poprzedniego posta. Po pierwsze - dodatkowo usztywniła ciasto. Po drugie - sprawiła, że nawet jeśli przesuwało się trochę w opakowaniu i obijało o ścianki, nie zniszczyło się. Z dumą informuję - po dwunastu godzinach podróży było śliczne i smaczne, i zrobiło furorę. Oczywiście wiem, że obiektywnie zbyt piękne nie jest - raczej krzywe, a dekoracja skromna i bez szału (nie potrafiłam wyciąć ładnych(...)dodawać cukier, nie przerywając miksowania. Po jednym dodawać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Na końcu partiami wsypywać przesianą mąkę, miksując na najniższych obrotach. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Masę wylać do formy. Piec w 170 st. C. 70-80 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt zrzucić na ziemię (w formie) z wysokości
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKurczak tandoori czyli tandoori chicken to jedna z najbardziej charakterystycznych potraw kuchni indyjskiej. Tradycyjnie kurczaka tandoori przygotowuje się w glinianych piecach tandoor, w których temperatura
Cztery FajeryW sezonie truskawkowym polecam upiec sernik. Truskawki w serniku są zapieczone i pod galaretką świeże. Sernik jest lekki i idealny na podwieczorek. Co prawda to bomba
IzabelawkuchniRobię je najczęściej wtedy, kiedy nie mam w domu nic słodkiego, lub sklepy są zamknięte np. z powodu Święta Pracy, a rodzinka domaga się czegoś słodkiego
Calzonella.comPrzyznam szczerze że tort ten był często zamawiany przez rodzinkę z cukierni, absolutnie najbardziej smakowała nam wersja z gruszkami, teraz już nie zamawiamy, a pieczemy sami
Kuchenne aromatywszystko przede mną. Ciasto drożdżowe w misce już pnie się do góry. A teraz, wracam do malinowego, demonstracyjnie przekoloryzowanego różu odcieniami torcika. Składniki: na małą tortownicę - 18 cm, około 8 porcji Biszkopt: - Gotowa mieszanka do wypieku biszkopta firmy Delecta ( wykorzystujemy 1/2 paczki ) - Kisiel malinowy z kawałkami owoców Pieczemy biszkopt zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu, wykorzystując tylko(...)przesypaniu jej do miski, dodajemy jeszcze 2 łyżki kisielu malinowego. Do ciasta pieczonego w tortownicy o średnicy 18 cm, wystarczy połowa opakowania. Pieczemy około pół godziny i zostawiamy do wystudzenia przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, przez 15 min. Po zupełnym ostudzeniu kroimy ciasto na trzy blaty, dwa równe - grubsze i cienki wierzch. Poncz : - 1/2 szklanki przegotowanej, letniej wody
Kronika Piekarnikaprzykład do sosu. W tej bagietce znajdziecie zdrowe dodatki oraz wilgotny i sprężysty miąższ. To dzięki dodatkowi siemienia i oleju pieczywo długo zachowuje świeżość. Bardzo smaczne domowe bułki bez większego wysiłku. Bagietki tak jak już wspomniałam, świetnie nadają się nie tylko na klasyczne kanapki będą również wspaniałe na panini, czyli zapiekane kanapki z dużą ilością dodatków. Przygotowanie bagietek jest(...)rozpuszczenia drożdży, następnie dodać pozostałe składniki na ciasto właściwe, na końcu dodać mąkę, wyrobić ciasto, najlepiej przy użyciu maszyny wyposażonej w końcówkę typu hak przez 4 minuty, ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny lub dłużej. Po tym czasie wyjąć ciasto na podsypany mąką blat, ciasto podzielić na 9 części uformować podłużne bagietki sporo
SprawdzonaKuchnia.plwiększość znanych mi osób wcale nie zatrzymuje się na jednym, lecz dobija do kilku. Rekordziści zaś nawet do kilkunastu. Nie pomaga też fakt, że są one z ciasta drożdżowego. Drożdże plus spora dawka rafinowanego cukru oznaczają niestety niezły kipisz w jelitach. Przykre konsekwencje pączkowego szaleństwa Pamiętam, że w czasach, kiedy zdarzało mi się jeszcze uczestniczyć aktywnie w tym szaleństwie, zjedzenie(...)jeszcze pączki w tradycyjny sposób, czyli na smalcu. W obawie przed mitem o zabójczym cholesterolu pochodzącym oczywiście z tłuszczu zwierzęcego, cukierniane pączki kąpią się najczęściej w oleju roślinnym. Nie bez znaczenia jest w tym przypadku też fakt, że jest to tańsze rozwiązanie. Niestety obróbka cieplna oleju roślinnego powoduje powstawanie ogromnych ilości toksycznych substancji (m. in. aldehydów). Takie pączki należy
Modern Cave Girlsezonie na dynie oprócz zup, puree i innych wytrawnych dań, zawsze piekę dyniowe ciasteczka. Chrupiące na zewnątrz a miękkie w środku, aromatyczne, niezbyt słodkie , bez dodatku jajka i masła. Idealne do moczenia w gorącej herbacie lub kakao . Zawsze te ż można zabrać te przepyszne ciasteczka do szkoły lub do pracy i w wolnych chwilach(...)oczkach. W misce mieszamy mąkę razową z mąką ryżową; dodajemy szczyptę soli, proszek do pieczenia, cynamon, cukier, rodzynki i startą dyni ę. Na sam koniec dodajemy olej i mleko. Masę dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Ciasto owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 1 godziny. Z ciasta formujemy kuleczki
La grande e la piccola cuocaKrucho może być gdy mama wraca po wywiadówce, gdy do pierwszego jeszcze daleko a wypłata się skończyła, ale krucho-drożdżowe mogą być też rogaliki z malinami
Via GustoOchota na słodkie nie raz każdemu przychodzi znienacka. Nie jestem inna, jestem łasuchem i słodkiego nie potrafię sobie odmówić😀 W chwili słabości na szybko wole poratować
Zdrowie i pysznie na talerzuOchota na słodkie nie raz każdemu przychodzi znienacka. Nie jestem inna, jestem łasuchem i słodkiego nie potrafię sobie odmówić😀 W chwili słabości na szybko wole poratować
Zdrowie i pysznie na talerzuposypania Sposób przygotowania CIASTO: Mleko podgrzać aby było ciepłe, odlać ½ szklanki i wkruszyć drożdże oprószyć łyżeczką mąki odstawić rozczyn na 5 minut do podrośnięcia. Mąkę wymieszać w misce z solą oraz cukrem, wbić jajka, dodać pastę waniliową, wlać mleko oraz rozpuszczone lekko ciepłe masło lub margarynę i zaczyn, wyrobić dokładnie ciasto ręką, odłożyć 1/3 ciasta i wyrobić w osobnej misce(...)bawełnianą ściereczką i odstawić obydwa ciasta na 40 minut w ciepłe miejsce. MASA MAKOWA: Suchy mak zalać gorącym mlekiem ,ugotować ,odcedzić i ostudzony zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa, dodać miód,całe jajko cukier oraz bakalie i olejek migdałowy wymieszać. PRZYGOTOWANIE STRUCLI: Ciasto białe podzielić na dwie części rozwałkować na dwa prostokątne placki,z ciasta ciemnego zrobić w rekach ruloniki
Wanilia i Kardamontemu mam dostęp do owoców i przecierów. Polecam wszystkim, kilka godziny pracy w sezonie letnim a radocha cały rok. I tak jak dzisiaj mogłam sobie zrobić pyszny jabłecznik bez problemu:) Na ten przepis natrafiłam na jednym z blogów ale nie pamiętam na którym, (zapisałam go i nie dopisałam skąd go mam) Dodałam do niego mój przepis na posypkę(...)ciasto zniknie bardzo szybko:) Składniki: ciasto: 50 g drożdży 500 g mąki graham 4 łyżki cukru jajko 250 g margaryny 4 łyżki mleka jabłka: 1 litr przetartych jabłek 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki kardamonu 2 kisiele cytrynowe posypka: 50 g margaryny 2 łyżki cukru 200 g płatków migdałowych Wykonanie: Podgrzewamy lekko mleko z cukrem. Ściągamy garnek z pieca
ciastkarnia na kruchym spodzieNajprostszy przepis na drożdżowy pszenny chleb bez dodatków. Składniki: 500 g mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 300 g wody 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli Do wody dodać pokruszone drożdże, dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut. Mąkę i sól przesiać do miski, zrobić w środku wgłębienie, w które wlać(...)rozczyn z drożdży i łyżkę oliwy. Wyrabiać kilka minut ręcznie lub mikserem z hakiem do ciast drożdżowych, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Uformować w kulę, wsadzić do miski i przykryć ściereczką. Ostawić do podwojenia objętości na około 40 minut. Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnice podsypaną mąką i ponownie zagnieść. Uformować owalny bochenek, ułożyć go na blaszce posypanej
wyzwania kuchenne