ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:72/576)

CMYK donuts - amerykańskie pączki jak malowane 137

wsyp do miski i wymieszaj. Wlej mleko, rozpuszczone i przestudzone masło i wbij jajka. Wymieszaj najpierw całość szpatułką, a następnie zagnieć ciasto. Możesz się wspomóc robotem z hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto winno być zwarte i elastyczne, dość miękkie, ale jednocześnie się nie lepić. W razie potrzeby dosyp więcej mąki (ja dosypałem 2 czubate łyżki). Miskę z ciastem przykryj ściereczką

Food Square
Pierogi z jagodami i malinami 107

Czas czytania: 2 min Pierogi przygotowujemy w Polsce od wieków i jest to jedna z naszych polskich ulubionych, a jednocześnie najpopularniejszych potraw narodowych. Występuje w niezliczonych

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciastka z kawałkami czekolady 113

Czas czytania: 2 min Bardzo łatwy i naprawdę szybki przepis na wspaniałe chrupiące ciastka z kawałkami czekolady. Właściwie są to ciastka z podwójną ilością czekolady z

SprawdzonaKuchnia.pl
Tygrysie bułeczki 97

Czas czytania: 2 min Te bułki nie tylko fajnie wyglądają, ale i smakują wyśmienicie! Ta ich chrupiąca skórka jest bardzo smaczna i pięknie wygląda. Tygrysi wzór

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb pszenny, drożdżowy, na kwasie z kiszonych ogórków 219

miski z drożdżami wlać kwas z kiszonych ogórków, wsypać mąkę pszenną i sól, dodać po 1 łyżce ziaren/pestek i wyrobić jednolite ciasto (ja wyrabiam mikserem, przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Ciasto na ten chleb j est dość ciężkie i gęste. Formę keksową wysmarować tłuszczem (u mnie margaryna) i dokładnie (tak aby dno i każdy bok były pokryte) oprószyć bułką

Gospodyni Miejska
Ciastka podwójnie czekoladowe 124

Czas czytania: 2 min Dziś proponuję przepis na przepyszne ciasteczka podwójnie czekoladowe z dodatkiem białej i ciemnej czekolady. Poza czekoladą ciastka mają w sobie mnóstwo orzechów

SprawdzonaKuchnia.pl
Rabarbar i jego wpływ w naszej diecie 109

zielonym kolorze są bardzo kwaśne. Ciasta z rabarbarem często są posypywane cukrem pudrem lub kruszonką. Popularne są także ciasta z rabarbarem oraz z bezą. Cukier przełamuje bardzo kwaśny smak rabarbaru. Dojrzałe łodygi nabierają czerwonego koloru. Maja one nieco łagodniejszy smak. Genialnie sprawdza się w ciastach a prym w tym wiedzie ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką . Czy rabarbar jest zdrowy(...)będącej rewelacyjnym wsparciem dla naszego układu odpornościowego. Rabarbar dostarczy nam też wielu cennych składników mineralnych, dzięki którym nasz organizm będzie mógł lepiej i sprawniej funkcjonować. Koniecznie wypróbuj przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką . W jaki sposób zdrowa dieta z takim warzywem będzie nas wspierać w codziennej walce o utrzymanie dobrej formy? Rabarbar to idealne wsparcie dla wszystkich tych

ProstePesto.pl
Ciabatta na zakwasie – błyskawiczna 96

Czas czytania: 2 min Ciabatta…”chodziła” za mną przez kilka dni w końcu musiałam ją upiec , co prawda ta jest w wersji błyskawicznej

SprawdzonaKuchnia.pl
Kokosanki 111

Czas czytania: 2 min Dziś coś dla fanów kokosa! Pyszne podwójnie kokosowe ciasteczka, które i Wam z pewnością przypadną do gustu, uwielbiam je, są pyszne! Co

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb razowy 115

Czas czytania: 3 min Dziś zapraszam na rewelacyjny chleb razowy przygotowany na podstawie przepisu Kena Forkish’a. Procedury przygotowania chleba zostały odrobinę uproszczone przeze mnie

SprawdzonaKuchnia.pl
Puszyste bułeczki pizzowe z szynką i boczkiem 861

Ciasto drożdżowe z przepisu mojej babci jest jednak mega uniwersalne! Zrobiłam już z niego makowiec świąteczny , drożdżówki z konfiturą gruszkową i orzechami , paszteciki z pieczarkami do barszczu . Teraz przyszła kolej na puszyste bułeczki drożdżowe z passatą pomidorową,czosnkiem, oregano, żółtym serem i szynką lub boczkiem. Takie mięsne pizzerinki najbardziej lubią moje dzieci. Następnym razem zrobię wersję bardziej dla siebie(...)ciepłe miejsce. Passatę wlać do rondelka, dodać przeciśnięty czosnek, sól i oregano do smaku, można dodać szczyptę soli, albo odrobinę miodu. Podgrzewać na wolnym ogniu przez 5 minut.  Ciasto drożdżowe wyrobić raz jeszcze. Podzielić na 10-12 równych części.  Z każdej cząstki uformować kulkę, następnie spłaszczyć ją, aby miała grubość ok. 1 cm. Ułożyć na blasze do pieczenia

Kulinarne Inspiracje
Najprostszy chleb na drożdżach... 5 lat później 170

zrobić łyżką. Tylko do połączenia składników. Żadne roboty nie są potrzebne. Drożdże przez noc zrobią swoje.  Przykryć ciasto folią spożywczą lub ręcznikiem i zostawić na 10-18 godzin (na noc, do rana). Rano obsypać mąką blat i wyjąć ciasto. Złożyć 4 boki.  Przełożyć na drugą stronę. Uformować kulę i przełożyć do obsypanego mąką koszyka lub miski ze ściereczką(...)autentyczność i dokumentowanie, a nie kreowanie i stylizacja. Te bez żalu pozostawiam kolorowym magazynom. Bloga odkopałam, bo szukałam przepisu na drożdżowe ciasto, które chciałam zrobić na tą Wielkanoc w izolacji. Z Kubą w pamięci mamy ciasto drożdżowe, które robiłam jeszcze na Żoliborzu, a które wyrosło niemiłosiernie ( z tego wpisu ). Wskrzesiłam więc blog na Bloggerze :) Pewnie będę tutaj wracać

W kuchni wieczorem
Muffiny żurawinowo – pomarańczowe 101

Czas czytania: 2 min Macie ochotę na coś słodkiego i szybko? Polecam bajeczne muffiny żurawinowo – pomarańczowe! Przepis jest bardzo prosty i błyskawiczny i jak to

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasteczka korzenne 100

Czas czytania: 2 min Ciastka, ciasteczka, ciastunia to najpopularniejszy wypiek w ostatnim czasie w mojej kuchni, a piekę ich po kilka blach każdego dnia! Ogromne ilości

SprawdzonaKuchnia.pl