Drożdżóweczka z jabłkami 162Jabłeczniki i wszelkie ciasta z jabłkami to wypieki jesienne ,niestety jesień się zapodziała i jest zima :) ale jabłka są więc rozgrzejmy się drożdżowym ciastem mocno cynamonowym . Z podanej porcji wyjdzie jedna duża porcja lub dwie mniejsze ,ja zrobiłam dwie mniejsze bo lubię farsz w cieńszym cieście :) Składniki : Ciasto : - 460 g mąki pszennej u mnie
Wypieki Rene
Półfrancuskie rogale drożdżowe z cynamonem 219Proste ,szybkie i bardzo smaczne rogale z ciasta drożdżowego półfrancuskiego. Spora ilość masła ale smak jest rewelacyjny a zapach cynamonu w całym domu bezcenny :) Rogaliki są bardzo delikatne i nie za słodkie ,idealne do kawy jak i na śniadanie . Z podanej porcji wychodzi 16 dużych rogali ale można zrobić mniejsze jak ktoś woli wtedy wyjdzie więcej . Składniki
Wypieki Rene
Słodkie bułeczki z jabłkiem 221już mówiłam, że lubię ciasto drożdżowe? :) Pyszne mięciutkie bułeczki z jabłkowym nadzieniem posypane płatkami migdałowymi. Ciasto jest jak w drożdżówkach z masą krówkową , z tą róznicą, że tu jest ociupinkę więcej cukru. Składniki: 500 g mąki, 2 jajka, opakowanie drożdży instant, szczypta soli, 100 g cukru, 65 g roztopionego masła, 190 g mleka Z podanych składników
Plate of Joy
Warkocz drożdżowy cynamonowy 145Drożdżowe ciasto w formie warkocza. Taka pyszna cynamonowa bułka. Idealna na śniadanie lub podwieczorek ze szklanką mleka lub kakao. Kiedy piekłam to ciasto zapach cynamonu i ciasta wypełniał mieszkanie. Skojarzyło mi się trochę z zapachem świąt. Może i Wy upieczecie taką bułeczkę. Mi wyszły dwa spore warkocze. Jeden zjedliśmy jeszcze ciepły, bo takie najbardziej lubię. Składniki na dwa mniejsze(...)połączenia się składników. Wyłożyć ciasto na stolnicę oprószoną mąką i zagnieść ciasto na gładko. Ponownie przełożyć ciasto do miski , nakryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5 cm i posmarować masłem wymieszanym z cukrem i cynamonem. Zwinąć w rulon. Rozciąć nożem wzdłuż rulonu zostawiając
O kuchni z uczuciem
Większość z was piecze ciasta drożdżowe to i ja upiekłam -ciasto drożdżowe uniwersalne bez wyrabiania 225jajek 1 szklanka cukru 10 dag drożdży 1 szklanka oleju 1 szklanka mleka 5 szklanek mąki tortowej . kruszonka do ciasta 9 łyżek oleju 10 łyżek cukru, 10 łyżek mąki wszystko wymieszać porozrzucać na koniec na cieście . przygotowanie ciasta drożdżowego ja zrobiłam z makiem i z serem, akurat mi zalegały w lodówce. Mleko lekko podgrzewamy, mąkę przesiewamy i wsypujemy do miski(...)cały czas było wgłębienie jak się daje składniki. Teraz wlewamy olej a na to cieple mleko. Przykrywamy ścierką i odstawiamy na 2 godzinny. Gdy już miną 2 godziny to ciasto można wyrobić robotem ja tak zrobiłam lub łyżką drewnianą .przepis jest na dużą blaszkę 33 x 26. I są dwie możliwości można rozłożyć to ciasto na blaszce
Moje Wyroby
Ciasto Orzechowe z Kremem Waniliowo Miodowym 206Zaintrygowała mnie nazwa tego ciasta. Po przeczytaniu przepisu nie mogłam go nie zrobić. Zwyczajnie byłam ciekawa smaku, zwłaszcza, że ciasto jest drożdżowe, a to, coś co przecież lubię. Ciasto po wyrośnięciu polewamy sosem miodowym z prażonymi orzechami. Wkładamy do piekarnika, a następnie przekładamy kremem waniliowo-miodowym. Jest drożdżowo, miodowo, orzechowo… Jest pysznie. W smaku lekko przypomina drożdżówkę z budyniem(...)rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem na około 60 minut, do podwojenia objętości. Formę okrągłą o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wilgotną łyżką nakładamy ciasto drożdżowe i odstawiamy do napuszenia na około 30 minut. Masło, miód i orzechy umieszczamy w garnku i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i polewamy wyrośnięte w formie ciasto. Wkładamy
Made By Mom And Son
Drożdżówka z twarogiem i śliwkami 228wznowionej po wakacjach, kolejnej edycji Wypiekania na śniadanie tym razem mierzyliśmy się z przepisem na Drożdżówkę ze śliwkami zapożyczonym z bloga 100 smaków . Naprawdę świetny pomysł na ciacho drożdżowe, niezbyt skomplikowane w przygotowaniu, ale z jakże przesmacznym efektem końcowym. Ku pamięci zasady wspólnego Wypiekania : - Pieczemy w weekend czyli od piątku do niedzieli (chyba, że komuś wybitnie nie pasuje to niech(...)można przykryć je na ostatnie 10-15 minut pieczenia folia aluminiową - ja zbyt późno sięgnęłam po folię, stąd drożdżówka w jej najwyższych punktach zdeczko mi się spiekła (choć akurat ciasto drożdżowe preferuję porządnie dopieczone, więc nie ma tego złego...) Pyszna propozycja do herbaty na coraz dłuższe, jesienne popołudnie :) WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: Różowa kuchnia Moje Małe Czarowanie Gotowanie i pieczenie
Grunt to przepis!
Kujawski placek drożdżowy (maślany) 212efektu - warto odrobinę pobawić się w kuchni! Moja mama jest wielką fanką wypieków drożdżowych i jako osoba postronna ocenia ten smak na wysokim poziomie. To jedno z jej ulubionych ciast drożdżowych. Placek cudownie pachnie, jest puszysty i apetycznie rumiany. Robiłam z połowy składników (wg oryginalnego przepisu) w formie o wymiarach 18 x 26 cm. (Forma o wymiarach
Di gotuje
Szafranowe ciasto drożdżowe z rodzynkami i tymiankiem 221szafranem i bardzo pyszne a poza tym nie wymaga pracy bo wszystkie składniki do misy wypiekacza i ciasto się samo robi a efekt? pyszne ciasto po 3 godzinach. Szafranowe ciasto drożdżowe z rodzynkami i tymiankiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
Bułeczki drożdżowe z budyniem i rodzynkami 237rodzynkami. Tak się złożyło, że miałam akurat wszystkie składniki w swojej kuchni i zabrałam się zaraz za ich zrobienie. Przygotowania zaczęłam od zrobienia ciasta drożdżowego, które po wyrobieniu pozostawiłam do wyrośnięcia. Przez ten czas mogłam przygotować masę budyniową. Tak, wiem, poszłam na łatwiznę ponieważ mogłam zrobić domowy budyń ale tak było prościej(...)szybciej :-). Rozwałkowane ciasto posmarowałam dosyć grubą warstwą budyniu z rodzynkami (lubię gdy w środku jest dużo nadzienia) i zawinęłam jak roladę. Następnie pokroiłam ją w paski. W ten sposób powstały zakręcone ślimaki, które upiekłam w piekarniku. Wyszły bardzo smaczne i puszyste. Z podanego przepisu wyjdzie Wam około 25 dosyć sporych bułeczek
Marta Gotuje
Proste Muffinki Drożdżowe z Rodzynkami 198mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut.Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Będzie ono miało rzadką konsystencje więc najlepiej przygotować je w food procesorze lub hakami do ciasta drożdżowego. Staramy się nie dosypywać mąki. Papilotki umieszczamy w formie do pieczenia muffinek i wykładamy ciasto do ok. 1/2 wysokości. Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce
Słodka Strona
Domowy jabłecznik 244Domowy jabłecznik to wspomnienie lat beztroskich. Szybkie, proste ciasto, które można przygotować na każde święto i wtedy gdy niezapowiedzianie zjada się goście. Smak, zapach zawsze przypomina
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bajgle 167Zaproszenie Ani do Lipcowej Piekarni nie mogło zostać przeze mnie zignorowane. Bardzo lubię te nasze wspólne spotkania przy piekarniku. Tym razem zapraszam, wraz z innymi blogerkami
Pieguskowa Kuchnia
Ciasto drozdzowe z rabarbarem i z kruszonka 185Drożdżowe ciasto z zatopionym w nim rabarbarem. ciasto: 500 g mąki pszennej, 150 g cukru, 130 g masła, 5 jajek, 300 ml mleka, 7 g suchych drożdży, skórka otarta z cytryny, 1,5 kg rabarbaru, szklanka cukru, kruszonka: 50 g masła, 50 g cukru, 100 g mąki pszennej, Rabarbar obrać, pokroić na 1 centymetrowe kawałki, ułożyć na blasze wyłożonej
królestwo garów
Buchty z powidłami śliwkowymi i jagodami. Pieczone pączki 200mleka pokruszone drożdże i rozmieszać. Do miski wsypać mąkę , dodać szczyptę soli, cukier,jajko, masło pokrojone cienkie plasterki i rozpuszczone drożdże. Dokładnie wyrobić ciasto ugniatając ciasto. Wyrobić jak każde ciasto drożdżowe na gładką sprężystą masę. Przełożyć ciasto do lekko natłuszczonej miseczki i przykryć folią spożywczą. odstawić do wyrośnięcia. Thermomix – wlać mleko do naczynia miksującego, temp 37 C, obroty
Kuchnia Pokoleń