ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:2035/2544)

Chleb "pleśniowiec" z dodatkami i "Gang Różowego Sari" 185

gęste ciasto (z ledwością dające się wyrobić za pomocą drewnianej łyżki) do chwili połączenia składników - niech Was nie kusi dolewanie wody, bo dodany za chwilę ser z czasem będzie oddawał wilgoć do ciasta. Lazur pokroić w kostkę, nie musi być regularna. Dodać ser do ciasta i wyrabiać drewnianą łyżką tak długo, aż zobaczycie, że ser został wmieszany w ciasto(...)kostki się rozdrobniły. Odcedzić orzechy. Dodać je i pestki dyni do ciasta. Ponownie wyrabiać. Odstawić ciasto pod przykryciem (wilgotną ściereczką) na kilka godzin do wyrośnięcia. Przy obecnych temperaturach za oknem (ponad 20 stopni C) będzie to trwało ok. godzin. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wilgotnymi rękami uformować okrągły bochenek. Posypać powierzchnię mąką bezglutenową i przykryć

Weekendy w domu i ogrodzie
Pizza margherita 245

mąki typu „00”, około 200 ml ciepłej wody, 2 g drożdży suszonych lub 40 g świeżych, szczypta cukru, 8 g soli morskiej, 250 g mozzarelli, 2 puszki całych pomidorów bez skórki w soku, liście bazylii, oliwa, sól, pieprz W czerwcu 1889 roku w Neapolu, gościła para królewska Humbert (Umberto)I i Margherita. Piekarz Rafaele Esposito przygotował specjalnie dla królowej(...)śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Wlać zaczyn do mąki i mocno wyrabiać, dodać wodę z rozpuszczoną solą i dalej wyrabiać. Wyrobione ciasto ma być elastyczne. Wyrobione ciasto podzielić na dwie części, oprószyć mąką i odstawić, przykryte ściereczką, na dwie godziny do wyrośnięcia. Każdą część rozciągnąć dłońmi lub rozwałkować (na oprószonym mąką blacie) na okrągły

królestwo garów
Karpatka z kremem budyniowo- adwokatowym, czy ajerkoniakowym:) 374

możemy wykończyć nasz ręczny mikser. Przy wyrabianiu ciasta pałką , musimy pamiętać o tym, żeby nie wrzucać wszystkiego na raz, tylko stopniowo, trochę ciasta rozcieramy, dodajemy jajko i znów trochę ciasta. No i tak aż do końca. No i oczywiście nie robimy tego w pośpiechu, gdyż źle wyrobione ciasto, grozi zakalcem. Gdy ciasto jest gotowe, wykładamy je na wysmarowaną margaryną(...)ciasta możemy z niego zrobić eklerki lub ptysie, tzn. położyć ciasto łyżką na blasze i upiec. Posmarować kremem z karpatki lub ubić bitą śmietanę). Ciasto pieczemy w rozgrzanym pierniku (najlepiej na środku), w temperaturze 180C , około 15 do 20 minut. Jeśli po upływie czasu, nie jesteśmy pewni czy ciasto jest już gotowe, możemy to sprawdzić podnosząc leciutko ciasto nożem

Smakowy Raj
Jagodowy torcik bezowy 126

"Jakie plany na weekend? Ja będę całą sobotę i niedziele leniuchować :) Planuję spotkać się z przyjaciółmi, dobrze zjeść i się trochę pobawić, żadnej cięższej pracy czy

Słodkie Przyjemności
CIASTO CYTRYNOWE Z PIANĄ BEZOWĄ 505

Orzeźwiające cytrynowe smaki goszczą u mnie nie tylko w upalne lato. Z wielką przyjemnością sięgam po nie również wtedy, kiedy za oknem coraz chłodniej … a

Ostra na Słodko
Mini tarty z musem z dyni i warsztaty kulinarne 188

drewnianym blatem roboczym, przy którym mogliśmy wspólnie pracować, dyskutować, żartować, popijać winko, wymieniać się doświadczeniami kulinarnymi... Na półkach stały dziesiątki talerzyków, foremek, deseczek oraz różnorodne sprzęty kuchenne, z których bez problemu mogliśmy korzystać. Przygotowanymi posiłkami zajadaliśmy się w znajdującym się obok salonie z pięknie zastawionym stołem. Dodatkowo znalazłam się w gronie ludzi, którzy mają takiego samego fiksa(...)składniki na spód wkładamy do miski i dokładnie zagniatamy na jednolite ciasto. Z tak przygotowanego ciasta formujemy placuszki mniej więcej wielkości wnętrza dłoni i wygniatamy nim żaroodporne foremki do połowy wysokości(nam starczyło ciasta na 10 foremek). Spód nakłuwamy widelcem, żeby nam nie wyrósł za bardzo podczas pieczenia i wkładamy do zamrażarki na 6 minut lub do lodówki

My Culinary Art
Cake Pops 147

aromatem wiśniowym. Zawijamy obie masy w folię spożywczą i schładzamy przez 15 minut w zamrażarce. Wyjmujemy masę, formujemy kulki równej wielkości.   Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i schładzamy w zamrażarce przez kolejne 15 minut. Gorzką czekoladę roztapiamy z 1 łyżką oleju w kąpieli wodnej. Końcówkę patyczka zanurzamy w czekoladzie i od razu wtykamy w środek(...)szklanek w odstępach lub wbijać w styropian. Przechowujemy w lodówce. Uwagi:   Jeśli chcecie zrobić lizaczki w kształcie muffinek, to musicie uformować je przed zdobieniem. Ciasto jest dość plastyczne, można mu nadać, bez problemy pożądany kształt. Dół muffinek zanurzałam najpierw w ciemnej czekoladzie, następnie górę w jasnej.   POLECAM

Mania Gotowania
8. Słodko, słodko, bardzo słodko, czyli mocno czekoladowy tort z bananami 276

wlać je do wyłożonej papierem do pieczenia (dno) tortownicy (ja użyłam takiej o średnicy 24 cm, ale spokojnie można użyć mniejszej i podzielić ciasto nawet na 3-4 blaty), wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez ok. godzinę- do momentu gdy wbity w ciasto patyczek będzie suchy.  Upieczone ciasto pozostawić w lekko uchylonym piekarniku(...)ubiciu przekładamy ją do czekoladowej masy i delikatnie mieszamy łopatką do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawiamy do lodówki.   Do nasączenia ciasta spirytus woda sok z połowy limonki i skórka otarta z limonki cukier Przyznam się bez bicia, że to robiłam na oko. Po prostu trzeba próbować. Do ok. 0,5 szklanki wody wlewać spirytus i dodać tyle cukru

Symfonia Smaków
Jak wykorzystać mrożone owoce – przepisy i porady 77

zbiorze – Pamiętaj, że czas jest ważny. Im mniej go upłynie od zbioru, tym mniej owoc straci cennych minerałów. Przeprowadź selekcję i wybieraj do mrożenia jedynie owoce jędrne oraz bez uszkodzonej skórki – Najważniejsze, aby owoce nie były np. nadpsute. Co więcej, jeżeli dostrzeżemy pleśń, należy taki owoc wyrzucić. Pleśń potrafi rozprzestrzeniać się wewnątrz produktu, zatem nawet odkrojenie minimalnie(...)udekorować ciasto, nie musisz rozmrażać owoców! Pamiętaj także, że warzywa mrożone posiadają podobny proces zamrażani, jak i rozmrażania. W pełni naturalne produkty, jakimi są mrożonki – szukaj w sklepach Jak widać, owoce możemy mrozić samodzielnie. Jednak zdarza się, że nie każdy z nas ma na to czas, chęci, czy chociażby posiada odpowiednie umiejętności. W takim przypadku bez obaw możesz

Słodkie okruszki
Gniazda bezowe z cytrynowym kremem i bananami 172

Prawdziwa słodka rozkosz dla podniebienia, obłędnie słodka beza którą uzupełnia  orzeźwiający krem cytrynowy i banany, wszystko doskonale się ze sobą komponuje. Przepis dla wielbicieli klasycznej

Wanilia i Kardamon
Aromatyczny piernik bezglutenowy 139

Pachnący aromatyczną mieszanką przypraw korzennych, miękki i słodki wypiek na Boże Narodzenie.  Oczywiście może być też zwykłym ciastem weekendowym 😊  No i nie trzeba czekać

Ze smakiem bez glutenu
Zapiekanka na bogato 5164

Macie ochotę na szybki i smaczny obiad? Polecam Wam przepis na zapiekankę na bogato. Pyszne danie obiadowe, które można przygotować w kilka chwil. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Przepiski.pl
Schab faszerowany szpinakiem i pieczarkami 89

Jeśli macie ochotę na kawałek pysznego faszerowanego schabu to zapraszam i zachęcam do zrobienia. Pasuje zarówno na ciepło jak i na zimno do kanapek, sosów, chrzanu

To co lubię - gotuję i polecam
Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką migdałową + DROŻDŻOWE ABC 602

Przesianie mąki przez sitko napowietrza ją - sprawi że ciasto będzie bardziej pulchne.   Nie przesadzać z mąką! - bo ciasto wyjdzie zbyt twarde i zwarte.   Jajka utrzeć z cukrem na kogel-mogel i dopiero do takiej ich postaci dodawać resztę składników - wpływa to na puszystość ciasta.   Im dłużej wyrabiane ciasto (dobre 10-15 minut), tym będzie lepiej napowietrzone(...)drzwiczkach umieścić w środku miskę z ciastem.   Drożdżowe nie lubi przeciągów! - do wyrastania pozostawiać je w zacisznym miejscu.   Wstępnie wyrośnięte ciasto należy odgazować - uderzyć w nie kilka razy pięścią i potem krótko jeszcze wyrobić; pozbywa się w ten sposób intensywnego smaku i zapachu drożdży.   Aby ciasto nie opadło podczas pieczenia, należy pilnować czasu rośnięcia - jeśli ciasto

Grunt to przepis!
Puszyste ciasto z rabarbarem 225

Puszyste ciasto z rabarbarem to szybkie sezonowe ciasto, które przygotujecie w niecałą godzinę. Ciasto będzie puszyste, delikatnie słodkie… Rabarbar ma wiele właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania