ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:83/576)

Mini drożdżóweczki z jabłkiem. 175

Znów drożdżowy wypiek, wiem. Uwielbiam ciast drożdżowe, równie zagorzałego ich fana stanowi mój Tato. Posiadają wiele zalet. Drożdżowe placki można mrozić, długo zachowują świeżość, świetnie zastępują śniadanie czy też idealnie sprawdzają się, gdy nachodzi ochota na "małe co nieco". Ileż dają możliwości! Wytrawnie, słodko. Pikantnie, łagodnie, owocowo, mięsnie, rybnie, warzywnie. Wykwintnie albo i "roboczo". Zawsze kojarzą mi się z jednym(...)wyrzutów sumienia i bez opamiętania, parzą palce, wargi, podniebienia. Ale dla wspomnień, odradzających się z każdym kęsem, dla chwil radości i błogiego uniesienia, warto czasem pocierpieć. Jedząc właśnie takie drożdżowe ciastko, myślę sobie.. Czy Ty, czytając ten post zdajesz sobie sprawę, kim jestem? Z kim masz do czynienia. Ile mam lat. Czym się zajmuję, prócz gotowania i prowadzenia bloga

W kuchni Karmel-itki
nocne-leniwe ciasto drożdżowe z truskawkami i kokosową kruszonką... 207

masło miękkie 15 dag, mąka krupczatka 100 gram, cukier 100 gram, ręką lub spiralami miksera utrzeć kruszonkę, posypać ciasto z truskawkami. Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formie ciasto wystudzić - idealne ciasto drożdżowe, idziesz spać a ciasto sobie pracuje, rano jest gotowe do pieczenia, najlepiej smakuje z owocami...SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
DROŻDŻOWE CYNAMONOWE ZAWIJASKI 152

Uwielbiam słodkie ciasto drożdżowe. Uwielbiam cynamon. A połączenie obu tych rzeczy w postaci pysznych bułeczek jest po prostu nieziemsko pyszne! Słodki, lepki i baaardzo cynamonowy środek oraz chrupiące a zarazem miękkie i rozpływające się w ustach ciasto to chyba najlepszy opis tych bułeczek :) Polecam wszystkim cynamonoholikom i nie tylko! :) Najlepsze są na ciepło, od razu po wyjęciu z piekarnika, tylko

chili & sugar
Proste ciasto drożdżowe z rabarbarem 136

lodówki. 5) Kiedy ciasto wyrośnie przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 6) Rabarbar pokroić na małe kawałki i równomiernie poukładać na przygotowanym cieście (dobrze, żeby zostały puste przestrzenie, ciasto drożdżowe lubi oddychać), a wierzch posypać przygotowaną kruszonką i odstawić na kolejne 30 min. 7) Następnie piec 40 min., do suchego patyczka i zarumienia się kruszonki w piekarniku nagrzanym

Fitsweet.me
Jagodzianki z białym serem 198

lukier:1 szklanka cukru pudru3 łyżki gorącej wodyOd momentu kiedy zobaczyłam te bułeczki na blogu atinabc - stwierdziłam, że koniecznie muszę je zrobić. Są przepysznie jagodowe, polecam każdemu zwolennikowi ciast drożdżowych z owocami :)Do mleka dodać masło, cukier, roztrzepane jajka, wymieszać. Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać sól a następnie wcześniej przygotowane mleko z resztą składników

Świat Ciasta
Domowe tiramisu – prosty przepis 206

Tiramisu to typowo włoski deser, które bazę stanowią biszkopty, nasączone mocną kawą i słodki krem na bazie serka mascarpone. W bardzo prosty i co najważniejsze szybki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szczodrak – czy piekliście dzisiaj ? 117

Szczodrak to słodkie bułeczki, które wypiekało się u mnie w domu na Trzech Króli. Ale okazuje się, że to bardzo dawny zwyczaj, o czym możecie poczytać

Pieguskowa Kuchnia
Jagodzianki 141

Dzisiejsze jagodzianki są wynikiem porządkowania zamrażarki. Okazało się, że całkiem przypadkowo zapodziało się w niej małe pudełeczko zamrożonych jagód. Ponieważ niedługo będą świeże postanowiłam je wykorzystać

Pieguskowa Kuchnia
Słodkie środy - Babka drożdżowa z kruszonką 237

Dziś wypiek, który bardzo często gości w moim domu. Najczęściej jest to jednak wielka blacha z dodatkiem owoców, a dziś w formie babki z kruszonką. Takie suche ciasto drożdżowe smakuje nawet po kilku dniach posmarowane masłem i podane ze szklanką ciepłego mleka. Przepis jest na dwie małe babki, ale są one tak dobre i tak szybko znikają, że nie opłaca(...)się robić tylko jednej. Babka drożdżowa z kruszonką Składniki: Ciasto: 50 g świeżych drożdży 3 jajka 120 ml oleju 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mleka 2,5 szklanki mąki  Kruszonka: 1 łyżka masła 1 łyżka cukru pudru 1,5 łyżki mąki Przygotowanie: Przygotowujemy sobie wszystkie składniki na ciasto, ponieważ będziemy je po kolei wsypywać do miski. Zaczynamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zawijasy drożdżowe ze szpinakiem 273

Polecam bardzo są pyszne, idealne w towarzystwie zupki krem. To jest dość duża porcja. Przygotowanie ciasta – do miski dodać wszystkie składniki na ciasto drożdżowe, drożdże pokruszyć. Zagnieść ciasto na gładką sprężystą masę. Miskę wysmarować olejem i włożyć wyrobione ciasto. Przykryć folią spożywczą. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Thermomix ciasto – do naczynia miksującego dodać wszystkie składniki, czas 3 minuty, naczynie

Kuchnia Pokoleń
Donaty, oponki 221

Przepis na donaty, czyli pączki w kształcie oponek. Zrobione są z ciasta drożdżowego, z tych samych składników co pączki z dżemem . SKŁADNIKI 250 ml mleka 3 żółtka 1 jajo 3 łyżki oleju pół łyżki octu lub spirytusu łyżeczka aromatu śmietankowego 55 dag mąki 3 łyżeczki cukru wanilinowego 3 łyżki cukru 2,5 dag drożdży szczypta soli Czytaj więcej

Przepisy Kulinarne
Chałka z kruszonką 1291

olej , żółtka i cukier . Wszystko połącz ze sobą Następnie wsyp przesianą mąkę i dodaj sól . Wymieszaj najpierw wszystko dokładnie drewnianą łyżką, a później wyrabiaj mikserem z podłączonym hakiem do ciasta drożdżowego przez 5 minut . Ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną uprzednio mąką i wyrabiaj ręcznie przez kolejne kilka minut, aż stanie się elastyczne . Na koniec włóż z powrotem do miski, posmarowanej

Food Square
Maślane rogaliki z sezamem 201

miała świeże na śniadanie. Nie ma innego takiego ciasta, które mogłabym pochłaniać w nieskończoność, drożdżowe zwłaszcza takie maślane jest rewelacyjnie. Na drugim miejscu jest chałka, potem hm.. ciasto drożdżowe z serem i kruszonką:d pycha:) pamiętam jak moja babcia takie robiła, pachniała nim cała kuchnia.   W środku rogalików nie dałam żadnego nadzienia są tak  maślane(...)rozpuszczamy w niem drożdże. Wlewamy je do miski. Rozpuszczamy masło i również dajemy go do miski. Dodajemy resztę składników ( jedno białko należy odłożyć na posmarowanie rogali) I wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie elastyczne i przestanie się kleić do ścian naczynia. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do  wyrośnięcia na około 2h. Po tym czasie. ciasto wykładamy na stolnice

ciastkarnia na kruchym spodzie
Drożdżowy wieniec z owocami 473

Miękkie, puszyste, cynamonowe ciasto drożdżowe z dużą ilością owoców.  Truskawki, maliny, jagody czy też borówka amerykańska, na co tylko macie smak i ochotę :) Składniki na ciasto : 2 i 1/4 szklanki mąki * 2 i 1/4 łyżeczki drożdży instant 1 łyżka cukru pudru 3/4 szklanki ciepłego mleka 1 i 1//2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 duże żółtko 2 łyżki roztopionego masła

Zabawa smakiem
Drożdżowe bułeczki z cynamonem 303

Cudownie aromatyczne bułeczki z cynamonem z ciasta drożdżowego smakują najlepiej na gorąco, tuż po wyjęciu z pieca. Można je jeść same, z roztopionym masłem lub ciepłym mlekiem. Drożdżowe bułeczki z cynamonem Składniki: 25 dag mąki 2 jajka 6 dag margaryny 8 dag cukru 3 dag drożdży 125 ml mleka cynamon i cukier do posypania ciasta w środku Wykonanie: - z łyżeczki

Smakołyki Bereniki