Calzone to włoskie chlebowe ciasto przypominające to, z którego robi się pizze, ale jest zwijane na kształt pieroga. Przyznam że w mojej kuchni ciasta drożdżowe są
vaniliowoczekoladowaDzisiaj przepis na ciastka owsiane bez wyrzutów sumienia, czyli na dosyć zdrową i dietetyczną wersję lubianych przez wszystkich ciastek. Takie ciastka, to prawdziwy wynalazek
Kuchnia ŁukaszaRolada szpinakowa to bardzo efektowna przystawka na świąteczny stół. Jednak u mnie nie będzie to rolada z łososiem wędzonym i kremowym serkiem, która jest wszystkim bardzo
Kuchnia MagdaLenySpóźniona raptem miesiąc, zawitała do nas zima. Taka z prawdziwego zdarzenia: z oprószonymi śniegiem chodnikami i parkowymi alejkami, oblodzonymi szybami i szosami (szczególnie o trzeciej nad
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJuż wielokrotnie pisałam, że moim ulubionym posiłkiem w ciągu dnia są śniadania. Nie wyobrażam sobie rozpoczęcia dnia bez spokojnego śniadania, leniwie, z kubkiem ulubionej kawy. Uważam, że śniadanie należy celebrować po królewsku, bo pysznie rozpoczęty dzień nastroi nas pozytywnie na później! I tak zrobiłam i tym razem! Przygotowałam przepyszne drożdżowe focaccie z dodatkiem pysznego, królewskiego sera, czerwonej cebulki(...)grubych oczkach. Śliwki kroimy na ćwiartki. CIASTO: Drożdże rozpuszczamy z cukrem. W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy. Mąkę przesiewamy z solą, d o drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz jajko – mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ( ja to robię robotem z hakiem ) gładkie, dobrze napowietrzone ciasto. Zakrywamy folią ( szczelnie ) i odstawiamy
Ostra na SłodkoI mamy już grudzień! Nie mam pojęcia, kiedy ten czas zleciał! Jeszcze chwile temu mieliśmy wakacje, a już lada dzień święta i koniec roku! Wkoło pojawiają
Be Fit Be StrongDzisiaj prezentuję Wam jedno z tych ekspresowych ciast, które stają się niezawodnymi bohaterami niedzielnych popołudni, kiedy człowiek ma ochotę umilić sobie czas czymś dobrym i słodkim
Kuchnia EllieNa Andrzejki moje dziewczyny wymyśliły sobie ciasteczka z wróżbami. One tworzyły teksty, a ja kombinowałam z ciastem. Nie chciałam obdarowywać dzieci pszennymi ciachami, skoro
Smaczne ZdrowePrzepis na bułeczki owsiane z płatków owsianych i twarogu z owocami świeżymi lub strzałem w dziesiątkę. Pyszne i zdrowe śniadanie, ideolo zamiast owsianki! Zrobiłam te bułeczki
DietologPrzepis na bułeczki owsiane z płatków owsianych i twarogu z owocami świeżymi lub strzałem w dziesiątkę. Pyszne i zdrowe śniadanie, ideolo zamiast owsianki! Zrobiłam te bułeczki
DietologMuffinki , których głównym składnikiem nadającym smaku i charakteru jest serek ricotta . To dzięki niemu po upieczeniu przypominają w smaku mini serniczki, są lekko wilgotne, kremowe. Olejek
Kolorowy PrzepisownikDorośli - generalnie rzecz biorąc - lubią torty. Wiadomo, nie codziennie, bo po pierwsze zdrowy rozsądek, a po drugie nawet największy łasuch by wymiękł, jakby miał dzień w
Pożeraczka, czyli raz adobrzePiękny, bożonarodzeniowy przysmak - pyszne, wartościowe bakalie zapieczone w formie keksu, ale bez dodatku mąki i masła czy cukru. Samo zdrowie, cała masa Waszych ulubionych orzechów
Słodko-Słony Świat Ilonykategorii - odkrycie. Kategorii - rewelacja. Kategorii - wrócę do niego nie raz. Autorce przepisu zamieszczonego w jednej z kieszonkowych gazetek sezonowych, dałam kredyt zaufania, intuicja mnie nie zawiodła. Nie piekłam dotąd takiej baby. Uległam pokusie, gdy czytając składniki dotarłam do punktu - mleko w proszku. Lubię w każdym wydaniu. Smak dzieciństwa. Wykonanie dość proste, powinien poradzić sobie z nim każdy, kto wczyta(...)upiększaniu, natomiast polewa lukrowa lub cukier puder jak najbardziej byłyby na miejscu. Delikatnie cytrynowa i mleczna nuta subtelnie rozpływa się po podniebieniu. Lekka i miękka. Wypiek dogodzi wszystkim, bez względu na upodobania. Rozwodząc się nad zaletami babeczki, słucham programów informacyjnych. Zapadła decyzja o zamknięciu szkół, uczelni wyższych, przedszkoli. Odwołano imprezy masowe. Zamykane są urzędy. Śledzimy statystyki i słuchamy
Kronika Piekarnika