ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:2041/2544)

Gofry na soku jabłkowo-pomarańczowym 294

same lub z ulubionymi dodatkami. Gofry przygotowuję bez dodatku mleka i cukru. Wychodzą naprawdę pyszne. W zależności od użytego soku można zmieniać ich smak. Do przygotowania gofrów polecam Wam używać naturalnego tłoczonego soku bez dodatku cukru. Ja przygotowałam gofry na soku jabłkowo-pomarańczowym od Fabryka Soków . Pyszny, zdrowy sok bez dodatku cukru, konserwantów i innych niechcianych składników(...)tłoczonego jabłko-pomarańcza Fabryka Soków 1 łyżeczka proszku do pieczenia ulubione dodatki: u nas truskawki i bita śmietana Przygotowanie: Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną lśniącą pianę. Do miski z żółtkami dodajemy sok, rozpuszczone masło i mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy składniki. Na koniec dodajemy do naszej masy ubitą

Słodkie okruszki
Tartaletki z kremem budyniowym i borówkami 91

pysznej kawy. A jak kawa, to polecam wam moje nowe odkrycie – Caffe Perfetto Kamerun Santa – Blue Mountain . Naturalnie słodka, łagodna i bardzo aromatyczna. Idealna by pić ją bez dodatków, jak i odrobiną mleka. Już podczas mielenia ziaren czuć jej wyjątkowy aromat. Kocham ten moment. Wtedy wiem, że mam do czynienia z dobrej jakości kawą. A dlaczego kawy(...)zbierane i sortowane, wyłącznie od renomowanych dostawców lub bezpośrednio z plantacji. Przed wysyłką paczki do klienta ziarna kawy są świeżo palone metodą rzemieślniczą “slow roast” w tradycyjnym piecu bębnowym przez roast master’ow z dużym doświadczeniem. Ich wiedza i doświadczenie wyczuwalne są w każdej naszej filiżance. Więcej dowiecie się tutaj: Warto też zajrzeć na fanpage https://www.facebook.com

Słodkie okruszki
1000 sposobów na desery z owocami: szybki placek z owocami na oleju 106

można je wykorzystać. A tak naprawdę mamy duży wybór! Ostatnio jest popularny chlebek bananowy, który jest bardzo prosty do wykonania, a jeśli jesteś fanem bezy, to super się sprawdzi teraz w sezonie letnim, beza z letnimi owocami i ze śmietanką. Jest to co prawda bardziej kaloryczna opcja, ale nie będziecie żałować. A jeśli posiadacie dzieci, to znajdzie się parę(...)szklanki mąki tortowej szklanka mleka 2 płaskie łyżki cukru 3 łyżki oleju pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia i sody Podgrzej lekko mleko, do średniej miski wsyp 1,5 szklanki mąki, potem pół łyżeczki proszku do pieczenia jak również sody oczyszczonej, możesz dodać 2 łyżki cukru dla poprawy smaku.Całość wymieszaj, do mąki dodaj szklankę wcześniej podgrzanego mleka

sierotka maRysia w kuchni
Keto ciasto z truskawkami (Paleo, LowCarb) 181

jest dieta ketogeniczna . Ciasto można przygotować bez polewy jogurtowej. Jednak bardzo dobrze komponuje się ona z owocowym charakterem ciasta i lekko orzeźwia. Stanowi ona połączenie musu kokosowego oraz jogurtu kokosowego. Sprawdziła się świetnie tutaj i tutaj , więc także w tym przypadku znacznie uatrakcyjnia ona smak ciasta. Ciasto z truskawkami Pyszne keto ciasto z truskawkami to idealna propozycja na wykorzystanie(...)owoce. Miękkie i puszyste stanowi istne niebo w gębie. Polewa jogurtowa wzbogaca zaś smak ciasta dając lekko kwaskowate orzeźwienie. Dania Deser , Przekąska , Śniadanie Kuchnia Europejska , Wege Keyword ciasto kokosowe , ciasto z owocami , owoce Porcje 12 porcje Czas przygotowania 15 minut Czas gotowania 30 minut Składniki Ciasto 5 jajek 50 g erytrytolu 75 g masła klarowanego 50 g mąki kokosowej

Modern Cave Girl
Sernik Z Sokiem Marchwiowo Pomarańczowym 154

śmietany 18 % 3/4 szkl soku marchwiowego, dałam Hortex "Vitaminka" (mango, marakuja, marchew, jabłko) 1/4 szkl soku pomarańczowego skórka starta z połowy pomarańczy (niekonieczne) 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu bez cukru z malutką górką spód z ciasteczek lub płatków kukurydzianych: 100 gr płatków kukurydzianych czekoladowych lub 100 g ciastek maślanych czekoladowych 15-20 g masła roztopionego polewa czekoladowa: niecałe(...)pieczenia bardzo wysoko wyrośnie, a następnie opadnie ) 3. Gotową masę wylewamy na spód ciasteczkowy bądź płątkowy ;) Sernik pieczony będzie w kąpieli wodnej.   4. Foremkę z sernikiem owijamy dokładnie, dwa lub trzy razy folią aluminiową i wstawiamy do większej foremki. Do tej większej foremki nalewamy wrzącej wody, tak aby sięgała do połowy wysokości formy z sernikiem.. Sernik pieczemy

Gotowanie...to proste !
ŚWIĄTECZNY FIT PIERNIK 203

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Powiem tak, piernik pyszny choć nie należy do ciast puszystych i nie jest zbyt słodki to w połączeniu z polewą czekoladową (dla mnie z gorzką czekoladą, dla męża z mleczną) dodatkowo posypaną jeszcze daktylami i żurawiną stanowi przepyszną piernikową ucztę. Więc u mnie obok tradycyjnych wypieków w tym roku(...)miodu 2 łyżki oleju kokosowego 10 łyżek mąki ja dałam pszenną pełnoziarnistą autorka przepisu 4 łyżki jaglanej i 6 owsianej 1 opakowanie budyniu bez cukru (proszek) 1 łyżka   ciemnego kakao 1łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika autorka przepisu pisze żeby dodać  niepełną   1 szklankę mleka ja dałam ¾ szklanki parę łyżek dżemu

Słodkie zapomnienie
Pepparkakor z mąki kasztanowej - szwedzkie imbirowe pierniczki bez cukru i bez glutenu 129

pierniczki bez cukru i glutenu. W zeszłym roku podzieliłem się z Wami przepisem na pierniczki z mąki kokosowej i migdałowej z daktylami (znajdziecie go tutaj ), a w tym przedstawiam absolutnie genialny przepis, który smakuje niczym szwedzkie imbirowe ciasteczka pepparkakor . Mąka kasztanowa sprawdziła się w piernikowym cieście wprost znakomicie. Pierniczki zyskały dzięki niej orzechowego smaku, a z ciastem pracuje się(...)wymieszaj wszystko ze sobą. Zagnieć ciasto, uformuj z niego kulę i zawiń w folię spożywczą. Wstaw do lodówki na ok. 3h, aż ciasto stanie się twarde. Zimne ciasto rozwałkuj jak najcieniej (ok. 1 mm) na podsypanym mąką kasztanową blacie. Wytnij pierniczki za pomocą foremki, a następnie przełóż je na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Piecz około 5-7 minut

Food Square
Kokosowe scones z rokitnikiem 125

rodzaju witaminy i składniki odżywcze. Wybierajmy zatem mądrze. Marka Łowicz wprowadziła w ostatnim czasie do swojej oferty bardzo ciekawe produkty. Mowa o dżemach prozdrowotnych: rokitnik, dzika róża i czarny bez. Te trzy produkty to 100% natury zamkniętej w słoiczku. Dżemy słodzone są zagęszczonym sokiem jabłkowym. Nie znajdziemy w nich ani grama białego cukru, znajdziemy za to bogactwo witamin(...)pieczenia szczypta soli około 70 ml napoju-mleka kokosowego lub innego napoju roślinnego 2 łyżki płatków migdałowych Dodatkowo: 1 łyżka dżemu z rokitnika Łowicz 1 łyżka płatków migdałowych  Wykonanie: Ziarna amarantusa rozdrobnić w młynku do kawy lub w innym urządzeniu na mąkę. W misce wymieszać wszystkie suche składniki, czyli obie mąki, cukier, sodę, proszek do pieczenia

kolorowotorcikowo
Keks z makiem. Zdrowsza wersja 167

Keks to idealny wypiek świąteczny. Mój ulubiony to keks biszkoptowy, bez dodatku tłuszczu, za to z dużą ilością bakalii. Po przepis zapraszam  tutaj. Odrobina nowości doda świętom tylko smaku. Dziś proponuję keks z makiem i suszonymi owocami marynowanymi w winiaku (rumie). Keks jest wilgotny. To ciasto dla maksymalistek, które tak samo lubią mak, bakalie, marcepan i z niczego(...)cukru maślną masę wymieszać z mąką i bakaliami, pokrojonym w kostkę marcepanem i posiekną czekoladą. Na koniec połączyć delikatnie z pianą z białek  przełożyć ciasto do keksówki (-ek) wyłożonych papierem do pieczenia piec w 170`C 60 minut, do suchego patyczka w małym rondelku zagotować śmietanę kremówkę. Dodać połamaną na cząstki czekoladę i zamieszać do rozpuszczenia gotowe, przestudzone

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szybkie pierożki z ciasta francuskiego i KONKURS z Bonduelle 544

Pierożki z ciasta francuskiego z cukinią, kukurydzą i fetą Składniki / na ok. 30 sztuk: 1 cukinia (ok. 400 g) 1 ząbek czosnku 1 papryczka chilli pozbawiona pestek oliwa 250 g kukurydzy z puszki Bonduelle 200 g fety 1/2 pęczka koperku łyżeczka suszonej mięty (może być herbata miętowa) pieprz 2 opakowania ciasta francuskiego Przygotowanie pierożków z ciasta francuskiego: Cukinię zetrzyj(...)Piekarnik nagrzej do 220 stopni C. Przy pomocy filiżanki wytnij z ciasta francuskiego kółka. Na środku kółka umieść łyżeczkę farszu, następnie zmocz brzeg ciasta wodą. Zlep ciasto jak pieroga, dodatkowo brzegi dociśnij widelcem. Powtórz do wyczerpania ciasta i farszu. Pierożki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 20 minut, aż się zezłocą

Chilli Czosnek i Oliwa
Pierniczki amarantusowe na szybko 199

Od kilku dni choruje. Ciepła, malinowa herbata z cytryną i imbirem towarzyszy mi non stop. Teoretycznie powinnam leżeć cały czas pod kołdrą, w łóżku, ale moje

Czarnawisienka
Bułeczki z pieczarkami 230

zrobienie innego..Jakiś czas temu znalazłam przepis na chleb bez zagniatania ..z tego samego ciasta można zrobić i chleb i bułeczki i pizzę itd..Zaciekawił mnie sposób przygotowania i to, że ciasto można przechowywać w lodówce nawet 14 dni,a w razie potrzeby wystarczy odkroić lub oderwać potrzebny kawałek ciasta i dokładnie obtoczyć go w mące,następnie uformować chleb(...)krócej, nie wiem...wiem , że zasnęłam ..a mąż wrócił z pracy z drugiej zmiany i obudził mnie , bo ciasto uciekało już z miski..Na drugi dzień zrobiłam bułeczki z pieczarkami, a następnego dnia z reszty ciasta pizzę..muszę znów tak przygotować ciasto i upiec chlebek.. 710 ml letniej wody  20 g świeżych drożdży 2 ,5 łyżeczki soli morskiej

Moje domowe kucharzenie
Breakfast with you #3 More than breakfast (...z dedykacją dla Marty) 185

śniadanie można zjeść owsiankę, płatki z mlekiem albo... przepyszną owocową kruszonkę. Jeśli kojarzy Wam się ona z ciastem to macie rację. Ale zapewniam Was, że dodatek płatków owsianych zmienia klasyczne "crumble pie" w coś w rodzaju przepysznego batonika zbożowego Owocowa kruszonka śniadaniowa 200 g płatków owsianych 200 g mąki (tortowej) 100- 150 g cukru 150 g masła 2-3 łyżki(...)naczynie wyłożyłam papierem do pieczenia, a na to rozłożyłam 2/3 masy, dobrze dociskając do dna. Następnie wierzch posypałam 2-3 łyżkami bułki tartej, rozłożyłam owoce (truskawek nie rozmrażałam, pokroiłam jedynie na połówki) i posypałam wszystko resztą kruszonkowej masy. Całość wstawiłam na 45 min. do 150st. Oczywiście jeśli ktoś nie wyobraża sobie śniadania bez mlecznego akcentu zawsze może zjeść

bastalena
CHLEB ORKISZOWY PEŁNOZIARNISTY Z ZIARNAMI 224

    Kiedyś piekłam chleb , który nie do końca spełnił moje oczekiwania. Choć większość rodzinki uznała , że jest ok.dla mnie był tylko chwilowym wypełnieniem braku innego

Smaczne Zdrowe
Rogaliki z makiem bez nadzienia 182

Ostatnio zdecydowanie bardziej wolę małe słodkości, na tak zwany jeden kęs:) Dlatego wymyśliłam takie maleńkie rogaliki. Ich ogromną zaletą jest to, że nie zawierają jajek, a

Z miłości do słodkości
Ciasto bez jajek lecz z jabłkami, rodzynkami i serkiem homo 315

już dwa kolejne to pyszne szarolotki, jako że ciasta z owocami lubimy najbardziej:) Szarlotka bez jajek Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 200 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru pudru 200 g serka homogenizowanego np. waniliowe danio 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli ok. 7-8 jabłek cynamon rodzynki(...)podzielić na dwie części. Pierwszą rozwałkować, wyłożyć na przygotowaną blachę (25 x 36 cm - najwygodniej na papier do pieczenia). Jabłka obrać, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Posypać je cynamonem, wypełniając środki rodzynkami i układając na ciasto (rodzynkami do dołu). Rozwałkować drugą część ciasta i przykryć nim jabłka. Piec ok. 45 - 50 minut w nagrzanym

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Szybkie mini pancakes z owocami 175

Szybkie mini pancakes z owocami to danie, które bije ostatnio rekordy popularności na Instagramie . Nic dziwnego, bo danie robi duże wrażenie i to nie tylko smakowe

365 dni dookoła kuchni
Żurkowe bagietki z majerankiem – bagietki na zakwasie na żurek 85

Zakwas na żur, naturalny, na żytniej mące to najważniejszy składnik tradycyjnej zupy na Wielkanoc. Ale co zrobić z takim żurkiem, kiedy to “na wszelki wypadek

Tajemnice Smaku
Tort czekoladowy 149

Zakładam, że jeśli nawet za tortami nie przepadacie, przychodzi taki moment w życiu, że chcecie własnoręcznie przygotować tort na wyjątkową okazję. Najczęściej kiedy zostajemy mamami, za

Smakowity Blog Kulinarny
BŁYSKAWICZNE OPONKI SEROWE 3590

   Te oponki chodziły za mną już od jakiegoś czasu ale jakoś tak odwlekałam ich smażenie, zmobilizował mnie nadchodzący tłusty czwartek. Skoro  pączki 

Smaczne Zdrowe
Ciasteczka z lemon curd 75

przygotować z wyprzedzeniem. W lodówce wytrzyma 1-2 dni, ale możesz też ją zamrozić. W przypadku mrożenia, możesz podzielić ciasto na mniejsze porcje, tak aby upiec bez trudu upiec tylko tyle sztuk ciasteczek, ile akurat potrzebujesz. Po rozmrożeniu ciasta, warto je szybko zagnieść. Pamiętaj też, aby masę na ciasteczka rozmrażać tylko w temperaturze pokojowej np. w miseczce na kuchennym(...)ciasta. Włóż je do lodówki na około 15 minut, aby lekko się schłodziło. Ciasto podziel na porcje o masie około 25-30 gramów. Z każdej z nich ukręć kulkę, a następnie w środku każdej z nich zrób niewielkie zagłębienie przy pomocy kciuka lub końcówki drewnianej łyżki – ciasteczka powinny przypominać kluski śląskie. Ciasteczka rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

okolicepalnika.pl
Bezglutenowy chleb, bez gotowych mieszanek, bez gumy ksantanowej 81

Hejka, dziś podzielę się z wami przepisem na chlebek bezglutenowy, bez gotowych mieszanek mąk bezglutenowych, bez gumy ksantanowej, bez żadnych dziwnych dodatków. Chlebek składa się z trzech rodzajów mąk, które mielę tuż przed przygotowaniem chleba, poza tym zawiera siemię lniane, płatki jaglane, nasiona słonecznika oraz dyni czyli samo zdrowie. Idealnie byłoby gdyby był na zakwasie bezglutenowym, jednak(...)wyrośnięcia w temperaturze pokojowej, w nieprzewiewnym miejscu. Ja umieszczam formę w piekarniku, ustawionym na temperaturę 30 st. Czas pierwszego wyrastania to 20 min. Ciasto na chleb jeszcze raz krótko wymieszać. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem/olejem i wysypanej mąką gryczaną. Wyrównać, można posypać pestkami dyni czy słonecznika. Ponownie pozostawić do drugiego wyrastania

moj przepis na
Bezglutenowy chleb, bez gotowych mieszanek, bez gumy ksantanowej 78

Hejka, dziś podzielę się z wami przepisem na chlebek bezglutenowy, bez gotowych mieszanek mąk bezglutenowych, bez gumy ksantanowej, bez żadnych dziwnych dodatków. Chlebek składa się z trzech rodzajów mąk, które mielę tuż przed przygotowaniem chleba, poza tym zawiera siemię lniane, płatki jaglane, nasiona słonecznika oraz dyni czyli samo zdrowie. Idealnie byłoby gdyby był na zakwasie bezglutenowym, jednak(...)wyrośnięcia w temperaturze pokojowej, w nieprzewiewnym miejscu. Ja umieszczam formę w piekarniku, ustawionym na temperaturę 30 st. Czas pierwszego wyrastania to 20 min. Ciasto na chleb jeszcze raz krótko wymieszać. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem/olejem i wysypanej mąką gryczaną. Wyrównać, można posypać pestkami dyni czy słonecznika. Ponownie pozostawić do drugiego wyrastania

moj przepis na
Świąteczne pierniczki 140

wyobrażam sobie świąt bez pierników, a ponieważ święta już za pasem, to ostatni dzwonek, aby je przygotować - w końcu pierniki muszą też swoje odleżeć, aby odpowiednio zmiękły. Mamy przedostatni weekend przed świętami, warto więc poświęcić troszkę czasu, żeby przygotować już trochę pyszności na święta. Pierniki są bardzo wdzięczną opcją, jeśli chodzi o wciągnięcie do przygotowań dzieci - wystarczy maluchom dać(...)jednolitą masę. 4. Gotowe ciasto wyjmij z miski, przełóż na blat podsypany mąką, wyrób jeszcze ręcznie, po czym rozwałkuj na ok. 0,5cm grubości i foremkami wykrawaj ciasteczka. 5. Resztę ciasta zagnieć ponownie i powtórz całą zabawę i tak do momentu, aż ciasto się skończy. 6. Gotowe ciasteczka przełóż na blachę wyłożoną papierem i piecz w piekarniku nagrzanym

Z notatnika dietetyka
Dutch baby z owocami w miodzie oraz miody Pasieki Rodziny Sadowskich / Dutch baby with fruit in honey and honey from the Sadowsk 117

miód wielokwiatowy, rzepakowy, lipowy, gryczany, spadziowy - wytwarzają również miody z różnymi dodatkami.  W ofercie znaleźć można miód z kurkumą i pieprzem cayenne, z czarnuszką i czarnym bzem, z kakao, z maliną, z czarna porzeczką, z miętą, cynamonem a nawet imbirem i czosnkiem! Pasieki Rodziny Sadowskich to jedno z największych polskich gospodarstw pszczelarskich. Wraz z członkami "miodnej rodziny(...)Jajko zmiksuj z mąką, mlekiem, solą i wanilią. Małą patelnię (najlepiej żeliwną) rozgrzej mocno na palniku a następnie rozpuść 1 łyżeczkę masła.Wlej ciasto naleśnikowe i wstaw patelnię do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 15 minut. W międzyczasie w rondelku rozpuść masło i wymieszaj z miodem. Wrzuć owoce i delikatnie wymieszaj. Wyjmij dutch baby z pieca i ułóż na wierzchu owoce

Delicious Place
Tacos 111

mąk wszelakich. Och, znowu nie tak. Mąż nakupił różnych mąk, makaronów i kasz. Zostałam więc królową mąk , królową strat... No coś z tej mąki trzeba było zacząć piec. Zapał do pieczenia bułek i chleba przeszedł mi szybko. Ale mąki zostały :) A że ja nie lubię bezczynnie siedzieć, to szukałam pomysłów na ich spożytkowanie. Wiadomo, że Ameryki nie odkryłam(...)soli wyrabiamy dość zwarte ciasto. Odkładamy na pół godziny do lodówki.  Dzielimy na 12-14 mniejszych kawałków i każdy z nich rozwałkowujemy mniej więcej tak, aby średnica miała ok. 20 cm.  Rozgrzewamy dwie patelnie, żeby szybciej poszło i smażymy placki z obu stron jak naleśniki . Najlepiej zrobić to na patelniach bez dodatku tłuszczu. Jeśli jednak przywierają

bistro mama
Ciastka owsiane z żurawiną 72

wierzchem i wilgotnym środkiem. Środek ciastek wypełniony jest mnóstwem suszonej żurawiny i orzechów włoskich. Ciasto podzieliłam na dwie części. Do jednej z nich dodałam posiekaną ciemną czekoladę, a do drugiej białą. Jedna i druga wersja wyszła bardzo dobra. Czekoladę można pominąć i zrobić ciastka bez niej, ale namawiam do spróbowania jednak z jej dodatkiem. Ciastka są o wiele smaczniejsze(...)połączenia. Na koniec dodać żurawiny, orzechy i płatki owsiane. Ciasto podzielić na dwie części do jednej dodać posiekaną białą czekoladę, a do drugiej ciemną, wymieszać do połączenia się wszystkich składników. Przygotowane ciasto włożyć do lodówki na około 15 minut. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka nakładać łyżką do lodów w sporych odstępach, nałożoną porcję ciasta

SprawdzonaKuchnia.pl
Tarta z musem truskawkowym 70

spodzie z kruchego ciasta wypełniona pysznym delikatnym musem. Lekka typowo wiosenna tarta intensywnie truskawkowa wzbogacona o kremową konsystencję serka mascarpone. Pamiętajcie, że sezon truskawkowy nie trwa zbyt długo, trzeba więc korzystać z nich, póki są świeże i pachnące. Deser ten nie jest skomplikowany, raczej powiedziałabym, że należy do bardzo prostych. Przygotowanie polega na zrobieniu kruchego ciasta i prostego musu. Przygotowanie(...)kostkę masło oraz jajko na końcu dodać śmietanę, zagnieść ciasto. Uformować z ciasta kulkę, zawinąć w folię spożywczą, odłożyć do lodówki na około godzinę. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C. Ciasto rozwałkować na cienki placek, wyłożyć nim spód i boki formy o średnicy 27 cm, wstawić do piekarnika, piec przez około 15 minut lub do przyrumienienia się ciasta, wyjąć

SprawdzonaKuchnia.pl
Bezglutenowy chleb, bez gotowych mieszanek, bez gumy ksantanowej 134

Hejka, dziś podzielę się z wami przepisem na chlebek bezglutenowy, bez gotowych mieszanek mąk bezglutenowych, bez gumy ksantanowej, bez żadnych dziwnych dodatków. Chlebek składa się z trzech rodzajów mąk, które mielę tuż przed przygotowaniem chleba, poza tym zawiera siemię lniane, płatki jaglane, nasiona słonecznika oraz dyni czyli samo zdrowie. Idealnie byłoby gdyby był na zakwasie bezglutenowym, jednak(...)temperaturze pokojowej, w nieprzewiewnym miejscu. Ja umieszczam formę w piekarniku, ustawionym na temperaturę 30 st. Czas pierwszego wyrastania to 20 min. Ciasto na chleb jeszcze raz krótko wymieszać. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem/olejem i wysypanej mąką gryczaną. Wyrównać, można posypać pestkami dyni czy słonecznika. Ponownie pozostawić do drugiego wyrastania na 20 min. Piekarnik

moj przepis na
Donuts - amerykańskie pączki z czekoladowym lukrem 102

średnicy 8 cm, które u kładamy   na formie pokrytej  papierem do pieczenia. W środku każdego k ó ł ka robimy dziurkę o średnicy 3 cm. Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciep ł e miejsce na ok. 1 godz. **** Quando l'impasto avrà raddoppiato di volume, impastatelo nuovamente e  stendetelo fino ad ottenere una sfoglia dello spessore(...)temperatury 175 stopni. Donuts smażymy partiami do uzyskania złotego koloru ok. 2-3 minuty z każdej strony. Pą czki wk ł adamy do oleju razem z papierem do pieczenia, po kilkunastu sekundach papier powinien odklei ć  sie od p ą czka i b ę dzie mo ż na usunąć go szczypcami. Dzi ę ki tej metodzie donuts

La grande e la piccola cuoca
Pizzerinki 94

mieszamy. Wlewamy ciepłą wodę oraz olej i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy jeszcze przez około 5 minut, po tym jak ciasto przestanie lepić się do rąk – dzięki temu będzie bardziej elastyczne. Wyrobione ciasto przykrywamy w misce ściereczką i ostawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. W czasie gdy ciasto rośnie, przygotowujemy sos pomidorowy. Czosnek kroimy na plasterki. W rondelku rozgrzewamy(...)wyraźnie zgęstnieje/odparuje. Pod koniec doprawiamy oregano, bazylią, solą, pieprzem oraz cukrem. Studzimy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na równe kawałki (u mnie 8 sztuk), formujemy z nich kule, a następnie wałkujemy lub formujemy w dłoniach okrągłe placuszki. Przygotowane ciasto rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy sosem pomidorowym. Posypujemy niewielką ilością sera. Rozkładamy dowolne dodatki (u mnie listki szpinaku

Smaki Na Talerzu
Pizzerinki 102

mieszamy. Wlewamy ciepłą wodę oraz olej i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy jeszcze przez około 5 minut, po tym jak ciasto przestanie lepić się do rąk – dzięki temu będzie bardziej elastyczne. Wyrobione ciasto przykrywamy w misce ściereczką i ostawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. W czasie gdy ciasto rośnie, przygotowujemy sos pomidorowy. Czosnek kroimy na plasterki. W rondelku rozgrzewamy(...)wyraźnie zgęstnieje/odparuje. Pod koniec doprawiamy oregano, bazylią, solą, pieprzem oraz cukrem. Studzimy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na równe kawałki (u mnie 8 sztuk), formujemy z nich kule, a następnie wałkujemy lub formujemy w dłoniach okrągłe placuszki. Przygotowane ciasto rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy sosem pomidorowym. Posypujemy niewielką ilością sera. Rozkładamy dowolne dodatki (u mnie listki szpinaku

Smaki Na Talerzu
Bezglutenowy chleb, bez gotowych mieszanek, bez gumy ksantanowej 169

Hejka, dziś podzielę się z wami przepisem na chlebek bezglutenowy, bez gotowych mieszanek mąk bezglutenowych, bez gumy ksantanowej, bez żadnych dziwnych dodatków. Chlebek składa się z trzech rodzajów mąk, które mielę tuż przed przygotowaniem chleba, poza tym zawiera siemię lniane, płatki jaglane, nasiona słonecznika oraz dyni czyli samo zdrowie. Idealnie byłoby gdyby był na zakwasie bezglutenowym, jednak(...)temperaturze pokojowej, w nieprzewiewnym miejscu. Ja umieszczam formę w piekarniku, ustawionym na temperaturę 30 st. Czas pierwszego wyrastania to 20 min. Ciasto na chleb jeszcze raz krótko wymieszać. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem/olejem i wysypanej mąką gryczaną. Wyrównać, można posypać pestkami dyni czy słonecznika. Ponownie pozostawić do drugiego wyrastania na 20 min. Piekarnik

moj przepis na
Pierniczki orkiszowe 146

Chyba już wszyscy mają swoje pierniczki, teraz przyszła pora na mnie. Tym razem dosyć tradycyjne, bez nadmiernego kombinowania, ale za to z najlepszych składników jakie udało mi się kupić. Z dobrej jakości 100% mąki orkiszowej, nierafinowanego cukru trzcinowego, ulubionego miodu ze sprawdzonej pasieki, prawdziwego masła i oczywiście przyprawy korzennej do piernika z dobrym składem, który nie zawiera mąki oraz(...)Dodać cukier trzcinowy, przyprawę do piernika, masło oraz jajko i posiekać nożem, a następnie wyrobić lśniące, gładkie, jednolite ciasto. 3) Gotowe ciasto rozwałkować na około 3 mm (na stolnicy oprószonej mąką), wycinać ciasteczka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeżeli ciasto zbyt mocno się klei można je schłodzić w lodówce przez około godzinę . 4) Piec w piekarniku

Fitsweet.me
Pizza jako jeden ze skarbów kuchni włoskiej 165

piecu opalanym drewnem, w wysokiej temperaturze. Jaka powinna być najlepsza pizza? Aromatyczna, wilgotna, a jej brzegi delikatnie zawinięte. Ile pizzerii znajdziemy w obecnych czasach we Włoszech? Podobno jest ich już ponad 30 tysięcy! Każdy ma inne preferencje smakowe. Jedni wolą pizzę na cienkim cieście, inni na grubym. Sycylijczycy i mieszkańcy południowej części Włoch lubią gruby spód ciasta, cienki placek należy(...)przez północną część tego kraju. Dla przykładu pizzerie florenckie wypiekają tak cienkie spody, że pizzę można zwinąć i jeść jak meksykańską tortillę czy naleśnik. Najlepiej więc wypróbować różnych grubości ciasta i zdecydować, które jest naszym ulubionym. Do podstawowych składników klasycznej, włoskiej pizzy należą: świeże pomidory. Nie może zabraknąć świeżego czosnku, oliwek, kaparów i karczochów; szynki, ryb i frutti di mare

Moja smaczna kuchnia
Paleo słodycze, orzechowe kulki jak Ferreo Rocher bez cukru, glutenu. 144

pewno go zachwyci. Składniki: 1 paczka orzechów laskowych (250g) kakao laska wanilii olej kokosowy miód mleko kokosowe gorzka czekolada sól cynamon Przygotowanie: Orzechy laskowe rozkładamy równo na blachę do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na około 15-20 minut na 170 stopni. Uważajmy, aby nie przypalić orzechów. Po wyjęciu z piekarnika orzechy obieramy ze skórki (ja wszystkie zawinąłem(...)szklanki oleju kokosowego. Wszystko mieszamy, aż połączy się w jedną całość (i tutaj wyszła nam zdrowa nuttella). Odstawiamy do lodówki na około 45 minut do 1 godziny. Czekając, aż ciasto stwardnieje możesz przeczytać np. Czy cheat meal rujnuję twoją dietę? Po wyjęciu masy z lodówki formujemy z niej kulki. Nadziewamy je całym orzechem laskowym. Pozostałą resztę orzechów kroimy na małe

PaleoLife
Chleb z dynią 2 181

gładkie, elastyczne ciasto (musi odchodzić nam od ręki). Jeżeli ciasto jest za gęste, to dodajemy do niego kefir, jeżeli jest za rzadkie, wsypujemy więcej mąki. Ogólnie ciasto musi mieć taką konsystencję, aby nam się za bardzo nie rozpływało (jeżeli dodajemy pestki dyni to teraz je dodajemy do ciasta i ponownie je zagniatamy). Miskę wysypujemy mąką i wkładamy ciasto uformowane(...)odstawiamy na 1-1,5 godz do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagniatamy. Duże sitko wykładamy ściereczką i obsypujemy ją mąką, wykładamy ciasto uformowane w kulę, przykrywamy drugą ściereczką i odstawiamy ponownie na ok. 40 min. Piekarnik nagrzewamy do 220 st. Chleb nacinamy ostrym nożem. Pieczemy chleb w tej temperaturze przez 10 min, a następnie zmniejszamy

charlotte gotuje
Bułeczki drożdżowe z nadzieniem dyniowo-miodowym. 164

mleku jajka, cukier, cukier waniliowy, sól i wyrabiamy ciasto mikserem z hakami około 5 minut, po tym czasie dodajemy rozpuszczone, przestudzone masło i wyrabiamy dalej, aż tłuszcz się dobrze wchłonie, a ciasto przestanie lśnić. Gładkie ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut.Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość, gdy to nastąpi przekładamy(...)ciasto rośnie przygotowujemy nadzienie. Mus z dyni przekładamy do garnka i przesmażamy z miodem, cukrem (do smaku), cynamonem i kardamonem. Studzimy.        Z każdej porcji ciasta formujemy placuszek nieco cieńszy na brzegach, a grubszy w środku, nadziewamy go porcją puree, formujemy okrągłą, zgrabną bułeczkę, układamy sklejeniem do spodu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość

Rozpustne gotowanie
Warkocz drożdżowy 179

fantastyczna i chyba już nie kupię żadnej w sklepie, bo samemu sobie można taką poczynić bez wychodzenia z domu, a jak! Podparłam się przepisem Marzeny, trochę musiałam zmodyfikować ze względu na minimalny niuans braku konkretnych składników w domu. Orginalny przepis jest tutaj Składniki: ciasto: - 280 g mąki pszennej 500 i orkiszowej 650 – pół na pół  Młyn Kopytowa(...)przeciąć „roladę” wzdłuż, zostawiając jeden koniec nie rozcięty. Przenieść ciasto do keksówki na około godzinkę do wyrośnięcia. Po czym posmarować rozkłóconym jajem i posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do nagrzanego piekranika góra i dół, około 180 stopni. Ja pieklam 45 minut. Gdy migdały zaczną się lekko rumienić, wyłączyć górną grzałkę i piec dolną, obserwujcie. Odłożyć do wystygnięcia. Warkocz drożdżowy gotowy, smaczny

Z Kuchni Do Kuchni
Bułki z serem 184

wodą, ostudzić, i taką papkę dodać do ciasta chlebowego. Dzięki temu bułeczki wychodzą bardziej puszyste i dłużej zachowują świeżość. Jeśli jeszcze nie próbowaliście tej metody - skuście się. Jestem pewna, że nie będziecie żałować. Drożdżowe paluchy z żółtym serem Składniki: (na 16 sztuk) water roux: 50 g mąki pszennej 250 ml zimnej wody ciasto właściwe: 285 g mąki pszennej(...)Wystudzić. Mąkę na ciasto właściwie przesiać, wymieszać z solą. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, wsypać cukier i zalać mlekiem. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Do zaczynu dodać jajko i 80 g water roux. Wyrobić ciasto. Masło rozpuścić i przestudzić, dodać do ciasta, dokładnie połączyć. Odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 równych części

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Burgery 100% homemade 193

oprószamy je delikatnie mąką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny.  Po tym czasie ciasto zwiększy swoją objętość. Delikatnie urywamy kawałki masy i kształtujemy z nich bułeczki. Odkładamy na blachę wyłożoną pergaminem i pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejną godziną.  Bułeczki pieczemy ok 20 - 25 minut w temperaturze ok 80 stopni. W następnej kolejności przyrządzamy sosy. 2. Sosy(...)dodałam garść rukoli i odrobinę mniej natki) oraz wyciśnięty sok z cytryny i dalej miksujemy do uzyskania jednolitej, zielonej konsystencji. 3. Kotlety Składniki: 0,5 kg mięsa wołowego bez kości 1 papryczka chilli 2 ząbki czosnku kawałeczek cebuli 1 jajko kilka liści bazylii sól, pieprz, ew. tabasco, zioła, np. mieszanka ziół prowansalskich Przygotowanie: Mięso kroimy na mniejsze kawałki

Taste Of My Day

Proponowane wyszukiwania