ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:93/576)

Cynamonowa, drożdżowa korona 115

Uwielbiam wszystko co cynamonowe, musiałam upiec i...jestem zachwycona! Ciasto jest przepyszne i mega cynamonowe! W całym domu roznosił się apetyczny zapach cynamonu i drożdżowego ciasta. Polecam, szczególnie na zimniejszy poranek z kubkiem gorącej kawy z mlekiem. 'cynamonowa korona' Składniki: - 2 szklanki mąki - 0,5 łyżeczki soli - 0,5 szklanki letniego mleka - 1 opakowanie suchych drożdży - 200g masła - 1 żółtko(...)cukru i mąki. Odstawić na kilka minut, aby drożdże zaczęły działać. 100g masła rozpuścić i lekko przestudzić. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, żółtko, rozpuszczone masło i zaczyn drożdżowy. Wyrobić ciasto, uformować kulkę i wsadzić do naoliwionej miski. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok.1h, do podwojenia objętości. W międzyczasie, roztopić pozostałe 100g masła. Stół/stolnicę obficie

CookYourself
Paszteciki z pieczarkami 147

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju paszteciki - czy z kapustą i grzybami, z pieczarkami, ... . Połączenie pysznego ciasta drożdżowego i wspaniałego farszu - jak tego nie lubić?  Dzisiejszy przepis na paszteciki podbił nasze serca - w te Święta robiłam je 4 razy, łącznie z porcją na wynos  - ciasto jest wspaniałe, a do pieczarek też nikt nas specjalnie namawiać nie musi! Polecam! Składniki

Plate of Joy
Drożdżówki - mumie - z dynią i jabłkami 92

Więc muszą być jakieś straszliwe wypieki :) Dzisiaj zaproponuję pyszne, mięciutkie, drożdżowe bułeczki - imitujące zawinięte bandażami mumie. Nadzienie z dyni i jabłek z delikatnym cynamonowym aromatem, doskonale komponuje się z ciastem drożdżowym, a jego zapach podczas pieczenia wypełnia w cudowny sposób, cały dom. Drożdżówki są na tyle uniwersalne, że poza sezonem Halloween - wystarczy pominąć ozdabianie ich oczkami i mamy zwykłe drożdżówki

Świat Ciasta
drożdżówki z budyniem i malinami 91

Głosów:  5    Average:  5 /5] składniki na ciasto drożdżowe: 450 g mąki 180 ml mleka, letniego 25 g drożdży 100 g cukru 1 łyżeczka cukru z wanilią 2 jajka 50 g masła wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z letnim mlekiem, 1 łyżką cukru oraz 2 łyżkami mąki i odstawiamy aby rozczyn podrósł. Jajka mieszamy z pozostałym cukrem(...)oraz cukrem z wanilią. Wymieszane jajka, podrośnięty rozczyn dodajemy do mąki i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 60 min.). W między czasie gotujemy budyń. składniki na nadzienie budyniowe: 750 ml mleka 2 budynie waniliowe 4 łyżki cukru dodatkowo: 2 garstki

Domowy Smak Jedzenia
Migdałowy wieniec z makiem 156

mielonymi migdałami i niebieskim makiem. Miękkie, delikatne i dobrze nadziane ;) Idealne na świąteczny podwieczorek, ale też i bez okazji, do kawy, herbaty, wina. Przepis zaczerpnęłam z książki Tadeusza Barowicza, Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne. W oryginale nadzienie składa się z orzechów włoskich, a ciasto wykonane jest z mąki pszennej i cukru. Jednak od dłuższego czasu chodziła za mną drożdżówka

Kucharzyca
Bułeczki krówkowe z orzechami 325

orzechami to zawijane drożdżówki, skrywające w swoim wnętrzu pyszną masę krówkową oraz orzeszki ziemne. Bułeczki wykonuje się identycznie jak  cynamonki , z ulubionego przeze mnie do tego rodzaju wypieków ciasta drożdżowego. Z podanych składników przygotujecie 6 bułeczek . Jedna bułeczka ma około 230 kalorii. Bułeczki krówkowe z orzechami Składniki: CIASTO 165g mąki pszennej 5g drożdży świeżych 100ml wody lub mleka

Smakołyki Bereniki
BŁYSKAWICZNE, PYSZNE DROŻDŻÓWKI ORKISZOWE Z JABŁKIEM I CYNAMONEM 206

razu z podwójnej porcji) ogarnęłam w 1,5h, więc jest to robota expresowa, a to wszystko dzięki cudownemu ciastu, które nie potrzebuje wyrastania. Wykorzystuję do tego przepis na ciasto drożdżowe , dzielę je na kawałki i formuję drożdżówki, daję owoce, kruszonkę i do pieca. To ciasto dzięki temperaturze, jaką uzyskuje po zalaniu bardzo ciepłym mlekiem, dosłownie "rośnie w oczach". Polecam, pracy

Smaczne Zdrowe
Kaszak, gryczak, a może jeszcze inaczej? 341

ciasto, które jest bardzo popularne w powiecie biłgorajskim.Może znacie inna nazwę? Przepis dostałam od znajomej. Postanowiłam wypróbować. Podstawą ciasta jest kasza  gryczana i ser oraz lane drożdżowe ciasto. Już pisałam o kaszach ,że są bardzo zdrowe więc wprowadzam do naszej diety więcej kasz. Czego potrzebujemy: Na ciasto 1/2 kg maki 5 dag drożdży  pół kostki masła(...)mieć płynna konsystencję , laną jak na biszkopt ( moje było trochę za gęste , dlatego dodajemy więcej  mleka jeśli widzimy, że jest gęste. Ciasto nie wyrabiamy jak prawdziwe drożdżowe. Odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto rośnie , a my w tym czasie przygotowujemy farsz Kaszę łączymy z twarogiem , lepiej przekręconym przez maszynkę, dodajemy roztopione masło i wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy. Przygotowujemy podłużne dwie foremki

W kuchennym oknie Ewy
Drożdżówki z jabłkami Sądeckimi 203

minut na gładkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę, aby podwoiło swoją objętość. 3. Przygotowujemy foremki, wykładamy je papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wałkujemy na grubość 1 cm, wycinamy szklanką kółka, łączymy dwa ze sobą, sklejamy je białkiem. Robimy wałeczek z ciasta, skręcamy w spirale i obtaczamy przygotowane koła. 4. Drożdżówki napełniamy nadzieniem, układamy

Apetyczna babeczka
Pieczone racuchy drożdżowe z frużeliną wiśniową 209

konsystencji kwaśnej śmietany, i na jego powierzchni utworzą się bąbelki).  Po tym czasie drożdżową mieszankę dodać do miski z mąką (j eżeli mamy drożdże suche do dodajemy je do maki i dajemy resztę składników, nie robimy zaczynu ), wymieszać, dobrze wyrobić, aby ciasto nie miało grudek(...)było elastyczne, lekką błyszczące, ciasto będzie się bardzo kleiło dlatego najlepiej wyrabiać w robocie.  Pod koniec wyrabiania dodać tłuszcz. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce (idealna temp. dla wyrastania ciasta drożdżowego to 26-27 st.), aby podwoiło swoją objętość. Nagrzać piekarnik do 180 st. Przygotować dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia. Przygotować kubek z gorącą wodą. Ciasto nabierać łyżką

moj przepis na
Pączki 76

Pączki Takich pączków jeszcze nie jedliście, puszyste, delikatne ciasto drożdżowe z nadzieniem z wiśniowym. Szybki sposób i bardzo prosty a co najważniejsze bez oleju i stania przy patelni. czytaj

Kulinarna Chwila
Baranek wielkanocny 216

Baranek wielkanocny 18Baranek wielkanocny. Jak zrobić baranka wielkanocnego, bez użycia foremki? Szczerze, bardzo prosto. Robimy ciasto drożdżowe  5 dkg drożdży ok. szklanki ciepłego mleka 3 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru waniliowego 6 łyżek oleju Z drożdży i części podgrzanego ( letniego)  mleka przygotować rozczyn.Rozczyn czyli wymieszać drożdże z łyżką cukru i mlekiem. Odstawiamy

Kuchnia na wzgórzu
Colomba Pasquale -wielkanocna gołębica 188

Tradycyjna włoska colomba o kształcie gołębicy  to  popularne i najważniejsze   wielkanocne ciasto  drożdżowe z bakaliami .  Słodka, puszysta ,  wypełniona  bakaliami , pokryta  lukrem , posypana  migdałami , pachnąca  skórką pomarańczową  i cytrynową..................nie może jej zabraknąć na  świątecznym stole. Ten oryginalny, włoski przysmak można przygotować w domu , ale........... .........pieczenie  colomby(...)włoski rynek oferuje w okresie świątecznym                 olbrzymi  ich wybór .  Nie muszę więc tracić czasu na wypiek tego ciasta , a mogę  do                woli  rozkoszować się jego  fantastycznym,  oryginalnym smakiem

Zakamarki mojej kuchni
Tarta Drożdżowa z Serem i Jeżynami 165

Czasami jak mnie naleci lubię pobawić się ciastem drożdżowym, a taka tarta chodziła za mną od chwili kiedy kupiłam podobną w sklepie jak szłam do pracy. Droga i smak pozostawiał dużo do życzenia, ale pomysł bardzo mi się spodobał. Tamta była z jagodami, a moja z jeżynami, może być z innymi owocami. Moja domowa wyszła pyszna! Nie starałam się przy(...)tarty, tu kupujcie taką z wyjmowanym dnem, ja mam taką i aby wyciągnąć tartę na deskę, troszkę się pokombinowałam, pokazywać nie będę, bo to były akrobatyczne ruchy :) A dobre drożdżowe i szklanka lub tak jak u mnie butelka mleka, dla mnie idealnie! Takie małe butelki są w sklepie internetowym  Do Warzyw  za niecałe 5 zł. Składniki

Blondynka Gotuje
Bułeczki z masą makową i kruszonką 184

Zamiast tradycyjnego makowca, na odmianę przygotowałyśmy z Mamą słodkie bułeczki drożdżowe z aromatyczną masą makową bogatą w przeróżne bakalie - skórkę pomarańczową, rodzynki oraz migdały. Ciasto drożdżowe jest bajecznie puszyste, ale pamiętajmy o użyciu dobrego jakościowo masła, a nie margaryny! Kolejny przepis od mistrzyni drożdżowym wypieków :)   Ciasto : 500 g mąki 50 g drożdży 250 ml mleka 3 żółtka

Chocolate Muffin Blog