ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:55/576)

Bułeczki drożdżowe z dżemem i kruszonką. 253

ciepłe miejsce i czekamy, aż rozczyn podwoi objętość (około 5-10 minut)    . W tym czasie podgrzewamy mleko, pamiętając, że ma być ono ciepłe, a nie gorące, gdyż ciasto drożdżowe lubi ciepełko. Jeśli jajko jest zimne, bo nie wyjęliśmy go wcześniej z lodówki, to wbijamy je wprost do ciepłego mleka. Następnie rozpuszczamy masło, aby miało czas przestygnąć(...)drożdże już ładnie wyrosły dodajemy cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, jajko, ciepłe mleko i miksujemy za pomocą miksera z mieszadłami do wyrabiania ciasta drożdżowego (haki), chyba że ktoś ma czas i siłę to może oczywiście ciasto wyrabiać ręką tak jak to robiła moja babcia :-) Gdy ciasto jest już dobrze wyrobione (czyli gdzieś tak po 4-5 minutkach) wlewamy ciepłe masło

Rozpustne gotowanie
Domowe rogaliki z przepisu babci Wandy. 161

Poplamiony, lekko zniszczony, kartki wyblakłe czasem. Tak to jest moja encyklopedia wiedzy, zeszyt mojej babci Wandy. Pamiętam ten zapach unoszący się po domu, ciasta drożdżowe, które rosły na piecu kaflowym. Uśmiech i wyciągniętą dłoń do przywitania gości. Nie było opcji, aby nie było poczęstunku. Dziś zdradzę wam przepis na rogaliki, ja je zrobiłam z marmoladą z dzikiej róży. Ciasto(...)drożdże z cukrem. Margarynę rozpuszczamy, lekko studzimy. Mąkę, sól, jajka, mieszamy z rozpuszczoną margaryną, dodajemy rozczyn drożdżowy i wyrabiamy na jednolitą masę. W razie potrzeby możemy podsypać odrobiną mąki. Uformowaną kulę, kładziemy na ręcznik kuchenny, zawijamy (zawiążemy sznurkiem, gumką) i tak przygotowane ciasto zanurzamy w zimnej wodzie. Gdy wypłynie po ok. 30 minutach jest już gotowe. Ciasto wyciągamy i wyrabiamy

Basia w kuchni
Drożdżówka bez zagniatania 181

Zupełnie inne ciasto drożdżowe.Nie trzeba go zagniatać, ale nie należy też się martwić, że coś się nie uda.O każdej porze roku może być inne, ponieważ jako dodatek wykorzystamy owoce sezonowe.Składniki na ciasto:-3 jajka-1/2 szklanki oleju-3/4 szklanki cukru-1 szklanka mleka 3,2 %-3 szklanki mąki-5 dkg drożdży-szczypta soli-aromat lub cukier(...)cukru-10 dkg margaryny-2 żółtka-płaska łyżeczka proszku do pieczenia-aromat waniliowy lub cytrynowy-według uznania-szczypta soliWszystko należy zmieszać i zetrzeć palcami na kruszonkę.   Nasze ciasto drożdżowe przekładamy do natłuszczonej blaszki o wymiarach ok. 22 x 30 cm.   Na cieście układamy owoce, lekko je dociskając.   Posypujemy kruszonką.   Wstawiamy do zimnego

Maminek kulinarny
Calzone – sposób jak wykorzystać resztki warzyw i wędlin 101

Nasza ulubiona wersja to calzone nadziane warzywami (wrzucamy wszystkie warzywa, którym zbliża się termin ważności) i hiszpańską kiełbasą chorizo – która podkręca smak. Składniki: Ciasto: Ciasto na calzone możesz zrobić według tego przepisu na ciasto drożdżowe Jeśli nie masz drożdży lub czasu – możesz zrobić calzone wykorzystując to ciasto na bazie mąki samorosnącej Z obydwu przepisów zrobisz cztery duże calzone(...)lodówce (ser, warzywa, wędliny) Posypka na calzone: Łyżeczka słodkiej papryki Łyżeczka suszonego czosnku Łyżeczka tymianku Łyżeczka oregano Przygotowanie: Krok 1 Przygotuj ciasto na calzone według tego przepisu na ciasto bez drożdży (szybsza wersja) lub na ciasto drożdżowe. Krok 2 Pokrój warzywa i wędliny w kostkę. Rozgrzej olej na patelni i wrzuć wszystkie składniki, żeby je chwilę przesmażyć . Jeśli nie masz

Niedzielny kucharz
Ciasto drożdżowe z makiem / makowiec drożdżowy BEZ WYRASTANIA 208

Lubię ciasta drożdżowe, ale nie mam cierpliwości do ich robienia. Dlatego odkąd odkryłam to ciasto drożdżowe, które nie wymaga rośnięcia, sięgam tylko po ten przepis:). Dziś w wersji z makiem i oczywiście jak zawsze z dużą ilością kruszonki. Pamiętajmy o wyborze dobrej jakości masy makowej - powinna być gęsta, sucha i zwarta, inaczej może wyjść zakalec.   Ciasto: 2 szklanki mąki

Szefowa kuchni
Pączki z kajmakiem 1029

Pączki z kajmakiem to idealna propozycja na tłusty czwartek. Tradycyjne ciasto drożdżowe na pączki i pyszna masa kajmakowa (krówkowa) - czy może być pyszniejsze połączenie? :) Pączki uformowałam w podłużny kształt, żeby odróżniały się od tych klasycznych. Można je nadziewać przed lub po usmażeniu, nakładając kajmak na całą długość pączka, jeśli robimy to przed smażeniem lub nadziewając go w dwóch miejscach(...)mąkę przesiać, dodać wyrośnięty rozczyn, utarte z cukrem żółtka, resztę wody (lub mleka), ekstrakt z wanilii oraz wódkę, składniki wymieszać, wyrabiać przez kilka minut (można mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego lub ręcznie), następnie stopniowo dodawać rozpuszczone masło, dalej wyrabiając - ciasto należy wyrabiać w sumie 15-20 minut ręcznie lub 10-15 minut mikserem, ważne jest, aby do ciasta wtłoczyć

Smakołyki Bereniki
Wielkanocna babka rodzynkowa 161

wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez drożdżowej babki polanej dużą ilością polewy kakaowej. Moją ulubioną babką jest taka z ogromną ilością rodzynek - zawsze robi ją Mama ale w tym roku postanowiłam sama nauczyć się przyrządzać ten smakołyk. W momencie przeczytania w starej książce kucharskiej, że babkę trzeba wyrabiać 60 minut (!) zwątpiłam... przecież mi ręce odpadną! Ja wymiękam już po 3 minutach(...)żółtka z cukrem - dokładnie wyrabiamy. Ciasto na babkę trzeba długo wyrabiać - aż masa stanie się lśniąca i bardzo gładka. Rodzynki zalewamy gorącą wodą aby się ogrzały - przecedzone dodajemy do ciasta drożdżowego - dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Formę na babkę smarujemy masłem i napełniamy ciastem do 1/3 wysokości. Odstawiamy i czekamy aż ciasto wypełni formę. Wyrośniętą babkę wstawiamy

sierotka maRysia w kuchni
Kulebiaki 213

pozostałe składniki ciasta tj. mąkę pszenną, letnie mleko, letnie, płynne masło klarowane, żółtka jaj i szczyptę soli. Zagnieść elastyczne i błyszczące ciasto (ja wyrabiam mikserem, przy pomocy haka do ciasta drożdżowego przez około 7 minut; w przypadku ręcznego wyrabiania należy to robić przez około 15 minut). Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(...)ciasto powinno podwoić objętość.  Blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem (u mnie margaryna). Jajo (całe) wbić do miseczki. Roztrzepać widelcem. Dodać mleko (1 łyżka). Wymieszać. Po upływie godziny wyrośnięte ciasto drożdżowe przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkować na placek o grubości około 1 cm i wycinać szklanką/okrągłą wycinarką do ciastek krążki ciasta. Na środek każdego krążka ciasta nakładać

Gospodyni Miejska
Drożdżowy pieróg z kurkami, cukinią i mięsem mielonym 173

byłabym sobą gdybym nie nakombinowała.... Drożdżowy pieróg nadziany farszem z mięsa mielonego, kurek, cukinii, doprawiony szczyptą pikantnego chilli posypany startym serem to doskonały pomysł na obiad, ciasto drożdżowe dzięki dodatkowi majonezu jest wspaniale puszyste, rozeszły się w mig więc smakowało, polecam! Danie prezentuje się na talerzu  Jesień-Autumn Porcelana Bogucice Składniki: Ciasto drożdżowe: 25 dag mąki pszennej(...)chili 20 dag świeżych kurek 15 dag sera żółtego 3 łyżki oleju 1 łyżka masła sól do smaku pieprz do smaku przyprawa do mięsa mielonego do smaku Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać w misce z mąką krupczatką oraz solą. Ciepłą wodę połączyć z mlekiem oraz cukrem, dodać drożdże, oprószyć mąką i pozostawić zaczyn do wyrośnięcia, wymieszać z mąką, dodać

Wanilia i Kardamon
Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką 127

Smaki dzieciństwa... czyli ciasto drożdżowe! W połączeniu z jabłkami i kruszonką jest rewelacyjne! Polecam :) Źródło      Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką Składniki: 500 g mąki 40 g świeżych drożdży 250 ml letniego mleka 125 g cukru 1 cukier waniliowy 100 g roztopionego masła 1 jajko szczypta soli 5-6 średnich jabłek pokrojonych w plasterki 100 g rodzynek(...)masło się rozpuści.Pozostałe składniki czyli mąka,cukier,sól, cukier waniliowy, rodzynki i jajko mieszamy w misce,powoli dodajemy roztopione masło z mlekiem a na końcu drożdże,wyrobić ciasto,odstawić do wyrośnięcia na 2 godz w ciepłe miejsce,przykryć ściereczką.Formę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą lub kaszą manną,po wyrośnięciu ciasto przełożyć do formy,przykryć ściereczką i pozostawić

Smaki Natalii
Paluszki drożdżowe z kokosem 167

Dziś w roli głównej ciasto drożdżowe. Znakomite gdy jest cieplutkie, znakomite gdy już wystygnie. Zrobimy paluszki drożdżowe z nadzieniem kokosowym. Czy zachęcę Was gdy powiem, że ciasto wyrobi nam maszyna? Zatem śmiało! Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Mleczne bułki portugalskie czyli Pães de leite 162

rozpuszczenia masła. Letnie mleko mieszamy z żółtkami. W dużej misce mieszamy mąkę z cukrem, solą, cukrem waniliowym, suszonymi drożdżami i skórką cytrynową. Do suchych składników dodajemy płynne i wyrabiamy drożdżowe ciasto aż będzie lśniące, gładkie i elastyczne. Jeśli jest zbyt luźne pod koniec wyrabiania dodajemy dodatkowe 15-30 g mąki. Ciasto możemy wyrobić ręcznie, w mikserze z hakiem do ciasta(...)drożdżowego lub w maszynie do chleba na programie do zagniatania ciasta (umieszczając w niej składniki zgodnie z instrukcją producenta). Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia w przykrytej misce lub w pojemniku maszyny do chleba, aż podwoi swoją objętość. Zwykle zajmuje to w granicach 1 godziny.Wykładamy wyrośnięte ciasto na wysypany mąką blat. Lekko spłaszczamy dłońmi, żeby pozbawić je nadmiaru dwutlenku węgla. Dzielimy

Stare Gary
Buchty 119

Pora na coś słodkiego! Pora na buchty! Jak mówi Wikipedia, buchty to "słodki wyrób piekarniczy: bułeczki wypiekane z ciasta drożdżowego, najczęściej z nadzieniem (marmoladą lub dżemem). Bywają również wypiekane bez nadzienia, wówczas podaje się je z dżemem, miodem lub masłem do smarowania. Buchty nie lukruje się, nieraz natomiast posypywane są przed podaniem cukrem pudrem. Buchty wypiekane są w piecu, piekarniku(...)prodiżu, jako leżące obok siebie kulki z ciasta drożdżowego, które rosnąc w procesie pieczenia, łączą się tworząc spójną, aczkolwiek podzieloną na buchty masę. Gotowe ciasto łatwo rozrywa się dłońmi na buchty. Przepisy na buchty są różnorodne, łączy je obecność wśród składników mąki, drożdży, mleka, masła oraz jaj". To tyle co miała nam do powiedzenia mądra Wikipedia. Teraz przemówię ja: przepis

Marder&Marder Manufacture
Wypiekane Pierożki z Jabłkami II 142

Witajcie,  obiecałam umieścić na stronie drugą wersję Pierożków, tym razem z ciasta drożdżowego. Wg tych, co je próbowali, są równie dobre, co te z ciasta krówkowego, a nawet ciut pyszniejsze;) To pewnie za sprawą cynamonu, którego jak zawsze w wypiekach nie poskąpię. Wręcz przeciwnie. W międzyczasie Pierożkom dostała się druga nazwa: Poznańskie Tytki z Jabłkami. No cóż, zwał(...)Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Do garnuszka wrzucamy masło, cukier, jabłka, wszystko delikatnie kropimy sokiem z cytryny, dodajemy rodzynki. Całość dusimy na małym ogniu ok. 20-25 minut. Ciasto drożdżowe: 200 ml mleka 50 g masła 375 gram mąki (ok. 3,5 szklanki) 1 paczuszka suchych drożdży 50 gram cukru (ok. 1/4 szklanki, ciut mniej) 1 opakowanie cukru waniliowego

Kuchnia smaków
Drożdżowe ciasto owsiane z rabarbarem :) 229

początku trochę się obawiałam, że ciasto może mi nie wyjść, jednak mimo to i tak podjęłam się tego ryzyka, które finalnie bardzo, ale to bardzo się opłacało. Ciasto wyszło fantastyczne! W pełni udane. Dla mnie to po prostu perfekcyjne, zdrowe ciasto drożdżowe . Mąkę pszenną zamieniłam na płatki owsiane, biały cukier na cukier kokosowy, a margarynę na olej kokosowy. Drożdże pracowały(...)puszyste, wyrośnięte wnętrze ciasta . Aktualnie trwa sezon na rabarbar , dlatego też użyłam jego jako owocowego (choć tak na prawdę jest warzywem 😂) dodatku, jednak z powodzeniem możesz użyć innych owoców - truskawek, malin czyli śliwek. Jeżeli wykorzystasz płatki owsiane certyfikowane jako bezglutenowe jednocześnie Twoja drożdżówka będzie pozbawiona glutenu.  Koniecznie spróbujcie tego przepisu, będziecie zachwyceni cudownym zapachem ciasta drożdżowego i jego niesamowicie

Zdrowie na języku :P

Proponowane wyszukiwania