Święta już tuż tuż. Dlatego dziś chciałabym przypomnieć Wam 6 pysznych przepisów na świąteczne ciasta . Pyszne, proste w przygotowaniu, idealne na świąteczny stół. Ale zanim przypomnę
Słodkie okruszkiJeżeli nie macie pomysłu na niedzielne ciasto to zachęcam do upieczenia bezglutenowego brownie nadzianego świeżymi truskawkami. Ciasto bardzo proste, puszyste i szybkie do przygotowania. Ponadto nie
UgotowaćAndruty waflowe przekładane słodką masą z mlekiem w proszku. Ciastka z gotowych blatów waflowych, nie wymagające pieczenia. Gotowana masa z masłem i mlekiem w proszku według rodzinnego przepisu. Najprostszy przepis na wafelki przekładane słodką masą z mlekiem w proszku. Andruty wszystkim dobrze znane i przez wszystkich uwielbiane. Gotowe wafle tortowe smarujemy masą z masła, mleka krowiego, cukru i mleka(...)mleko krowie. Podgrzewaj mieszając, doprowadź do roztopienia masła i całkowitego rozpuszczenia kryształków cukru. Stopniowo dodawaj mleko w proszku, wciąż podgrzewając intensywnie mieszaj rózgą kuchenną do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Gładką masę zdejmij z palnika i przestudź przez chwilę. Wafle przekładaj smarując ciepłą masą dokładnie po całej powierzchni dojeżdżając do samiuśkich brzegów, układaj jeden na drugim tworząc tort waflowy
ProstePesto.plMiękkie, puszyste, delikatne i wyjątkowo smaczne rogaliki drożdżowe. Można o nich pisać bez końca i same pozytywne rzeczy, chociaż mają jeden minus, zdecydowanie za szybko znikają. Idealnie smakują z dżemem, miodem, żółtym lub białym serem. Są doskonałe na leniwe niedzielne śniadanie, a także doskonale sprawdzą się jako drugie śniadanie do szkoły czy do pracy. Spróbujcie sami, a zapewniam(...)ciasto. Wyrobione ciasto lekko oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi swoją objętość. Na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę lekko oprószoną mąką i raz jeszcze krótko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na dwie lub trzy części w zależności jakiej wielkości rogaliki chcemy otrzymać. Ja podzieliłam je na pół. Jeden kawałek ciasta rozwałkowujemy dość
To co lubię - gotuję i polecamNaleśniki z dość nietypowym nadzieniem – z serka kanapowego, z dodatkiem posiekanej bazylii, szczypiorku i papryki. Zdaję sobie sprawę z tego, że takie nie każdemu mogą
Smaki Na Talerzubez użycia miksera, ciasto wyrabiane-składane ręcznie. Do ciasta użyłem mocnej włoskiej mąki pszennej Manitoba tipo "0". Wyszły bardzo smaczne, mają cienką chrupiącą skórkę i puszysty, otwarty miękisz. Składniki na dwie duże ciabatty: 180 g aktywny zakwas pszenny (hydratacja 100%) 360 g jasna mąka pszenna o dużej zawartości białka (użyłem Manitoba) 210 + 85 g woda (podwójne nawodnienie ciasta(...)wody, wgniatałem ją palcami w ciasto i składałem ciasto kilka razy, a następnie zostawiałem na kilka minut aby woda całkowicie się wchłonęła. Dopiero potem dodawałem następną porcję wody i postępowałem tak samo. Na końcu dodałem oliwę i również wgniotłem w ciasto. Całe to mieszanie-składanie ciasta zajęło mi ok. 45 minut. Ciasto zostawiłem do fermentacji w temperaturze
Przepisy na domowy ser i chlebdodałąm mielone orzechy włoskie. Mój Tata uwielbia serniki, więc obiecałam że przygotuję jakiś na święta. Spodziewał się zwykłego, a tu niespodzianka. Zwykły zazwyczaj wychodzi mi taki suchy, że bez kawy nijak nie smakuje, a ten... ten ma kremową konsystencję, jest puszysty i delikatny, a dodatek tego orzechowego spodu i kajmaku tylko wzmagał moją ochotę na kolejny kawałek :) Normal(...)Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na blaszkę 19x28cm Ciasto kruche orzechowe: 120g masła 50g cukru kryształu 1 żółtko +/-150g mąki tortowej 80g drobno posiekanych lub mielonych orzechów włoskich Szczypta soli Masa serowa: 1 kg podwójnie zmielonego twarogu
Kuchnia w czekoladzieOd dawna marzyły nam się ptysie ale bezglutenowe, dlatego gdy taki przepis pojawił się na jednym z naszych ulubionych blogów " Lisia kawiarenka " wiedziałyśmy, że musimy go
Candy Pandaszwiązku z tym śmieje się, że cały wolne dni spędzam w kuchni. Co jednak robić, właśnie kuchenna produkcja (Mąż twierdzi, że nadprodukcja) daje mi relaks i choćby krótkotrwałe rozluźnienie. Toteż piekę sobie, gotuję, myślę albo wręcz przeciwnie staram się wyłączyć wszystkie nitki myśli, by odciąć je od całotygodniowej gonitwy problemów. Skupienie na kombinowanym pomyśle kulinarnym, nawet proste odtworzenie czegoś nowego(...)jeszcze ciepłymi ciasteczkami z francuskiego ciasta. Idealnie pasują wypieczone w kształcie malutkich grzybków :) Zupka jest niezwykle aksamitna, intensywna i wspaniale rozgrzewająca. Kusi mnie, by następnym razem spróbować zapiec ją pod czapeczką z francuskiego ciasta. Czy to będzie udany pomysł? Zobaczymy! Biorąc pod uwagę prostotę wykonania tej zupki, myślę, że każdy bez strachu może ją wypróbować. SMACZNEGO!!! #kremzpieczarek #zupakrempieczrkowa #krempieczarkowy
I tu będę miała takie temōm ôd ciotki Eldzy- już żech jōm sam spōminoł 7 , przi pieczyniu ciasta ze cukiniōm. Połra 8 składnikōw żech wymiyniōł, niyftorych dołech mani i do tego jeszcze 2 łeżeczki ziela angelskigo. Anglikanery gołdajōm na nie allspice, co po naszymu by bōło: wszyjske prziprawy i bez to żech sie pomyśloł, że już wiyncyj tymu piernikowi niy trza. A że niyftorzi(...)stopni. Niech sie to tam posiedzi tak ze 40-50 minut- musicie dać pozōr 19 , żeby sie niy przipołlōło 20 . Bez tyn czas mogecie sie zrobić polywa. Wszyjske ôd ni 21 składniki wciepcie do gorka, dejcie na piec i niech sie to na małym ôgniu trocha powarzi. Jak już tyn pfeferkuch bydzie fertich, to go wyciōngcie 22 , posmarujcie polywōm
Chop w kuchniroku obyło się bez rzęsistego deszczu i mokrych majtek, ale przelotnych opadów nie udało się uniknąć. Do kawy były kanapki, a ja zabrałam słodkie co nieco. Tym razem drożdżówki z morelami i cynamonowym twarożkiem, z dużą ilością kruszonki. Proste w wykonaniu; nie napiszę, że szybkie, bo drożdżowe to po prostu nie ten typ . Jednak ciasto zagniotłam wieczorem, wyrastało sobie(...)Zagnieść ciasto. Wlać masło, dokładnie wyrobić ciasto. Przełożyć je do wysmarowanej olejem miski, przykryć dokładnie folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki. Rano ciasto wyjąć z lodówki i zostawić na 30-60 minut na blacie, aby nabrało temperatury pokojowej. Podzielić je na 10 części, z każdej uformować okrągła bułeczkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzedstawiać. Ten pyszny deser doczekał się wielu odmian i wariacji, a ja dziś chciałabym pokazać Wam odchudzoną i zarazem łatwiejszą wersję. Taką, którą można od czasu do czasu zjeść bez większych wyrzutów sumienia. Ze względu na składy rzadko używam sklepowych gotowców. W związku z tym biszkopt, czyli serce tiramisu, postanowiłam przygotować od zera. Nie jest to zbyt skomplikowane. Skoro(...)Dodawaj po jednym, cały czas ubijając. 2. Wyłącz mikser, dodawaj stopniowo mąkę do masy jajecznej, cały czas powoli mieszając metalową łyżką. 3. Przelej ciasto do okrągłej formy (jeśli nie jest silikonowa, posmaruj ją wewnątrz tłuszczem). 4. Piecz około 30 minut w 170 stopniach. 5. Kiedy biszkopt będzie gotowy, wyjmij go z piekarnika i upuść z wysokości
Powiedz dietom niewcale trudne ani czasochłonne; wystarczy sobie wszystko dobrze zaplanować. Ciasto można przygotować nawet wieczór wcześniej i wstawić na noc do lodówki; można też wybrać jakąś szybką, modną opcję bez drożdży. Wierzch to mozaika Waszych smaków, zawartości lodówki i kuchennych szafek; na pizzę można położyć niemal wszystko i prawie zawsze będzie pysznie. Hmm... W zasadzie nie przychodzi mi do głowy(...)czasie dolać letniej wody, zagnieść. Dodać sól i oliwę, wyrobić gładkie ciasto (może się delikatnie lepić). Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Szparagi blanszować 2-3 minuty w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Serek wymieszać z kremówką, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Połączyć. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą rozwałkować na okrąg nieco mniejszy niż średnica
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś pokażę Wam jak w prosty sposób uzyskać niebanalną ozdobę do każdego tortu czy ciasta. Lukier królewski to bardzo wdzięczny materiał do pracy. Rzadsza jego wersja jest idealna do pomadowania ciasteczek i pierniczków. Ta bardziej gęsta służy do wytwarzania wspaniałych ozdób cukierniczych. Wózek wykonany z luru królewskiego był tzw. "kropką nad i" tortu, jaki wykonałam dla synka z okazji(...)pieczenia / lub sztywna folia - taśma klejąca - szeroki krążek ( u mnie również szeroka taśma klejąca) - dodatkowo: worek cukierniczy z tylką w kształcie ściętego stożka 2. Poglądowo szkicujemy to co chcemy stworzyć (u mnie wózek) 3. Szkic przekładamy na bardziej realny rysunek. Musi być wymiarów naszej ozdoby. 4. Następnie do podłoża taśmą klejącą przytwierdzamy papier do pieczenia ( zapobiegnie
kawawszklance