ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:2015/2544)

Taralli z kolendrą 161

mnie osłabiły, przez co kondycja spadła i nadzieje związane ze starem też gdzieś odeszły. Nie zamierzam się jednak poddawać. Wystartuję z celem – dobiec do mety. Bez spiny, bez szaleństwa. Tak po prostu dla przyjemności biegania. W sumie, pomimo tego, iż zupełnie nie jestem w formie, cieszę się na ten weekend. Do tej pory startowałam jedynie w Krakowie(...)ciasta. Gotowe ciasto odłóż na ok. 15 minut. W tym czasie w garnku zagotuj wodę. Odrywaj małe kawałki ciasta, formuj z nich wałeczki o długości 3 cm, uformuj z nich koło, sklejając końce te sobą. Tak przygotowane taralli wrzucaj na wrzątek i gotuj, do czasu aż wypłyną na powierzchnię. Następnie wyjmij je z wody i ułóż na blasze do pieczenia

365 dni dookoła kuchni
Liebster Blog Award (liczę na Waszą wyrozumiałość) 208

składnik jest zawsze obecny w Twojej kuchni? Mleko. Świat może się walić, ale mleka zabraknąć nie może. 4. Bez czego nie wyobrażasz sobie uroczystej kolacji? Eleganckiego nakrycia stołu, świeżych kwiatów, świec i podniosłego nastroju zebranych. 5. Czy kiedykolwiek zrobiłaś własnoręcznie ciasto francuskie? Owszem. Dawno temu w domu, a później w szkole robiłam je kilkanaście razy - jest to dużo zabawniejsze(...)blog pozwolił mi osiągnąć, niż z niego samego. I na koniec pytania od Pinky : 1. Co jest najlepszą rzeczą, jaką dało Ci blogowanie? Odkrycie, że moją pasją jest pieczenie, i że chcę się w tym kierunku rozwijać zawodowo. 2. Co najbardziej lubisz jeść na śniadanie? Najbardziej lubię słodkie śniadania: naleśniki, gofry i inne placuszki. 3. Czym najchętniej faszerujesz naleśniki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb szwajcarski z garnka żeliwnego 157

wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (przez 15-20 minut). Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Następnie uderzamy ciasto pięścią żeby je odpowietrzyć i formujemy bochenek. Układamy go na posypanym mąką papierze do pieczenia (takim trochę większym żebyśmy mogli potem razem z tym papierem przenieść bochenek do garnka żeliwnego). I zostawiamy do wyrośnięcia. Dobrze(...)wygląd). Garnek żeliwny wyjmujemy z piekarnika (bardzo ostrożnie!), zdejmujemy pokrywkę, chwytając za krawędzie papieru do pieczenia przenosimy chleb do garnka żeliwnego, zakrywamy pokrywką i chowamy do piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy 30 minut. Po 30 minutach zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 30 minut. Po upieczeniu chleb około godziny studzimy na kratce. Raczej nie kroimy na ciepło

Marder&Marder Manufacture
Drożdżowe serduszka z czekoladą 168

pozostałe mleko, jajka, cukier, masło, szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto aż zacznie odchodzić od dłoni. Jeśli będzie bardzo się kleiło mimo długiego wyrabiania można dosypać odrobinę mąki, ale to ciasto jest lekko klejące (ale wałkuje się idealnie). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godziny. Czekolady drobno siekamy. Odrywamy po kawałku ciasta i wałkujemy na mały, cienki placek. Posypujemy czekoladą(...)zetknęły się ze sobą. Wałeczek rozcinamy do połowy długości, ale po stronie gdzie nie są otwarte końce. Nasze przecięcia wywijamy i formujemy serduszko.  I tak robimy z pozostałym ciastem. Pieczemy około 20min w 200C

Amatorka kuchenna
Vendemmiamo. Wrześniowy wernisaż, winobranie i concord grapes zatrzymane w lodach. 127

lekki, delikatny, jakby nieświadomy swojego piękna. Tylko w słońcu, tylko na chwilę, tylko tam, gdzie przejrzałe śliwki nakarmią artystów ostatnimi kroplami słodkiego nektaru.  Zastygam z zachwytu. Siedzę bez ruchu. Staję się częścią sceny, na której zaczynają się pojawiać najbardziej nieśmiali wykonawcy. Dzięcioł - elegancki, jak na artystę przystało, we fraku i czarnym tupeciku stuka tak, że milkną nawet świerszcze(...)udział. Rubinowym sokiem malujemy usta i palce.  "Przy jednym ze stołów kobiety formują z ciasta płaskie chleby i układają na nim winogrona. Obficie posypują winogrona cukrem - białym i brązowym wymieszanym w równych proporcjach - a następnie świeżo zmielonym pieprzem. Potem wsuwają chleby do pieca opalanego drewnem stojącego w głębi przepastnej kuchni."  Schiacciate con l'uva.   Winogronowe placki. Stały

KUCHARNIA
Jesienne lody - dlaczego by nie...? 150

Michela Roux z jego Ciast pikantnych i słodkich . Wyszły obłędne - uwielbiam lody z alkoholem. Są takie dorosłe i pyszne. Jedyne ale - następnym razem jednak dodałabym do nich kremówki. Będą bardziej puszyste i delikatne. U mnie akurat wyszła, a było późno, więc wyjście do sklepu odpadało. Lody za to musiały być teraz, zaraz, natychmiast , więc... Są bez śmietany(...)uprażone na suchej patelni migdały. Zamrozić. Smacznego! Uwielbiam lody na kremie angielskim. Jest z nimi tylko jeden problem - przeogromne ilości białek... Chyba zacznę kręcić sorbety (bo ile można piec bezy, prawda

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Czekolada nie pyta, czekolada rozumie. Mocno czekoladowe cuda 337

Może być jeszcze: „Milion pomysłów jak spieprzyć gotowanie, o których nie miałeś pojęcia”. Też chwytliwe. Kolejnym pomysłem jest konkurs. Konkurs, w którym będzie można wygrać Ajpada, Makbuka i Ajfona bez folii. Konkurs na końcu i tak wygra Najcierpliwszy, który mi ten szmelc do zdjęć użyczy. Jest jeszcze opcja, że będę wrzucała dużo zdjęć kotów. Każdy pomysł ssie(...)dół. Foremki na muffiny wykładamy papilotkami i przygotowujemy ciasto. Potrzebujemy: łyżkę masła ¾ szklanki mleka tabliczkę dobrej czekolady 3 łyżki dobrego kakao (ja użyłam surowego) dwa jajka pół szklanki brązowego cukru 300 ml kefiru (tak, dobrze czytacie) – najlepsze Zsiadłe Mleko z Krasnego Stawu ½ szklanki oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczyptę soli mąkę ok 2,5 szkl. solony karmel

ladykitchen
Rodzinne pierniczki (dojrzewające dzień) 200

Ten przepis jest już u nas tradycją. Korzysta z niego i babcia, i mama a w tym roku i ja spróbowałam. Chyba nie ma nic bardziej

W kuchni bez szafek
Ciasto kukurydziane z morelami i bourbonem 129

T o podwójnie kukurydziane ciasto! Nie tylko upiekłem je na mące kukurydzianej, ale także zalałem solidną porcją miodowego bourbonu, który nadał niepowtarzalnego aromatu. Dodatek whiskey ma

Food Square
Fit ciasto z truskawkami, galaretką i śmietanką kokosową 437

Ciasto z truskawkami i galaretkę w sezonie zawsze musi być. Oczywiście najlepsze i najszybsze jest to na biszkopcie. Dziś więc przepis na takie pyszne ciasto, ale

Healthy food explorer
Mini pączki z konfiturą 133

Mini pączki z konfiturą Witajcie moi drodzy Dziś mam dla Was przepis na pyszny deser do kawy lub herbaty. Mini pączki z konfiturą. Proste w przygotowaniu

Słodkie okruszki
Wyjątkowy prezent, nie tylko pod choinkę: ekspresy klasy premium marki Sage 67

wspólnym gotowaniem i jedzeniem, a także dzieleniem się prezentami. Grudzień jest szczególnie intensywnym miesiącem dla wielu Polaków, którzy już z wyprzedzeniem zaczynają przygotowywać się na tę wyjątkową okazję. Pieczenie ciast, dekorowanie domów i kupowanie prezentów to tylko niektóre z kluczowych czynności, na które poświęcamy dużo czasu i uwagi. Pomysłów na prezenty świąteczne jest tyle, ilu jest ludzi. Niektórzy wybierają(...)przygotowanie wielu różnych rodzajów kaw, od mocnej espresso, przez delikatne cappuccino, po aromatyczne latte. Dzięki temu, osoba obdarowana będzie mogła w pełni cieszyć się ulubionym napojem w dowolnej chwili, bez konieczności wychodzenia z domu. Na uwagę zasługują szczególnie ekspresy premium Sage Appliances. To już kultowa australijska marka, od ponad 70 lat z sukcesem inspiruje ludzi na całym świecie

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Zupa dyniowa z curry 108

Szybka zupa pomidorowa>>> Zupa koperkowa z lanym ciastem>>> Zupa dyniowa składniki       Proste składniki, których potrzeba, aby zrobić tą zupę dyniową, obejmują: 1kg dyni pokrojonej na mniejsze kawałki (bez skórki i nasion) 1 marchew pokrojona w kostkę 1 jabłko bez skórki, pokrojone w kostkę 1 posiekana cebula 2 posiekane ząbki(...)przepis na zupę dyniową spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :) Aby uzyskać więcej pomysłów na obiady, sprawdź te przepisy: Miodowo-musztardowa ryba pieczona w folii>>> Maślany ziołowo-czosnkowy pieczony kurczak>>> Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem>>> Kotlety z piersi kurczaka panierowane

Moja Książka Kucharska
Domowe jagodzianki – sprawdzony przepis 85

składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto: Do ciepłego mleka dodaj cukry, 3 łyżki mąki oraz drożdże. Odstaw do momentu, gdy drożdże zaczną pracować. Następnie dodaj do nich olej oraz jajka. Wymieszaj, aby powstała jednolita masa. Wlej masę do przesianej mąki i przy pomocy łyżki zacznij wyrabiać ciasto do momentu, aż mąka nie będzie widoczna. Jeśli ciasto bardzo ciężko(...)ziemniaczaną, cukier i dobrze wymieszaj. Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę i powyrabiaj kilka razy, aby je odpowietrzyć. Następnie podziel ciasto na 8 – 10 części. Każdą porcję rozwałkuj na nieduży placek i nałóż ok. 1 łyżki nadzienia. Sklej dobrze brzegi, delikatnie uformuj bułkę i stroną łączenia ułóż do spodu na wyłożonej papierem do pieczenia blasze piekarnikowej. Powtórz z pozostałymi

Kuchnia Na Wypasie
Pełnoziarnista tarta ze szparagami i Pecorino 99

taki fajny wynalazek, ponieważ idealnie sprawdzają się jako przekąska, na obiad w domu, do pracy, czy nawet jako forma śniadania. Tarty można przygotowywać na każdą okazję, czyli okazję bez okazji, ale również na uroczyste spotkanie, a nawet zwykłą domową imprezkę. Oprócz tego, że można przygotować je w wersji na słodko i na słono to możemy wykorzystać do nich wszystko(...)zagniatamy, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na 20 minut. Ciasto rozwałkowujemy na koło nieco większe niż nasza forma z wyjmowanym dnem i umieszczamy w formie, lekko dociskając. Nakłuwamy widelcem i ponownie wstawiamy do lodówki na 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy na 180 stopni.Spód przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy np. fasolą. Wstawiamy do piekarnika na 12 minut

Be Fit Be Strong