ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:81/576)

Wegańska Panettone 182

Święta się zbliżają, więc w ramach oszczędzania naszych żołądków piekę obecnie lżejsze ciasta, takie akuratne do herbatki. Dzisiejsze ciasto pochodzi z Mediolanu, i jest to rodzaj drożdżowej babki, którą zresztą piecze się w okolicach zbliżających się świąt. Jadłam raz w życiu oryginalną i przepadłam, potem kilka razy udało mi się kupić w lokalnej piekarni, ale od 2 lat, czyli odkąd(...)musisz ich mocno odsączać z soku/wina i skórkę pomarańczową dodaj pod sam konie wyrabiania ciasta, bo będzie Ci łatwiej. Ciasto jest ciut luźniejsze i bardziej klejące od tradycyjnego ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto (pomęcz się z 10 minut w sumie) odstaw w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość (1-2 godzin). Wyrośnięte ciasto zagnieć ponownie i podziel na pół. Przełóż

greenscarf
DROŻDŻOWE CIASTO Z RABARBAREM, ŻURAWINĄ, PŁATKAMI MIGDAŁÓW I MAŚLANĄ KRUSZONKĄ 168

Klasyczne ciasto drożdżowe, lekko kwaśny rabarbar, słodka żurawina, chrupiące płatki migdałów i pachnąca masłem kruszonka ...  cóż chcieć więcej?  Składniki wspaniale się komponują i dają nam ciasto o niebiańskim wprost smaku ...  W sezonie na rabarbar piekę je często, bo ... niestety sezon nie trwa wiecznie ... :)) Składniki: 1/2 kg maki 1/2 szkl. cukru 2 jaja + 2 żółtka 5 dkg drożdży

Walijskie Pichcenie
Warkocz drożdżowy z Nutellą 214

Ciasto drożdżowe przeplatane w formie efektownego warkocza nadziane Nutellą oraz posiekanymi orzechami laskowymi- puszyste, mięciutkie, pięknie pachnące czekoladą. Samo wykonanie warkocza jest bardzo proste: posmarowane Nutellą ciasto (z dodatkiem orzechów lub bez) należy zwinąć w rulon, przeciąć na pół i powstałe dwa kawałki przepleść ze sobą na zmianę, najlepiej cięciem do góry, wtedy podczas pieczenia utworzą się ładne warstwy

Kraina Miodem Płynąca
Drożdżowe ślimaczki z jabłkami i rodzynkami 175

Kolejny przepis z wykorzystaniem jabłek, tym razem ciasto drożdżowe w trochę innym wykonaniu.  Ciasto: 20 dag drożdży 3/4 szklanki cukru cukru ok 750 g mąki 2 jajka 125 g margaryny 250 ml mleka szczypta soli Z drożdży, łyżki cukru, łyżki mąki i pół szklanki letniego mleka wyrabiamy rozczyn - odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy

Słodka Kraina Wypieków
Drożdżówki z dżemem lub z serem 184

Ciasto drożdżowe zawsze wydawało mi się ciastem trudnym. Trudnym może nie jest za to uczy cierpliwości i dokładności, gdyż jest ciastem wymagającym. Lecz jeśli potraktujemy je z miłością odwdzięczy nam się pięknymi, pulchnymi i pachnącymi drożdżówkami :) Warto nad nim popracować, bo efekt końcowy nam to wynagrodzi Składniki: 2 szklanki ciepłego mleka  100 gram drożdży 1/2 szklanki  cukru

Ciasteczkowy Potwór
Bułeczki drożdżowe z borówkami 358

pyszne i mięciutkie bułki z dużą ilością owocowego nadzienia,  które każdy wielbiciel słodkich drożdżówek zje z wielką przyjemnością. Zamiast borówek można wykorzystać jagody, a efektem będą klasyczne jagodzianki. Ciasto drożdżowe jest bardzo przyjemne w obsłudze, nie klei się za bardzo, jest elastyczne, a podczas pieczenia nie wyrasta zbyt mocno, dzięki czemu nadzienie borówkowe "nie ucieka" ze środka. Z poniższego(...)przepisu można przygotować 6 bułek. Bułeczki drożdżowe z borówkami Składniki: ciasto 250g mąki pszennej 15g drożdży świeżych 125ml mleka 1 żółtko 2,5 łyżki cukru 30g masła szczypta soli nadzienie 180g borówek 4 łyżeczki cukru 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 jajko i 1 łyżka mleka do posmarowania bułeczek Wykonanie: - składniki powinny mieć temperaturę pokojową - połowę mleka podgrzać

Smakołyki Bereniki
Parówki w cieście drożdżowym. 161

Składniki na ciasto drożdżowe. - 40 g świeżych drożdży - 4 łyżki ciepłego mleka  - 1 łyżeczka cukru  Z tych składników robimy zaczyn. Rozkruszy drożdże do miseczki, dodać mleko i cukier.  Wymieszać i odstawić na chwilę. - 500 g mąki - 2 jajka (żółtka i białka oddzielnie) - łyżeczkę soli - 4 łyżki śmietany - 2 łyżki oleju - niepełna szklanka ciepłego mleka - około 10 parówek(...)Wykonanie: Mąkę  umieść w dużej misce. Dodaj rozczyn drożdżowy, śmietanę, żółtka, sól olej i wyrabiaj ciasto, stopniowo dodawaj mleko wg potrzeby.  Ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 1 cm. Placek pokrój na paski o szerokości około 2 cm. Parówki podziel na dwie połówki. Każdą z nich owiń paskiem ciasta zaczynając oklejanie od części przeciętej. Zostawiamy kawałek ciasta

Malinowe Pocałunki
Wieniec z makiem na Trzech Króli 125

Jutro w kościele katolickim obchodzone jest Objawienie Pańskie popularnie zwane świętem Trzech Króli. U mnie oznacza to podanie na stół Roscón de Reyes, ciasta drożdżowego z dużą ilością bakalii pieczonego w formie wieńca. To tradycja, która przywędrowała do nas z Hiszpanii. W tym roku przygotowałam wieniec orkiszowy z masą makową domowej roboty. Składniki : Masa makowa 200 g niebieskiego maku(...)trzeba będzie dodać go więcej. Na koniec dodać kawałki masła. Wyrobić. Odstawić ciasto na 10-15 minut i jeszcze raz wyrobić. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na ok. 2 godziny. Ciasto wyjąć na blat posypany mąką. Złożyć je kilka razy, by pozbyć się gazu. Ciasto rozwałkować na koło o grubości ok. 1 cm. Przełożyć je na papier lub matę

Weekendy w domu i ogrodzie
Rogaliki drożdżowe 120

przepis i zazwyczaj piekę te rogaliki z podwójnej porcji. Najbardziej lubię, kiedy rogaliki są niewielkie (trzeba podzielić ciasto na więcej części) ale nie zawsze mam tyle czasu aby się pobawić i wtedy robię je takie większe ja te na zdjęciach. Zachęcam Rogaliki drożdżowe 0,5 kg mąki 2 jajka 2 łyżki cukru 10 dkg drożdży 1 palma 6 łyżek mleka(...)wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieść i podzielić na 4 części. Rozwałkować w kółko dość cienko, pokroić na 8 części i poukładać na nich dżem. Zawinąć ciasno, poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić na 10 minut do wyrośnięcia. Piec przez 15-20 minut do lekkiego zarumienienia w 180 st. Artykuł Rogaliki drożdżowe pochodzi z serwisu Każdy

Pieguskowa Kuchnia
Małe drożdżowe co nie co… 203

lubię - nie tylko w kuchni - to tym razem wyszły mi drożdżowe pierożki z mięsem lub kapustą. Tego typu pierogi są doskonałym zamiennikiem dla kanapki do pracy czy na uczelnie. Są smaczne, pożywne i bez grama zbędnej chemii. Ja je po prostu UWIELBIAM! Drożdzówkowe pierożki Ciasto: 3 szklanki mąki pól kostki drożdży szczypta cukru i soli 3 łyżki oleju ok szklanka(...)gładkie i lśniące. Mi z reguły wystarcza 3/4 kubka wody. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 30 minut aż podwoi objętość. jest to najlepszy i najprostszy przepis na ciasto drożdżowe jaki znam - ciasto wychodzi idealne zarówno na pizze jak i pierożki. POLECAM i za przepis dziękuję Ani i Alexowi! Farsz: Mięsny: ok 150 g mięsa mielonego pół cebuli szczypta

sierotka maRysia w kuchni
Nadziana babka drożdżowa z kruszonką cynamonową 192

Cynamonowa kruszonka - obłędny zapach przy pieczeniu i boski smak w ustach Drożdżówka, babka, ciasto drożdżowe - nigdy nie wiem jakiej nazwy tu używać. Nieważne. Jak zwał tak zwał, ważne że dobre!  Prezentuję wersję z podwójnym nadzieniem - jabłka prażone i powidła śliwkowe . A do tego wszystkiego wykończenie niebia n sko pachnącą kruszonką cynamonową .  A wszystko to w ramach weekendowej akcji(...)dużej miski przesiać przez sitko mąkę – w ten sposób się ją napowietrza i ciasto lepiej rośnie . Dodać sól, cukier i całe jajko oraz rozczyn drożdżowy. Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto.  Leniwiec kuchenny może tu z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte - tylko koniecznie z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków . W końcowej

Grunt to przepis!
Drożdżowe ślimaczki kokosowe 202

Drożdżowe ślimaczki kokosowe to mięciutkie zawijane bułeczki z dużą ilością wiórków kokosowych. Ich przygotowanie wymaga nieco czasu, jak to jest w przypadku każdego ciasta drożdżowego, ale jeśli ten rodzaj wypieków nie stanowi dla Was problemu, zachęcam Was do skorzystania z przepisu. Bułeczki można jeść przez kilka dni, a jeśli staną się lekko czerstwe, wystarczy krótko podgrzać je w kuchence mikrofalowej(...)piekarniku. Z podanej ilości składników można przygotować 8-10 bułeczek (w zależności od grubości plastrów). Drożdżowe ślimaczki kokosowe Składniki: ciasto 240g mąki pszennej + do podsypania ciasta 140ml wody (lub mleka) 8g drożdży świeżych 3,5 łyżki domowego cukru z wanilią (lub zwykłego) 1 łyżeczka cukru (do rozczynu) 20g masła szczypta soli nadzienie 50g wiórków kokosowych 20g masła 20g cukru

Smakołyki Bereniki
Ślimaczki drożdżowe z twarogiem i rodzynkami 158

Drożdżówki pysznie nadziane Kocham miłością wielką wszystko co drożdżowe! Od czasu, jak przekonałam się jakiś czas temu do własnoręcznego wyrabiania tego rodzaju ciast, pokochałam ogromnie drożdżowe wypieki. Wbrew moim wcześniejszym obawom, jest to bardzo łatwy typ ciasta do przygotowania i nie sposób go zepsuć, jeśli tylko trzyma się przepisu.  Drożdżowe nie ma prawa nigdy się znudzić, jest przecież tyle(...)drożdżówek: ZACZYN: 50g masła – stopionego 180ml mleka [3/4 szkl.] – ciepłego 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka mąki 1 łyżeczka cukru CIASTO: 400g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych 100g cukru 1 jajko + 1 żółtko - 1 białko zostawić do posmarowania bułeczek przed pieczeniem szczypta soli NADZIENIE: 270g twarogu – u mnie półtłusty 2-3 garście rodzynek 2 łyżki domowego

Grunt to przepis!
Tarta z gruszkami i polewą jogurtową 225

kuszą zimowymi atrakcjami. Nigdy nie byliśmy w Karkonoszach, a chyba warto się wybrać i odkryć nowe, interesujące miejsca. Na dzisiaj mam dla Was fajną, lekką tartę z gruszkami, na cieście drożdżowym. Bardzo delikatne ciasto, soczyste owoce i pyszna polewa jogurtowa. Najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepła, taką Wam polecam :) Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej szczypta soli 1 łyżka cukru

Domowa cukiernia Ewy
ciasto drożdżowe owocowo-serowe z kruszonką... 125

Składniki: ciasto drożdżowe duża porcja: drożdże świeże 10 dag, mąka pszenna 1 kg, cukier 1 szklanka, mleko letnie 2 szklanki, sól 1/2 łyżeczki, jajka 3 sztuki + 4 żółtka, aromat waniliowy 1 sztuka dodatki: mus jabłkowy 250 gram i wiśniowy 250 gram + kisiel wiśniowy 1 opakowanie, twaróg krajanka półtłusty 50 dag + cukier cytrynowy 1 opakowanie, cukier puder 2 łyżki, cynamon(...)łyżki cukru, mąki i wymieszać, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut do zaczynu wsypać przesianą mąkę, sól, cukier, aromat waniliowy, jajka i hakiem robota wyrabiać z 6 minut ciasto wlać stopiony, letni tłuszcz i wyrabiać jeszcze z 5 minut PRZED WYRASTANIEM połowę ciasta włożyć do worka foliowego i zamrozić (po odmrożeniu krótko wyrobić i zostawić do wyrośnięcia i upiec), resztę

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania