ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:2109/2544)

Idealne Makaroniki (b. włoska) 90

ganache 100 g śmietanki 30 – 36% 100 g czekolada gorzka powyżej 64% 1 łyżka dowolnego likieru opcjonalnie Instructions Makaroniki: Zgromadź składniki. Przygotuj blachy do pieczenia z matą lub z papierem do pieczenia. Wolę maty, ponieważ się nie podwijają. Jeśli używasz papieru, przyklej jego rogi do blachy za pomocą mieszanki makaronikowej. W misie blendera odważ cukier puder(...)syrop, wolnym strumieniem, omijając ścianki miski. Na wysokich obrotach ubijaj bezę, aż jej temperatura obniży się do temperatury pokojowej. Trwa to ok. 10 minut. Przygotuj w tym czasie worek cukierniczy, zaopatrzony okrągłą tylką o średnicy ok. 5mm. Teraz nadszedł czas, aby wymieszać bezę razem z masą migdałową. Dodawaj bezę w dwóch lub trzech partiach. Za każdym razem mieszaj dokładnie. Może

SmartBake.pl
Krucho drożdżowe roladki karnawałowe 109

ciasta francuskiego Krokieciki z szynki Róże z ciasta francuskiego i kiełbasy Dziś mam dla Was coś równie pysznego. Krucho drożdżowe roladki karnawałowe to przepyszne, chrupiące przekąski na imprezę. Ciasto krucho drożdżowe ma nieco inną konsystencję niż ciasto drożdżowe, ma w sobie puszystość ciasta drożdżowego i chrupkość ciasta kruchego, czyli ciasto krucho drożdżowe łączy w sobie najlepsze cechy obydwu typów ciast(...)sera 8 suszonych pomidorów w oleju ketchup Na początku przygotowujemy ciasto krucho drożdżowe . Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, miękkim masłem i jogurtem.  Mąkę mieszamy z solą i zagniatamy ciasto razem z roztartymi drożdżami. Ciasto będzie z łatwością odchodziło od ścianek naczynia, jak będzie gotowe. Ciasto najlepiej wyrobić mikserem. Ciasto krucho drożdżowe odstawiamy po przykryciem na około 1 godzinę

MamaOskarka
Szarlotka z połówkami jabłek 147

zasmarkani. Nic nie przechodzi, a patrząc po sobie, to mam wrażenie, że się nasila. Z dnia na dzień mam mniej siły, choć łykam wszystkich pigułek znacznie więcej. Wiadomo, że bez przesady, ale ale dla mnie, co ja tylko uznaję jakieś przeciwbólowe, to te wszystkie rutinoscorbiny i inne antybakteryjne psikacze są zdecydowanie ponad stan. Mleko z czosnkiem nie działa, inne(...)fareast-language:EN-US;}   Składniki na formę min. 24x36cm, może być większa- wtedy ciasto będzie niższe, ale równie efektowne:   2 małe jajka 150g kwaśnej śmietany 4 łyżki drobnego cukru 250g masła Ok 500g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 6 jabłek (u mnie reneta) Cynamon Cukier waniliowy duży 2-3 łyżki kaszy manny Lukier

Kuchnia w czekoladzie
Pstrąg z jabłkami zapiekany w cydrze 147

ząbki czosnku - do w ł ożenia w oczodoły rybki na czas pieczenia 1/2 szkl. Grójeckiego Cydru Jabłkowego   sól, pieprz, rozmaryn suszony - do smaku masło - do wysmarowania naczynia do zapiekania Ryby wypatroszyć, oczyścić z łusek, wykroić oczy, dokładnie umyć - nie odcinać łbów, bo ryba podczas pieczenia za bardzo wyschnie .    Posolić, popieprzyć i skropić sokiem z cytryny(...)ożyć po obranym ząbku świeżego czosnku. Z wierzchu obsypać suszonym rozmarynem - z braku świeżego . Całość oblać Grójeckim Cydrem Jabłkowym . Piekarnik nagrzać do 220C, wstawić ryby i piec ok 30-35 minut – bez termoobiegu, na środkowym poziomie piekarnika, grzałka góra-dół - czas pieczenia mocno tu zależy od wielkości ryb. Przez pierwszą połowę tego czasu piec pod przykryciem z folii

Grunt to przepis!
T/C*- ry baby - sezon na baby czas zacząć 140

Mieszam całość do uzyskania jednolitej masy. Oczywiście należy wcześniej przygotować dużą formę na babę. Dokładnie smaruję ją masłem i obsypuję drobną bułka tartą. Po mniej więcej  godzinie z kawałkiem ciasto  podwoi objętość, to znak, że jest gotowe do dalszej obróbki. Wykładam je na omączoną stolnicę. Dzielę na 12 zbliżonej wielkości kawałków.    Na początek wałkuję tylko(...)ściereczką i odstawiam na około 40 minut, całość musi wyraźnie podrosnąć, ale pozostawać jeszcze sporo od krawędzi formy. Jak każde ciasto drożdżowe, babka musi być włożona do rozgrzanego piekarnika. Wkładam, kiedy osiągnie 175-180 stopni i piekę ok. godziny. Najlepiej wykonać próbę suchego patyczka. Nie należy wyjmować babki natychmiast po wyjęciu z piekarnika. Powinna około kwadransa lub dłużej stygnąć

I tu będę miała takie te
Bułeczki dyniowe 93

Puszyste i mięciutkie w środku bułeczki dyniowe , których bazą jest ciasto drożdżowe z dodatkiem purée z dyni. Jak już Wam wspominałam kilka razy, w okresie jesiennym

MeCooks
39.Rumiane, walentynkowe serca: czyli pierogi pieczone w nieco buraczkowo-orientalnym wydaniu! 250

rozpuszczenia drożdży i wlewamy do mąki.  Na początku całość łączymy mieszając łyżką, kolejno zagniatamy ręcznie na gładkie i elastyczne ciasto ( aby ręce nie kleiły się do ciasta ważne jest, aby wcześniej oprószyć dłonie mąką) Zagniecione ciasto formujemy w kulę, umieszczamy w misce i odstawiamy ją w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na ok.1,30h. - pod przykryciem.  Farsz(...)Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy pierwszą część do uzyskania ok. 1 cm grubości placka. Kolejno foremką wykrawamy kształty serca. Na co drugi kształt nakładamy po 3/4 łyżeczki farszu(jak na zdjęciu). I kolejno każdą porcję zaklejamy drugim sercem - musimy przy tym pamiętać by bardzo mocno zalepić brzegi ciasta, ponieważ w trakcie pieczenia

Symfonia Smaków
Bezglutenowe ciasto marchewkowe z orzechami 142

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Gotuj Się Kto Może
Chałka z kruszonką pieczona w foremce 99

również jajko roztrzepane z mlekiem i masłem. Dodać sól, cukier i wyrobić ciasto przez 5-7 minut, aż będzie gładkie (ciasto będzie się kleić, ale nie należy dosypywać więcej mąki). Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – ciasto ma podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat oprószony mąką. Krótko je zagnieść. Podzielić na 4 równe(...)zaplatamy kolejne warkocze, zaczynając ponownie od samego początku (od lewej strony), aż do wyczerpania ciasta. Końce chałki zawinąć pod spód ciasta. Bardzo przejrzysty film z instrukcją zaplatania chałki, dostępny jest tutaj . Przygotować formę "keksówkę" o wymiarach 12 x 25 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia i umieścić w niej uformowaną chałkę. Przykryć całość ściereczką i odstawić ją do napuszenia

Świat Ciasta
Biblijny chleb Ezechiela 194

odbiega swoim wyglądem od innych chlebów na moim blogu. Kromki z tego chleba można łamać, przy tym nie kruszy się nawet jak odrobinę jest już czerstwy. Upieczcie go, nawet bez mojego przepisu komponując własny. Na pewno Wam się uda! Wystarczy poczytać i wiedzieć, chociaż troszkę na temat wypieku domowego chleba. Na podstawie tak skąpej informacji, można upiec chleb(...)pachnie jak żaden chleb upieczony dotychczas przeze mnie. Nigdy nie miałam w składzie swoich chlebów takiego zestawu zbóż i ziaren.   Biblijny chleb Ezechiela Na zaczyn, wieczór dzień przed pieczeniem chleba 150g zakwasu z mąki orkiszowej pełnoziarnistej   200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100g mąki jęczmiennej pełnoziarnistej 50g mąki z prosa, lub mielimy ziarno prosa w młynku na mąkę 200g

Leśny Zakątek
naleśniki bezglutenowe Śniadanie mistrzów 167

W weekend zazwyczaj nachodzi mnie ochota, aby przygotować coś innego niż moje ulubione jajka i boczek. Dopiero wtedy mamy okazję usiąść wszyscy przy stole i razem

PaleoLife
Sernik jaglany z rabarbarem 168

Sezon na rabarbar w pełni, więc staram się teraz z niego korzystać, gdyż stanowi doskonałe urozmaicenie dla moich słodkich śniadań.Tym razem wykorzystałam go do przygotowania

Fabryka pomysłów
Uniwersalne puree (mus) z dyni 171

Z racji tego, że pozostałą połówkę mojej dyni zaczęły na balkonie skubać sikorki, musiałam czym prędzej przerobić chociaż pewną jej część, żeby reszta mogła zmieścić się

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Ciasto mocno czekoladowe z wiśniówką 232

Każdy z nas chciałby kogoś kochać i być przez kogoś kochanym.Jedni mają (nie)szczęście i posiadają swoje drugie połówki, a inni na(nie)szczęście są singlami

W kuchni Katie
Chleb bez drożdży i zakwasu 222

Już jakiś czas temu padło na blogu pytanie o chleb bez drożdży. Muszę przyznać, że dłużej się musiałam nad tematem zastanowić. Pierwsze, co przyszło mi do głowy, to oczywiście zakwas, ale to jednak bardziej skomplikowana rzecz. Od tak, żeby sobie upiec chleb od święta, to nie bardzo się nadaje... Są też oczywiście chleby na sodzie, o których pomyślałam(...)drożdżach jeść nie mogą. Chlebek z mąką kukurydzianą, dymką i parmezanem Składniki: (na formę 25x25 cm) 75 g mąki kukurydzianej 250 g mąki pszennej 4 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu 40 g parmezanu 5 cebulek dymek 2 jajka 400 ml mleka 55 g masła dodatkowo: 15 g parmezanu Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułki pszenno-żytnie z siemieniem lnianym 162

szybkie i proste bułki. Podobny do wcześniejszych bułek, które są na blogu. Tym razem są to bułeczki pszenno-żytnie z dodatkiem siemienia lnianego. Bez robienia zaczynu, wystarczy wlać i wsypać wszystkie składniki, wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Prawda, że proste?  Składniki na 6-8 bułek: 300g mąki pszennej chlebowej typ 550 250g mąki żytniej(...)świeżych drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli Przygotowanie: Wszystkie składniki wsypujemy/wlewamy do miski i wyrabiamy ciasto przez około 10 minut. W razie potrzeby można dosypać troszkę mąki. Następnie przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby ciasto podwoiło swoją objętość. Po tym czasie formujemy 6-8 bułek (ja zrobiłam 6 średniej wielkości). Każdą z nich nacinamy

Ze smakiem i z pasją
Fantastyczne bezglutenowe ciasto z ciecierzycy bez cukru 250

bez mąki. Często zatem eksperymentuję z różnymi składnikami i choć ciasto z fasoli póki co nie przypadło mi do gustu (ale nie wykluczam, że zrobię drugie podejście ;) to ciacho z cieciorki wyszło po prostu genialne, lekko wilgotne, mocno kakaowe, niezbyt słodkie i w ogóle nie przypominające w smaku ciecierzycy co w wypadku ciast jest chyba dość istotne :) To ciasto(...)smaku przypomina mi nawet trochę brownie i jest zdecydowanie najlepszym ZDROWYM ciastem jakie do tej pory upiekłam :) Jeżeli lubicie zdrowe wypieki lub jesteście na diecie bezglutenowej czy bezcukrowej to po prostu musicie je upiec!  Składniki na formę o wymiarach 25x16cm: 140 g suchej ciecierzycy 35 g kakao 5 łyżek syropu z agawy (można zastąpić miodem) 2 łyżki mąki bezglutenowej

Ze smakiem i z pasją
Sernik czekoladowo-orzechowy 82

Ten sernik czekoladowo-orzechowy to prawdziwa petarda. Sernik jest kremowy, a połączenie smaku czekolady i masła orzechowego to rewelacja. Całość dopełnia tutaj dżem z czarnej porzeczki

Słodki sentyment
Ciasto na niedzielę szybkie i łatwe #15 Wilgotne ciasto cytrynowo-migdałowe 319

Wilgotne ciasto cytrynowo – migdałowe Wieści nie mam niestety za dobrych – zaczynam węszyć spisek. I to naprawdę na poważną skalę, no chyba, że dotyczy tylko

Relaxtime

Proponowane wyszukiwania