Wiosenno-letnich słodkości ciąg dalszy! Choć za oknem pogoda ostatnio w kratkę, to na blogu ( i w sercu! ) zdecydowanie wiosna! Dziś, zainspirowana współpracą z moją ukochaną
Ostra na SłodkoYerba Mate to napój powszechnie znany w Ameryce Południowej ale co raz bardziej popularny staje się również w Polsce. Susz Yerba Mate wytwarza się z
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaperfekcyjna imitacja Przepis pochodzi z tej strony . Ja zamieniłam właściwie tylko jeden składnik. A mianowicie mąkę migdałową , której nie używam do pieczenia na mąkę łubinową . Wyszedł efekt WOW. Dzięki użyciu drożdży keto pizza pachnie niczym oryginał. Konsystencja ciasta po upieczeniu też jest bardzo podobna. Mi jakoś spektakularnie nie wyrosło, ale to dlatego, że dałam tylko jedną łyżeczkę drożdży(...)kolejne 2 minuty. Odstawić na 10 minut. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, polać oliwą i równomiernie rozsmarować ją po powierzchni. Ciasto rozwałkować lub ugnieść rękoma na blaszce formując okrąg z wyższym rantem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni w trybie grzania góra + dół i piec ok. 15 minut. Ostudzić. Dodatki – według uznania Cebulę
Modern Cave Girlprzygotowania kruchych ciasteczek, na podstawy naszych serniczków. Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki, zagnieść na gładkie ciasto, owinąć folią spożywczą i wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto wyjąć, włożyć pomiędzy dwa arkusze folii spożywczej i rozwałkować na placek o grubości około 4 mm. Za pomocą foremki(...)średnicy 6 cm (czyli takiej samej, jak średnica otworów w foremce silikonowej) (fot.1) . Następnie ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów. Ponakłuwać widelcem, żeby ciasteczka nie wybrzuszyły się podczas pieczenia (fot.2) . Piec w temp. 170ºC przez około 20 minut (nie muszą być rumiane). Po upieczeniu odłożyć na kratkę do wystygnięcia (fot.3) . Serek
Świat Ciastalodówki co najmniej 2 godziny przed pieczeniem ( jajka, twaróg,masło. MIESZANIE Serniki nie lubią długiego, gwałtownego miksowania i napowietrzania. Zdecydowanie lepiej mieszać je np. drewnianą łyżką. TEMPERATURA PIECZENIA Maksymalna temperatura do pieczenia sernika powinna być niższa niż 180C. Zdecydowanie lepiej piec dłużej w niższej, niż krócej w wysokiej. PIECZENIE Z KĄPIELĄ WODNĄ a) Naczynie ( tortownicę(...)cieniutkim nożem odetnijcie sernik od brzegów tortownicy. TERMOOBIEG Sprawdźcie sami jak jest u Was. Ja przekonałam się, że dużo zależy od piekarnika. Jeśli piekę z kąpielą wodą – wtedy mam włączony termoobieg. Jeśli piekę bez – wtedy zdecydowanie wolę bez termoobiegu. PODSUMOWANIE: Stosując się do tych moich rad zwiększamy szansę ( no dobra, możemy być pewni! ), że sernik będzie
Ostra na Słodkobiałej czekolady 1 łyżeczka żelatyny szczypta czerwonego barwnika * PRZYGOTOWANIE Kruchy spód Mąkę wymieszaj z cukrem oraz solą. Dodaj posiekane masło i zagnieć ciasto. Rozwałkuj je cienko i przełóż na spód formy pokrytej papierem do pieczenia. Przykryj drugą warstwą papieru i obciąż suchą fasolą albo grochem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 20 minut. Następnie zdejmij obciążenie i warstwę(...)lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia. Po wyjęciu sernik najlepiej kroić mokrym i ciepłym nożem zanurzonym uprzednio we wrzątku. **Jeśli używasz okrągłej tortownicy, powinno udać się to bez problemu, po otwarciu rantu. W przypadku formy w kształcie serca trzeba ją delikatnie ogrzać. * *Przepis na glazurę na podstawie Moich Wypieków
Food Squarecookies with cream) posypka: 15 g zmiksowanych ciasteczek bez kremu (ok. 2 ciasteczka) | sprinkles: 15 g of mixed cookies without cream (about 2 cookies) SPÓD: Zmieloną, ciemną część ciasteczek połącz z rozpuszczonym olejem kokosowym. Na spód foremki o średnicy ok. 22 cm połóż papier do pieczenia na który wyłóż masę ciasteczkową. Foremkę wstaw do lodówki(...)Sprinkle the top with the crashed cookies and place in the fridge for at least several hours. PODANIE: Przed podaniem zanurz nóż w gorącej wodzie, a następnie delikatnie oddziel ciasto od brzegu foremki. Wyjmij ciasto na talerz i udekoruj według uznania - ja udekorowałam nasionami granata i dodatkowymi ciasteczkami. SERVING: Before serving, immerse the knife in hot water and then gently
Better Life By Auntie JuWielkanoc bez jajek, śmietany, sera... ? To w ogóle możliwe? Ano całkiem możliwe i uwierzcie że jest naprawdę pysznie! Co prawda nie jestem na diecie wegańskiej, ale wciąż próbuję tworzyć roślinne słodkości i muszę przyznać, że coraz bardziej mi się to podoba. Oczywiście nie zabraknie na moim stole prawdziwego sernika ( tradycyjny, z rosą, mój ulubiony! ), ale takie ciasto może(...)Masa może się bardzo lepić. Wylepić ciastem natłuszczoną wcześniej i oprószoną płatkami owsianymi blaszkę. Należy to robić dłońmi zwilżonymi wcześniej zimną wodą, wtedy będzie o wiele łatwiej. Uformować również niewielkie boki. Ciasto wstawić na ok. 30 minut do lodówki. Piekarnik nagrzewać do 200 stopni C. Po wyznaczonym czasie wyjąć schłodzone ciasto z lodówki, ponakłuwać spód widelcem i podpiekać przez
Kuchnia Elliegodzin. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po fermentacji oprószcie mąką blat lub stolnicę( to konieczne nawet na silikonowej podkładce- ciasto przygotowane na jogurcie jest bardzo lepkie), delikatnie wyjmijcie ciasto tak, żeby nie porozrywać bąbelków powietrza wytworzonych pracowicie przez drożdże i jogurt. Moje ciasto po 17 godzinach mocno sfermentowało i wyglądało jak gąbka. Ciasto bardzo delikatnie uformujcie, dosłownie(...)czubkami palców. Zerknijcie na ten FILM - tylko zdecydowanie delikatniej i mniej dynamicznie obchodźcie się z naszym bochenkiem. Przełóżcie ciasto na kawałek wysypanego mocno mąką papieru do pieczenia i przykryjcie garnkiem lub miską na kolejne 2 godziny, żeby odpoczęło po formowaniu i znowu widocznie podrosło. Po półtorej godzinie od uformowania chleba nastawcie piekarnik na 220⁰C. Blachę do pieczenia
Karo in the Kitchendodajemy żółtka. Na końcu do masy jajecznej przesiewamy mąki i proszek do pieczenia i łyżką musimy wmieszać składniki. Mieszamy szybko i energicznie, tak aby napowietrzyć masę. Masę wykładamy do przygotowanej tortownicy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez max. 40 minut. Po tym czasie ciasto wyciągamy z piekarnika, studzimy i dopiero zimne kroimy na 3 równe blaty. Nasączenie(...)nasączamy wiśniówką wymieszaną z wodą. Przekładamy blaty kremem waniliowym zostawiamy trochę kremu na boki tortu i dekoracyjne rozetki na wierzch. Przełożone blaty obsmarowujemy kremem po bokach, górę pozostawiamy czystą, bez kremu. Na wierzch, czyli tzw. naszą górę tortu wylewamy polewę czekoladową, na brzegach tworzymy malutkie zacieki. Na polewie układamy świeże truskawki, wyciskamy kilka rozetek z kremu pozostawionego wcześniej. Układamy
Blondynka Gotujesię podczas pieczenia. U mnie szarlotka tylko z 1 dodatkowym jabłkiem, więc jest dość płaska. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Połowę piany wyłożyć na wylepioną ciastem blachę i posypać bułką tartą - bułka wchłania nadmiar wilgoci z jabłek. No to wyłożyć przygotowany farsz jabłkowy. Położyć resztę piany i przykryć pozostałym ciastem - kroić w bardzo(...)pokrycia całej blachy. Piec ok. 50 min. w temp 180C na opcji góra-dół piekarnika (u mnie bez termoobiegu). Po 30 min. pieczenia zmienić zakres pieczenia na tylko dół - w ten sposób cienka góra z ciasta się nie przypali. Można też przekręcić blachę tył naprzód, dla równomiernego upieczenia ciasta. Po wyjęciu z piekarnika szarlotkę
Grunt to przepis!Wypieki z fasoli na słodko, są znane od dawna, tak samo jak te z dodatkiem ziemniaków. To wcale nie są wymysły naszych czasów, gdzie odchudzanie nie
Dieta moja pasjaWitajcie w niedzielę :) Szczerze napiszę, że ten sernik wyszedł mi pyszny i taki mocno owocowy, taki właśnie chciałam, ale spokojnie frużelinę malinową można przygotować
IzabelawkuchniTakie kolorowe mini beziki sprawdzą się świetnie jako dekoracja tortu. O idealne proporcje poprosiłam moją „internetową przyjaciółkę Angie” , która właśnie często ozdabia tak
Rusty Fork