Dzisiaj ponownie kuchnia turecka. Pyszna aromatycznie doprawiona wołowina zapieczona w cieście drożdżowym, podana z chrupiącą świeżą salsą. Tego trzeba spróbować. Ale żeby spróbować wcale nie trzeba jechać do Turcji, wystarczy trzymać się mojego prostego przepisu na przygotowanie tego pysznego dania. Do przygotowania dania użyłem: 400 mielonej wołowiny, 400 gram mąki pszennej (typ 450), 4 łyżek oliwy, 25 gram świeżych drożdży(...)łyżeczek kminu rzymskiego, 1 łyżeczki kminku, 1 łyżeczki suszonego cząbru, 1 cytryny, pęczka natki świeżej kolendry, 1 łyżeczki cukru, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od wyrobienia ciasta. Do miski przesiałem 400 gram mąki pszennej (typ 450) i dodałem do niej łyżeczkę soli i dwie łyżki oliwy. W kubku przygotowałem rozczyn - do 250 ml letniej wody dodałem
Wyprawy kulinarnemieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut.Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Będzie ono miało rzadką konsystencje więc najlepiej przygotować je w food procesorze lub hakami do ciasta drożdżowego. Staramy się nie dosypywać mąki. Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (ok. 1,5 h). Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Za pomocą
Słodka Stronaproblemu z drożdżowymi wypiekami. Wszystko co drożdżowe wychodzi spod mojej ręki pięknie się wyrabia i fajnie wyrasta. Mam jeden "żelazny" przepis na ciasto drożdżowe, który otrzymałam od mojej mamy lat uuuu ... jakieś 25 :))) Towarzyszy mi on do dziś. I chociaż czasem kuszę się o małą modyfikację przepisu, to jednak zawsze wracam i będę wracała do przepisu(...)ubite jaja, roztopiony, ciepły tłuszcz i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić ręcznie lub przy użyciu haka - mikserem. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość (od 45 minut do 1h). Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. Na ciasto wyłożyć owoce. Posypać wierzch kruszonką, a kruszonkę delikatnie cukrem
Walijskie Pichceniewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Co roku, dzięki uprzejmości brata - mam nadmiar czereśni. Frużelina, marmolada, dżem, ciasto, do mrożenia - wszystko to przerabiam... Ale odkąd przyrządziłam czereśnie w cieście drożdżowym - stały się one o obowiązkowym przysmakiem każdego lata. Są przepyszne i uwielbiane przeze mnie i moją rodzinę! Co prawda - wymagają troszkę "zabawy", ale nie jest to trudne, a efekt - rewelacja
Di gotujeplasterek ziemniaka i jeżeli się zrumieni wtedy zaczynamy smażyć pączki. Usmażone wykładać na ręcznik papierowy, a po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta drożdżowe , Na specjalne okazje , Tłusty Czwartek , Wykorzystanie żółtek Tagged: drożdże , dżemy
https:KKuchniaMniamodstawić na 2 - 3 godziny w ciepłe miejsce. Śliwki umyć, przekroić na pół i wypestkować. Z podanych składników zagnieść kruszonkę, p owinna rozcierać się w palcach na małe kawałeczki. Ciasto drożdżowe wymieszać, dodając szczyptę soli. Formę wysmarować tłuszczem i do połowy jej wysokości, równo rozłożyć ciasto (ciasto w czasie pieczenia podwoi objętość). Na wierzchu układać połówki śliwek skórką do dołu
Kuchcik gotujeokresie świątecznym pyszne drożdżowe ciasto z makiem. Co roku zajadam się struclą makową albo taką zawijanką. Lubicie makowe wypieki?Składniki:50 g drożdży600 g mąki2 jajkapół szklanki olejuszczypta soliszklanka mleka300 g domowej masy makowejWykonanie:Mleko podgrzewamy lekko i rozpuszczamy w nich drożdże. Następnie dodajemy cukier, jajka i olej. Wszystko razem mieszamy w misce i dodajemy mąkę. Wszystko razem wyrabiamy ręcznie
ciastkarnia na kruchym spodzieZmierzyliśmy się z majstersztykiem naszych babć i zrobiliśmy naszemu koledze na urodziny ciasto drożdżowe. Nie jest to niewykonalne, choć ręce przy wyrabianiu mdlały. Niby siłownie, rowery, baseny, a kontuzja była blisko… Poniżej wersja od serca do dużej prostokątnej foremki lub dwóch wąskich. Możecie na początek zrobić pół porcji do jednej wąskiej foremki i nie ocierać się niepotrzebnie o skrajne(...)wycieńczenie organizmu. Ale jeśli lubicie hardcore, to przepis poniżej. Składniki: zaczyn 1,5 szklanki podgrzanego mleka 1,5 szklanki mąki 3 łyżki cukru 100 g drożdży ciasto 6 szklanek mąki 1,5 szklanki cukru 4 jajka 2 żółtka 30 g cukru wanilinowego 200 g roztopionego masła (1 kostka) 1 białko kruszonka 6-7 łyżek mąki 2 łyżki cukru 1/4 kostki
GRUBY WAŁEKZmierzyliśmy się z majstersztykiem naszych babć i zrobiliśmy naszemu koledze na urodziny ciasto drożdżowe. Nie jest to niewykonalne, choć ręce przy wyrabianiu mdlały. Niby siłownie, rowery, baseny, a kontuzja była blisko… Poniżej wersja od serca do dużej prostokątnej foremki lub dwóch wąskich. Możecie na początek zrobić pół porcji do jednej wąskiej foremki i nie ocierać się niepotrzebnie o skrajne(...)wycieńczenie organizmu. Ale jeśli lubicie hardcore, to przepis poniżej. Składniki: zaczyn 1,5 szklanki podgrzanego mleka 1,5 szklanki mąki 3 łyżki cukru 100 g drożdży ciasto 6 szklanek mąki 1,5 szklanki cukru 4 jajka 2 żółtka 30 g cukru wanilinowego 200 g roztopionego masła (1 kostka) 1 białko kruszonka 6-7 łyżek mąki 2 łyżki cukru 1/4 kostki
GRUBY WAŁEKKochani Tłusty czwartek tuż, tuż więc mam dla was kolejną propozycję na łatwe i stosunkowo tanie pączki. Tym razem wybór padł na oponki wykonane z ciasta drożdżowego. Oponki oblane dobrej jakości mleczną czekoladą oraz przybrane dekoracją z cukrowej, kolorowej posypki. Dzieci będą zachwycone, bo musicie przyznać, że pączki same proszą się o zjedzenie. Ciasto po upieczeniu smakuje wybornie, bardzo dobrze
vaniliowoczekoladowaczary-mary:) Taka porzeczkowa nostalgia mnie dziś znów dopadła, gdy zbierałam porzeczki na ciasto. Wiadro? Nie, zaledwie pół kilo - krzaczki muszą podrosnąć. Ale w zupełności wystarczyło, by upiec pyszne drożdżowe ciasto z porzeczkami i kruszonką. Zastanawiałam się nad formą, w której miałam je upiec. Wydawało się, że zwykła blaszka (taka 22x33) będzie za duża i ciasto wyjdzie za niskie. Włożyłam
Obiad gotowysól i cukier wanilinowy. Jajko i żółtka ucieramy na puszystą, biała masę z resztą cukru. Do miski z mąkę wlewamy rozczyn drożdżowy, mieszamy drewnianą łyżką, dodajemy ubite jajka i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Do wyrobionego dodajemy roztopione i ostudzone masło oraz spirytus, ponownie dokładnie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.1-1(...)pączki zaczną chłonąć tłuszcz. 8. W trakcie smażenia można, a nawet trzeba regulować płomień pod garnkiem z tłuszczem. 9. Biała obwódka wkoło pączka świadczy o dobrze wyrośniętym i zagniecionym cieście drożdżowym. Takie pączki nie opadają na dno garnka z olejem podczas smażenia i swobodnie pływają po powierzchni. Nie jest prawdą to, że białą obwódkę uzyskamy dzięki smażeniu pączków w tłuszczu
Ostra na Słodkoukrywam, że ciasto z dynią zdarzy mi się upiec nawet latem czy na święta. Ciasto dyniowe z hokkaido Ciasto dyniowe to ciasto aromatyczne, pełne bakalii i czekolady. Dynia sprawia, że ciasto jest wilgotne i długo utrzymuje świeżość. Oczywiście do dyniowego ciasta trzeba użyć odpowiedniej dyni. U mnie na piedestale jest hokkaido. Ciasto ma intensywny pomarańczowy kolor. Dyniowe ciasto z jabłkiem(...)oczywiście zadziwia pięknym kolorem jesieni. Ciasto z dynią i makiem Jeśli mowa o świętach to proponuję ciasto dyniowe z makiem. Będzie to piękny i pyszny makowiec na świątecznym stole. Ciasto zachwyca smakiem no i to połączenie pomarańczowego z ciemnoniebieską, makową masą. W tym cieście zastosowałam dyniowe puree . Jestem jednak ciekawa upiec podobne ciasto ze świeżej dyni… Dyniowe racuchy
codojedzeniaJakoś tak się złożyło, że sporo z ostatnich przepisów bazowało na cieście drożdżowym. Nie inaczej było dzisiaj - przygotowałem pyszne serowe gruzińskie chaczapuri adżarskie w autorskiej wersji z dodatkiem chrupiącej sałatki. Danie jest pożywne, doskonale smakuje i z całą pewnością warte jest pracy, jakiej wymaga jego przygotowanie. Zapraszam zatem do skosztowania tego wschodniego specjału. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram mąki(...)ilością czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Całość bardzo dokładnie wymieszałem, aby uzyskać jednolitą dość zwartą masę. Następnie odstawiłem farsz do lodówki, aby jego smaku uległy połączeniu. Następnie zająłem się przygotowaniem ciasta. W tym calu do miski przesiałem 500 gram mąki pszennej typu 450. Dodałem do niej łyżeczkę soli i dwie łyżeczki czarnuszki. Do szklanki dodałem 200 ml ciepłego mleka, łyżeczkę cukru
Wyprawy kulinarnepowstały grudki, a masa ma zgęstnieć. Gdy masa zgęstnieje dodać miód i kremówkę i podgrzewać mieszając aż miód się rozpuści. Przygotowaną masę przełożyć do misy miksera (używamy haka do ciasta drożdżowego!). Dodajemy mleko w proszku, drożdże (zwykle suche nie wymagają przygotowania rozczynu, można je ewentualnie rozpuścić w kilku łyżkach ciepłej wody, żeby ciasto szybciej się wyrobiło i rosło), sól
Pociąg Do Kuchni