placków, którym chcemy nadać lekkiej słodyczy. Kolejny rodzaj dyni, którą mogę polecić to dynia piżmowa, o charakterystycznym gruszkowatym kształcie i beżowej skórce. Z jej słodkiego, delikatnego miąższu przygotujesz pyszne ciasta a także świetną zupę krem. Sposób przechowywania musu dyniowego Puree z dyni można przechowywać na kilka sposobów. Po upieczeniu i zmiksowaniu można je przełożyć do woreczków strunowych i zamrozić, zamknąć(...)poniżej. Ja wybieram pasteryzację “na sucho” przy użyciu piekarnika bo uważam, że jest to najszybszy i najprostszy sposób pasteryzacji, który pozwala na składowanie przetworów przez kilka miesięcy bez potrzeby trzymania ich w lodówce. Jeśli tak jak ja uwielbiasz potrawy z dyni to przygotowanie własnego puree w większej ilości jest świetnym rozwiązaniem. W poniższym przepisie opisana jest procedura
Book of spellsWiecie, że nie jestem miłośniczką owoców i ciast z galaretkami? Wręcz przeciwnie – uwielbiam ciacha ucierane , z bakaliami , czekoladowe itd . Jest jednak jeden wyjątek, do którego przekonała mnie Mama i ciacho do którego wracam z ogromną przyjemnością! Dziś własnie na nie mam dla Was przepis! Pyszny szpinakowy biszkopt ( nie czuć szpinaku! ) pokryty delikatną, kremową masą z mascarpone, soczystymi owocami kiwi(...)dodajemy żółtka oraz cukier. Wsypujemy make przesianą z proszkiem o pieczenia i dodajemy drobniutko rozdrobniony szpinak – wszystko razem dokładnie mieszamy. Wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 35 minut 170C. Studzimy. MASA: Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody, odstawiamy do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno ,dodajemy mascarpone oraz tężejącą galaretkę – delikatnie
Ostra na SłodkoFaworki angielskie według przepisu z książki „ Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych a mianowicie: bab, babek, placków, mazurków, pierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady”, Florentyny Niewiarowskiej, z 1895 roku. Są bardzo podobne do klasycznych faworków , ale nieco mniej kruche i delikatne. 1 łyżka miękkiego masła, 6 żółtek(...)Następnie dodać śmietanę i mąkę. Zagnieść „wolne” ciasto ( twarde, gęste i ciężkie do wałkowania). W oryginalnym przepisie użyto więcej mąki, mi się nie udało tyle dodać – użyłam mniej. Gdy ciasto jest dokładnie wyrobione odłożyć je na chwilę, aby odpoczęło pod przykryciem, a następnie podzielić na części i cienko wałkować. Ciasto oczekujące na wałkowanie musi być przykryte ściereczką, aby nie obsychało
królestwo garówPrzepyszny piernik długo dojrzewający, w tym roku leżakował u mnie tylko 4 tygodnie, jakoś wypadło mi z głowy, że już pora nastawiania.Optymalny czas to ok. 6
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieskładniki Zmiksować na grudkowata masę Ciasto Kaszę gryczaną ugotować, dodać soczewicę, zblendować na gładką masę i ostudzić Dodać mąkę, skrobię i oliwę, zagnieść ciasto - powinno łatwo formować się w kulkę i nie przyklejać do rąk Na stolnicę (najlepiej silikonową) wysypać odrobinę mąki ziemniaczanej, wałkować ciasto na grubość 2-3 mm (najlepiej silikonowym wałkiem) Z ciasta wykrawać koła średnicy(...)Nakładać farsz i delikatnie formować pierogi Pierogi te można przygotować w dwóch wersjach - gotowanej i pieczonej. Zdecydowanie polecam pieczone - są suuuuper:) Gotowanie - w dużym garnku zagotować wodę z łyżką oliwy, wkładać pierogi, po wypłynięciu gotować 3-4 minuty i wyjąć Pieczenie - piekarnik nagrzać do 180 stopni, pierogi i blaszkę skropić oliwą. Piec 20 minut Smacznego
pyszne zdrowościPaździernik to u mnie miesiąc pod hasłem dynia. Myślę, że już zdążyliście to zauważyć, w końcu praktycznie każdy przepis, którym się z Wami dzielę zawiera w
365 dni dookoła kuchniDanie to może wymaga trochę pracy i pochłania nasz czas, ale mimo wszystko myślę że warto je wypróbować:-) Potrawa która była lekkim wyzwaniem ale okazało się
Kuchnia Pełna PasjiCzy czujecie jesienne klimaty? W górach już można raczyć się śniegiem więc pewnie chłodek i deszcz dał Wam się we znaki. Jednak są też piękne strony
Candy PandasPrzepis na kulki mocy z tahini i mąki kokosowej to przepis bez cukru – słodzikiem jest syrop z agawy, który możesz zamienić na syrop klonowy
Via Gustozaczną pracować, to znaczy, że są martwe, wtedy ciasto drożdżowe nie wyjdzie, trzeba zrobić nowy rozczyn (z nowych drożdży)). Resztę mąki wsypać do miski, dodać rozczyn, sól, masło zagnieść ciasto, wyrabiać do momentu, aż zacznie się błyszczeć i będzie gładkie, a przy rozciąganiu nie będzie się rwać, tylko będzie elastyczne. Wyrobione ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić do podwojenia wielkości(...)minimalną temperaturę, tj. 30 st na 40 – 50 min). Po tym czasie ciasto podzielić na 12 części, ja formuje ciasto w wałek i wałek kroje najpierw na pół, później połówkę na pół, później na trzy części. Na blat wysypać wszystkie ziarna i mak, wymieszać. Każdą część ciasta uformować w wałek o długości około 15-20 cm, wałek spłaszczyć, panierować
moj przepis naBiedronki) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao (u mnie niskotłuszczowe z Lidla, 10% tłuszczu, im mniej tłuszczu tym lepiej, białka nie lubią tłuszczu) Formę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Piekarnik nagrzać do 160 st. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao wsypać do miseczki, wymieszać, przesiać, odstawić. Białka oddzielić od żółtek, bardzo dokładnie, tak aby nie dostało się żadne(...)kakao. Wymieszać bardzo delikatnie szpatułką lub ręką, najlepiej mieszać tylko w jednym kierunku. Ciasto zagarniając szpatułką od spodu do góry. Uwaga, nie można mieszać zbyt długo czy mikserem ponieważ zniszczą się pęcherzyki powietrza. Wymieszany biszkopt przelać do formy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 min w 160 st. do suchego patyczka. Upieczony biszkopt w formie zrzucić na podłogę
moj przepis nazaczną pracować, to znaczy, że są martwe, wtedy ciasto drożdżowe nie wyjdzie, trzeba zrobić nowy rozczyn (z nowych drożdży)). Resztę mąki wsypać do miski, dodać rozczyn, sól, masło zagnieść ciasto, wyrabiać do momentu, aż zacznie się błyszczeć i będzie gładkie, a przy rozciąganiu nie będzie się rwać, tylko będzie elastyczne. Wyrobione ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić do podwojenia wielkości(...)minimalną temperaturę, tj. 30 st na 40 – 50 min). Po tym czasie ciasto podzielić na 12 części, ja formuje ciasto w wałek i wałek kroje najpierw na pół, później połówkę na pół, później na trzy części. Na blat wysypać wszystkie ziarna i mak, wymieszać. Każdą część ciasta uformować w wałek o długości około 15-20 cm, wałek spłaszczyć, panierować
moj przepis naBiedronki) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao (u mnie niskotłuszczowe z Lidla, 10% tłuszczu, im mniej tłuszczu tym lepiej, białka nie lubią tłuszczu) Formę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Piekarnik nagrzać do 160 st. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao wsypać do miseczki, wymieszać, przesiać, odstawić. Białka oddzielić od żółtek, bardzo dokładnie, tak aby nie dostało się żadne(...)kakao. Wymieszać bardzo delikatnie szpatułką lub ręką, najlepiej mieszać tylko w jednym kierunku. Ciasto zagarniając szpatułką od spodu do góry. Uwaga, nie można mieszać zbyt długo czy mikserem ponieważ zniszczą się pęcherzyki powietrza. Wymieszany biszkopt przelać do formy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 min w 160 st. do suchego patyczka. Upieczony biszkopt w formie zrzucić na podłogę
moj przepis naChlebek pizza to bardzo prosty do zrobienia, pyszny i aromatyczny wypiek na bazie suchych drożdży. Smakuje świetnie zarówno bez żadnych dodatków, jak i posmarowany masłem, z wędliną czy serkiem kanapkowym, albo jako baza do tostów. Jest to nic innego jak zwykły chleb pszenny z pysznymi dodatkami w środku. U mnie były to produkty, które miałam akurat pod ręką: kawałek(...)ciepłą (ale nie gorącą) wodę. Całość mieszamy ręką albo za pomocą robota z hakiem. Ciasto będzie dość luźne i lepkie. Miskę z wyrobionym ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość). Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę, podsypujemy mąką i jeszcze raz wyrabiamy ręką przez chwilę. Chleb przekładamy do keksówki
e-PrzepisyKulinarnezaczną pracować, to znaczy, że są martwe, wtedy ciasto drożdżowe nie wyjdzie, trzeba zrobić nowy rozczyn (z nowych drożdży)). Resztę mąki wsypać do miski, dodać rozczyn, sól, masło zagnieść ciasto, wyrabiać do momentu, aż zacznie się błyszczeć i będzie gładkie, a przy rozciąganiu nie będzie się rwać, tylko będzie elastyczne. Wyrobione ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić do podwojenia wielkości(...)minimalną temperaturę, tj. 30 st na 40 – 50 min). Po tym czasie ciasto podzielić na 12 części, ja formuje ciasto w wałek i wałek kroje najpierw na pół, później połówkę na pół, później na trzy części. Na blat wysypać wszystkie ziarna i mak, wymieszać. Każdą część ciasta uformować w wałek o długości około 15-20 cm, wałek spłaszczyć, panierować
moj przepis na