ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:2018/2544)

Pizzerinki, czyli mini pizze 172

Idealna przekąska na leniwy wieczór w domu. Siedzieliśmy, oglądaliśmy kolejny odcinek Hannibala i zajadaliśmy się tymi mini pizzami. Bez pośpiechu. Zresztą to też genialny pomysł na jakieś niewielkie przyjęcie w gronie znajomych. Pracy z tym niewiele, a efekt całkiem niezły. Ciasto: 250 g mąki pszennej 160 ml wody 15 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy z oliwek pół łyżeczki(...)Robimy ciasto. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i wyrabiamy przez 15 minut. Ciasto odrobinkę może się lepić do dłoni. To nie szkodzi. Po wyrobieniu przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie posypujemy blat mąką i wałkujemy nasze ciasto na cienki placek. Jakąś miską czy czymś podobnym wycinamy niewielkie okręgi w cieście

Marder&Marder Manufacture
DROŻDŻÓWKA EWY (Z RABARBAREM I BUDYNIOWĄ PIANKĄ) 164

zagniatamy (ja przy użyciu haków i miksera) elastyczne  ciasto.  Blaszkę smarujemy masłem, i ciastem (nie odstawiamy go już do wyrośnięcia w misce!) wylepiamy jej dno, podnosząc brzegi na około 1 cm. Blaszkę przykrywamy  ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 60 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto  lekko nam wyrośnie. Wykładamy na nie odsączony rabarbar(...)rabarbar wykładamy ubitą piankę, a na nią kruszonkę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy około 50 minut do zezłocenia kruszonki

Walijskie Pichcenie
Pasztet Wiosenny. 162

Pasztet jest chudy, dietetyczny i co tu dużo mówić - przepyszny. W Dniu Kobiet mój małżonek sprezentował mi swoją nieocenioną pomoc w przygotowaniu i produkcji

IzaGotuje
Sfincione czyli pizza z Sycylii - Lutowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 236

ciasto. Na wierzchu często znajduje się  cebula , anchois, pomidory , zioła i ser np Caciocavallo. Są też wersje bez sera. Ten rodzaj pizzy jest podobno najbardziej charakterystyczny dla okolic Palermo. Przepis znalazłam na blogu   White Plate składniki ciasto 500 g mąki pszennej 15 g świeżych drożdży ( lub 7g instant ) 1 łyżeczka cukru 250 ml mleka(...)malutkim ogniu 20 minut. Dodać sos pomidorowy, odstawić do ostudzenia. Ciasto: z podanych składników zagnieść ciasto - powinno być gładkie i raczej miękkie. W razie potrzeby dodać kilka łyżek wody. Uformować z niego kulę, przełożyć do miski wysmarowanej oliwą i odstawić do wyrastania na ok. 40 minut. Ciastem wylepić formę o wymiarach 25x35 cm lub uformować z niego dosyć grube placki

Stare Gary
Sernik z jogurtów greckich 973

Lekki i delikatny jak chmurka sernik przygotowany wyłącznie z jogurtów greckich! Na pierwszy rzut oka ciasto wygląda zupełnie jak tradycyjny sernik robiony z twarogu. Nikt z

Alle Dobre!
128. Jabłuszka pod chrupką chmurką czyli: biszkopt z papierówkami pod bezą 264

Witajcie kochani. Dzisiejszy post poświęcony jest zielonym, drobnym jabłuszkom. Kwaskowate papierówki są bezdyskusyjnie wspaniałym darem lata, a co najważniejsze wszędzie jest ich pełno.. Wspaniaje zdobyć

Symfonia Smaków
Rustykalna tarta (galette) z cukinią 183

Z cyklu COOKierenka wytrawnie przedstawiam Wam baaardzo prostą i baaaardzo smaczną ziołową tartę z cukinią. Bazą tarty jest idealnie kruche i niezawodne ciasto, w którym rozsmakowałam

Domowa Cookierenka Agi
Tarta z botwinką i łososiem 160

Ostatnio w osiedlowym warzywniaku był jesienny rzut botwinki! Jednorazowy ale bardzo obfity :) Jędrne liście, chrupiące łodygi i buraczki dużo większe od tych wiosennych. Zaaferowana wielką skrzynką

Kuchnia w Słońcu Skąpana
CHLEB ORKISZOWO-ŻYTNI NA ZAKWASIE, Z MĄKĄ PEŁNOZIARNISTĄ I MAKIEM 182

    Dla wielbicieli tradycyjnego chleba pszenno-żytniego, jego zdrowsza alternatywa. Chleb orkiszowo-żytni w wersji udoskonalonej. Dodałam do niego mąkę pełnoziarnistą (od której jestem wręcz

Smaczne Zdrowe
Chlebki ziemniaczane z pesto z czosnku niedźwiedziego z kozim serem 97

jaki w życiu jadłam! Z serów słyną Bieszczady i można powiedzieć, że są taką wręcz kolebką polskiego serowarstwa. Zarówno sery kozie, jak i owcze czy krowie można dostać bez żądnego problemu – najlepsze oczywiście prosto od rolników! Ja przygotowałam dziś przepyszne pieczywo ziemniaczane ( może być zarówno w formie chleba , jak i bułek ) z dodatkiem domowego pesto z czosnku niedźwiedziego(...)łyżkami oleju i drożdżami rozpuszczonymi w 300 ml letniej wody. Wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu zagniatamy, a następnie urywamy po kawałku. Formujemy małe bochenki, robimy nacięcia, dodajemy tam pesto i pokruszony ser kozi. Odstawiamy na ok. 15 minut. Pieczemy ok. 35-40 minut w 180C. Smacznego! The post Chlebki ziemniaczane z pesto z czosnku

Ostra na Słodko
Wegański i bezglutenowe ciastka Fig Bar 115

się z sukcesem. Wykorzystałam do tego zalegającą resztkę mąki z ciecierzycy, która świetnie sprawdziła się jako podstawa do ciasta (w oryginale ciastka zawierają gluten). Jeśli zatem ktoś z odwiedzających ten blog ma ochotę na słodką i energetyczną przekąskę bez glutenu, bez cukru i składników pochodzenia zwierzęcego, to ciastka Fig Bar w mojej wersji są idealnym rozwiązaniem. Ich słodycz(...)suszonych daktyli 5 łyżek soku z limonki (może być sok z cytryny) Daktyle przeznaczone na ciasto zalać gorącą wodą (powinno być jej tyle, by przykryła owoce) i odstawić na 20 minut. Wodę odcedzić, ale pozostawić do dalszej części przygotowania ciasta. Daktyle zmiksować na pulpę. W misce wymieszać masło orzechowe, pulpę z daktyli, olej kokosowy, zmielone siemię lniane

Weekendy w domu i ogrodzie
Kruche ciastka Speculoos 120

obchodzeniem dnia Świetego Mikołaja. Pochodzenie nazwy jest godne uwagi, ponieważ niektórzy lingwiści twierdzą iż nazwa pochodzi od słowa „speculum” co po łacinie oznacza lustro. Czyli ten , który bez wątpienia widzi wszystko 🙂 jak Święty Mikołaj. Jeszcze inni twierdzą , ze słowo „speculum” wydaje się być odpowiednikem greckiego słowa „episkopos” czyli „ biskup”- św. Mikołaj. Inni lingwiści(...)migdałową i wszystkie przyprawy, wymieszaj. Teraz połącz mąkę, masło i jajka z cukrem, ugniataj mieszankę tak długo aż powstanie gładkie ciasto, zawiń je w folie spożywcza i schowaj do lodówki na minium 12 godzin. Powierzchnię robocza podsyp mąka, ciasto podziel na 4 części i przy pomocy wałka, rozwałkuj placek na grubość ok. 0.5 mm. Do wycinania ciastek powinno się użyć

RafalCook
Tarta migdałowo-malinowa Bakewell 89

najwspanialszych duetów, połączenie tych smaków jest idealne . Spód tarty jest bardzo delikatny, przypomina troszkę ciasto ucierane . Na podpieczonym spodzie rozsmarowana jest warstwa dżemu malinowego, a na dżem nałożona jest spora ilość świeżych malin . Wierzch wykończyłam fantastyczną masą migdałową. Ciasto można przygotować również bez malin w wielu przepisach, jest to tylko warstwa dżemu malinowego i masa migdałowa. Namawiam jednak gorąco(...)jajka 400 g świeżych malin Instructions Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. Składniki na ciasto umieścić w mikserze lub malakserze, zagnieść ciasto. Formę o wymiarach 22 x 32 cm (może być odrobinę mniejsza) wyłożyć papierem do pieczenia, rozwałkować ciasto, wyłożyć nim formę. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut - opcja górnej i dolnej grzałki. Do rondelka włożyć masło

SprawdzonaKuchnia.pl
Batoniki z granoli 162

pszenica) – mieszanina płatków zbożowych, rodzynek, orzechów, suszonych owoców i cukru (lub miodu), pieczona do chrupkości. Podawana jest z mlekiem lub jogurtem na śniadanie. Może być także wykorzystywana jako składnik ciast, deserów bądź batoników. Granola została wymyślona w Dansville w stanie Nowy Jork przez dr. Jamesa Caleba Jacksona w Jackson Sanatorium w 1894 r. Podobne płatki zostały wymyślone również przez Johna(...)parze. Do rozpuszczonej masy dodajemy porcjami granolę, posiekane orzechy laskowe, amarantus, za każdym razem mieszając składniki. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Równamy powierzchnię, posypujemy amaratnusem i przykrywamy papierem do pieczenia. Obciążamy, np. butelkami z wodą. Pozostawiamy na 1 – 2 godziny, następnie na taki sam czas wstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia masy. Wyjmujemy i kroimy

mojewypiekiinietylko
Naleśniki z białym serem 320

Któż z nas nie lubi naleśników. Kojarzą się one z dzieciństwem i piątkowymi obiadami w szkole :) Jeśli macie ochotę przypomnieć sobie te czasy, poniżej znajdziecie listę

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!