ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:2091/2544)

Bruschetta i Bagietka 74

Bruschetta i Bagietka, czyli dwa w jednym. Bagietka oczywiście powstała z mąki typu 00 z licencją na…zajadanie, bo przecież nie mogło być inaczej. Jeśli

RafalCook
Bezglutenowe muffinki z jajkiem 220

Jeśli po świętach nie macie jeszcze dosyć jajek to przychodzę Wam z ciekawą propozycją. Bezglutenowe muffinki z jajkiem to propozycja jak oryginalnie wykorzystać nadmiar ugotowanych jajek

365 dni dookoła kuchni
Drożdżowiec bez wyrabiania z owocami 183

Takie ciasto robiłam tu , wtedy składniki pozostawiłam na całą noc co pozwoliło na powolne "dojrzewanie". Tym razem wszystkie składniki dodałam w ciągu dnia i pozostawiłam je

Proste Potrawy
Rogaliki serowe z 3 składników 60

przygotowania potrzebujemy jedynie  trzech składników , które myślę, że znajdą się w każdym domu. Tak wiem, ciężko uwierzyć.. potrzebujemy jedynie: mąki, masła oraz twarogu. Bez drożdży, bez wyrastania. Ba! Nawet bez jajek. Nadzienie rogalików jest dowolne, możemy użyć np. powideł, ulubioną konfiturę, nutellę czy nawet kostki czekolady. Tym razem postawiłam na konfiturę wieloowocową i dodatkowo moje(...)Lidla. Wszystkie składniki dość szybko zagniatamy na gładką, jednolitą masę. Gotowe, lepkie ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę, aby odpoczęło. 2. Po upływie tego czasu ciasto dzielimy na dwie części i wykładamy na stolnicy obsypanej mąką. Każdą kulkę ciasta rozwałkowujemy na placek o grubości około 0,5 cm. Następnie na rozwałkowany placek przykładamy

Gotuj z Prezesem
Sernik piernikowy w świątecznym klimacie 104

dodatkiem pierników na spodzie. Jest puszysty i miękki, a to zasługa bitej śmietany, która ląduje w cieście oprócz dobrej jakości sera! Zobacz prosty przepis na piernikowy sernik. Sernik na piernikowym spodzie – musi być na święta! Nie ma świąt Bożego Narodzenia bez sernika ! Tym razem to moja mała wariacja na jego temat, bo z dodatkiem pierniczków . Nieważne, jakie(...)pewno dodadzą wyjątkowego smaku. Pamiętaj, aby tuż po upieczeniu, nie wyciągać sernika na piernikowym spodzie z piekarnika. Uchyl drzwiczki na kilkanaście minut, a potem wysuń blachę. Stopniowo przyzwyczajaj ciasto do temperatury pokojowej, aby nie popękało ani gwałtownie się nie zapadło. Przepis na sernik piernikowy Składniki na dużą blachę (masa): 1 kg zmielonego sera do sernika, 2 szklanki śmietanki

Rozdomowiona
Sernik piernikowy w świątecznym klimacie 131

dodatkiem pierników na spodzie. Jest puszysty i miękki, a to zasługa bitej śmietany, która ląduje w cieście oprócz dobrej jakości sera! Zobacz prosty przepis na piernikowy sernik. Sernik na piernikowym spodzie – musi być na święta! Nie ma świąt Bożego Narodzenia bez sernika ! Tym razem to moja mała wariacja na jego temat, bo z dodatkiem pierniczków . Nieważne, jakie(...)pewno dodadzą wyjątkowego smaku. Pamiętaj, aby tuż po upieczeniu, nie wyciągać sernika na piernikowym spodzie z piekarnika. Uchyl drzwiczki na kilkanaście minut, a potem wysuń blachę. Stopniowo przyzwyczajaj ciasto do temperatury pokojowej, aby nie popękało ani gwałtownie się nie zapadło. Przepis na sernik piernikowy Składniki na dużą blachę (masa): 1 kg zmielonego sera do sernika, 2 szklanki śmietanki

Rozdomowiona
Bułki pszenne 158

Domowe pieczywo bez wątpienia jest najlepsze. Można też miło zaskoczyć domowników i przygotować na śniadanie świeże bułki. Co prawda zajmie to nieco czasu, ale zapewniam, że sprawi również wiele radości, a w domu będzie pachnieć po prostu bosko! Bułeczki są delikatne, z wierzchu lekko chrupiące, a w środku mięciutkie. Najlepsze są zaraz po upieczeniu i ostudzeniu podane z samym(...)dodać sól, masło i zaczyn, po czym wymieszać łyżką. Dłonie posypać mąką i zacząć wyrabiać ciasto. Jeżeli jest zbyt lepkie, to podsypać je mąką. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Miskę przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do pierwszego wyrastania na 60 minut. Wyrośnięte ciasto mocno uderzyć otwartą dłonią w celu jego odpowietrzenia. Następnie krótko zagnieść i podzielić na części, każda

Passions hobbies life
Domowe hot dogi 134

mleku i wodzie drożdże, po czym wyrabiamy ciasto drożdżowe. Wyrabianie ciasta drożdżowego to jedna z najważniejszych czynności jakie musimy wykonać przy jego przygotowaniu. Wyrabianie ręczne potrwa około 10 minut.  Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1.5 h do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto należy odgazować uderzając w jego środek pięścią. Ciasto wykładamy na blat oprószony mąką i dzielimy(...)kulki, każda mniej więcej o wadze 80 g.  Każdą kulkę ciasta rozwałkowujemy i zwijamy jak roladę, równocześnie naciągając ciasto, żeby powychodziły nam zgrabne wałeczki. Wałeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem, żeby się napuszyły. Potrwa to około 30 minut. W międzyczasie zagotowujemy w szerokim garnku wodę. Do gotującej się wody dodajemy sodę i zmniejszamy moc źródła ciepła, żeby woda była

MamaOskarka
Leśny Mech – szpinakowe ciasto z kremem i granatem 974

stężeje i ciasto popłynie po stole Głupia ja. Wyszło po prostu idealne, świetne do krojenia. Nawet jeśli użyliście jogurtów a nie śmietany, nic tutaj nie kapie czy się nie trzyma całości. Na pewno jeśli szukacie przepisu na ciasto, nieco zdrowsze niż tradycyjne, które do tego zachwyca swoim nietypowym wyglądem – ta miękka poduszeczka pokruszonego ciasta, podbija serca wszystkich ;), to będzie(...)pierwszy go umieścił. Jako źródło, z czystym sumieniem mogę podać Internet;) Drukuj Leśny Mech – szpinakowe ciasto z kremem i granatem Składniki Ciasto 450g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku 2 szkl. mąki krupczatki 1 szkl. cukru 3 jajka 1 Szkl. oleju rzepakowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 1/2 owocu granatu Do nasączania 1 szklanka wody, sok z połowy cytryny

Mieszam w Garnku
Pączusie łyżką kładzione. 167

piec je codziennie, zaczynając już kilka dni przed a kończąc przed Środą Popielcową, lub dopóki każdy z nas nie miał ich dość :-) Może i nie są idealnie równiutkie, za to bardzo proste w wykonaniu i szczególnie powinny ucieszyć osoby, które z wielu powodów nie mają czasu na formowanie słodkich bułeczek i oczekiwania, aż podrosną. Najlepsze jeszcze ciepłe :-) Jeżeli ciasto(...)zostawimy na noc w lodówce, to w kolejnym dniu pozwoli się ładnie odrywać i bezpośrednio przed włożeniem na tłuszcz formować dłońmi na małe kuleczki (zimne ciasto nie klei się tak bardzo). Składniki: na ciasto: 1 kg mąki pszennej  10 dag świeżych drożdży 5 łyżek cukru 4 jajka 100 g masła 1,5 szklanki mleka 50 ml spirytusu lub wódki

Poezja Smaków - blog kulinarny
MINI PAVLOVA Z LODAMI CARTE D’OR CHOCOLATE BROWNIE I SOLONYM SOSEM KARMELOWYM 175

czyli czekoladowe brownie. Obłędnie czekoladowe … niesamowicie kremowe i delikatne …. absolutnie nie za słodkie – wręcz przeciwnie – mocno czekoladowe … obficie obsypane dużą ilością czekoladowych kawałków ciasta brownie. To jedne z tych lodów, od których ciężko się oderwać … i które jak już zacznie się jeść – to będzie się jadło do ostatniej łyżeczki ( no mi się jeszcze(...)wyjść na imprezę obżera się lodami przed telewizorem ( tak, tak też tak czasami mam :D ). Przygotowałam nawet z ich użyciem obłędny deser! A nawet 2 desery! Dziś postawiłam na bezę, bo to taka królową deserów! W połączeniu z przepysznymi lodami o smaku Chocolate Brownie oraz solonym sosem karmelowym ( podczas przygotowania sama zjadłam 1/3 michy :D ) i prażonym popcornem nabrała jeszcze

Ostra na Słodko
Pyszne Ciasto Jabłkowo – Orzechowe 314

Oczywiście nie jest to non stop, na okrągło, codziennie, bez końca… a szkoda ale zdarza mi się raz na jakiś czas być super świetnie zorganizowaną i to bez organizera w ręku. I choć przy dwójce małych dzieci, przy prowadzeniu bloga, spotkaniach ze znajomymi, znalezieniu czasu na wspólne chwile z mężem doba to zdecydowanie za krótko, tak okres(...)takiego obrotu spraw jest zadowolony mój mąż, a i dzieci nie narzekają kiedy mama szczęśliwa i zorganizowana. W ten oto sposób, mojego w pełni zorganizowania powstają te oto ciasta. I choć jedne są mniej absorbujące inne bardziej tak wszystkie swoje ostatnie wypieki zaliczam do tych ‚top’owych’, smacznych i co najważniejsze powstających w przeciągu ‚chwili’, pod wpływem impulsu

Made By Mom And Son
Bazyliowa panna cotta z mozzarelli z pomidorowym "kawiorem" na bezglutenowym krakersie 136

Lato kojarzy mi się z lekkimi i aromatycznymi daniami. Dziś mam dla Was połączenie włoskich smaków - panna cotta i sałatka caprese dwa w jednym. Jeśli chcecie

Quinoa Raz!
Bezglutenowe gofry czekoladowe z masłem orzechowym i porzeczkami 140

Gofry zawsze kojarzą mi się z latem. Dawno ich już nie jadłam, datego postanowiłam je zrobić, ale w troszkę zdrowszej wersji. Nie wyszły mi niestety chrupiące

Healthy food explorer