Ciasto drożdżowe z truskawkami jest wyborne. Nie trzeba go wyrabiać, wystarczy wymieszanie łyżką. Lekko słodkie, zwarte, pełne smaku, z chrupiącą kruszonką i lukrem cytrynowym – pycha! Ciasto Mąkę przesiewamy do miski. Do mąki dodajemy szczyptę soli. Masło roztapiamy w rondelku i dodajemy olej. Drożdże rozcieramy z dwoma łyżeczkami cukru
AleTorcikDobrze przygotowany rozczyn stanowi gwarancję ładnie wyrośniętego i pulchnego ciasta drożdżowego. Aby taki uzyskać, drożdże powinny być jak najświeższe. Składniki 25 g świeżych drożdży (1/4 standardowej kostki drożdży) o temperaturze pokojowej 3 płaskie łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki cukru 80 ml letniego mleka (mleko podgrzewamy do temperatury 35-37 stopni ponieważ zbyt wysoka temperatura zabija drożdże, a zbyt niska(...)pozostawić grudek. Rozczyn drożdżowy przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około pół godziny do wyrośnięcia Uwaga: wszystkie składniki na rozczyn odejmujemy z przepisu na wybrane ciasto drożdżowe
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSkładniki: Ciasto drożdżowe – 500 g mąki pszennej – 180 ml mleka – 50 g zwykłego cukru – 2 jajka – 30 g świeżych drożdży(...)masła – szczypta soli Nadzienie i lukier: – 1/2 szklanki cukru pudru – 1 łyżka gorącego soku z cytryny – 400 g gotowej masy makowej – 1 jajko do posmarowania ciasta Przygotowanie: Przygotowujemy rozczyn do ciasta drożdżowego: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i 1 łyżką mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut
I LOVE LIFErazy zdarzyło mi się , że takie gorace wyjadałam prosto z piekarnika … i ileż to razy poparzyłam nimi podniebienie! Ale to absolutnie nie zniecheciło mnie do zjadania goracego ciasta drożdżowego – wręcz przeciwnie : sami dobrze wiecie , że takie smakuje najlepiej! Dziś mam dla Was przepis na pyszne drożdżowe rogaliki z czekoladą. Idealne na słodką przekąskę przed tv … do pracy(...)pokojowej. Drożdże rozpuszczamy w odrobinie ciepłego mleka z dodatkiem łyżki cukru. Jajka ucieramy z cukrem i stopniowo łączymy ze stopionym masłem. Dodajemy przesianą mąkę, resztę mleka i drożdżowy zaczyn. Wyrabiamy aż ciasto będzie sprężyste, odstawiamy na ok. 1 godz. w ciepłe miejsce. Wyrośnięte jeszcze chwilkę wyrabiamy, rozwalkowujemy i kroimy na kwadraty. Na każdy nakładamy porcję czekolady , formujemy rogaliki i pozostawiamy
Ostra na Słodkododać mleko oraz jogurt (całość powinna być letnia). Wlać do misy, dodać wyrośnięty zaczyn, mąkę i alkohol. wszystko razem dokładnie wymieszać. Chwilę wyrabiać. Ja osobiście nigdy nie wyrabiam długo ciasta drożdżowego (zaobserwowałam iż mąka orkiszowa długiego wyrabiania wręcz nie lubi, gluten orkiszowy jest bardzo specyficzny i przy długim wyrabianiu ciągnie się trochę jak guma). Wyrobione ciasto odstawić pod przykryciem
Smaczne ZdroweWitajcie! Już do dłuższego czasu miałam w planach upiec domową chałkę, ale ta myśl trochę mnie przerażała. Ciastem drożdżowym w moim domu zawsze zajmuje się moja Mama. W Poniedziałek przeglądałyśmy przepisy na blogu Cynamonowy Pył i znalazłyśmy ten przepis na chałkę. Tak też się stało, że dziś miałam szansę upiec ten cudowny smak dzieciństwa. Paulina! Dziękuję Ci za ten wspaniały(...)Przykrywamy rondelek ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby nasze połączenie składników wyrosło. Powstałą mieszankę musimy teraz połączyć z resztą składników. Teraz jeśli macie robota z końcówką do ciasta drożdżowego to wszystko razem wrzucamy do miski i połowa roboty będzie zrobiona za nas! Jeżeli takiego robota nie macie to wszystkie składniki trzeba będzie dobrze razem zagnieść, aby powstało elastyczne
Chocolate Stop TemptingPyszne domowe cebularze z ciasta drożdżowego z chrupiącą skórką oraz dużą ilością podsmażonej cebulki z makiem są wprost idealne! To nasz ulubiony przepis na ten wypiek. Cebularze można oczywiście kupić niemal w każdej piekarni, ale te przygotowane w domu są zdecydowanie lepsze, świeższe i mają o wiele więcej cebulowo-makowego „nadzienia” :D Jak każde ciasto drożdżowe wymagają trochę czasu
MyCookBook.plpizza, to zwykły drożdżowy wypiek, z ulubionymi dodatkami W naszej 10 osobowej rodzinie...nigdy nie robię jednej pizzy :) dlatego też pokazuję jak przygotować sobie 4 duże pizze, na grubym cieście drożdżowym. Ciasto: 1 kg mąki, 50 g drożdży, 1 łyżka cukru, 1 łyżka soli, 2 szkl. ciepłej wody, 3-5 łyżek oleju. Zaczyn: z wody, drożdży, cukru i 3 łyżek
chleba naszegodrobno posiekanych migdałów 3 łyżki brązowego cukru 2 płaskie łyżeczki cynamonu Miękkie masło (może być też stopione) mieszamy z cukrem, migdałami i cynamonem. Masę rozprowadzamy równomiernie na rozwałkowanym drożdżowym cieście, zwijamy je następnie w rulon i kroimy na mniej więcej 12 części. Powstałe w ten sposób roladki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, równo obok siebie lub dowolnie rozrzucone(...)lukier i polewamy nim jeszcze letnie lub całkiem wystudzone rollsy. Jeśli lukier jest za rzadki, dodajemy więcej cukru, jeśli zbyt gęsty - więcej wody lub soku z cytryny. Smacznego! ciasto drożdżowe: na ok. 10-12 rogali 250 ml mleka 40 g świeżych drożdży 100 g cukru 500 g mąki pszennej 80 g miękkiego masła
bistro mamaSymbolem Wielkanocy we Włoszech nie są jajka, lecz gołębica, jako symbol pokoju i baranek. Dlatego p ieczone jagnię i Colomba, słynne drożdżowe ciasto w kształcie lecącej gołębicy, to najbardziej typowe włoskie, wielkanocne przysmaki. Oczywiście każdy region Włoch szczyci się swoimi potrawami i związanymi z nimi tradycjami. Jedną z nich jest wplatanie i zapiekanie surowego jajka, symbolu nowego życia, na słodkim(...)paskami ciasta. Scarcelle można dowolnie dekorować, ważne, aby bylo kolorowo i wiosennie. Piecze się je z reguły z ciasta kruchego, z dodatkiem oliwy z oliwek i mleka, lub z ciasta drożdżowego, które można dowolnie wzbogacać: owocami kandyzowanymi, groszkiem czekoladowym, czy orzechami. Nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie zmieniła w oryginalnym przepisie. Miałam do wykorzystania paczuszkę mączki migdałowej, zatem moje scarcelle
Mia Cucina Sofietadlatego z samej mąki owsianej nie uda nam się upiec chleba, ale można ją dodawać do jego wypieku. Moje drożdżówki zostały przygotowane z mąki owsianej z dodatkiem mąki pszennej. Ciasto drożdżowe z mąką owsianą nie jest tak elastyczne jak przygotowane tylko z mąki pszennej, ale wyrosło, udało się je rozwałkować i co najważniejsze, przygotowane drożdżówki bardzo dobrze smakowały. Potwierdziły(...)uśmiechy zadowolenia na twarzach jedzących je dzieci:) Składniki:Ciasto drożdżowe:350 g mąki owsianej150 g mąki pszennej (1 szklanka)40 g drożdży220 ml mleka100 g cukru80 g masła1 jajko1/2 łyżeczki soliNadzienie:80 g rodzynek250 ml mleka1/2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru1 łyżka cukru1 łyżka masłaLukier:3 łyżki cukru pudru1 łyżka gorącej wodyPrzygotowanie:W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże. Dodajemy szklankę
Smakowity Blog Kulinarnydlatego słodziki na jej bazie w tym Tagatesse zawierają jeszcze inne dodatkowe substancje, dlatego jego słodkość jest dwukrotnie wyższa. Producent zapewnia, że można wykonać na jego bazie ciasto drożdżowe, bezę oraz karmel. Inne składniki Tagatesse: Izomalt (E953) – niskokaloryczny i nie powodujący próchnicy, syntetyczny masowy środek słodzący o niskiej higroskopijności łatwo krystalizujący. Uznany za bezpieczny. Sukraloza (E955) - pochodna sacharozy(...)ksylitolu) nabrał idealnej słodyczy a jej poziom nie zmniejszył się po wpływem czasu i zimna lodówki. Przy próbie pieczenia zauważyłyśmy te same właściwości a dodatkowo nie nadał gorzkiego posmaku. Ciasta drożdżowego jeszcze nie piekłyśmy ale na pewno kiedyś pojawi się taki przepis z Tagatesse. Podsumowanie: Opisany słodzik był dla nas nowością, która nas nie zawiodła. Przede wszystkim do smaku
Candy PandasMłoda kapusta z twarogiem zawinięta w mięciutkie ciasto drożdżowe, tworząc rulon przypominający krokieta. Kształt ułatwia konsumpcję, bo taka drożdżówka dobrze leży w dłoni, dlatego idealnie sprawdzi się na wycieczkach, wyjazdach i piknikach. To jest mój optymalny wybór z margaryną Optima Omega 3, dzięki której powstały krokieciki :) CIASTO DROŻDŻOWE: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 25 g świeżych drożdży szczypta(...)ciepłego, ale nie gorącego mleka i odstawić na około 10 min. Resztę mleka roztrzepać z żółtkami, jajkiem i śmietaną. Wlać do przesianej mąki dodając sól i spieniony zaczyn. Zagnieść ciasto wlewając rozpuszczoną, ale przestudzoną Optimę. Wyrabiać, aż cały tłuszcz się wchłonie. Ciasto będzie dość luźne, ale takie ma być. Odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny, aż podwoi swoją
https:KKuchniaMniamUwielbiam ciasto drożdżowe, ale nie tylko go jeść, ale też piec. Dzisiaj upiekłam z morelami. Do tego kubek mleka lub kakao i jestem w raju. Zawsze mi się to ciasto kojarzy z babcinymi wypiekami, domem pełnym zapachów pieczonego ciasta. Teraz, kiedy mamy sezon na owoce koniecznie musicie upiec puszystą i mega smaczną drożdżówkę. Składniki 3 szklanki mąki pszennej 6 łyżek(...)moreli lekko wciskając. Morele układać skórką do dołu. Poczekać aż ciasto ponownie wyrośnie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 50 minut. Po przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem. ciasto drożdżowe z morelami
O kuchni z uczuciemzajmuje w kuchni polskiej wyjątkowe miejsce, bez niej do dzisiaj nie mogą się obyć święta Bożego Narodzenia. Moi Drodzy przedstawiam Wam sprawdzony przepis na świąteczny makowiec. Polecam! SKŁADNIKI: na ciasto drożdżowe: 500g mąki pszennej 40g świeżych drożdży 250ml mleka 100g cukru 100g masła 2 jajka 1 żółtko 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej(...)masła 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki miodu 150g rodzynek 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej skórka starta z jednej cytryny 2 białka sól PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Przygotowujemy ciasto drożdżowe: drożdże rozcieramy z łyżką cukru kryształu i ciepłym mlekiem, dodajemy 100g mąki, mieszamy - odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Oddzielamy żółtka od białek, żółtka ucieramy z pozostałym cukrem kryształem
Moja Książka KucharskaDrożdżowe ciasto ma w sobie przedziwną moc - jego wyrabianie uspokaja, aromat przywołuje najcieplejsze wspomnienia, a smak pozwala zapomnieć o całym świecie. Być może dlatego tak bardzo lubię pracować z drożdżowym ciastem, bo gdy wkładam w niego serce, odwdzięcza się po trzykroć:) Te bułeczki przygotowałam na wzór słynnych cinnabon z tą różnicą, że do nadzienia dodałam orzechy włoskie. Same w sobie
Obiad gotowynitek, teraz dodaję z nimi). Dodać rodzynki, skórkę pomarańczową i tymianek. Wszystko dobrze wymieszać na gładką masę za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto ma mieć nieco lżejszą konsystencję niż klasyczne ciasto drożdżowe . Ciasto wyłożyć do tortownicy. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na wysokość blachy. Nagrzać piekarnik do temperatury 200-210 stopni. Ciasto piec na złoty kolor ok. godziny. Przed
Weekendy w domu i ogrodzie