same brzegi i robimy dziurki widelcem na dnie (aby ciasto nie napuchło i nie zrobiły się bąble) Wstawiamy do nagrzanego do ok. 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 20-22 minuty, aż ciasto będzie złociste (trzeba pilnować, aby się nie przypaliło). Przed wyjęciem wystudzić w foremkach i delikatnie wyjmować- babeczki są bardzo kruchutkie! Masa na spód - kajmak mleko skondensowane słodzone(...)serkiem mascarpone i dokładnie mieszamy. Ewentualnie dodajemy kakao i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Krem w smaku wychodzi podobny jak w naszym torcie , jest jedynie mniej delikatny, bo bez dodatku bitej śmietany. Bita śmietana 330 ml śmietanki 30% (jedno opakowanie) 1/2 szklanki cukru pudru opakowanie śmietan- fixu (użyłam tego , aby utrzymać konsystencje śmietany i aby nie podeszła wodą
Symfonia Smakówmasło i wyrabiamy ciasto na kruszonkę. Dodajemy jajko i żółtko oraz rum. W razie konieczności dodajemy też łyżkę mleka. Wyrabiamy ciasto. 1/3 ciasta odkładamy do drugiej miseczki i dodajemy do niego cynamon, kakao i mleko. Wszystko dokładnie wyrabiamy. Oba ciasta owijamy w folię i odkładamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ciasto podsypujemy mąką i wałkujemy(...)grubość około 0,5 cm. Z białego ciasta wycinamy większe gwiazdki, z ciemnego taką samą ilość mniejszych gwiazdek. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 180°C. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę Za jej pomocą łączymy mniejszą.gwiazdkę z miększą. Resztę czekolady i cukrowych gwiazdek możemy wykorzystać do dekoracji mniejszych gwiazdek
Przysmaki KarolkiNie ma to jak cieplutkie, świeżutkie ciasto drożdżowe ze szklanką zimnego mleka… idealne na śniadanie, czy deser, a nawet posiłek do pracy, szkoły. Oczywiście, najlepiej
Be Fit Be StrongW jednym z ostatnich odcinków programu “Be Active” Ewy Chodakowskiej tematem były dzieci. Ewa przypominała jak zdrowo żywić nasze pociechy oraz jak z nimi trenować, aby
Moja DelicjaDo przepisu na tradycyjną babkę gotowaną dołączam przepis na moją nową babkę, w mniejszej formie. To taka babeczka idealna na weekend. Dwa dni i
Smaczne ZdrowePyszny, wilgotny placek cytrynowy, idealny na upalne dni. Może to właśnie taki placek marzył się Aryi, kiedy uciekła z zamku i musiała sobie sama radzić na
Passions hobbies lifeKlasyczna włoska pizza w zdrowszej wersji. Dodatek mąki razowej nadaje jej ciekawego smaku i sprawia, że jest bardziej sycąca niż zwykła pizza. Składniki na 2 średnie
wyzwania kuchenneNa przepis na włoskie ciasto castagnaccio natrafiliśmy przypadkiem, szukając czegoś zupełnie innego. Jego niecodzienne smaki bardzo nas zaintrygowały, a ponieważ główny składnik, jakim jest mąka kasztanowa
niecodziennikparyGdy tylko czas mi na to pozwala, uwielbiam celebrować poranki w postaci wspólnie przygotowanego, leniwego śniadania podanego do łóżka wraz z filiżanką kawy. Niczego więcej wtedy
Fabryka pomysłówDziś proponuje lekki, torcik z pysznym kremem czekoladowym, dużą ilością owoców i galaretką. Użyłam mrożonych borówek, ale będą do niego pasować każde owoce. Galaretka jagodowo-jeżynowa
Healthy food explorerDelikatne kanapeczki z bułeczek wypiekanych na patelni. Przygotowałam je w zdrowszej wersji, bo ich głównym składnikiem jest mąka pełnoziarnista. Podane z pastą z bobu i jajkami
https:KKuchniaMniamJak mija Wam długi weekend? Gdyby tylko pogoda była lepsza to śmiało mogłabym przyznać, że mój mija wyśmienicie i mam nadzieje, że Wam również. Niestety czas
Be Fit Be Strongcynamonu 100 ml letniego mleka 7 dkg margaryny lub masła bez soli 5 łyżek brązowego cukru 1 jajko 1 żółtko olej słonecznikowy do smażenia dodatkowa mąka do podsypania ciasta Posypka: 4 łyżki brązowego cukru 1 łyżka cukru pudru 1/2 łyżeczka cynamonu mielonego Jak zrobić pączki drożdżowe . Pączki ciasto : na talerzyk wyłożyć drożdże , dodać łyżkę cukru. Mieszać do momentu(...)ciasto przez 3-4 minuty. Na końcu dodać płynną margarynę. Kontynuować wyrabianie ciasta do momentu, w którym ciasto zaczyna odchodzić od dłoni. Miskę z ciastem przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę delikatnie posypana mąką i rozwałkować na grubość około 1,5 do 2 centymetrów. Z rozwałkowanego ciasta szklanką
mecookskiedy Emma zaczęła szko ł ę , codziennie mam dylemat, co przygotować jej na przekąskę, żeby jej brzuszek zapełnił si ę i bez burczenia dotrwał do południa do obiadu. Wytyczne ze szkoły otrzymałam dwie , przekąska musi być lekka i zdrowa. W pudełeczku na drugie śniadanie Emma zawsze znajdzie owoce oraz krakersy, owsiane ciasteczka lub zbożowe(...)olio. Iniziate ad impastare, versando a filo l'acqua tiepida. Coprite l'impasto con una pellicola e lasciatelo riposare per circa 30 minuti. Ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 2-3 mm. Wycinamy dowolne kształty krakersów, np. kwadraty, prostokąty lub romby. Krakersy układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
La grande e la piccola cuocawstępnej fermentacji, aż ciasto podwoi swoją objętość. W temperaturze 25 st. C powinno to zająć ok. 3-4 godziny. Uformować bochenek, włożyć do koszyczka i zostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5-2 godziny w temperaturze 25 st. C. U mnie jest chłodniej, więc zwykle chleby rosną wolniej, ten wyrastał prawie 3 godziny. Piec w naparowanym piekarniku rozgrzanym(...)cech, powtarzamy czynności z dnia trzeciego. Aby go lepiej rozruszać, można dodać cieplejszej wody (ok. 40 st. C) i dopilnować, żeby cały czas był w ciepłym i zacisznym miejscu, bez przeciągów
Stare Gary