wykonany jest z ciasta półkruchego z dodatkiem zimnej wody, bez dodatku jajek. Takie ciasto jest bardzo kruche i delikatniejsze w smaku niż to tradycyjne. Całość nie jest przesłodzona, a kwaśny smak owoców świetnie współgra ze słodyczą posypki migdałowej oraz delikatnym spodem. Jak dla mnie idealne jesienne ciasto do kawki lub herbatki. Składniki: Ciasto: 1 i 1/2 szklanki(...)szklanka płatków migdałowych Wykonanie: Ciasto: W misce mieszamy mąkę pszenną z solą i cukrem. Dodajemy masło pokrojone na małe kawałki oraz zimną wodę i zagniatamy dość szybko ciasto, aby stało się gładkie i jednolite. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 min. Po tym czasie, ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim wysmarowaną tłuszczem
Kuchnia MagdaLenymigdałowych lub kruszonka – przepis TUTAJ jajko do posmarowania ciasta. Przygotowanie: Ciasto Drożdże rozpuszczamy w mleku z łyżką cukru. Masło rozpuszczamy i studzimy. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem, aż będą jasne i puszyste. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy ubite żółtka, pastę waniliową, zaczyn w całości, jajka, przestudzone masło i wyrabiamy ciasto. Ma wyjść elastyczna, lekko klejąca kula. Gdyby było(...)cukier. Ustawiamy obroty 8 i czas 1 minuta. Dodajemy resztę składników i ustawiamy program Pastry 1, który wyrobi nam ciasto i podgrzeje, żeby lepiej wyrosło. Jak uformować rogaliki? Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat lekko podsypany mąką i szybko wyrabiamy. Dzielimy ciasto na dwie części i każdą wałkujemy w okrąg w miarę kształtny. Każdy okrąg dzielimy na 6 lub 8 części
ladykitchenkonkubent nie patrzy znacząco. Znaczy patrzy, ale jak ma instynkt samozachowawczy, to siedzi cicho, ciesząc się względnym spokojem. Przyznajcie się, ile razy kupiłyście coś w sklepie, bo „będę piekła ciasto, robiła sałatkę i mięso z grilla”? Mnóstwo. Każdy ma taki wstydliwy epizod za sobą. Na początku też miałam problemy z określeniem wielkości zakupów. Ba! Jak kończy się sezon gotowania(...)cebulki 3 ząbki czosnku 6 jajek sok z jednej cytryny mąka pszenna lub kukurydziana (ile zabierze) skórka otarta z jednej cytryny ½ żółtej lub czerwonej papryczki chilli posiekana bardzo drobno, bez pestek (można pominąć) sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zata’ar – 1 łyżeczka (opcjonalnie). Cukinie porządnie wymyłam i starłam razem ze skórką, na dużych oczkach tarki. Przełożyłam na sitko
ladykitchentort makowy (uwielbiam!) albo makowiec. Mmmmm... :) W moim rodzinnym domu w Łodzi makowce piekło się nie tylko na Boże Narodzenie, ale również na Wielkanoc i były zawsze wspaniałe. Nie ważne, że czasami pękały, nie ważne, że często nie doczekiwały lukrowania, smakowały bajecznie! A wszystko dzięki cudownemu ciastu i domowej masie makowej - bogatej w bakalie, wilgotnej i słodkiej od miodu(...)makiełek, a także klusek z makiem czy świątecznych ciast. Jednak by użyć jej do wypieków, należy dodać do niej ubite na pianę białka (dzięki temu ciasto nie będzie odstawać od nadzienia). Zwykle na 1/2 kg masy makowej dodaje się pianę ubitą z 2-3 białek. Gotową masę makową - jeszcze bez dodatku białek! - przechowujemy kilka dni (nawet do tygodnia
Ratunku obiadSoczyste i delikatne pałki z kurczaka w marynacie miodowo – sojowej to rewelacyjny pomysł na obiad. Ich przygotowanie jest niesamowicie proste i szybkie. Wystarczy zamarynować pałki
Przepiski.plCzy wiesz, że orzeszki pekan są jedynymi orzechami drzewnymi pochodzącymi z Ameryki Północnej. Pochodzenie orzechów można znaleźć już w XVI wieku i zostało nazwane przez rdzennych
RafalCookW zeszłym tygodniu chciałam kupić mąkę, żeby móc piec pieczywo i inne wypieki. Rzutem na taśmę udało mi się kupić mąkę pszenną pełnoziarnistą w Młynach (worek
Z notatnika dietetykaDomowe pomidory suszone w piekarniku Najlepsze suszone pomidory Domowe pomidory suszone w piekarniku albo w suszarce do warzyw uwielbiamy bezgranicznie. Poezja smaku i aromat, którego na
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSernik malinowy to połączenie najlepszego na świecie sernika nowojorskiego z musem malinowym. Obowiązkowa pozycja latem, gdy bez problemu można kupić świeże maliny. My nie potrafimy
Pociąg Do KuchniPodobno dziś ostatni złoto-jesienny, bardzo ciepły dzień. No cóż...kiedyś w końcu chłód i szaruga przyjść muszą ale płakać nie będę, bo zdążyłam ozłocić tą
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPierwszy przepis na pierogi pojawił się w rzymskiej książce kucharskiej "O sztuce kulinarnej", która pochodzi z V w. n. e. Do Polski sprowadził je zakonnik Jacek
My Chcemy JeśćPyszne i bardzo zdrowe ciasteczka maślane z dodatkiem orzechów brazylijskich i jagód goji, to idealne drugie śniadanie dla naszych dzieci, ale i dla nas również. Moje
Smaczne ZdrowePoniedziałkowy poranek najlepiej osłodzić sobie ciasteczkami z kawałkami czekolady, cudownie maślanymi, kruchymi, wprost rozpływającymi si ę w ustach. Najlepiej smakują ze szklank ą
La grande e la piccola cuocaDziś coś zdecydowanie fit, bez cukru, bez mąki, ale za to z masłem orzechowym i bananami jednym słowem deser idealny. Pyszny, prosty i do
Cynamonowe szczęściePlacki jaglane to doskonały pomysł na pyszne i pożywne śniadanie, podwieczorek lub kolację. Placuszki jaglane z jabłkiem są rewelacyjne. A z dodatkiem cukru z prawdziwą wanilią super aromatyczne. To bez wątpienia wyjątkowo skuteczny sposób na wykorzystanie ugotowanej już kaszy jaglanej, która została z poprzedniego dnia. W tym wpisie znajdziesz dokładny przepis na to: Jak zrobić placki z kaszy jaglanej(...)wyłącz palnik i zdejmij pokrywkę. Połowę kaszy zmiksuj na gładko razem z jajkami. Następnie dodaj resztę kaszy, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz sól. Dokładnie wymieszaj. Obrane jabłko zetrzyj na dużych oczkach wprost o ciasta. Wszystko wymieszaj. Na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju smaż niewielkie placuszki z obu stron na złoty kolor. Na koniec przełóż na ręcznik papierowy
Kuchnia Na WypasieBez miksera, bez dojrzewania, bez przekładania, bez stresu, że nie wyjdzie. Posiada moją ulubioną strukturę tego rodzaju wypieków - miękki, ale zwarty. Z chrupiącą skórką po upieczeniu. Do długiego przechowywania, z każdym dniem bardziej aromatyczny. Można do niego dodać każdy rodzaj bakalii, w zależności od tego, co lubimy najbardziej - ja wybrałam daktyle. Można wsypać orzechy włoskie, laskowe(...)zasadzie po 6 tej rano, bo nie wymaga włączania urządzeń zakłócających weekendowy sen domowników i sąsiadów. Potem budzi ich zapach. Składniki: 2 szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ( można dać 1 łyżeczkę sody, 1 proszku - ja nie przepadam za posmakiem sody) 100 gram miodu 1 duże jajko 1/2 kostki masła 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Kronika Piekarnikawyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez makowca pełnego bakalii, nie do końca natomiast przepadam za suchym makowym ciastem zawijanym w kruche lub drożdżowe ciasto. Dla mnie jest trochę za mało lekkie. W przeciwieństwie do sernika z makiem na delikatnym, kruchym spodzie z piernika. Pyszne, delikatne i lekkie jak chmurka ciasto. Idealne na wigilijny stół. Do tego typu wypieków świetnie(...)ciasto, którym wylepiam spód formy. Spód podpiekam przez 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na podpieczony spód wykładam przygotowaną masę makową a następnie wlewam masę serową. Ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez godzinę a następnie studzę do temperatury pokojowej a później przez 2-3 godziny w lodówce. Czekoladę rozpuszczam z masłem i polewam
Mango PapajaNastępnie wyrabiamy gęste ciasto, jeśli używamy miksera z hakiem należy wyrabiać co najmniej 8 minut, jeśli ręcznie to co najmniej 15, ciasto na początku jest dość rzadkie, ale podczas wyrabiania i za sprawą uwolnienia glutenu nabierze odpowiedniej konsystencji, będzie gładkie i plastyczne (jeśli oczywiście ciasto nadal jest zbyt rzadkie podsypujemy odrobiną mąki). Gotowe, dokładnie wyrobione ciasto przekładamy do nasmarowanej olejem(...)godziny, w tym czasie ciasto powinno urosnąć. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę (blat), rozpłaszczamy, żeby usunąć pęcherzyki powietrza i składamy jak kopertę, a następnie formujemy kulę, przekładamy do kosza do wyrastania chleba (u mnie durszlak wyłożony ściereczką, porządnie oprószoną mąką) zlepieniem do góry, znowu zabezpieczamy ciasto folią spożywczą i pozostawiamy do kolejnego wyrośnięcia
Rozpustne gotowaniepostanowiłam, któregoś dnia zrobić samodzielnie pizzę, bez kupnego spodu. Długo szukałam przepisu na idealne ciasto do pizzy, aż w końcu udało mi się znaleźć. Nie jest to ciasto dla smakoszy ekstra cienkiego spodu do pizzy, ale pozostałym powinno smakować. Nam smakowało i z chęcią do tego przepisu wracamy :) Pizza, z wykorzystaniem tego ciasta, pojawiła się u nas w weekend(...)letniego mleka. Zostawić do wyrośnięcia na ok 10 min. Mąkę wymieszać z solą, dodać oliwę, wodę, resztę mleka i wyrośnięty rozczyn. Zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto wyłożyć do nasmarowanej oliwą miski. Odstawić na 1h do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Pierś pokroić w paski i podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać posiekaną cebulę. Podsmażyć do zeszklenia
CookYourselfStewia Roślina, a więc środek pochodzenia naturalnego. Ma niski indeks glikemiczny oraz 0 kalorii. Nadaje się do pieczenia w temperaturze do 200 stopni C, jednak może negatywnie wpłynąć na konsystencję ciasta. Nie łudźcie się też, że wyrośnie Wam na niej ciasto drożdżowe. Na sklepowych półkach można ją znaleźć w tabletkach, płynie czy proszku. UWAGA - stewia sprzedawana w sklepach(...)jako słodzik idealny, ma jednak jedną zasadniczą wadę - w większych ilościach powoduje biegunki, wzdęcia, niestrawność. Po czasie organizm może, ale nie musi, się przyzwyczaić. Ksylitol nie nadaje się do ciast drożdżowych, ale można go spokojnie traktować wysoką temperaturą. Kosztuje od 20 złotych za kilogram, jest do dostania nawet w większych marketach. Erytrytol (E 968) Należy do tej samej rodziny
Powiedz dietom niePróbuję je przekonywać, wyciągam argumenty o sezonowości, nieśmiało napomykam o dostępności (a raczej jej braku), na nic. Próba przekupstwa truskawkami też nie pomaga - zresztą nic dziwnego, bo są jeszcze bez smaku. Nie ma wyjścia, ruszam więc na borówki dziękując niebiosom za pewien dobrze zaopatrzony sklep jedyne 35 km dalej... Małe pudełko borówek przekłada się na naprawdę duuuużo szczęścia, zwłaszcza(...)łyżeczki mąki ziemniaczanej (dodałam od siebie, aby masa owocowa nie była za bardzo lejąca) Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i dokładnie zagnieść, a następnie owinąć w folię i przełożyć do lodówki na ok. 2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować cieniutko i wyłożyć nim formę na tartę - u mnie starczyło na jedną dużą tartę i 3 małe tartaletki. Nakłuć
KUCHARNIAchęci. Mam więc kilka propozycji - tych prostych i szybkich, ale też jedną, której trzeba poświęcić nieco więcej czasu. I właśnie od tej chciałabym zacząć (bo jeśli ktoś chciałby takie ciasto przygotować, to warto się za nie zabrać nieco wcześniej). Jakiś czas temu C. stwierdził, że zjadłby biszkopcik... Nie ma sprawy , pomyślałam. Z biszkopciku wyszedł pokaźny i naprawdę pyszny tort - ozdobiony(...)kremówki (38%) 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru waniliowego 200 g mandarynek z puszki galaretka: 1/2 opakowania galaretki cytrynowej (37 g) 200 ml wrzącej wody krem maślany na bezie szwajcarskiej: 250 g miękkiego masła 3 białka 205 g cukru 100 g mandarynek z puszki 1 łyżka soku z cytryny 25 ml soku mandarynkowego z puszki dodatkowo: 400 g curdu
Pożeraczka, czyli raz adobrze