ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:2034/2544)

Drożdżowe bułeczki z jarmużem i orzechami (bez laktozy) 198

mleko krowie zastąpiłam w bułeczkach mlekiem kokosowym, zatem są bez laktozy. Do wypieku użyłam mąki orkiszowej jasnej w połączeniu z pełnoziarnistą. Same zalety! Idealne na śniadanie lub do zabrania na drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Buły są absolutnie rewelacyjne, naprawdę warto je upiec - bardzo polecam! Składniki na ciasto: 400 g mąki orkiszowej (300+100) 170 ml mleka kokosowego(...)muszkatałową. Odstawić do ostudzenia mleko delikatnie podgrzać w rondelku. Z częścią mleka "upłynnić" drożdże. wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie robota i zagnieść hakiem gładkie, sprężyste ciasto nie klejące się do brzegów misy. Przykryć i odstawić do podwojenia objętości wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść. Rozwałkować na stolnicy na grubość około 1 cm. Przekroić placek na 2 części. Na pierwszym kawałku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
DROŻDŻOWE RÓŻE SEROWO-SZPINAKOWE 142

Już wielokrotnie pisałam, że moim ulubionym posiłkiem w ciągu dnia są śniadania. Jeśli tylko mam czas i okazję to zjadam je bez pośpiechu, wręcz leniwie, w piżamie, z kubkiem ulubionej kawy. Uważam, że śniadanie należy celebrować po królewsku, bo pysznie rozpoczęty dzień nastroi nas pozytywnie na później! I tak zrobiłam i tym razem! Przygotowałam przepyszne drożdżowe róże wypełnione(...)Dodajemy szpinak, doprawiamy solą, pieprzem i gałką. CIASTO: Drożdże rozpuszczamy z cukrem. W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy. Mąkę przesiewamy, d o drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz jajko – mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ( ja to robię robotem z hakiem ) gładkie, dobrze napowietrzone ciasto. Zakrywamy folią ( szczelnie ) i odstawiamy na 30 minut

Ostra na Słodko
Drożdżówki z budyniem (bez laktozy) 205

Jajko roztrzepać. Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę, cukier, sól, jajko i dodać zaczyn. Zagnieść krótko ciasto,  po czym wlać masło nadal wyrabiając. Gdy masło się wchłonie, przełożyć ciasto na podsypany mąką blat kuchenny i wyrabiać przez około 7 minut. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić na 1,5 godziny do pierwszego wyrastania. W międzyczasie(...)czasu). Wyrośnięte ciasto drożdżowe mocno uderzyć otwartą dłonią w celu jego odpowietrzenia. Ciasto krótko zagnieść, po czym podzielić na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 25 cm. Następnie prostokąt podzielić nożem na 4 części. U podstawy każdej z nich nałożyć budyń, zawinąć tworząc sakiewkę z budyniem, następnie pozostałe ciasto naciąć 4 razy

Passions hobbies life
Bułki czosnkowe 187

zdecydowanie bardziej mi po drodze, niż bez niego. Towarzyszy mi przeważnie na śniadaniu, ale i przy obiedzie, kiedy zamarzy mi się porcja pysznego spaghetti. Nie wyobrażam sobie życia bez niego i pewnie odstawiłabym tylko wtedy, gdyby mi ktoś zabronił go spożywać, czyt. lekarz :P Choć wcześniej pewnie skonsultowałabym to z innym medykiem ;) Z tego też powodu, za każdym(...)wyrabiania. Uruchamiamy program Pastry P1. Po 30 sekundach dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy. Gotowe ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na minimum 30 minut, a następnie dzielimy je na 8 części, a każdą na kolejne 3. Zaplatamy warkocze, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210⁰C przez około 15 minut

Kuchnia w czekoladzie
Wieniec drożdżowy z pomidorowym pesto 203

posmakowaliśmy je po raz pierwszy, w naszym domu nie zagościł już ketchup innej firmy. Swój wyśmienity smak ketchupy zawdzięczają temu, iż są produkowane z polskich produktów najlepszej jakości, bez sztucznych konserwantów, aromatów oraz barwników. Każdy słoik zawiera w sobie tylko naturę a receptura na jego wykonanie pochodzi z rodzinnej tradycji i sekretów przekazywanych z pokolenia na pokolenie.  Receptury(...)niej sól. Połącz mąkę z zaczynem, wyrabiaj ciasto przez około 10 minut (aż będzie sprężyste, miękkie i gładkie). Włóż do miski obsypanej mąką, przykryj szczelnie folią aluminiową i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę (w tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość).  Po wyrośnięciu wyłóż ciasto na blat obsypany mąką. Rozwałkuj ciasto na kształt prostokąta. Wysmaruj je pomidorowym pesto

Garniec Magalie
Przegrzebki zapiekane w panierce 163

pieczeniem wymieszać i podpiec w piekarniku.    Jeśli macie przegrzebki mrożone( wraz z muszlami) to wystarczy je rozmrozić i postępować wg przepisu. Natomiast gdy kupicie swieże należy się z nimi trochę ”pobawić”- otworzyć, oczyścić i wypłukać, aby podczas degustacji nie natrafić na niespodziankę w postaci zgrzytającego  piasku. O świeżosci przegrzebków świadczy kolor, powinien być jasno kremowy, bez(...)kremową konsystencję. Mieszanka zbyt płynna po zapieczeniu nie będzie odpowiednio chrupka( przegrzebki i tak puszczą trochę soku), natomiast sucha zbytnio się pokruszy. Solimy i pieprzymy do smaku. Tak przygotowane ciasto nakładamy na przegrzebki w muszlach. Muszle układamy w naczyniu i polewamy nitką oliwy z oliwek. Zapiekamy w nagrzanym do 200° piekarniku przez 15-18 minut. Podajemy natychmiast

Mia Cucina Sofieta
Przedwielkanocna próba, czyli babeczki kokosowe 201

były czasy... W Danii nie ma tej tradycji, nie mam z kim dowcipkować. Szkoda... Jak dobrze wiecie (albo i nie), boję się ciast ucieranych. Z pozoru proste, każdemu wychodzą bez problemów. Ja bardzo często wyciągam z piekarnika wspaniałe zakalce, które doprowadzają mnie do rozpaczy. Nie poddaję się jednak, i dzielnie próbuję od czasu od czasu. Niedługo Wielkanoc, nie można(...)białą wersję, proponuję zmniejszyć ilość cukru w cieście. Wierzch udekorowałam truskawkami. Hmm... Te hiszpańskie, niestety, nie smakują najlepiej. Taką miałam ochotę, że nie mogłam się oprzeć, ale daleko im do prawdziwych, czerwcowych truskawek. Były jakby... Chrupiące. A co jak co, ale truskawki chrupiące być nie powinny. Wyglądały jednak prześlicznie na babeczkach. Swoje ciasto upiekłam w małych foremkach na babeczki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb z ziarnami na zakwasie 292

ziaren sezamu; 10 g soli. Sposób przygotowania: Na rozgrzaną, suchą (tj. bez dodatku tłuszczu) patelnię wsypać ziarna słonecznika i sezamu i uprażyć na złoty kolor. Wystudzić. W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę pszenną, letnią wodę i zakwas. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą(...)godzin (u mnie cała noc). Po upływie tego czasu do miski z zaczynem dodać pozostałe składniki ciasta właściwego tj. obie mąki, wodę, namaczankę, sól,  uprażone ziarna i dobrze wyrobić (ja wyrabiam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić

Gospodyni Miejska
Chleb na zakwasie ręcznie wyrabiany 228

ręcznie, to bez wymówek, że nie masz robota kuchennego. Nie jest to ani pracochłonne, ani skomplikowane. Tu potrzeba tylko czasu, a może i aż trochę czasu. Oczywiście zamiast zakwasu, jeżeli nie masz, możesz użyć drożdży. Ale wtedy trzeba włożyć trochę pracy przy wyrabianiu. Jest to przepis na 3 bochenki, średniej wielkości. - łyżka miodu - 10 g drożdży, dla wzmocnienia zakwasu(...)szklankę ciepłej wody, mąkę i sól. Wyrabiamy, energicznie i krótko. Ok. 5 minut. Ciasto powinno być lekko luźne i lepiące, ale odchodzące od ścianek miski, stanowiące jednolitą masę. Jeżeli jest za lejące, dodaj mąki, a jak za suche wody. przekładamy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Aby się łatwiej papier układał namocz go i zgnieć, stanie się podatny układanie

Pasje Jolki
MINI BEZY Z KREMEM MASCARPONE, ADVOCAATEM I MALINAMI 165

Pyszny i efektowny deser bezowy z kremem na bazie likieru jajecznego i mascarpone. Nie za słodki (do kremu nie dodaję cukru), z kwaśnym akcentem w postaci

cool and minty
Pasztet szlachecki 229

pasztet_szlachecki_mojprzepisna.pl mojprzepisna.pl | Pasztet szlachecki Specjalność mojego męża Pasztet szlachecki, przygotowywany na każde święta i większe uroczystości rodzinne czy dla przyjaciół. Przepyszny, aromatyczny, smakuje nawet niejadkom, z

moj przepis na
Muffiny bananowe z czekoladą i orzechami 365

Muffiny bananowe z czekoladą i orzechami to małe babeczki przygotowane tak jak  chlebek bananowy , na bazie dojrzałych bananów. Muffiny wzbogaciłam o dodatek gorzkiej czekolady z

Smakołyki Bereniki
Migdałowy serniczek z ricotty z nutką cytryny 120

Dzisiaj mam dla Was wspaniałe bezglutenowe ciasto na bazie mielonych migdałów z intensywną cytrynową nutą. Bardzo lubię takie nietypowe ciasta, bo ile można jeść tradycyjne serniki

Be Fit Be Strong
Kruche pierożki z tuńczykiem i groszkiem 107

Kruche pierożki z tuńczykiem i groszkiem to pyszny obiad z piekarnika lub przekąska na imprezę. [wp-svg-iconsicon=”stopwatch” wrap=”i”] Czas

KuchniaWeDwoje.pl
Kruche pierożki z tuńczykiem i groszkiem 190

Kruche pierożki z tuńczykiem i groszkiem to pyszny obiad z piekarnika lub przekąska na imprezę. [wp-svg-iconsicon=”stopwatch”

KuchniaWeDwoje.pl

Proponowane wyszukiwania