ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:2117/2544)

Szneki z budyniem żurawinowym 156

właściwościach żurawiny nie będę się rozpisywać,  bo wszyscy wiemy jaka jest zdrowa. Więc dlaczego nie dodać jej do drożdżówek. A budyń na niej zrobiony będzie bez konserwantów i ze świeżymi owocami. Ciasto: 500 g mąki pszennej typ 500 2 dkg drożdży 2 łyżki masła 4 żółtka 1/2 szklanki cukru trzcinowego 250 ml mleka szczypta soli Budyń żurawinowy(...)dalej ciasto wyrabiam.Odstawiam przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na około półtorej godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie wykładam ciasto na deskę podsypaną mąką, zagniatam rękoma, formuję wałek z którego odkrawam kawałki ciasta. Formuję z nich kulki, układam na blaszce wysmarowanej. Ciasto urośnie, dlatego należy zachować duże odstępy. Zostawiam do wyrośnięcia. Spodem szklanki robię wgłębienia w kulach ciasta, przyciskając ją mocno

wesoła kuchnia
Bułki drożdżowe, pieczone metodą solno - drożdżową 268

wyrabiaj około 5 minut. Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat. Rozciągnij je, wyłóż na nie masło. Ciasto następnie złóż i wyrabiaj około 10 minut. Uformuj z ciasta kulę i przełóż do natłuszczonej miski. Przykryj folią i odstaw na 90 minut do wyrastania w cieple - np. do piekarnika z włączonym światełkiem. Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat i podziel(...)równych części (po około 70 g). Przykryj folią i daj ciastu odpocząć 10 minut. Uformuj z ciasta okrągłe bułki, które umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw po przykryciem do drugiej fermentacji, trwającej 40 minut. W dolnej części piekarnika umieść żaroodporny pojemnik z wodą, następnie rozgrzej piekarnik do temperatury 240 ºC. Wstaw blachę z bułkami i piecz

Grahamka, weka i kajzerka
Bezglutenowe ciasto z jabłkami (apple pie) i malinami 206

Proponuje bezglutenowe ciasto z jabłkami i malinami ze skórką cytrynową. Takie bezglutenowe Apple Pie z malinami na spodzie z mielonych migdałów i mąki kukurydzianej. Słodyczy ciastu dodaje brązowy cukier Muscovado, którego bardzo ciemny kolor, karmelowy smak i specyficzny aromat, sprawia iż nie polecam go zastępować czymś innym! Spód ciasta zawiera sporą garść mielonych migdałów, które dodają ciastu smaku i struktury(...)łyżeczki naturalnego, świeżego, lejącego miodu (użyłam ziołomiodu z dziką różą) do polania upieczonego ciasta   Przygotowanie bezglutenowego ciasta z jabłkami: Piekarnik nastawić na 190°C (grzałka góra-dół) . Dno okrągłej formy o średnicy 28 cm z odpinaną obręczą wyłożyć papierem do pieczenia. Boki posmarować odrobiną oleju kokosowego. Olej kokosowy rozpuścić (jeśli nie mamy w stanie ciekłym) , ostudzić. 3/4 szklanki

Moja Delicja
Prezenty i wspomnienia - relacja ze świątecznych warsztatów kulinarnych... 244

Aromatyczna mieszanka Chai Tea. 8. Sos karmelowy do deserów (z solą morską). 9. Krem daktylowo-korzenny 10. Prażony cukier kokosowy. 11. Bazyliowy syrop do deserów / Sok imbirowy 12. Rozpustne ciasto czekoladowe w słoiku. Jak widzicie jedynym nie-słodkim prezentem były obłędne wytrawne biscotti, które tak bardzo smakowały wszystkim uczestnikom, że musiałam dosłownie siłą powstrzymać ich od zjedzenia całej porcji(...)ogromny wpływ na atmosferę i klimat warsztatów. Kluczowym elementem były jednak produkty, z których powstały wszystkie jadalne podarki.  Diamant dostarczył nam doskonałe cukry, które rozpustnie i bez umiaru dosypywaliśmy do wszystkich smakołyków. Absolutnym odkryciem był trzcinowy cukier puder - (klik), który podbił nie tylko moje podniebienie. Polecam Wam z całego serca - ma nie tylko cudowny karmelowy posmak, ale także

KUCHARNIA
Jak zrobić deser z dodatkiem kawy? 103

Kawa to mieszanka pobudzająca, którą nie tylko można parzyć na wiele ciekawych sposobów, ale która przydaje się w kuchni również w innych aspektach. Pobudzająca esencja sprawdza

Słodkie okruszki
TOP 3 roślinnych, proteinowych słodkości - Instagram cz. II (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie) 156

Dziś jak to w niedzielę przeważnie bywa przychodzimy do Was z przepisem. Tym razem przepis rozszerzamy również o dodatkowe dwie mniejsze receptury na słodkości z naszego

Candy Pandas
Żytnie drożdżowe zawijane z rabarbarem 130

Rabarbaru już coraz mniej w sklepach i warzywniakach, więc to ostatni dzwonek, by z niego skorzystać! Z tej okazji chciałabym podzielić się z Wami totalnie spontanicznym

Be Fit Be Strong
Sylwestrowe szaleństwo, czyli krakersy z dyni, z kozim serkiem i karmelizowaną cebulą 200

  Zbliża się nowy rok, a co za tym idzie- Sylwester. Z czym kojarzy Wam się to przyjęcie? Mi przede wszystkim z tańcem, muzyką, fajerwerkami i

Smiling Shrimp
Wielkanocny wianek bezowy z owocami 167

Beza, krucha i dostojna, ulubiony deser wielu z nas, w Wielkanocnej wersji w postaci pastelowego wianka będzie dopełnieniem świątecznego obiadu, efektownie wyglada i tak samo smakuje

Wanilia i Kardamon
Radość z gotowania, czyli test patelni WOLL 198

grillowe, woki czy specjalne patelnie do naleśników. Nie ważne też czy masz kuchenkę gazową, elektryczną, indukcję czy piec węglowy – naczynia z serii Saphir Lite kompatybilne są ze wszystkimi rodzajami kuchenek. Patelnia jaką osobiście miałam przyjemność testować to patelnia do smażenia bez tłuszczu głęboka WOLL Szafir. Moja patelnia jest duża, ma 28 cm średnicy i głębokie brzegi. Zaopatrzona jest(...)mogłam spokojnie podsmażyć większą ilość warzyw, bez obaw, że „uciekną” mi one z patelni. Chciałam jeszcze zrobić zdjęcie podprażanych ziaren sezamu, ale zanim pobiegłam po aparat, sezam był już przyjemnie złocisty i musiałam szybciutko zdjąć go z patelni, by się nie przypalił. Mam za to dla Was zdjęcie podprażanych do ciasta orzechów włoskich oraz płatków migdałowych. Kolory

Smaki Na Talerzu
Radość z gotowania, czyli test patelni WOLL 150

grillowe, woki czy specjalne patelnie do naleśników. Nie ważne też czy masz kuchenkę gazową, elektryczną, indukcję czy piec węglowy – naczynia z serii Saphir Lite kompatybilne są ze wszystkimi rodzajami kuchenek. Patelnia jaką osobiście miałam przyjemność testować to patelnia do smażenia bez tłuszczu głęboka WOLL Szafir. Moja patelnia jest duża, ma 28 cm średnicy i głębokie brzegi. Zaopatrzona jest(...)mogłam spokojnie podsmażyć większą ilość warzyw, bez obaw, że „uciekną” mi one z patelni. Chciałam jeszcze zrobić zdjęcie podprażanych ziaren sezamu, ale zanim pobiegłam po aparat, sezam był już przyjemnie złocisty i musiałam szybciutko zdjąć go z patelni, by się nie przypalił. Mam za to dla Was zdjęcie podprażanych do ciasta orzechów włoskich oraz płatków migdałowych. Kolory

Smaki Na Talerzu
Muffinrollsy o smaku pizzy - optymalny wybór na piknik 204

masz gotowej mieszanki naturalnych składników, dodaj bazylię, oregano i tymianek, mogą być też zioła prowansalskie) i wstępnie wyrabiamy ciasto. Następnie dodajemy margarynę (w temperaturze pokojowej) i ponownie wyrabiamy aż do uzyskania jednolitego ciasta. Ostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na placek o grubości do max 5 mm, smarujemy sosem pomidorowym lub koncentratem, kładziemy obok siebie paski cukinii(...)nakładamy plastry sera (docięte do jednakowej szerokości) i połówki plasterków kiełbasy kanapkowej. Ciasto rozcinamy wzdłuż każdego paska z nadzieniem, zwijamy w rollsa i wkładamy do wgłębień w formie do muffinek. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia i wstawiamy do zimnego piekarnika. Nastawiamy na 180 stopni i pieczemy około 30-35 minut. Muffinrollsy o smaku pizzy Muffinrollsy o smaku pizzy Muffinrollsy

Kolorowy Przepisownik
Mini serniczki z masłem orzechowym na piernikowo- orzechowym spodzie z polewą z masła orzechowego 179

jaki wystrój będzie w moim mieszkaniu. Ten cały czas poprzedzający święta powoduje, że w Wigilię siadam z uśmiechem na ustach przy stole. Przygotowana by w pełni, zupełnie bez stresu, w rodzinnej atmosferze, z pięknie przystrojonym mieszkaniem i przy przepysznych potrawach przeżywać Święta. By umilić Wam ten czas mam dla Was przepis na najlepszy serniczek świąteczny jaki do tej pory(...)oraz sokiem z pomarańczy, cukrem pudrem, masłem orzechowym oraz przyprawą do sernika na jednolitą, gładką masę. Przygotowaną masę wylewam na kruchy spód i umieszczam ciasto w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Serniczki w obręczach cukierniczych piekę 30 minut, natomiast sernik w tortownicy piekę przez 40 minut. Po tym czasie wyłączam piekarnik i studzę sernik najpierw do temperatury pokojowej a następnie

Mango Papaja
Szybkie ciastka orzechowe 257

Znacie to uczucie? Siedzę sobie spokojnie w domu z myślą, że dziś czas na regenerację. Żadnych treningów, żadnych zadań, nic, kompletne lenistwo. Może zabiorę się za

365 dni dookoła kuchni
Żytnie drożdżowe zawijane z rabarbarem 113

Rabarbaru już coraz mniej w sklepach i warzywniakach, więc to ostatni dzwonek, by z niego skorzystać! Z tej okazji chciałabym podzielić się z Wami totalnie spontanicznym

Be Fit Be Strong

Proponowane wyszukiwania