ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:53/576)

Wegańskie drożdżówki z makiem 180

można zauważyć na moim blogu uwielbiam ciasto drożdżowe, a drożdżówki z makiem po prostu kocham. Składniki na 20 drożdżówek: 900 g mąki pszennej 0,5 litra mleka sojowego 50 g drożdży 150 g masła kokosowego (nierafinowanego) szczypta soli 200 g cukru Jest to najlepszy wg mnie przepis na wegańskie ciasto drożdżowe, zawsze, ale to zawsze wychodzi idealne. Dokładne przygotowanie ciasta

greenscarf
Jagodzianki na twarożku 176

Sezon jagodowy w pełni więc nie może zabraknąć jagodzianek. Tym razem zrobiłam ciasto drożdżowe z dodatkiem twarogu z wiaderka z inspiracją był przepis od Sweet Orange . Jagodzianki są bardzo puszyste i rewelacyjne w smaku. Polecam również jagodzianki na oleju klik oraz  z tego przepisu klik . Jeśli o mnie chodzi najlepsze są te na oleju. Składniki: Ciasto drożdżowe(...)żółtka utrzeć z cukrem do białości. Resztę mąki przesiać do miski z miksera dodać sól, utarte jajka z cukrem, mleko z serkiem oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Całość miksować za pomocą haka około 15 minut. Ciasto powinno być lśniące i gładkie. Przykryć ściereczką i odłożyć na w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto przełożyć na blat wysypany mąką, podzielić na części, uformować

Ala piecze i gotuje
Makowiec drożdżowy - gwiazda betlejemska 406

jest taki trudny jak mogłoby się wydawać. Widziałam w sieci wiele przepisów na to okazałe ciasto, ale oczywiście musiałam zrobić je po swojemu. Jako baza posłużyło mi drożdżowe ciasto z przepisu mojej babci - jest niezawodne! Wykorzystuję je i do słodkich bułeczek, i do wytrawnych pasztecików. Nadzienie makowca to gotowa masa makowa udoskonalona przeze mnie bakaliami, sokiem z cytryny i odrobiną(...)Pierwszy placek przełożyć na papier (w miejsce narysowanego kółka) i delikatnie rozsmarować na nim 1/3 masy makowej zostawiając ok. 1 cm marginesu przy brzegu. Przykryć kolejnym kółkiem z ciasta drożdżowego. Podobnie postępować z pozostałymi warstwami, tak aby powstały 3 warstwy maku w środku, a na wierzchu znalazła się warstwa ciasta. Na środku ciasta położyć szklankę (warto

Kulinarne Inspiracje
Domowa Pizza wersja od A do Zet 137

kupujemy tyle produktów, by dało się wszystko skonsumować, gdy jest jeszcze świeże, a na pizze kupuję osobne składniki, bo zdarza się, że czegoś nie ma. Podane ciasto drożdżowe sprawdza się do pizzy, ale także jako ciasto na bułeczki. A składniki na pizze wymieniam jakie dodałam, ale Wy dodajcie to co lubicie :) Ciasto drożdżowe na pizze: 3 szklanki mąki ( + ½ do podsypania(...)którego wlewamy wodę, oliwę i lekko wyrośnięte drożdże. Całość wyrabiamy w jednolitą masę. Zwykle na początku, gdy jest rzadka mieszam ją widelcem lub szpatułką, a następnie wyrabiam ręcznie. Gotowe ciasto pozostawiamy w miseczce i przykrywamy ścierką lub prószymy po górze mąką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (na około 30 minut). Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrabiamy, po czym dzielimy

Smakowy Raj
Bułeczki drożdżowe z 4xp: pęczakiem, pieczarkami i pietruszkowym pesto 166

Planuję osiągnąć perfekcję w pieczeniu ciasta drożdżowego, oto kolejny eksperyment. Żeby nie było, wyszły pyszne Ciasto drożdżowe (składniki na 8 bułek): 450 g mąki pszennej 250 ml mleka roślinnego 100 g masła kokosowego 25 g świeżych drożdży szczypta soli farsz: kasza pęczak około 100 g suchej pieczarki około 300 g 2 cebule pęczek pietruszki Pieczarki i cebulę ścieramy na tarce(...)grube oczka), smażymy na oliwie doprawiając pieprzem, szczyptą curry i solą. Dodajemy ugotowaną kaszę i posiekaną pietruszkę. Wyrabianie Ciasta Standardowo: obudzenie drożdży, wyrabianie ciasta, wyrastanie, znowu wyrabianie (odgazowanie). Ciasto podzieliłam na 8 równych kulek (po 80 g). Każdą rozwałkowałam i nadziewałam. Bułki „kulamy” w rękach aby naprały ładnego kształtu Zebranymi brzegami kładziemy były na blaszce. Pozostawiamy

greenscarf
ROGALE ŚWIĘTOMARCIŃSKIE 141

Wyrabiamy i pod koniec partiami dodajemy letnie masło. Gdy ciasto jest zagniecione i nie lepi się do rąk odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto drożdżowe odgazowujemy, zagniatamy i rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Masło wykładamy na 2/3 szerokości prostokąta i składamy do środka na 3 zaczynając od strony nie pokrytej masłem. Następnie składamy do środka

Pieguskowa Kuchnia
Bułeczki drożdżowe z musem rabarbarowo-truskawkowym 211

Ciasto drożdżowe zawsze wydawało mi się mało interesujące samo w sobie, do tego trzeba czekać w nieskończoność na jego wyrośnięcie... Okazuje się jednak, że jest dziecinnie proste, a do tego anielsko dobre. No i ten zapach w czasie pieczenia! Jako że mamy sezon rabarbarowo-truskawkowy dodatek do pysznych bułeczek nasunął się sam. Warto! Ciasto drożdżowe: 280 g mąki(...)przesiewamy na blat, na środku robimy wgłębienie, do którego wbijamy jajko, dodajemy masło, sól, ziarenka wanilii i drożdże. Porcjami zagraniamy mąkę do wewnątrz i wyrabiamy całość kilka minut, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny.      Rabarbar kroimy w kawałeczki, truskawki oczyszczamy z szypułek. Zagotowujemy

sama złodycz
drożdżowe 180

lubi ciasta drożdżowego. To jest dla mnie wspomnienie z dzieciństwa. Drożdżowe z mlekiem - to jest to. Każdy ma jakieś sprawdzone przepisy, ja natomiast bardzo lubię próbować nowych. Bo kto powiedział, że co nowego to nie dobrego :) Skorzystałam z przepisu z książki Cukiernia Lidla - kujawski drożdżowy placek maślany. Jak wyrobiłam nie wierzyłam, że ciasto tak urośnie i dałam do mniejszej foremki

Gotowanie z pasją
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 183

Moją kolejną propozycją na ciasto rabarbarowe jest bardzo proste i pyszne ciasto drożdżowe z kruszonką i lukrem. Czytaj więcej

Ana Mari's world
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 183

Moją kolejną propozycją na ciasto rabarbarowe jest bardzo proste i pyszne ciasto drożdżowe z kruszonką i lukrem. Czytaj więcej

Ana Mari's world
Moje wypieki i desery - Dorota Świątkowska 190

Książka Moje Wypieki i desery zawiera najpopularniejsze przepisy zebrane przez ponad sześć lat blogowania, ozdobione pięknymi autorskimi zdjęciami. Wielokrotnie przetestowane receptury na boskie serniki, najlepsze ciasta drożdżowe, muffinki i babeczki, lody i mrożone desery, ciasta czekoladowe i z owocami, kruche tarty i torty, a także tradycyjne makowce, szarlotki, mazurki i wiele innych. To mała wypiekowa biblia i niezbędnik każdego miłośnika(...)sobą z pewnością pozwoli mi na zrealizowanie mojego marzenia choćby po części. Książka została podzielona na kilka rozdziałów. I tak, w książce znajdziemy przepisy na babeczki, ciasteczka, tarty, bezy, ciasta drożdżowe, serniki, torty, czy desery. Każdy przepis opatrzony jest w niezbędne informacje, wśród których są składniki, dokładna instrukcja wykonania potrawy oraz fotografie pyszności. Od razu wspomnę, że ślinka cienkie

Tetiisheri
Pizza - słońce z automatu 229

Pizza z ciasta drożdżowego z serem i szynką w kształcie słońca. Ciasto można zagnieść ręcznie, ale dla wygody korzystam z automatu. Łatwo się ją dzieli na części i wygląda ciekawiej od tradycyjnej pizzy. Czytaj więcej

Przepisy Kulinarne
Kołocz Śląski Z Serem I Posypką 135

programu "Bake Off" i jako że naszła nas duża ochota na drożdżowe padło na pyszny kołocz śląski z serem w kształcie słoneczka :) Składniki na dwa ciasta wielkości blaszek do pieczenia Ciasto drożdżowe: 1 15 g mleka  12 g świeżych drożdży 335 g mąki typ 500 50 g masła   80 g jaj 10 g żółtka 35 g cukru szczypta(...)suszonych wiśni macerowanych w wiśniówce Kruszonka: 35 g cukru 35 g masła 70 g mąki pszennej typ 480 2 łyżki śmietany kwaśnej 18 % Przepis z moimi lekkimi zmianami Ciasto drożdżowe 1. Z drożdży, mleka i jednej łyżeczki cukru tworzymy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia na około 10-15 minut. 2.   Masło rozpuszczamy i ścieramy do niego skórkę z pomarańczy

Gotowanie...to proste !
Paszteciki drożdżowe z nadzieniem ze szpinaku i mięsa. 133

Dzisiaj kochani proponuję Wam przygotowanie bardzo smacznych pasztecików z nadzieniem szpinakowo- mięsnym. Paszteciki przygotowałam z ciasta drożdżowego, bo takie lubię najbardziej.  Posypałam część makiem, a drugą część czarnuszką. Zapraszam! składniki na ciasto drożdżowe: - 2 szklanki mąki pszennej - 2 jajka - 1 żółtko - 1/4 kostki masła roztopionego w garnuszku - 1/3 kostki drożdży -200-250 ml letniej wody - 1/5 łyżeczki soli WYKONANIE(...)przesyp do miski, zrób dołeczek, pokrusz drożdże wlej troszkę wody, wymieszaj na gęstą papkę, odstaw na 20 minut - po tym czasie dodaj pozostałą wodę, jajka (roztrzepane) i pozostałe składniki. Ciasto wyrabiamy co najmniej 15 minut, ciągle mocno pracując rękami. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Jest gotowe gdy podwoi swoją objętość. FARSZ: - 250 g mrożonego szpinaku - 4 ząbki

SMYKWKUCHNI
Wielkanocny koszyk drożdżowy 124

Piekłam już adwentowy wieniec bułeczkowy i  bożonarodzeniową choinkę, przyszłą więc też pora na wielkanocne dzieło. Tak oto powstał bułeczkowy koszyczek na słodko. Ciasto drożdżowe jest proste do zrobienia, krem również, a dekoracja jeszcze łatwiejsza. Użyłam bratków, które są typowo wiosennymi, jadalnymi kwiatami, ale oczywiście nie musicie ich jeść. Bułeczki są bardzo puszyste(...)czekoladzie Wykonanie : Rozczyn drożdżowy • W miseczce pokruszyć drożdże, dodać cukier, mąkę, ciepłe mleko i jogurt. Wymieszać i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Ciasto drożdżowe • Jajka roztrzepać z cukrem, dodać mąkę, sól, ciepłe mleko i rozczyn drożdżowy. Wymieszać mikserem z końcówką hak, na koniec dać rozpuszczone masło. Miksować 10 minut

To co kocham

Proponowane wyszukiwania