nazywa się Gienek, pszenny to Zdzisiek, a orkiszowy Julek, nazwane tak przez moich Synów :). Wypiekam go z mąki jasnej lub mieszając z pełnoziarnistą czy żytnią. Może pozostać czysty, bez dodatków lub może być wzbogacony ziarnami, śliwką czy co tam do głowy i ręki przyjdzie. Przepis kameleon. Kiedy moja Siostrzenica była małą dziewczynką, modląc się robiła urocze błędy(...)około 10 godzinach rozgrzewam piekarnik na maksimum grzania, od razu wkładam do zimnego piekarnika naczynie, w którym będę piekła chleb. Musi mieć pokrywkę. Idealne jest naczynie żeliwne, ale uda się też w zwykłym naczyniu żaroodpornym. Kiedy piec się rozgrzewa, biorę ciasto czekające do 12 godzin w temperaturze pokojowej lub do 18 w lodówce. Praktycznie tak samo przygotowuję wersje z zakwasem
I tu będę miała takie tezdobiąc go „kraciastą” polewą. Taki sernik jest czasami nazywany krakowskim.” Cechą charakterystyczną sernika wiedeńskiego jest to, że nie pieczemy go na cieście. Moja wersja sernika wiedeńskiego bezglutenowego została zainspirowana przez Dorotę , komentarze z jej bloga oraz serniki, które piekłam od Pauliny . Składniki na tortownicę nie mniejszą niż 26cm: - 1 kg tłustego twarogu - 500g serka mascarpone - 1,5 szklanki drobnego(...)trzykrotnie (nie odpuszczajmy sobie po drugim razie) ;) - wszystkie składniki muszą być o temperaturze pokojowej - nie dodajemy proszku do pieczenia - całe jajka wrabiamy do masy serowej szpatułką lub łyżką (nie używamy robota i nie ubijamy piany z białek) - pieczemy bez użycia funkcji termoobiegu (tylko grzanie góra i dół) - upieczony sernik pozostawiamy w lekko uchylonym piekarniku do wystudzenia - wystudzony sernik
mojewypiekiinietylkorozchodzący się po całej kuchni, kiedy rozcieram igiełki w palcach. Miałam nadzieję, że moje lody też będą tak pachnieć, i udało się! Wyszły bowiem naprawdę niesamowite. Przygotowuje się je bez dodatku jajek: gotujemy kremówkę z wanilią i rozmarynem, przecedzamy i mieszamy z creme fraiche. W oryginale śmietana była pół na pół z jogurtem, ale że akurat nie było takowego(...)całkowitego zmrożenia. Smacznego! Dziś spotkała mnie ogromna niespodzianka - wróciłam do domu pachnącego świeżym ciastem. Najpierw się przeraziłam, że pomyliłam mieszkania, a po chwili dotarło do mnie, że C. upiekł mi bułeczki. Bułeczki nie byle jakie, bo będące wspomnieniem z dzieciństwa - jego Mama zawsze piekła je dzieciom na urodziny. Są mięciutkie, puchate i bardzo maślane, pokryte słodkim, kolorowym lukrem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKolejne pyszne, puszyste, nie "dmuchane" bułeczki. Te mają jeszcze jedną zaletę- świetnie sprawdzają się jako bułki hamburgerowe. Osobiście niekoniecznie lubię dodawać do bułek jajka
Smaczne Zdrowepokojowej - mąkę przesiać z cukrem, dodać wiórki kokosowe, sól i zimne masło, całość posiekać nożem, szybko zagnieść ciasto, schłodzić je przez 30 minut w lodówce - schłodzonym ciastem wylepić spód formy wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem, podpiec przez 10 minut w 180 stopniach, wyjąć z piekarnika i lekko ostudzić - temperaturę piekarnika obniżyć do 160 stopni - twaróg zmiksować z przesianymi(...)piec przez 55-65 minut w 160 stopniach - po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia w lekko uchylonym piekarniku - ostygnięty sernik wyjąć z formy i schłodzić w lodówce, podawać krojąc w kwadraty Sernik kokosowy można po upieczeniu udekorować polewą z czekolady deserowej, gdyż jej gorzki smak idealnie będzie pasował do dość mocno słodkiej masy serowej. My zjedliśmy go bez dekoracji
Smakołyki BerenikiTe ciastka to moja kolejna wariacja nt. rogalików trzyskładnikowych :-) Dokładnie :-) bo miały być rogaliki, po raz nie wiem już który, a że w polu widzenia pojawiał
Czary - gary w kuchniPodzielę się przepisem na pyszne paluszki z pieczarkami i serem, z ciasta na oleju. Choć to ciasto jest dość kaloryczne, ale zapewniam Was, że jest przepyszne
Smaki ArmineRogaliki z masą orzechową mogą być spokojnie wypiekiem świątecznym, chociaż jak ktoś lubi orzechy to będą smakowały cały rok. Przepis na te rogaliki już na blogu
RelaxtimeW tym tygodniu odwiedzając stragany z warzywami znalazłam kolejny dowód na to, że jesień już przyszła - zaczął się sezon na gruszki! Kilogram owoców można kupić już
Gary Bez dnaOprócz fazy na różne wydania karpatki/tortów, mamy też pomysły na ciasta z kruchych blatów przekładane kremem budyniowym. Zaczęło się od chęci spróbowania stworzenia swojej nieco
Candy PandasNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
Słodkie zapomnienie3 lata temu będąc świeżo upieczoną Mamą postanowiłam założyć bloga. By nie zwariować, mieć coś "swojego", co sprawi, że na chwilę będę mogła zająć się czymś
Kuchnia w czekoladzieZupa krem ze szparagów z grzankami ziołowymi na koniec sezonu szparagowego Zbliża się powoli koniec szparagowego szaleństwa. Chociaż w marketach szparagi możemy kupić przez cały rok
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataganache 100 g śmietanki 30 – 36% 100 g czekolada gorzka powyżej 64% 1 łyżka dowolnego likieru opcjonalnie Instructions Makaroniki: Zgromadź składniki. Przygotuj blachy do pieczenia z matą lub z papierem do pieczenia. Wolę maty, ponieważ się nie podwijają. Jeśli używasz papieru, przyklej jego rogi do blachy za pomocą mieszanki makaronikowej. W misie blendera odważ cukier puder(...)syrop, wolnym strumieniem, omijając ścianki miski. Na wysokich obrotach ubijaj bezę, aż jej temperatura obniży się do temperatury pokojowej. Trwa to ok. 10 minut. Przygotuj w tym czasie worek cukierniczy, zaopatrzony okrągłą tylką o średnicy ok. 5mm. Teraz nadszedł czas, aby wymieszać bezę razem z masą migdałową. Dodawaj bezę w dwóch lub trzech partiach. Za każdym razem mieszaj dokładnie. Może
SmartBake.plciasta francuskiego Krokieciki z szynki Róże z ciasta francuskiego i kiełbasy Dziś mam dla Was coś równie pysznego. Krucho drożdżowe roladki karnawałowe to przepyszne, chrupiące przekąski na imprezę. Ciasto krucho drożdżowe ma nieco inną konsystencję niż ciasto drożdżowe, ma w sobie puszystość ciasta drożdżowego i chrupkość ciasta kruchego, czyli ciasto krucho drożdżowe łączy w sobie najlepsze cechy obydwu typów ciast(...)sera 8 suszonych pomidorów w oleju ketchup Na początku przygotowujemy ciasto krucho drożdżowe . Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, miękkim masłem i jogurtem. Mąkę mieszamy z solą i zagniatamy ciasto razem z roztartymi drożdżami. Ciasto będzie z łatwością odchodziło od ścianek naczynia, jak będzie gotowe. Ciasto najlepiej wyrobić mikserem. Ciasto krucho drożdżowe odstawiamy po przykryciem na około 1 godzinę
MamaOskarkazasmarkani. Nic nie przechodzi, a patrząc po sobie, to mam wrażenie, że się nasila. Z dnia na dzień mam mniej siły, choć łykam wszystkich pigułek znacznie więcej. Wiadomo, że bez przesady, ale ale dla mnie, co ja tylko uznaję jakieś przeciwbólowe, to te wszystkie rutinoscorbiny i inne antybakteryjne psikacze są zdecydowanie ponad stan. Mleko z czosnkiem nie działa, inne(...)fareast-language:EN-US;} Składniki na formę min. 24x36cm, może być większa- wtedy ciasto będzie niższe, ale równie efektowne: 2 małe jajka 150g kwaśnej śmietany 4 łyżki drobnego cukru 250g masła Ok 500g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 6 jabłek (u mnie reneta) Cynamon Cukier waniliowy duży 2-3 łyżki kaszy manny Lukier
Kuchnia w czekoladzieząbki czosnku - do w ł ożenia w oczodoły rybki na czas pieczenia 1/2 szkl. Grójeckiego Cydru Jabłkowego sól, pieprz, rozmaryn suszony - do smaku masło - do wysmarowania naczynia do zapiekania Ryby wypatroszyć, oczyścić z łusek, wykroić oczy, dokładnie umyć - nie odcinać łbów, bo ryba podczas pieczenia za bardzo wyschnie . Posolić, popieprzyć i skropić sokiem z cytryny(...)ożyć po obranym ząbku świeżego czosnku. Z wierzchu obsypać suszonym rozmarynem - z braku świeżego . Całość oblać Grójeckim Cydrem Jabłkowym . Piekarnik nagrzać do 220C, wstawić ryby i piec ok 30-35 minut – bez termoobiegu, na środkowym poziomie piekarnika, grzałka góra-dół - czas pieczenia mocno tu zależy od wielkości ryb. Przez pierwszą połowę tego czasu piec pod przykryciem z folii
Grunt to przepis!Mieszam całość do uzyskania jednolitej masy. Oczywiście należy wcześniej przygotować dużą formę na babę. Dokładnie smaruję ją masłem i obsypuję drobną bułka tartą. Po mniej więcej godzinie z kawałkiem ciasto podwoi objętość, to znak, że jest gotowe do dalszej obróbki. Wykładam je na omączoną stolnicę. Dzielę na 12 zbliżonej wielkości kawałków. Na początek wałkuję tylko(...)ściereczką i odstawiam na około 40 minut, całość musi wyraźnie podrosnąć, ale pozostawać jeszcze sporo od krawędzi formy. Jak każde ciasto drożdżowe, babka musi być włożona do rozgrzanego piekarnika. Wkładam, kiedy osiągnie 175-180 stopni i piekę ok. godziny. Najlepiej wykonać próbę suchego patyczka. Nie należy wyjmować babki natychmiast po wyjęciu z piekarnika. Powinna około kwadransa lub dłużej stygnąć
I tu będę miała takie te