W całym domu pachnie delikatnie czosnkiem. Chyba jestem w niebie!? Nie, po pierwszym kęsie bułeczki znalazłam się w czosnkowym niebie. Pyszne! Do przygotowania bułeczek potrzebujemy
Szybko Tanio SmacznieZapiekanka pulpetowa to przepyszne danie jednogarnkowe, które robi się praktycznie samo. Wszystkie składniki umieszczamy w jednym naczyniu, zalewamy aromatyczną zalewą i pieczemy. Idealna propozycja na rodzinny
Alle Dobre!Pavlova- beza królowa Nie jest piękna, nie jest idealna, ale moja. Robiona na szybko, truskawek nie było, ale wykorzystałam więc co było pod ręką. totalna improwizacja
LatosiowydomKaloryczna- na pewno. Ale nikt nie każe nam jej zjeść w całości ;) Nie miałam już pomysłu na białka, które od świąt były zamrożone, więc postanowiłam spróbować
Kuchnia w czekoladzieZapiekana kasza kukurydziana z kabanosem, awokado i pomidorkami koktajlowymi to smaczna propozycja na śniadanie. 2/3 szklanki kaszki kukurydzianej 2 szklanki wody 1 łyżka masła sól oliwa
https:KKuchniaMniamSKŁADNIKI 2-3 jabłka 100 g m ą ki gryczanej 100 g gorzkiej czekolady 80 g orzechów pekan 50 g syropu z agawy 1
La grande e la piccola cuocaKopytka ziemniaczane - przepis podstawowy Kopytka, kluski, kluchy. Znają je i lubią chyba wszyscy. Mi przynajmniej nie przychodzi do głowy ani jedna osoba, która nie lubiłaby kopytek
Pełny talerzSernik to jedno z moich ulubionych ciast. Choć nie zawsze wychodzi idealny, przeważnie mi opada, ale jednak wciąż jest pyszny :) Sernik starałam się zrobić bardziej w
Healthy food explorerzawijać. Jak zwykle bez względu na pochodzenie nazwy, Taralli są pyszne i powstały u mnie dla pewnego dania, które już niebawem…. Na zakończenie, zapraszam na niezwykłe bułki, które łącza w sobie słodycz migdałów i ostrość pieprzu. Składniki Zakwas Mąka 00 100 gram Woda letnia 90 ml Cukier 1 łyżeczka Drożdże suche 8 gram Ciasto właściwe Mąka(...)połączyły. Po piąte podziel ciasto na 40-50 gramowe kulki, z których oczywiście, czystymi dłońmi, zrobisz wałek, grubości jakieś 0/5 centymetra. Po szóste weź dwa walki, zwiń je w warkocz, który następnie zawiń i sklej jego brzegi, by powstało Taralli. Po siódme udekoruj Taralli, kilkoma całymi migdałami i połóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W międzyczasie rozgrzej
RafalCookSernik z mlekiem skondensowanym, bez spodu to prawdziwy hit! Nie spodziewałam się takiego efektu - jest puszysty, delikatny i znakomity w smaku. Składa się tylko z 4 składników plus kajmak, który znajduje się na wierzchu ciasta. Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, a największym wyzwaniem jest czekanie, aż sernik będzie gotowy do pokrojeniu, gdyż musi on po wystygnięciu przeleżeć(...)Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy szpatułką. Masę sernikową przekładamy do tortownicy (średnica 24-26 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 40 min., następnie tempertaurę obniżamy do 140 stopni i pieczemy kolejne 40 min. Gdy upłynie czas pieczenia, piekarnik
Kuchnia MagdaLenychrupkimi płatkami migdałów. Pachną, smakują i wyglądają genialnie, i po prostu musicie je upiec! 😋💕 Jak dla mnie jest to czekoladowa bomba i już jedno ciasto zaspokoi Waszą ochotę na czekoladę na długo! Przepis znalazłam na Kwestii Smaku , jednak nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie zmieniła - zamiast orzechów pekan(...)proszek do pieczenia i wymieszaj lub zmiksuj na małych obrotach wszystko by nie było grudek. Dosyp płatki migdałowe (lub posiekane orzechy) oraz drobno pokrojoną czekoladę i ponownie dokładnie, ale krotko zamieszaj. Przykryj miskę folia spożywcza i wstaw ja do zamrażalnika na 10 minut. Piekarnik nagrzej do temperatury 175 stopni C (góra i dół, bez termoobiegu). Blachę
Słodko-Słony Świat Ilonyrestauracji ! i to właśnie w Zurych znajduje się najstarsza (1898 r.) wegetariańska restauracja w europie HILTL. W Zurichu również powstała Blinde Kuh "Ślepa Krowa" czyli pierwsza restauracja bez światła stworzona i obsługiwana przez osoby niewidome. A j eżeli chcecie poznać smaki Zurichu to koniecznie wybierzcie sie na Food Zurich czyli 11 dniowy festiwal ulicznego jedzenia w tym roku(...)Etap I - Ciasto Wszystkie składniki na ciasto posiekać i szybko zagnieść . Wylepić małe foremki do tart (w naszym przypadku była to blaszka jak na muffinki) Etap II - Nadzienie Jajka ubić razem z cukrem, następnie dodać marcepan, sok z cytryny , migdały, skrobię i śmietanę. Etap III - Pieczenie Wyjmujemy foremki do tarty z lodówki na spód dodajemy po łyżeczce
Wylizany Rondelblogu nowy, apetyczny przepis :) Banalnie prosty w przygotowaniu chlebek dyniowo-daktylowy z aromatem pomarańczy, czyli zdrowe i pożywne ciacho bez cukru, idealne na śniadanie, czy podwieczorek dla dzieciaków (moje dziecię wcinało aż się uszy trzęsły). Dzisiejsze ciasto to taka zimowa wersja mojego chlebka jabłkowo-cukiniowego z oliwą . Dzięki suszonym daktylom i puree z dyni chlebek jest pyszny(...)syropu daktylowego lub syropu z agawy 100 g mieszanki studenckiej lub własnej mieszanki ulubionych bakalii 100 g płatków owsianych błyskawicznych 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy piernikowej ➤ Aby przygotować dyniowe puree , wystarczy ugotować do miękkości obrany ze skórki i pokrojony w kostkę miąższ dyni, a następnie zmiksować
Chilli Czosnek i Oliwaskoro o zapachach mowa to święta dla mnie oprócz korzennych przypraw, zapach wigilijnych potraw, pomarańczy i choinki. To również aromat dobrej kawy, tak moi drodzy kawy, bo ja bez niej nie wyobrażam sobie świąt. Czas wtedy zwalnia, można usiąść z bliskimi i leniwie delektować się jej smakiem. Przyjęło się w moim domu, że na święta kupujemy jakąś ekstra kawę(...)piernika 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 200 ml płynnego miodu 100 g masła 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej skórka otarta z połowy cytryny Roztapiamy masło z miodem i studzimy. Następnie dodajemy sypkie składniki i skórki, a całość mieszamy łyżką. Ciasto będzie nieco lepkie, ja nakładałam je łyżką na blachę wyłożoną
Cynamonowe szczęścieprzepis z czekoladą w roli głównej, czyli lekki torcik bez mąki. Polecam, gdy najdzie Was ochota na małe czekoladowe co nieco - torcik jest sycący i pyszny! Torcik czekoladowy bez mąki z wiśniami ala czarny las Składniki: · 7 jajek, białka oddzielone od żółtek(...)masy czekoladowej. Następnie dodajemy resztę białek, na zmianę z migdałami, delikatnie mieszamy wszystko łyżką. Formy o średnicy około 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Pieczemy przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Wiśnie z kompotu przekładamy do rondelka, pozostały kompot mieszamy
Mania GotowaniaWiększość słodkości, które przygotowuję w mojej kuchni, to ciasta; zdecydowanie rzadziej desery, a małe, słodkie pralinki to już w ogóle rzadkość. Są dość praco- i czasochłonne, ale efekt wizualny i smakowy wynagradzają każdą poświęconą minutę. Dlaczego więc tak rzadko po nie sięgam? Nie wiem. Szczerze - często się nad tym zastanawiam, i nie umiem odpowiedzieć na to pytanie. Przecież lubię spędzać(...)obcieknie, następnie układałam na papierze do pieczenia, posypywałam kawałeczkami liofilizowanych truskawek i zostawiałam w spokoju, sięgając po kolejną kuleczką... Tak - to zajmuje trochę czasu. Ale mina i komentarz C. wynagrodziły wszystkie trudy. Stwierdził, że kiedy myśli, że już go niczym nie zaskoczę, serwuję mu coś takiego ... Zjadł pięć od razu, bez zająknięcia. Jeśli więc chcecie wywołać efekt łał
Pożeraczka, czyli raz adobrzeporządku dziennego. W dzisiejszym świecie to komputery pamiętają za nas. Same przestawiają, teraz już tylko metaforyczne, wskazówki, nie pytając nas o zdanie. Tak ma być, i koniec. Bez dyskusji. Nie da się oszukać i mieć choćby kilku dodatkowych godzin dla siebie... Wczoraj w kuchni spędziłam kilka godzin. Przygotowałam pełen słój nowej, pysznej granoli, ugotowałam zupę z topinambura (moją pierwszą(...)cytryny, miksując na najniższych obrotach miksera. Wsypać migdały i lawendę, dokładnie połączyć. Z ciasta uformować gruby wałeczek o długości około 30 cm. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Schłodzone ciasto odwinąć z folii, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 30-35 minut. Lekko przestudzić. Pokroić ciasto
Pożeraczka, czyli raz adobrze