ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:2105/2544)

Muffinki jogurtowe – bardzo wilgotne 371

Muffinki jogurtowe to taki klasyk. Jeden z najbardziej podstawowych przepisów na muffinki. Ja korzystam z przepisu Nigelli Lawson, jedyne co zmieniłam to zastosowałam odrobinę większe proporcje

Poezja smaku
Jabłuszka w ślimaczkach 110

Nie mam ostatnio weny. Ani na pieczenie, ani tym bardziej na pisanie. Myślicie, że dopadła mnie jesienna depresja? Nie, to nie to. Choć nie ukrywam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bezglutenowe herbatniki orzechowe 143

Bezglutenowe herbatniki orzechowe to ciasteczka, które ratują mnie w trudnych momentach. To takie comfort food, którymi delektuję się do popołudniowej kawy. Lubię je z wielu powodów

365 dni dookoła kuchni
JAGODZIANKI- NAJLEPSZY PRZEPIS 54

lata bez jagodzianek, więc dziś mam dla Was przepis na najlepsze jagodzianki pod słońcem. Miękkie, puszyste bułeczki drożdżowe z jagodowym nadzieniem , to chyba jedne z moich ulubionych bułek na słodko. Co roku wyczekuję świeżych jagód, by móc przygotować najlepsze jagodzianki. To takie moje smaki z dzieciństwa , kiedy to z mamą chodziliśmy do lasu zbierać jagody , a potem mama szykowała(...)Ciasto dobrze wyrobić ręcznie lub przy pomocy robota z hakiem do ciasta drożdżowego. Ponownie zakryć miskę ścierką i odstawić ciasto w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.  Jagody wymieszać w misce z cukrem i mąką ziemniaczaną. Po tym czasie ciasto  wyjąć na stolnicę podsypaną odrobiną mąki. Delikatnie zagnieść, po czym podzielić na 14 równych kawałków. Każdy kawałek ciasta

Zrób to smacznie
Miękkie pierniczki z nadzieniem 82

Miękkie pierniczki z nadzieniem ❤️ bez dodatku cukru, zrobione tylko na miodzie, oblane mleczną czekoladą. Są niesamowite, naprawdę. Jakbym miała doradzić Wam jaki jeden przepis musicie zrobić w te święta to właśnie ten! Są miękkie już 1 dnia, a po kolejnych paru wręcz rozpływają się w ustach 🤤🤤🤤 WSKAZÓWKI: Pierniczki możemy polać dodatkowo czekoladą - w rondelku rozpuszczamy 100 g czekolady mlecznej(...)mąkę z kakao. Ciasto będzie bardzo luźne. Przerzucamy je na stolnicę. Formujemy kulkę, obsypujemy mąka i wkładamy do zamrażarki na 1h. Wyciągamy ciasto. Dzielimy na mniejsze części i wałkujemy dość cienko podsypując trochę mąka. Na połowie ciasta delikatnie odbijamy kształt foremki, której używamy. Na środek nakładamy 1/2 łyżeczki powideł/marmolady/dżemu, a następnie nakrywamy drugą połową ciasta. Dociskamy wokół nadzienia

Czarnawisienka
Cebularze z makiem 265

także są pyszne. W sieci znajdziecie cebularze z dodatkiem żółtego sera, pieczarek, bez maku czy ze smażoną cebulą – warto oczywiście się bawić smakami, ale jeśli chcielibyście spróbować cebularza, który jest bliski oryginałowi, to pamiętajcie, że powinien zawierać tylko sparzoną cebulę i mak. Cebularze – ciasto: 500 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej (ja użyłam orkiszowej(...)Wyrabiamy na jednolite gładkie ciasto (ręcznie lub hakiem miksera). Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią w celu odgazowania. Dzielimy na 12 podobnych kulek. Każdą kulkę rozciągamy dłońmi lub rozwałkowujemy (ja formowałam ręcznie) na ok. 12-13 cm koło i układamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia (oryginalnie cebularze bywają jeszcze

Poezja smaku
WEGAŃSKI TORT BEZ ZBÓŻ (GLUTENU) I BEZ CUKRU 158

pszennej. Idealna dla osób chorujących na celiakię, cukrzyków i zmagających się z chorobami immunologicznymi. Pokochają ją zwolennicy zdrowego odżywiania i odkrywcy dobrego, naturalnego smaku. Jej słodkawy smak sprawia, że ciasta nie trzeba - lub tylko w bardzo małej ilości - słodzić.  Ten tort można upiększyć dodając polewę i / lub ozdoby na wierzch. Taki był mój zamiar, ale przy asyście moich dzieci(...)biszkoptu: 150 ml dżemu malinowego, wiśniowego lub truskawkowego (u mnie malinowy bez cukru). Wykonanie : Biszkopt: Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 stopni (termoobieg). Składniki suche mieszamy dokładnie ze sobą. W osobnej misce łączymy składniki mokre. Dodajemy do nich mieszankę składników suchych i dokładnie mieszamy. Wykładamy do tortownicy i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Krem: Składniki na krem blendujemy

Jeść, by żyć w zdrowiu
Materializm i ciasteczka. Cytrynowe z kokosem 121

okno). Jeszcze tylko marynarka w najpiękniejszym odcieniu pudrowego różu, i kobieta zdecydowanie zyskała na humorze. Może nie jest idealnie i łza się w oku kręci na myśl o środzie bez kawy w najlepszym możliwym towarzystwie, ale jest lepiej. A podobno pieniądze szczęścia nie dają ... Nie posądzajcie mnie zaraz o materializm i konsumpcjonizm. Jestem materialistką w pewnym stopniu, ale ciężko(...)miałam niewiele czasu. Nieco tylko zmieniłam ich prezencję: z bardziej eleganckich z polewą powstały proste ciasteczka z wytłoczonymi napisami (idealnie się do tego nadają, gdyż nie rosną podczas pieczenia). Lekko cytrynowe, trochę kokosowe, kruchutkie i uzależniające. Banalnie proste, niesamowicie urocze w formie mini ciasteczek; choć oczywiście można użyć większych foremek. Prosta rzecz, a cieszy. To też prawda, prawda ...? Ciasteczka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jak upiec chleb na zakwasie żytnim 156

chce i ma w dupie wasze uczucia. Siądźcie wygodnie, pogłaskajcie przygotowany słoik i poczytajcie o tym, jak oswoiłam pieczenie chleba na zakwasie żytnim. Znana już Agata osiągnęła tak stan, w którym każdy mój jęk, że nie umiem piec chleba, wzbudzał w niej drgawki. Któregoś dnia, najpewniej szlag ją trafił, bo listonosz objawił się z paczką, w środku był woreczek(...)dniu pieczemy pierwszy podstawowy chleb. Przepis podaję na jedną keksówkę, standardowych rozmiarów. Jeśli macie większą rodzinę to pomnóżcie składniki razy dwa. Do chleba na zakwasie żytnim potrzebujemy: 150 g zakwasu 550 g mąki żytniej chlebowej typ 720 400 ml ciepłej wody łyżeczkę soli. Ja wszystko wkładam do robota planetarnego i hakiem wyrabiam. Jeśli nie macie, to pozostaje ręka. Ciasto będzie

ladykitchen
Przepis na Pasztet Domowy z Pieczarkami 274

łyżeczka ziół prowansalskich do smaku : sól , pieprz , pieprz cayenne (papryka ostra) olej do smażenia foremka aluminiowa 21 cm x 10 cm x 8 cm lub mała foremka do ciasta maszynka do mielenia mięsa Link do filmu z przygotowania : Pasztet domowy z pieczarkami  https://www.youtube.com/watch?v=ilsiuIEWcaw Przygotowanie : Najpierw przygotuję mięso : Mięso płuczę i wycieram papierowym ręcznikiem lub ściereczką i kroję(...)doprawiam solą i pieprzem . Pieczenie pasztetu : Foremkę do pieczenia smaruję tłuszczem (margaryną , masłem ) i obsypuję bułką tartą . Gotową masę przekładam do foremki delikatnie ugniatając . Foremkę z pasztetem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 60 minut . Piekarnik mam włączony na ogrzewanie góra dół bez używania termoobiegu . Po upieczeniu pasztet

Uwaga Babcia Gotuje
Dyniowe bagietki z rozmarynem i żurawiną 165

zagnieć ciasto, ręcznie lub mechanicznie. Używam robota i zajmuje mi to około 10 minut. Kiedy ciasto już jest wyrobione dodaj sól i żurawinę. Zagniataj jeszcze przez 10 minut lub do wytworzenia nitek glutenu. Ciasto dobrze wyrobione to ciasto, które rozciąga się między palcami jak guma do żucia. Przykryj ciasto folią i odstaw do wyrośnięcia na godzinę. Złóż ciasto kilka razy(...)ponownie złóż ciasto i odczekaj 10 minut. Podziel ciasto na równe porcje i uformuj bagietki. Oprósz z wierzch mąką, przykryj ściereczką i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 40 minut. Nagrzej piekarnik na 250ºC, u mnie termoobieg i piecz bagietki przez 10 minut. Po 10 minutach obniż temperaturę do 225ºC i piecz jeszcze przez 15 minut. Podczas pieczenia spryskaj bagietki

codojedzenia
Chrupiące bagietki w godzinę 337

mąkę i sól. Powoli miksując lub mieszając łyżką, wlewamy do mąki wodę z rozruszanymi drożdżami. Mieszamy/ugniatamy ciasto tak długo, aż uformuje się z niego elegancka, gładka i elastyczna kula. Ciasto musi wytworzyć dużo powiązań glutenowych, najlepiej wyrabiać je przez około 8 minut. To ciasto będzie bardzo miękkie i dość rzadkie. Musi być dobrze wyrobione, a przy formowaniu — lekko podsypywane mąką(...)być mięciutkie. Dzielimy ciasto na pół (na oko lub na wadze kuchennej) i formujemy w dwie podłużne bułki. Pamiętajcie, żeby pracować na lekko podsypanym mąką blacie — ciasto jest mocno lepkie. Porcję ciasta spłaszczamy dłonią na wydłużony prostokąt, następnie zawijamy górę i dół do środka. Miejsce złączenia przyklepujemy spodem dłoni, po czym zabieg ponawiamy — znowu lekko rozpłaszczamy ciasto, zwijamy górę

Karo in the Kitchen
Szarlotka z bezą 114

bez wcześniejszego uprzedzenia i ostrzeżenia, wstaje, rozgląda się na boki, zamyśla, znowu rozgląda i rusza do kuchni. Wyjmuje z lodówki i szafek parę rzeczy i tak od niechcenia, znienacka zupełnie, ciasto robić zaczyna. Tak też było i tym razem. Ja już nawet nie próbuję za nią nadążyć i zrozumieć. Niech robi co chce i co lubi :) Ważne, że ciasto(...)szklankę cukru, żółtka, śmietanę i resztę ziaren z wanilii. Szybko zagniatamy, zawijamy w folię spożywcza i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie dzielimy ciasto na 2 części. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy na nim rozwałkowaną połowę ciasta. Posypujemy bułka tartą i wykładamy masą jabłkową. Kładziemy rozwałkowaną drugą część ciasta i wkładamy do piekarnika nagrzanego

Marder&Marder Manufacture
Makowiec na kruchym spodzie, z dżemem z czerwonej porzeczki i kruszonką z dedykacją dla Ewy i Kasi 196

robimy makowiec :) Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm.: Ciasto: 15 dkg masła , 8 łyżek cukru pudru , 20 dkg mąki pszennej , szczypta soli . Masło rozetrzeć z cukrem pudrem i solą. Dodać mąkę i połączyć wszystko szybko rozcierając w palcach. Ciasto zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny. Masa(...)zmielić maszynką do mielenia (z najmniejszym oczkiem) dwa razy. Potem zalać go gorącym mlekiem z resztą składników i wystudzić.) W tym czasie 2/3 ciasta zetrzeć na grubej jarzynowej tarce do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto podpiec w temperaturze 180 stopni przez kilkanaście minut, aż lekko się zarumieni. Przestudzić lekko i przesmarować niezbyt grubo dżemem porzeczkowym

Codzienna kuchnia niecodzienna
Rolada bezowa z kremem cytrynowo-śmietankowym 353

  Jak zobaczyłam zdjęcie tego ciasta w książce C.Bretherton „Baking”, to od razu się zakochałam! Bo czyż można przejść obojętnie obok bezowej rolady ze

UgotujmyTo.pl

Proponowane wyszukiwania