ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:78/576)

Pierożki a'la tortellini z dynią i czerwoną soczewicą 238

wbijamy jajko i porcjami wlewamy wodę, próbując zagnieść ciasto. Jeśli się "nie klei" dodajemy wody, jeśli jest za rzadkie- mąki.  I tak, zagniatamy, aż otrzymamy jednolitą masę, konsystencji ciasta drożdżowego. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko i wykrawamy kółka za pomocą małej szklanki, np. literatki.  Na środek kółka układamy pół łyżeczki farszu, boki składamy do siebie i zagniatamy pierożek. Następnie

Czerwona Porzeczka
drożdżówki z serem, truskawkami i kokosem 142

wszystkich rodzajów ciast drożdżowe piekę najchętniej. Uwielbiam patrzeć jak w piekarniku pięknie wyrasta i kocham zapach piekącej się drożdżówki. Dziś po mojej kuchni roznosił się aromat truskawek, sera i oczywiście drożdżowego ciasta, bo sezon truskawkowy nie może się obejść bez drożdżówek. Składniki na 13 dużych drożdżówek: na ciasto: 700 g mąki pszennej 35 g drożdży  300 ml ciepłego mleka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Drożdżówki z serem – pyszna przekąska na co dzień. 191

termoobiegiem. W przypadku braku termoobiegu trzeba piec troszkę dłużej, aż drożdżóweczki się zarumienią. Doglądamy ich i wyciągamy, gdy będą odpowiednio rumiane. Każdy lubi inaczej, jedni lubią lekko przypalone ciasto drożdżowe, a inni bardzo blade, dlatego trzeba pilnować pieczenia. Drożdżówki nie są bardzo słodkie, więc można je posmarować lukrem. …Smacznego

KasiaiKrzysiu.pl
Cebulaki 185

cukier, 2 łyżki mąki i mieszamy do czasu rozpuszczenia się składników. Rozczyn pozostawiamy na ok. 20 minut pod przykryciem. Do przesianej mąki dodajemy rozczyn, jajko, szczyptę soli i wyrabiamy ciasto drożdżowe. Ciasto pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Ciasto dzielimy na 15-16 części i z każdej z nich formujemy okrąg. Placki układamy na blasze wyłożonej papierem

paapilotkaa
Zakręcone drożdżówki z białym serem 588

Ten smak i kształt pamiętam z najlepszej ciastkarni. Pyszne, delikatne, rozpływające się w ustach – zakręcone drożdżówki z białym serem. To kolejna propozycja Pawła i Magdy na

mojewypiekiinietylko
Przepis na kruszonkę. 136

wymieszać wszystko razem. Następnie dodajemy margarynę i zagniatamy tłuszcz z mąką , tak aby powstała sypka konsystencja.  Gotową kruszonką posypujemy ciasto i wkładamy do piekarnika.  Kruszonką możemy posypywać ciasta drożdżowe, ciasta z owocami np. jabłeczniki, ciasta z wiśniami itp.                Życzę smacznego

Przepisy i porady kulinarne
Ciasto drożdżowe 197

Składniki: 3-5 dkg drożdży- maksymalnie pół kostki 0,5 szklanki mleka 10 dkg margaryny 50 dkg mąki cukier do smaku, ile lubicie:) Przygotowanie: 1.) Mleko

Luźna Kuchnia
Ciasto snikers 248

font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Dzisiaj miałam taki dzień, że wszystko szło mi pod górkę. Ciasto drożdżowe nie chciało mi wyrosnąć ale mimo to zaryzykowałam i postanowiłam je upiec. Całe szczęście, że nie wylądowało w koszu bo upiekło się wspaniale. Teraz   podam przepis(...)drożdżowe ciasto lecz wspaniałe kruche ciasto z kremem. Coś dla miłośników kajmaku i orzechów. Ciasto najlepiej zrobić dzień wcześniej żeby się przegryzło. Przepis znalazłam na tej stronie. Polecam, jest przepyszne. Należy przygotować blachę o wielkości 25x35 cm. ( Dobrze by było, żeby były trzy blachy takiej samej wielkości, ja miałam jedną) Składniki na ciasto: 600 g mąki pszennej ½ szklanki cukru

Na słodko lub wytrawnie
Pierogi z ziemniakami, serkiem topionym i cebulą 247

robię tak, że do znajdujących się w misce od robota żółtek ze śmietaną dodaję mąkę, gorącą wodę i sól i wyrabiam ciasto robotem kuchennym przy użyciu haka do ciasta drożdżowego.Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką, wycinać szklanką koła, nakładać farsz i formułować palacami pierogi.Pierogi gotować partiami w osolonej, wrzącej wodzie. Po wypłynięciu pierogów na powierzchnię wody gotować je jeszcze

Gospodyni Miejska
Pierogi z kiszoną kapustą i pieczarkami 253

robię tak, że do znajdujących się w misce od robota żółtek ze śmietaną dodaję mąkę, gorącą wodę i sól i wyrabiam ciasto robotem kuchennym przy użyciu haka do ciasta drożdżowego.Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką, wycinać małą szklanką koła, nakładać farsz, formułować palacami pierogi, a następnie zlepiać ich brzegi Pierogi gotować partiami w osolonej, wrzącej wodzie. Po wypłynięciu

Gospodyni Miejska
Uszka z pieczarkami 218

robię tak, że do znajdujących się w misce od robota żółtek ze śmietaną dodaję mąkę, gorącą wodę i sól i wyrabiam ciasto robotem kuchennym przy użyciu haka do ciasta drożdżowego.Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką, wycinać szklanką koła, nakładać farsz, formułować palacami pierogi, po czym zawijać na palcu i zlepiać ich końce tworząc uszka.Uszka gotować partiami w osolonej, wrzącej

Gospodyni Miejska
Pierogi ruskie 325

wbijamy jajko i porcjami wlewamy wodę, próbując zagnieść ciasto. Jeśli się "nie klei" dodajemy wody, jeśli jest za rzadkie- mąki.  I tak, zagniatamy, aż otrzymamy jednolitą masę, konsystencji ciasta drożdżowego. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko i wykrawamy kółka za pomocą szklanki. Na środek kółka układamy łyżeczkę farszu, boki składamy do siebie i zagniatamy pierożek. Ulepione pierogi układamy na blacie

Czerwona Porzeczka
Chleb na zakwasie - krok po kroku 178

żytniej ( około 650 g ), ok. 150 ml lekko ciepłej wody, 2 i 1/2 łyżeczki soli. Rano dodajemy do zaczynu mąkę, wodę i sól. Wyrabiamy. (Mamy uzyskać konsystencję jak na ciasto drożdżowe. Ciasto ma się łatwo odklejać od dłoni, czyli ma nie być ciągnące). Dwie keksówki ( 12 x 30 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia lub nasmarować tłuszczem i napełniać ciastem

Proste Potrawy
Pizza na kamieniu (najlepsza pizza) 253

formę małych owalnych krążków, czy też jest kwadratowa o powierzchni blachy do pieczenia. Nieraz moja pizza jest na wysokim cieście, niekiedy jest cienka, zrobiona na płaskim placku z ciasta drożdżowego. Forma pizzy zależy od zachcianek zamawiających;) Zaopatrzyłam się niedawno w kamień do pizzy, który jest bardzo zachwalany w Internecie. Przygotowałam dwie pyszne pizze w ciągu 20 minut. Pizza smakiem(...)wyglądem przypomina taką jak z pizzerii, okrągła na cienkim, niezbyt wypieczonym drożdżowym cieście. No i co? No i wyszła cudowna w smaku, lekka pizza, pizza na kamieniu to najlepsza pizza na świecie . Składniki: 3 szkl mąki pszennej typ 500 na pizzę + trochę do podsypania, 50 g świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 200 ml wody 3 łyżki oleju

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
CHRUŚCIKI, FAWORKI DROŻDŻOWE, BEZ CUKRU, NA MĄCE ORKISZOWEJ 371

faworki, bez grama zwykłego cukru, na samym ksylitolu. Ten eksperyment chodził mi cały czas po głowie, bo skoro bułki i chleby super wyrastają bez dodatku cukru, musiałam zaryzykować z ciastem drożdżowym na słodko, potrzebny był mi tylko przepis, w którym nie ma zbyt dużo drożdży w stosunku do ciasta, bo placki drożdżowe, w których tych drożdży jest dość dużo(...)resztę mleka, roztopiony olej bezzapachowy lub oliwę, mąkę i 1 łyżkę spirytusu. Wszystko razem dokładnie wyrobić. Odstawić pod przykryciem , w ciepłe miejsce na ok.1h do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wyłożyć na podsypany lekko mąką blat, lekko rozpłaszczyć dłońmi i wycinać z ciasta paski, które następnie pokroić na mniejsze kawałki, przez środek zrobić nacięcie i przewinąć przez nie ciasto. Moje

Smaczne Zdrowe