ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:67/576)

Ciasto drożdżowe z burakiem cukrowym 157

Ciasto drożdżowe z burakiem cukrowym to nic innego jak tzw. Burocorz. Jest to potrawa z regionu świętokrzyskiego, wpisana na listę produktów regionalnych. W czasie wojny i również po jej zakończeniu buraki cukrowe stanowiły podstawę wyżywienia rodzin wiejskich. Ciasto ma dość specyficzny smak i nie każdemu od razu posmakuje, ja osobiście go po prostu uwielbiam. Tradycyjnie burocorz powinien bardziej przypominać chlebek(...)mój dziadek zawsze piekł go jako ciasto, które jest bardzo podobne do zwykłego ciasta drożdżowego z kruszonką. Najlepiej smakuje posmarowane świeżym masłem i popijane mlekiem. Jeśli macie możliwość zdobycia gdzieś buraków cukrowych zachęcam to wypróbowania takiego specjału. Czytaj więcej

Biały fartuszek
Jagodzianki. 143

Jagodzianki to obowiązkowa pozycja deserowa w letnim menu. Idealne na drugie śniadanie. Przyznaję, ze czasem brakuje mi cierpliwości (i siły) na porządne wyrobienie ciasta drożdżowego. Tym razem jednak się uparłam i dałam radę ;) Było warto! Bułeczki po upieczeniu, a nawet następnego dnia, były miękkie i puszyste. Z całą pewnością istotna jest też mąka. Jakiś czas temu moja serdeczna koleżanka, mistrzyni(...)drożdżówki, zdradziła mi jakiej używa. Spróbowałam, zadziałało i pozostaję temu wierna :) Dawno nie byłam tak zadowolona ze swojego wypieku drożdżowego. Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej (u mnie Basia Extra Wypiek) 250 ml mleka 7 g suchych drożdży 80 g masła (roztopionego) 1/2 szkl. cukru 1 jajko szczypta soli Nadzienie: 300 g jagód 3 łyżki cukru 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

zadanie-gotowanie
Jagodzianki z kruszonką 179

więc, że w związku z tym nie może zabraknąć przepisu na... jagodzianki!. Pyszne mięciutkie bułeczki, z maślanym posmakiem wypełnione dużą ilością jagód i posypane kruszonką - polecam każdemu. Składniki na ciasto drożdżowe: 25 g świeżych drożdży 125 ml mleka 250 g mąki pszennej szczypta soli 80 g drobnego cukru 1 jajko 70 g masła Dodatkowo: 1 szklanka jagód 1 łyżeczka mąki(...)ziemniaczanej 1 żółtko + 2 łyżki mleka Kruszonka: 4 łyżki mąki pszennej 20 g zimnego masła 1 łyżka cukru pudru Zaczynamy od przygotowania ciasta drożdżowego. Do miski wkruszyć świeże drożdże, dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Wlać ciepłe (nie gorące!) mleko i dokładnie wymieszać. Zostawić w ciepłym miejscu na około 25 minut, do kilkukrotnego powiększenia objętości (jeśli tak się nie stanie

Świat Ciasta
Zakręcone pączki / Twisted doughnuts 291

pączki to nic innego jak klasyczne pączki tylko w innej odsłonie, chociaż te chyba bardziej mnie przekonują bo mają większą powierzchnię do lukrowania Nie są trudne do wykonania, tradycyjne ciasto drożdżowe z odrobiną cynamonu, smażone w głębokim tłuszczu i jedynie to zawijanie przebiega odbiega od pączkowej normy. Polecam wypróbowanie tej formy tego karnawałowego przysmaku! Scroll down for recipe in English

karmelowy
117. Mirabelkowo, czyli drożdżówki z Luks Pomadą. 222

przez ciągłe zabieganie i na studiach i w życiu prywatnym nie miałyśmy kiedy powiedzieć Wam o tym, jakie są pyszne. Dziś wykorzystałyśmy powidła mirabelkowe . Zawinęłyśmy je w mięciutkie, drożdżowe ciasto z którego wyrosły nam piękne, puchate bułeczki. Doskonale smakują posypane cynamonem i polane lukrem. Spróbujcie koniecznie... :) Składniki 500 g mąki 5 łyżek cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 jajo(...)łyżki roztopionego masła kilka łyżeczek powideł mirabelkowych Luks Pomada Do posmarowania wierzchu bułeczek 1 roztrzepane jajo cukier brązowy z cynamonem (według uznania) lukier (cukier puder+woda) Przygotowanie Rozpoczynając przygotowywanie ciasta drożdżowego musimy zrobić rozczyn. Drożdże rozcieramy w palcach i wrzucamy do miski, dodajemy 1 z 5 łyżek cukru. Lekko podgrzewamy mleko i dolewamy je do drożdży z cukrem (należy pamiętać

Symfonia Smaków
Pełnoziarnista słodka bułka 121

perypetie miałem, żeby w efekcie na mój stół trafiła pełnoziarnista słodka bułka … W związku z tym, że kupiłem niedawno mini piekarnik z Biedronki, postanowiłem go przetestować robiąc jakieś ciasto drożdżowe. Już wcześniej robiłem w nim mniejsze „wypieki” i do tego ładnie się spisywał, ale pora zmienić kaliber… Na pierwszy ogień poszła chałka. Chciałem zrobić tradycyjną, puchatą(...)bułę z mąki pszennej, która by połechtała moje glutenowe receptory. Niestety okazało się, że jak to na ciasto drożdżowe przystało, chałka za bardzo urosła już w piekarniku i dotykała górną częścią grzałki… wsio się spaliło i nie było co pokazać. Poirytowany poleciałem do marketu po mąkę pełnoziarnistą z zamysłem takim, że nie dość, że będzie zdrowiej, to w dodatku

Blendman
Bułeczki ze szpinakiem i fetą - poğaça 182

Dzień dobry, Razem z Emilią i Panną Malwinną znowu zapraszamy Was w kulinarną podróż do Turcji. Tym razem przygotowałyśmy bułeczki poğaça . Moje są z ciasta drożdżowego z nadzieniem ze szpinaku, fety i ziół . W Turcji często jada się je na śniadanie lub podwieczorek. Mam nadzieję, że umilą również Waszą przekąskę:) Bułeczki pogaca znane są także w kuchni bałkańskiej i węgierskiej(...)techniczne: W Turcji poğaça często przygotowuje się z ciasta z proszkiem do pieczenia, jednak zrobienie dobrych bułeczek na drożdżach jest o wiele prostsze i ja również postawiłam na ciasto drożdżowe . Możecie do niego wykorzystać zwykłą mąkę lub mieszankę różnych mąk, np. dodatek mąki pełnoziarnistej, żytniej czy jęczmiennej. Bułeczki możecie przygotować z dowolnym nadzieniem , w sumie potrzebujecie

Chilli Czosnek i Oliwa
Drożdżowe babeczki cytrynowe 208

Drożdżowe babeczki cytrynowe to kolejna propozycja na małe słodkości, które mogą urozmaicić Waszą święconkę lub znaleźć się wśród świątecznych wypieków. Babeczki przygotowane są z ciasta drożdżowego, ale podobnie jak wielkanocna babka drożdżowa , nie jest to zwyczajne ciasto jak do bułeczek, ale przygotowane na żółtkach, ze sporą ilością masła i cukru. Ciasto na babeczki wzbogaciłam o dodatek soku i skórki(...)zbyt mocno słodkie, więc nie należy rezygnować z lukru. Z poniższego przepisu przygotowałam 6 babeczek w formie na muffiny (można do pieczenia wykorzystać małe foremki na babeczki). Drożdżowe babeczki cytrynowe Składniki: CIASTO 160g mąki pszennej 60ml mleka 40g masła 35g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego) 2 żółtka 10g drożdży skórka otarta z cytryny 1-2 łyżki soku z cytryny szczypta

Smakołyki Bereniki
Kapuśniaczki z ciasta drożdżowego- klasyka w lżejszej wersji. 171

Polsce znane i lubiane :) Zazwyczaj z mięsem, pieczarkami lub kapustą. Inna odsłona tradycyjnych pasztecików dzisiaj w mojej propozycji. A mianowicie... Kapuśniaczki z ciasta drożdżowego. Składniki:  ciasto: 1 szklanka letniego mleka 110g miękkiego masła 2 łyżki cukru 2 roztrzepane jajka 3/4 łyżeczki soli 4 szklanki mąki 3 łyżeczki suchych drożdży (12g) + jajko roztrzepane z 1 łyżeczką mleka do posmarowania bułek

Tagebuch po polsku
Rogaliki drożdżowe wersja 2 376

s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); ROGALIKI DROŻDŻOWE Składniki: - 3 szklanki mąki pszennej - 1/2 szklanki cukru - 1 opakowanie suchych drożdży - 1 duża kwaśna śmietana 18% - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 1/2 szklanki tłuszczu - 2 jajka - marmolada lub inne dowolne nadzienie(...)zawijamy w rogale. Można posmarować wierzch wypieków jajkiem rozmieszanym z mlekiem, dzięki czemu ciasto zyska połysk. Pieczemy kilka minut w temperaturze 180 stopni (do zarumienienia). Jemy na zimno, bo ciasto drożdżowe na ciepło może wywołać ból brzucha. Można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Zupa cebulowa w miseczce chlebowej. 126

Zbrakło mi czystych talerzy w domu i musiałam improwizować ;) ;) Cóż miałam zrobić? Nie pozostało mi nic innego, jak zagnieść ciasto drożdżowe i po prostu upiec miseczki. To ciekawe doświadczenie zjeść zupę, a potem talerz ;) Żarty żartami, oczywiście plan na to danie ułożyłam sobie w głowie już dawno temu. A teraz miałam okazję przystąpić do realizacji. Moim zamiarem było upieczenie gotowych(...)miseczek chlebowych. Nie chciałam, aby były to małe chlebki, które przed podaniem zupy należy wydrążyć z miąższu. Z pomocą przyszły mi kokilki. Ciasto drożdżowe rozwałkowałam, a następnie nałożyłam na miseczkę, którą wstawiłam do góry dnem do piekarnika. I tak powstały moje talerze :) Zupa cebulowa z dodatkiem białego wina, doprawiona tymiankiem jeszcze nigdy mi tak nie smakowała :) Składniki: Zupa: 4 duże

zadanie-gotowanie
Bułeczki cynamonowe – cinnamon rolls 78

Jeśli lubicie cynamon i ciasto drożdżowe, to pokochacie ten przepis . Absolutnie genialne bułeczki cynamonowe, które moim zdaniem najlepiej smakują na ciepło. Są przepyszne, a ich zapach unosi się w całym mieszkaniu . Bułeczki możecie przygotować osobno w formie na muffinki albo upiec je razem na blaszce, żeby można było je od siebie odrywać. Wierzch możecie dodatkowo posypać orzechami lub migdałami . Drukuj(...)Bułeczki cynamonowe - cinnamon rolls Przygotowanie: 2 hrs Wielkość: 16 sztuk Kalorie (porcja/sztuka): 198 kcal Składniki ciasto drożdżowe 500 g mąki pszennej 7 g drożdży suchych lub 25 g świeżych 40 g cukru 200 ml mleka 2 jajka 50 g masła nadzienie 50 g cukru trzcinowego 50 g masła 1 łyżka cynamonu lukier 30 g cukru pudru dodatkowo 1 żółtko

Przepisy na widelcu
Placek drożdżowy z serową pierzynką, brzoskwiniami i kruszonką 175

Ciasto drożdżowe wprost uwielbiam, najlepsze jest mojej Babci, ale staram się od czasu do czasu sama też coś upiec. Tym razem padło na ciacho z serem i brzoskwiniami - niebo w gębie! <3 To ciacho jest pyszne, smakuje jak taka klasyczna drożdżówka z serem, ale dodatek świeżych brzoskwiń sprawia, że jest w nim coś wyjątkowego. Można było upiec(...)mnie jakoś bardziej przemawia jednak taka duża blacha z pachnącym placuchem. Nieskomplikowane, dość szybkie w przygotowaniu ( poza czasem wyrastania ciasta), nienachalnie słodkie i naprawdę bardzo smaczne - polecam ogromnie! :) Ciasto drożdżowe: 500 g mąki tortowej 2 opakowania suchych drożdży (14 g) 80 g brązowego cukru 1 jajko + 1 żółtko szczypta soli 100 g masła 150 ml mleka 2 łyżki brązowego cukru

Cooking Monster
Warsztaty Tefal Cuisine Companion 177

gotować muszą, bo inaczej żyć się przecież nie da. Kiedyś usłyszałam, że wprowadzenie tylu nowości technologicznych w kuchni może zabrać całą radość, które daje gotowanie, bo ręcznie nie wyrobimy ciasta drożdżowego, nie pokroimy cebuli nożem w piórka, nie pomieszamy zupy, bo zrobi to za nas robot. I wiecie co??? Ja się z tym wszystkim zgadzam! Byle nie w tygodniu, kiedy(...)czasu na wszystko brakuje, kiedy nie wiemy w co ręce wsadzić, bo jeszcze zakupy, zajęcia dodatkowe dzieci, wywiadówka i zeszyt w kratkę akurat córce się skończył. Zagniatać ciasto drożdżowe to ja mogę w weekend, jak mam wysprzątany dom,   wyprasowane pranie, mąż leży na kanapie, a dzieci się grzecznie bawią. W każdym innym przypadku mówię TAK takim nowościom technologicznym! Wracając

bistro mama
Pierogi z soczewicą i grzybami 67

Czas czytania: 2 min Pierogi z soczewicą i grzybami leśnymi w cieście z mąki gryczanej oraz mąki pszennej pełnoziarnistej. Farsz przygotowany z grzybów z dodatkiem aromatycznej

SprawdzonaKuchnia.pl
Drożdżówki z jabłkami 520

macie też tak, że najwspanialsze, kremowe, wielowarstwowe, wymyśle ciasta z chęcią zamienilibyście na zwykłą drożdżówkę lub ciasto drożdżowe. Ciepłe i świeże prosto z piekarnika są najlepsze. Potem ewentualnie można je lekko odgrzać w mikrofalówce i cieszyć się niczym nie zastąpionym  drożdżowym puchem i smakiem.       Do przygotowania około 12-14 drożdżówek 1/2 szklanki(...)powstał trójkąt i skleić boki. Ciasto jeszcze na około pół godziny pozostawić do wyrośnięcia a następnie piec około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Ciasto drożdżowe niestety lubi przypalać się od spodu, tak więc ja po 5 minutach pieczenia zawsze wyłączam dolną grzałkę. Drożdżówki można polukrować lub posypać cukrem pudrem

Jadło i czytadło
Drożdżówka dyniowa 144

ruszyły.2. Resztę mleka wymieszać z puree dyniowym, masłem/olejem i skórką pomarańczową.3. Przesianą mąkę połączyć z solą, cukrem i cynamonem, wlać mieszankę mleka i dyni oraz rozczyn drożdżowy. Ciasto wyrobić, gdyby było za rzadkie dosypać 2 łyżki mąki, nie więcej-ja nie dosypywałam a ciasto nie było wcale rzadkie. Z ciasta uformować kulę i włożyć do oprószonej mąką

UgotujmyTo.pl