ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:2112/2544)

Bułki z cebulą i czarnuszką 85

przygotowaniu wcześniej rozczyn. Drożdże suszone/instant nie wymagają tego kroku. Mleko . W swoich przepisach najczęściej używam mleka 2% bez laktozy, ale możecie użyć tego mleka, które akurat macie w lodówce – zawartość tłuszczu nie powinna mieć wpływu na to ciasto. Cebula . Zrumieniona na maśle klarowanym cebulka sprawia, że bułeczki mają wyrazisty, ale nie przytłaczający smak. Jestem przekonana, że nawet osoby(...)miski wsyp mąkę, drożdże, sól. Dodaj lekko ciepłe mleko i wymieszaj. Gdy ciasto stanie się bardziej jednolite, dodaj przestudzoną cebulę i zagnieć, aż będzie elastyczne. Przykryj ciasto w misce ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1-1 1/2 godziny (do podwojenia objętości). Wyrośnięte ciasto podziel na 9 części. Każdą z części rozwałkuj ręką na wałeczek. Złóż wałek

Na-talerzu.pl
tort z kremem michałkowym i malinowym 143

ubitych białek dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Do masy jajecznej dodajemy w dwóch turach przesiane mąki, delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do tortownicy (ok. 20 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok.170 st.C przez ok. 40 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu upuszczamy razem z foremką z ok. 30 cm. Odstawiamy(...)blatem, wykładamy krem z michałków białych i przykrywamy czwartym blatem, delikatnie dociskając. Całość wstawiamy do lodówki aby krem stężały, najlepiej na całą noc. Następnie szpachlujemy kremem maślanym np. na bezie szwajcarskiej i dowolnie dekorujemy. składniki na kem do tynkowania i rozetki: 3 białka 150 g cukru 220 g masła w temperaturze pokojowej wykonanie: Białka i cukier umieszczamy w misie

Domowy Smak Jedzenia
Tacos z tofu 89

składniki na tortille włóż do miski, jako że woda jest gorąca wymieszaj je najpierw łyżką, a jak woda zostanie wchłonięta przez mąki to zacznij wygniatać ciasto ręką. Wystarczą 2 minuty i uzyskasz jednolite ciasto. Przykryj miseczkę ściereczką i odstaw na 30 minut. W tym czasie pokrój tofu i dodaj do niego przyprawy – obie papryki, kmin, po szczypcie soli(...)oleju lub oliwie, wystarczy kilka minut więc możesz to robić jednocześnie z smażeniem tortilli. Po 30 minutach odrywaj z ciasta na tortille części wielkości orzecha włoskiego. Ciasto wałkuj na blacie na cienkie placki i te smaż na patelni bez dodatku tłuszczu (ważne aby patelnia miała nieprzywieralną powłokę) po minucie z każdej strony. Placuszki smaż na bieżąco, podawaj

nietylkopasta.pl
Dieta ogórkowa – schudnij do 5 kg w 14 dni! 137

obawiać o efekt jojo. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dieta ogórkowa – przepis W trakcie diety pij ponad 1,5 litra wody dziennie. Możesz pić dodatkowo kawę bądź herbatę, lecz koniecznie bez cukru, śmietanki i innych dodatków. Całkowicie zrezygnuj z gazowanych napojów, ale również z soków, ponieważ zawierają one spore ilości cukrów. Produkty i posiłki, które są podstawą diety ogórkowej(...)mało kalorii. Wypróbuj inne diety odchudzające: Cudowny napój z sodą oczyszczoną pozwoli na spalenie całego tłuszczu z brzucha! Domowe wafle serduszka – najlepszy przepis! Idealne ciasto na pierogi – 10 ważnych rad! Masz piekące bóle brzucha? Sprawdź czy to nie zespół jelita drażliwego! Najsmaczniejsze szarlotki i ciasta z jabłkami Właściwości lecznicze czosnku – jest to naturalny antybiotyk! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

To Musisz Wiedzieć
Bezglutenowa kuchnia 134

produkt zawierający pszenicę, czy owies na bezglutenowy odpowiednik. Na szczęście coraz łatwiej na rynku dostępne są rzeczy, które mają na opakowaniu charakterystyczny symbol przekreślonego kłosa.  Dieta nie tylko bez glutenu Dlatego czasami ludzie, którzy nie mają o tym bladego pojęcia twierdzą, że dieta bezglutenowa to nie problem. Uważają, że zastąpienie produktów, czyli wymienienie w szafkach mąk, makaronów(...)solą. Następnie dodajemy letnią wodę i wyrabiamy ciasto. Na samym już końcu dodajemy olej i krótko wyrabiamy. Odstawiamy miskę z ciastem do ciepłego miejsca do wyrośnięcia Przygotowujemy okrągłą blachę o średnicy ok 27-28 cm Ciastem wykładamy formę i smarujemy sosem Wykładamy przygotowane dodatki Oprószamy oregano i startym żółtym serem Pieczemy w rozgrzanym wcześniej piekarniku do 200-220°C przez

Kuchcik gotuje
Super foods - super granola 138

egzaminów raptem kilka dni, a ja mam wrażenie, że umiem mniej, niż kiedy zabierałam się do nauki. Do testów praktycznych przećwiczyłam już prawie wszystko (została mi wieżyczka z ciasta marcepanowego, ale z pełnym rozmysłem zostawiłam ją sobie na poniedziałek - w końcu przez te dwa dni, przeznaczone właśnie na ćwiczenia, też muszę mieć coś do roboty). Mimo wszystko ciągle(...)dołku, że coś pójdzie nie tak. Makaroniki wyjdą mi plaskate. Wieżyczka będzie przypominała tą w Pizie. Musy wypłyną z foremek. Albo, co gorsza, zrobią się w nich grudki. Beza się nie ubije... Oj, mogłabym tak długo. Ale - moja wina ; trzeba było wybrać coś prostszego i pewniejszego. Tylko co ja poradzę na to, że z takimi rzeczami mi nie po drodze

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kajmakowa napoleonka bez pieczenia 231

Deser z cyklu "na szybko". Przygotowałam go na obiad z rodziną mojego męża. Wyszło pyszne, słodkie ciacho, przełamane słodyczą krakersów. Mniam! Pomyśleć, że napoleonki nie jadłam

Cakes By Kejt
Nektarynkowe różyczki z ciasta francuskiego z nutą pomarańczy 194

łamią się przy zawijaniu, a z nektarynkami, czy brzoskwiniami nie ma takiego problemu. Składniki: - opakowanie ciasta francuskiego lub 300g domowego - 1-2 nektarynki/brzoskwinie/jabłka - ulubiony dżem/konfitura/marmolada - u mnie z pomarańczy i to właśnie ją gorąco polecam! *opcjonalnie: ksylitolowy cukier puder lub zwykły Ciasto francuskie na całej powierzchni smarujemy dżemem/konfiturą/marmoladą i kroimy na ok. 6cm plastry(...)cieniutkie plasterki. W górnej części plastra ciasta francuskiego kładziemy pojedyncze plasterki owoców tak, by nieco nakładały się na siebie. Ciasto składamy na pół wzdłuż dłuższego boku, jakbyśmy kładli kołderkę na nasze owoce. Zawijamy w "ślimaka", staramy się delikatnie skleić końcówkę z całością i umieszczamy w formie na muffinki, bądź w papilotkach. Pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut. Na koniec

Be Fit Be Strong
Wielkanocna baba drożdżowa z serem 191

piekarnika na 150`C), wyrośnięte drożdże, sól – całość zagniatasz (można też skorzystać z robota kuchennego). Ciasto jest dość lepkie, ale im mniej maki podsypiesz tym lepiej dla ciasta. Gdy ciasto będzie już dobrze połączone dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło i ponownie zagniatamy. Tak przygotowane ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Jeżeli przygotowujecie(...)czasie ciasto przedkładamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką pszenną (chyba, ze korzystacie z form silikonowych – wtedy nie trzeba niczym smarować) najpierw ½ masy, następnie masę serową i resztę ciasta drożdżowego. Ciasto przykrywamy ponownie folią i odstawiamy jeszcze na 30 minut. Po ponownym wyrastaniu  wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 35 minut. Babkę pieczemy

Słodkie Przyjemności
PARIS BREST - FRANCUSKI DESER Z KREMEM PRALINOWYM 373

PARIS BREST  - FRANCUSKI DESER Z KREMEM PRALINOWYM Obłędny, zachwycający francuski deser, w którym zakochałam się bez pamięci! Ptysiowe ciasto wypełnione jednym z najpyszniejszych kremów jakie znam - kremem pralinowym i posypane płatkami migdałów. Genialny przepis zaczerpnęłam z blogu Moje Wypieki i nawet nie sądziłam, ze okaże się on tak prosty i łatwy w przygotowaniu:) Paris - Brest swoją premierę miał(...)łyzki uprażonych na patelni płatków migdałowych WYKONANIE: CIASTO PARZONE: W garnuszku z grubym dnem zagotuj wodę i masło. Na gotującą się wodę wsyp mąkę pszenną, cały czas energicznie mieszając drewnianą łyżką, aby ciasto się nie przypaliło. Ucieraj ciasto przez około 1 minutę , żeby się podsuszyło. Pozostaw je do ostudzenia. Ostudzone ciasto zmiksuj na gładko z całymi jajkami, kolejno dodając

Słodko-Słony Świat Ilony
Curd z mandarynek 119

tygodniach błogiego lenistwa, z drugiej jednak strony ogromnie jestem podekscytowana. Troszkę się już zaczęłam w domu nudzić... Chociaż nie, nuda to złe słowo. W końcu miałam czas na książki, pieczenie, ćwiczenia, spacery czy po prostu oglądanie filmów z C., i bardzo mi się to podobało. Jednak w życiu potrzeba nieco różnorodności - cieszę się, że będę się spotykać z ludźmi(...)cukrowo, z mnóstwem czerwonych serc. Zamiast tego lekki tort, coś szybkiego i coś cudownie czekoladowego... Może znajdziecie jakieś inspiracje? Na razie wstęp do pierwszego przepisu. Zanim zabierzecie się za ciasto właściwe , trzeba przygotować curd... Ale to nie problem - curdy bowiem przygotowuje się szybko i bezproblemowo, a są tak pyszne, że nie można się oprzeć wyjadaniu ich prosto z miseczki. Przynajmniej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
100. rocznica urodzin Julii Child. I moje GORĄCE BRZOSKWINIE. 145

Czy znacie? Głupie pytanie, każdy bliżej z kuchnią związany ją zna!Pani Julia Child!Dziś obchodzi swą 100. rocznicę urodzin. Hm, najlepszego? Tak, jej przepisom i

W kuchni Karmel-itki
Chleb żytni z ziarnami 159

Chleb żytni z ziarnami wypiekałam w chlebowej wspólnocie Piekarni Amber . Przepis na ten wypiek wybrał tym razem Jacek z bloga Przepisy na domowy ser i chleb

Codziennik Kuchenny
SERNIK CHAŁWOWY 176

Sernik chałwowy to sernik idealny i perfekcyjny pod każdym względem. Jego konsystencja jest kremowa, a wręcz aksamitna, bez grudek. Nie jest przesłodzony, jest stonowany. Czekolada

Kuchnia Paulettes
Orkiszowe ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami 86

Czy znajdzie się ktoś, kto nie lubi ciasta drożdżowego? Ja uwielbiam chyba w każdej formie, a najbardziej podane na ciepło. W dodatku, przygotowując ciasto drożdżowe możemy

Be Fit Be Strong
Pizzerinki 58

zakwasie Ciasto na pizzę Włoska pizza na cienkim cieście Pizza z patelni bez drożdży Pizza na cieście francuskim Pizza z batatów z kurczakiem Pizza na tortilli Mini pizza Pizza z szynką i pieczarkami Pizza z ciasta francuskiego – VIDEO Frittata z bakłażanem i fetą Mini pizze na cieście francuskim PIZZERINKI Przygotowanie : 40 minut + 1 h wyrastania ciasta Ilość porcji(...)ciasto. Najpierw przez kilka minut na niższych obrotach, aby składniki się połączyły. Odstaw ciasto na 15 minut, aby nieco odpoczęło, dopiero wtedy dodaj do ciasta sól. Teraz wyrabiaj ciasto około 4-5 minut na wyższych obrotach, aż ciasto będzie gładkie, jednolite i będzie odchodziło od dłoni. Misę z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw na 1 h aż ciasto wyrośnie

nietylkopasta.pl
Filet z Kurczaka Pod Porową Pierzynką 88

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wiele z Was bardzo często zadaje sobie pytanie, co dziś na obiad? Mimo, iż przepisów i pomysłów na obiad jest

Przepiski.pl
Kurczak Zagrodowy - co z ciebie za typ 134

Kurczak jaki jest, każdy widzi - chciałoby się powiedzieć parafrazując słowa Benedykta Chmielowskiego. I jest to w 100% prawda - kurczaki widzimy niemal na każdym stoisku z mięsem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Rolada kakaowa z mascarpone. 79

inne okazje . Biszkopt z dodatkiem kakao , wypełniony bitą śmietaną z dodatkiem serka mascarpone i całość oblana gorzką czekoladą z dodatkiem posiekanych orzechów . To ciasto jest bez wątpienia spełnieniem marzeń każdego miłośnika czekolady. Pyszne i delikatne ciasto . Gorzka czekolada ma wykwintny, cierpki smak i wspaniale wpływa na poprawę naszego humoru. Ten charakterystyczny posmak czekolada zawdzięcza wysokiej zawartości kakao. Gorzka czekolada(...)Składniki mineralne to: wapń, potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, fosfor. Składniki jakie będą potrzebne: Ciasto: – 4 jajka – 100 g erytrytolu – 1 łyżka gorącej wody – 100 g mąki orkiszowej – 20 g kakao – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – szczypta soli Nadzienie: – 250 g mascarpone – 400 ml śmietany kremówki – 2 łyżki erytrytolu

Zdrowy Styl Joanny
Sernik wiedeński. 93

Jest to chyba najpopularniejszy sernik w Polsce. Jest to sernik bez spodu, jednak w tym przepisie użyjemy biszkotów , a masa serowa jest miękka i wyrafinowana. By uczynić ten sernik bardziej atrakcyjnym możemy dodać rodzynki lub skórkę pomarańczową , ale pysznie smakuje także bez dodatków. Sernik jest znakomitym ciastem , które sprawdzi się na co dzień jak i na specjalne okazje(...)masła – 2 łyżki mąki ziemniaczanej – 1 łyżeczka esencji wanilii – szczypta soli Forma o wymiarach 24×24 cm. Spód blachy wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy biszkopty, jeden obok drugiego. Żółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy z erytrytolem, następnie wsypujemy mąkę ziemniaczaną oraz wlewamy wanilię. Pojedynczo wkładamy żółtka, pamiętajmy o ciągłym miksowaniu. Gdy żółtka się połączą

Zdrowy Styl Joanny
Paszteciki z kapustą i grzybami 72

Paszteciki z kapustą i grzybami to kolejna wigilijna potrawa, którą po raz pierwszy robiłam w tamtym roku i wszystkim bardzo smakowało. Paszteciki najlepiej smakują jeszcze ciepłe

KuchniaWeDwoje.pl
Tort czekoladowo-czekoladowy z porzeczkami 78

ręką, mieszając od spodu do góry, tylko w jednym kierunku. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 170 st. około 25-35 minut, do suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Pozostawić w formie(...)szpatułką, tylko do połączenia. Masa wyjdzie lekko płynna. Schować do lodówki, do lekkiego stężenia (po przechyleniu miski, krem nie może się wylewać). Dodatkowo: 500 gr dżemu porzeczkowego niskosłodzonego lub bez cukru (u nas z czarnej porzeczki, może być też z innych porzeczek, ważne aby był gęsty i kwaśny) owoce do dekoracji Ganache: 300 gr gorzkiej czekolady powyżej 70 % kakao

moj przepis na
Tort czekoladowo-czekoladowy z porzeczkami 69

ręką, mieszając od spodu do góry, tylko w jednym kierunku. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 170 st. około 25-35 minut, do suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Pozostawić w formie(...)szpatułką, tylko do połączenia. Masa wyjdzie lekko płynna. Schować do lodówki, do lekkiego stężenia (po przechyleniu miski, krem nie może się wylewać). Dodatkowo: 500 gr dżemu porzeczkowego niskosłodzonego lub bez cukru (u nas z czarnej porzeczki, może być też z innych porzeczek, ważne aby był gęsty i kwaśny) owoce do dekoracji Ganache: 300 gr gorzkiej czekolady powyżej 70 % kakao

moj przepis na
Tort czekoladowo-czekoladowy z porzeczkami 125

ręką, mieszając od spodu do góry, tylko w jednym kierunku. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 170 st. około 25-35 minut, do suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Pozostawić w formie(...)szpatułką, tylko do połączenia. Masa wyjdzie lekko płynna. Schować do lodówki, do lekkiego stężenia (po przechyleniu miski, krem nie może się wylewać). Dodatkowo: 500 gr dżemu porzeczkowego niskosłodzonego lub bez cukru (u nas z czarnej porzeczki, może być też z innych porzeczek, ważne aby był gęsty i kwaśny) owoce do dekoracji Ganache: 300 gr gorzkiej czekolady powyżej 70 % kakao

moj przepis na
Lekki sernik truskawkowy na zimno. Deser na zdrowo. 133

sklepowych półkach co raz częściej pojawiają się niezbyt dobrej jakości uzurpatorzy zdrowych słodzików, dlatego zawsze czytajcie skład. Kilka prostych zabiegów i mamy bezgrzeszny, pyszny deser. Można? Można… bez nadmiernego spinania się i nadal w dobrym smaku. Na koniec dodam, że u nas ten sernik truskawkowy to coweekendowy „must have”. Koniecznie spróbujcie. Lubicie serniki na zimno? Zapraszam(...)dekoracji Przygotowanie: 1) Przygotować spód: ciasteczka zmiksować blenderem, dodać wiórki kokosowe oraz olej kokosowy i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę przełożyć do formy (wcześniej spód formy wyłożyć papierem do pieczenia), wyrównać i ugnieść np. grzbietem łyżki, a następnie odłożyć do lodówki na kilka minut. 2) Truskawki umyć, delikatnie osuszyć, usunąć szypułki i razem z ksylitolem zmiksować za pomocą blendera

Fitsweet.me
Lekki sernik truskawkowy na zimno. Deser na zdrowo. 391

sklepowych półkach co raz częściej pojawiają się niezbyt dobrej jakości uzurpatorzy zdrowych słodzików, dlatego zawsze czytajcie skład. Kilka prostych zabiegów i mamy bezgrzeszny, pyszny deser. Można? Można… bez nadmiernego spinania się i nadal w dobrym smaku. Na koniec dodam, że u nas ten sernik truskawkowy to coweekendowy „must have”. Koniecznie spróbujcie. Lubicie serniki na zimno? Zapraszam(...)dekoracji Przygotowanie: 1) Przygotować spód: ciasteczka zmiksować blenderem, dodać wiórki kokosowe oraz olej kokosowy i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę przełożyć do formy (wcześniej spód formy wyłożyć papierem do pieczenia), wyrównać i ugnieść np. grzbietem łyżki, a następnie odłożyć do lodówki na kilka minut. 2) Truskawki umyć, delikatnie osuszyć, usunąć szypułki i razem z ksylitolem zmiksować za pomocą blendera

Fitsweet.me
Domowy pasztet drobiowy 134

Witajcie. Nie wiem jak u Was, ale u mnie nie tolerujemy innych pasztetów oprócz tych wykonanych w domu. 😊 Są świetną alternatywą dla wędlin na kanapki. Ten

Zdrowie i pysznie na talerzu
Paszteciki z kapustą i grzybami 188

Paszteciki z kapustą i grzybami to kolejna wigilijna potrawa, którą po raz pierwszy robiłam w tamtym roku i wszystkim bardzo

KuchniaWeDwoje.pl
Przekąska z ciasta francuskiego i pieczarek – w 5 minut! 1150

right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przekąska z ciasta francuskiego i pieczarek – Składniki: 300g ciasta francuskiego majonez sól, pieprz, papryka słodka, czosnek, bazylia (do smaku) 60g sera żółtego 3-4 pieczarki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przekąska z ciasta francuskiego i pieczarek – Wykonanie: Rozwinąć płat ciasta francuskiego i złożyć go na pół. Lekko docisnąć, by warstwy się(...)każdy prostokąt. Na serze poukładać pokrojone w plasterki pieczarki (o grubości ok. 4-5mm). Ponownie posypać odrobiną soli i pieprzu. Ułożyć prostokąty z ciasta francuskiego na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić całość do piekarnika nagrzanego do 190st.C i piec przez ok. 10-15 minut do zarumienienia (czasami czas pieczenia należy wydłużyć – wszystko zależy od mocy

Kulinarne Przeboje
Tort czekoladowo-czekoladowy z porzeczkami 220

ręką, mieszając od spodu do góry, tylko w jednym kierunku. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 170 st. około 25-35 minut, do suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Pozostawić w formie(...)szpatułką, tylko do połączenia. Masa wyjdzie lekko płynna. Schować do lodówki, do lekkiego stężenia (po przechyleniu miski, krem nie może się wylewać). Dodatkowo: 500 gr dżemu porzeczkowego niskosłodzonego lub bez cukru (u nas z czarnej porzeczki, może być też z innych porzeczek, ważne aby był gęsty i kwaśny) owoce do dekoracji Ganache: 300 gr gorzkiej czekolady powyżej 70 % kakao

moj przepis na
CHLEB ORKISZOWY NA ORKISZOWYM ZAKWASIE 254

    Dzisiaj jeden z moich ostatnich domowych chlebów na zakwasie (ostatni to razowiec żytni, będzie o nim w następnym poście). Chleb zdecydowanie inny od dotychczas

Smaczne Zdrowe
Bułeczki z jabłkami 320

odjęte z całości potrzebnej do ciasta), wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia rozczynu - mąkę przesiać, dodać wyrośnięty rozczyn, pozostałe mleko lub wodę, miód oraz sól, składniki wymieszać, następnie wyrobić miękkie i elastyczne ciasto, pod koniec wyrabiania dodając roztopione masło - ciasto należy wyrabiać co najmniej kilka minut, aż będzie odchodzić od miski - ciasto pozostawić w misce, przykryć ściereczką(...)zdjąć z palnika, ostudzić - wyrośnięte ciasto odgazować, uderzając w nie kilka razy, następnie krótko zagnieść - ciasto podzielić na 20 części (u mnie każda ważyła 30-35g), każdą część rozciągać w dłoni, na środek nakładać nadzienie, dokładnie zaklejać i formować małe kuleczki - uformowane bułeczki układać łączeniem do spodu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach, bułeczki podczas

Smakołyki Bereniki
Wspólne pieczenie w skandynawskich klimatach 183

duńskim czy szwedzkim wypiekom. Kanelbulle znalazłam bez problemu. Są tak samo popularne we wszystkich północnych krajach. Te są na cieście drożdżowym - jedliśmy je na śniadanie przez dwa dni - wychodzą ogromne! Jedną taką bułką człowiek spokojnie się naje. Do tego szklanka zimnego (lub ciepłego, jeśli ktoś lubi) mleka, i jesteśmy w cynamonowym raju. Ciasto drożdżowe jest cudownie mięciutkie i bardzo(...)łyżkami mleka z masłem. Dodać pozostały cukier, mleko, masło i kardamon, zmiksować. Partiami wsypywać mąkę, cały czas ucierając. Ciasto dobrze wyrobić - ma być gładkie, nielepiące. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Masło na nadzienie rozpuścić, przestudzić. Cukier wymieszać z cynamonem. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x40 cm. Posmarować masłem, równomiernie posypać cukrem z cynamonem. Pokroić na 6 trójkątów

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Grahamki wytrawne 220

Szewc szyje, a bez butów chodzi! Tak mi powiedziano wytykając paluchem to, że Grahamka, weka i kajzerka nie ma przepisu ani na grahamkę, ani na wekę, ani nawet na kajzerkę. Wstyd!  Aby to nadrobić, dzisiaj pierwszy przepis na grahamki, znaleziony gdzieś w sieci. Nie mogłem oprzeć się pokusie dodania słodu (w odróżnieniu od oryginalnej receptury), a także użyłem(...)dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Jeśli ciasto będzie zbyt suche, możesz dodać odrobinę pozostałego zaczynu. Po wymieszaniu przełóż ciasto na blat roboczy i wyrabiaj około 15 minut, po czym uformuj kulę i przełóż ją do natłuszczonej miski. Miskę odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na 30 minut. Przełóż ciasto z powrotem na blat, podziel na 8 równych części

Grahamka, weka i kajzerka

Proponowane wyszukiwania