożdżowego, lub dalej wyrabiać ręcznie. Ka końcu wlać rum, wyrobić gładkie, nielepiące się ciasto. Odstawić na 2-3 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZnakomity pomysł na kolację bądź spotkanie ze znajomymi. Smaczny farsz owinięty ciastem drożdżowym. Wyglądem przypomina ogromną bułkę z nadzieniem. Stromboli swoimi korzeniami sięga do Stanów Zjednoczonych. Ciasto drożdżowe: 2 szklanki maki pszennej 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 3 łyżki oleju 35 g świeżych drożdży 200 ml letniej wody Farsz: Keczup Oregano 5 plastrów wędliny 0,5 czerwonej(...)posmarowania Olej do smażenia Do miski wsypujemy mąkę, sól i cukier. Dolewamy olej. W szklance rozrabiamy letnią wodę z drożdżami, przelewamy do mąki i zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Pieczarki, wędzonego kurczaka i czerwoną paprykę kroimy w kosteczkę. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Pierś z kurczaka kroimy w drobna kosteczkę, przyprawiamy
VioletoweKucharzeniePiekę pieczywo drożdżowe i na przykład strucel na rozgrzanym kamieniu- super sprawa polecam Możecie sobie zerknąć jakie cuda robią fachowcy z ciasta drożdżowego o Tu . Przepis na chałkę zamieszczę wkrótce :) Próbowałam różnych przepisów na bułeczki ale ten jest najlepszy pochodzi z bloga Moje Wypieki Przepis 475 g mąki(...)używacie świeżych drożdży zróbcie wcześniej zaczyn). Wyrobić dość dokładnie- około 10 minut (można wyrobić mikserem używając specjalnych haków do ciasta drożdżowego). Pozostawić do wyrośnięcia. Następnie krótko wyrobić i uformować bułeczki. Można piec jak się tylko trochę napusza(około
Piekarz-Kucharz-Garkotłukłyżka ziaren słonecznika/siemienia lnianego/pestek dyni/sezamu do oprószenia po wierzchu.Sposób przygotowania:W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę żytnią, letnią wodę i zakwas. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić(...)zaczynem dodać pozostałe składniki ciasta chlebowego z wyjątkiem ziaren tj. mąkę pszenną, wodę, sól, cukier, masło i dobrze wyrobić luźne ciasto (ja wyrabiam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego przez około 15 - 20 minut. Ręcznie należy wyrabiać przez około 30 minut). Do dość luźnego ciasta dodać ziarna tj. słonecznik, siemie lniane, sezam, pestki dyni i wyrabiać ciasto jeszcze przez
Gospodyni Miejskalodówce miałam drożdże, które trzeba było szybko wykorzystać. I upiekłam puszyste, mięciutkie i bardzo smaczne rogaliki z serem. Ja jestem wielką fanką ciasta drożdżowego. Zawsze je robię ręcznie, bo po pierwsze nie mam takiego miksera do wyrabiania, a po drugie to taka przyjemna czynność. Potem ten zapach pieczonego ciasta, który rozchodzi się po całym domu. A na koniec najprzyjemniejsza chwila(...)Delektowanie się rogalikami i patrzenie jak rodzinka szybko je konsumuje. Cmokając i zachwalając, że są bardzo pyszne. Jeśli macie ochotę na inne drożdżowe ciasto to polecam ciasto maślane Składniki 3 szklanki maki pszennej 130 masła roztopionego 5 łyżek cukru 30 g świeżych drożdży 4 żółtka 1/4 łyżeczki soli 1 szklanka ciepłego mleka Nadzienie 300 g twarogu 1 żółtko cukier według
O kuchni z uczuciemRozczyn ciasta drożdżowego najlepiej nam wyrośnie na parapecie okna w cieple słońca. W chłodne dni lub w zimie gdy słońca jest niewiele miskę z ciastem możemy włożyć do naczynia z ciepłą wodą. Gdy już zrobimy drożdżówki, baby lub inne wyroby z ciasta drożdżowego, dobrze jest włożyć je do lekko nagrzanego piekarnika (około 25 C ), a na spód piekarnika
Przepisy i porady kulinarneŚwięta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami . Dlatego też już najwyższa pora na kulinarne szaleństwo w kuchni. Dziś coś bardziej ozdobnego . Koszyczki z ciasta drożdżowego. Świetnie sprawdzą się jako dekoracja , wypełnione pisankami będą z pewnością wspaniałą ozdobą wielkanocnego stołu. Jednak nie tylko będą zdobić , Są równocześnie bardzo smaczne . Poświęcone w kościele znakomicie sprawdzą się w roli wielkanocnego(...)drożdży 1/4 szklanki cukru 1/4 szklanki oleju 1 jajko pół łyżeczki soli Ponadto jedno roztrzepane jajko do posmarowania koszyczka przed pieczeniem. Z podanych składników zagnieść dość twarde i elastyczne ciasto drożdżowe Podzielić na 3 części. (3 koszyczki ) Rozwałkować każdą z nich na grubość ok pół cm i kroić na cienkie paseczki Na żaroodpornej misce , wyłożonej folia aluminiową zaplatać
Malinowa KawiarenkaPrzepyszna pizza z salami, którą mogłabym jeść codziennie :) Prosty i szybki przepis na ciasto drożdżowe, które zawsze mi wychodzi. Składniki na dwie pizze ( o średnicy 30 i 36 cm): - ciasto drożdżowe: 600 g mąki ok 360 ml ciepłej wody 24 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżki oleju - sos pomidorowy - ser 300 g - salami(...)przegotowanej ciepłej (ale nie gorącej! ) wody i chwilkę mieszam aż wszystko się połączy. Do miski z mąką wlewam drożdże, ok 300 ml wody, olej i zaczynam wyrabiać ciasto ( ja akurat wyrabiam ciasto w maszynie, jest to 10 razy szybsze niż ręcznie i prostsze ) Teraz już pozostaje przykryć ściereczką miskę i poczekać aż ciasto pięknie
Kuchnia Vikimąki pszennej, resztę drożdży (2/3 łyżeczki), 250 ml ciepłej wody i 1,5 łyżeczki soli. Całość wyrabiamy do otrzymania gęstego, troszkę lepkiego, ale sprężystego ciasta. Najlepiej całość wyrabiać za pomocą miksera z końcówką do ciasta drożdżowego (około 5-10 minut). Ręcznie wyrabianie może potrwać o wiele dłużej. Kolejno ciasto posypujemy lekko mąką, zagniatamy w kulę i przekładamy do wysmarowanej olejem(...)miski. Przykrywamy pokrywką (mam specjalne miski do ciast drożdżowych z pokrywką) lub ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę do podwojenia objętości. Po tym czasie na blacie podsypanym mąką formujemy 8 bułeczek. Bułeczki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdej bułeczki lekko nacinamy, naciągamy palcami, szarpiemy nieco, tak by powstały charakterystyczne pęknięcia i naciągnięcia. Bułki
Słodkie okruszki