Bananowa rozkosz 143mojprzepisna.pl | Bananowa rozkosz Banalnie proste ciasto składające się z bananów, galaretki cytrynowej i biszkoptu czekoladowego. Ciasto przygotowałam z okazji wizyty rodzinki. Ciasto bardzo im smakowało, o czym świadczy fakt, że były prośby o dokładkę :). Ciasto udekorowałam kremem na bazie śmietany i gorzkiej czekolady, ale jeżeli liczycie kalorie, ciasto możecie posypać kakao i też będzie świetnie smakowało. Składniki na blaszkę(...)Składniki na galaretkę z bananami: 5 bananów 3 galaretki cytrynowe 1 litr wrzątku** Galaretki rozpuścić we wrzątku, pozostawić do ostudzenia i lekkiego stężenia. Formę, w której piekł się biszkopt, wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć pierwszy blat, ułożyć banany, zalać tężejącą galaretką. Przykryć drugim blatem. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia na 2-3 godziny. Składniki na krem czekoladowy
moj przepis na
Kokosowe gofry bezglutenowe 141chemii, a także jest przetwarzany bez jej udziału. I powiem Wam, że tę jakość się czuje. 100% organiczny, dziewiczy olej kokosowy Coco Farm to produkt: czysty, organiczny olej kokosowy, bez jakichkolwiek dodatków czy chemii tłoczony na zimno ze świeżych orzechów RAW nieoczyszczany, o delikatnym zapachu i smaku kokosa bez konserwantów czysty skład: 100% organiczny olej kokosowy(...)misce mieszamy mąkę kokosową, ryżową, proszek do pieczenia, żółtka, napój roślinny kokosowy, np. ten przygotowany z miąższu kokosowego, cukier kokosowy i rozpuszczony w kąpieli wodnej olej kokosowy. Wszystko dokładnie mieszamy i na koniec dodajemy pianę z białek. Delikatnie mieszamy do połączenia składników. Rozgrzaną gofrownicę smarujemy olejem, kładziemy po sporej łyżce ciasta i pieczemy, aż gofry będą rumiane. Delikatnie studzimy
Kulinarne przygody Gatity
Makaron musze nadziewany wędzonym łososiem, kaparami, serami w sosie śmietanowym 205nią cały poprzedni weekend. Z wegańskich przepisów właśnie wyciągnęłam z piekarnika ciasto, które jest bez jajek, mleka i tego typu dodatków odzwierzęcych i wyrosło. Aktualnie studzi się a po przekrojeniu dowiem się wszystkiego. I takie to oto moje nowe życie, z wegańskim burrito, samosami, wegańskimi bao i ciastem, z wizją steka na kolację dzisiaj. Po heheszkowaliśmy sobie(...)koniec wmieszaj orzechy. Pozostałą śmietanę wymieszaj z parmezanem, pomidorkami, solą i pieprzem. Muszle nadziej przygotowanym farszem i układaj w naczyniu żaroodpornym. Na koniec wlej mieszankę ze śmietany i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30- 35 minut. Podaj od razu. Smacznego, Klaudia
Mango Papaja
Pączki wiedeńskie 159Pączki wiedeńskie szybkie pączki bez drożdży Pączki wiedeńskie, gniazdka, pączki hiszpańskie - trzy różne nazwy, ale smak zawsze rewelacyjny. Wciągają bardziej niż wszystkie nałogi razem wzięte. Nie mają żadnych wad - są proste do zrobienia, niczym konstrukcja młotka, smaczne i nie siedzę jak na szpilkach czekając, aż wyrosną i będę mogła je pożreć. Sprzątania też mniej niż po zwykłych pączkach(...)przez cały czas energicznie mieszam, do chwili, aż ciasto będzie jednolite, gładkie i zacznie odchodzić od ścianek rondelka. Ciasto odkładam na kuchenny blat do przestudzenia. 2. Wystudzone ciasto przekładam do misy miksera. Miksuję na średnich obrotach dodają dodając kolejno po jednym jajku. 3. Na blacie kuchennym rozkładam papier do pieczenia. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego z szeroką końcówką
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Mini rogaliki drożdżowe 338Rogaliki drożdżowe są bardzo proste do zrobienia. Jeśli potrzebujecie deseru na ostatnią chwilę to jest strzał w dziesiątkę. Świetnie pasują do popołudniowej kawy, sprawdzają się jako
Dieta bez mleka
BUŁECZKI DYNIOWE 183porcję keczupu z dyni , przepyszny korzenny chlebek dyniowy i zamroziłam całkiem pokaźną ilość puree z dyni. Bułeczki dyniowe są najsmaczniejsze jeszcze ciepłe i wtedy zajadam je, tak po prostu, bez dodatków. Kiedy ostygną są wspaniałe z ulubionym dżemem i kubkiem gorącego mleka lub kakao. W smaku przypominają popularne u nas bułki maślane. BUŁECZKI DYNIOWE 5 szklanek mąki 50 gram(...)dokładnie wymieszać mikserem ( można wymieszać ciasto ręcznie w misce drewnianą łyżką ). Stopniowo dodawać mąkę i wyrabiać do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski ( około 5 minut ). Gotowe ciasto wyciągnąć na oprószoną mąką stolnicę i krótko zagnieść ręką. Uformować kulę i przełożyć do lekko natłuszczonej miski. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swą objętość przebić
Pieguskowa Kuchnia
Tort na rocznicę ślubu 310wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta. Biszkopt kroimy na 4 równe blaty. Krem(...)Wierzch i boki tortu tynkujemy kremem maślanym tak, aby powierzchnia tortu była gładka. Ponownie wstawiamy do lodówki. Teraz pozostaje tylko zabawa z masą cukrową, powodzenia. * użyłam domowego ajerkoniaku ** krem bez żelatyny jest stabilny, gotowy do przełożenia tortu. Jeśli chcecie uzyskać bardziej stabilny, lekki i puszysty krem można dodać żelatynę. Należy ją rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku, ostudzić i jeszcze
Wędrówki po kuchni
Recenzja książki "Zdrowe i proste gotowanie ze św. Hildegardą z Bingen" 259przepisach potraw. To bardzo przydatne, ponieważ część z nich jest raczej mało znano i niestety również trudno dostępna w sklepach stacjonarnych, jednak w sklepach internetowych znajdziecie te produkty bez problemu. W książce znajdziemy 196 przepisów podzielonych na poszczególne kategorie: * Zupy (np. Zupa kasztanowa, Ziołowa zupa naleśnikowa) * Sosy i dipy (np. Dip z ciecierzycy, Sos beszamelowy) * Sałatki i marynaty(...)kawałkami pigwy) * Dodatki (np. Słodkie marchewki, Przystawka z selera) * Desery (np. Krem czekoladowy, Pigwowe cukierki) * Ciasta, torty i inne wypieki (np. Ciasteczka wspomagające nerwy, Tort Sachera) * Wypieki na przyjęcia (np. Wieńce z ciecierzycy, Pikantne ptysie) * Ciasta podstawowe (np. Ciasto na tartę, Błyskawiczne ciasto francuskie) * Chleb (np. Chleb zwalczający przeziębienie, Chałka orkiszowa) * Napoje (np. Syrop porzeczkowy, Likier pigwowy) * Śniadania (np. Owsianka
Z miłości do słodkości
Ekspresowa tarta ze szparagami 181szparagami jest ekspresowa. Ciasto francuskie, lekko obgotowane szparagi, masa ze śmietany i rozbełtanych jajek. Można usiąść i zacząć się delektować. Na spokojnie :) Składniki: 1 płat mrożonego ciasta francuskiego 1/2 pęczka zielonych szparagów 250 g śmietany 18 % 2 jajka sól, pieprz, gałka muszkatołowa Przygotowanie: Ciasto francuskie rozmrażamy i wykładamy nim formę do tart. Przy prostokątnej formie, ciasto złożyłam na pół(...)ciasta obciąć albo zawinąć. Szparagi myjemy i przycinamy twarde końcówki. Gotujemy przez kilka minut w osolonej wodzie, tak aby końcówki główki szparagów wystawały nieco ponad poziom wody. Odcedzamy i kroimy szparagi na ok. 10 cm kawałki. Śmietanę mieszamy z jajkami, solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Na ułożone w formie ciasto wylewamy przygotowaną masę, na wierzchu układamy kawałki szparagów. Pieczemy
bistro mama
Sernik zamiast tortu 213tradycyjnego tortu urodzinowego dla mojej córki na rzecz bardzo szybkiego w wykonaniu sernika. Czekoladowa mozaika sprawiła, że dziecko zachwycone było tą zamianą, ja zaś dziękowałam Bogu, że obyło się bez lamentów. Przygotowanie przyjęcia urodzinowego tym razem stanowiło dla mnie mega wyczyn właśnie z powodu ograniczeń czasowych. Czasami nie da się ciągnąć kilku srok za ogon i z czegoś trzeba(...)gotową masą wykładamy spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie ugniatamy i wygładzamy powierzchnię. 300 g białej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jajka ubijamy mikserem. Do ubitych jajek dodajemy ricottę i twaróg. Ponownie miksujemy. Na końcu dodajemy roztopioną czekoladę i dokładnie mieszamy. Masę serową przekładamy na spód z ciastek. Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 150°C. Po upieczeniu
Przysmaki Karolki
Kruche różyczki 231marmolady Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier i sól, wymieszać. Następnie dodać żółtka i posiekaną margarynę i szybko zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na pół, rozwałkować na płaty o grubości około 3 mm i za pomocą szklanki wykrawać kółka. 5 krążków ciasta ułożyć w szeregu jeden obok drugiego, tak aby ich brzegi lekko nachodziły na siebie, miejsca połączeń posmarować białkiem. Wzdłuż(...)marmoladę. Zwinąć w rulon, po czym przekroić na pół - powstaną dwie różyczki. Przygotowane różyczki przełożyć na blachę i rozchylić płatki. Ciastka wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 25 - 30 minut, powinny się lekko zrumienić. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem
Moje domowe kucharzenie
Tarta marcepanowa z gruszkami 207Tarta z gruszkami, pyszny owocowy deser do popołudniowej kawy. Bardzo prosta do przygotowania, nawet nie potrzebujesz foremki, Ciasto możesz ukształtować wg własnej fantazji. Tarta składa się
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
18. Babka jaglano-ryżowa 285Koniec lenistwa! Czas wziąć się do roboty i dać z siebie 100% w ostatnim tygodniu studiów! Od dziś zaczynam wielkie odliczanie do wakacji! Tak, jeszcze tylko
Be Fit Be Strong
Szybki chleb pszenny na zakwasie 140To jest najprostszy i najszybszy chleb na zakwasie, jaki udało mi się do tej pory upiec. Chleb jest pachnący, miąższ idealny, skórka chrupiąca i idealnie wypieczona
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Babka piaskowa z kajmakiem 244Babka piaskowa z kajmakiem Babka piaskowa z kajmakiem z najnowszego numeru magazynu Kukbuk - to kolejna z babek, która zagościła na blogu. Podczas przeglądania wiosennego numeru, od
Moje Qulinaria
Kostka serowa z persymoną 171przepis na pyszne, lekkie ciasto, z wykorzystaniem owocu, które jakiś czas temu podbiło moje serce i podniebienie :). Persymona, kaki, hurma, hebanek, szaron - pod takimi nazwami się kryje. Uwielbiam je za jego słodycz i soczystość. Właśnie teraz trwa sezon na persymonę; bez problemu można ją dostać w każdym większym markecie. A moje ciasto, to puszysty biszkopt posmarowany kilkoma łyżkami domowego(...)oraz warstwa owoców kaki zatopionych w galaretce. Dla efektu wizualnego oraz dla lekkiego przełamania słodyczy persymony, dodałam jeszcze ziarenka z połowy granatu. Poza sezonem na persymonę, warto przygotować takie ciasto z brzoskwiniami z puszki :). Niezwykle smaczny i efektowny deser, który może być także jedną z propozycji na świąteczny stół :). Bardzo polecam! Biszkopt: 3 jajka 70 g cukru 60 g mąki
Opowieści z piekarnika
Wieniec z bułeczek - na śniadanie 121jedną za drugą, wydają się niepozorne i małe. Ale są sycące - wystarczą dwie, by rozpocząć pogoń za tym, co tam w Waszym rozkładzie dnia uwzględnione. Polecam dziś te bułeczki, bez czynienia odniesień, wstępów, i opierania się o jakikolwiek kontekst. Chyba byłabym marudna. Nie warto.. ale przepisem na te bułeczki, podzielić się mam potrzebę. Wystarczy jedna miednica, dobre chęci(...)połączą - zagniatamy ręką. Ciasto ma być zwarte, miękkie ale nie kleiste. Powinno odchodzić od rąk i ścianek miski. Po około 5 minutach wyrabiania, wkładamy miednicę z ciastem do piekarnika nagrzanego do około 30 stopni i zostawiamy tam ciasto do wyrośnięcia - powinno podwoić objętość, co trwa około 30 minut. Wyciągamy i raz jeszcze szybko zagniatamy. Odrywamy kawałeczki ciasta, formujemy
Kronika Piekarnika
Chrupiący chleb pszenny na drożdżach (bez formy) / Crusty Yeast Bread 162pysznego, pszennego chleba drożdżowego z cudownie chrupiącą skórką - Wy też będziecie walczyć o piętkę:) Chleb bez formy zawdzięcza swoją chrupkość glazurze z mąki ziemniaczanej, której używam do wielu moich domowych chlebów i bułek. Nie jest obowiązkowa, ale zdecydowanie zalecana. Jeśli wolicie, z ciasta możecie uformować dwa okrągłe bochenki. Chrupiący chleb pszenny na drożdżach suchych lub świeżych to zdecydowanie jeden(...)pozostałymi składnikami, oprócz oleju. Zagniatać około 10 minut, pod koniec zagniatania dodać olej. Zagnieść w kulę, odstawić do podwojenia objętości na 1-2 godziny. Po tym czasie podzielić ciasto na dwie części i uformować podłużne bochenki (ja robię to w ten sposób, że każdą część spłaszczam na kształt prostokąta i zawijam jak roladę - wtedy bochenki nie pękają). Ułożyć na blaszce
Lekcje w kuchni
Calzone 178łyżki mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski. Dodać szczyptę soli, pozostałe mleko, wyrośnięty rozczyn. Początkowo wymieszać łyżką, następnie dłonią wyrobić na gładkie ciasto. W międzyczasie dodać 2 łyżki oleju. Ciasto oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki lub kostkę. Paprykę umyć, usunąć(...)ciasto podzielić na 2 części. Podsypać mąką i rozwałkować na kształt koła. Posmarować koncentratem pozostawiając czyste brzegi. Na jednej połowie każdego placka wyłożyć po połowie farszu z patelni. Dodać pokrojoną szynkę i ser. Następnie skleić brzegi ciasta na kształt pieroga. Wierzch posmarować niewielką ilością koncentratu i posypać ziołami. Tak przygotowane pierogi przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić
Danka Pichci
Domowa pizza bianca z ziemniakami i szałwią 131dużym skrócie pizza bianca to taka bez sosu pomidorowego. Choć pomidory nieodłącznie kojarzą się z Włochami oraz pizzą, jej biała wersja jest równie pyszna i aromatyczna. Na pizzy znalazły się małe, chrupiące niczym chipsy ziemniaczki, farsz z mascarpone, parmezanu i anchois oraz świeża szałwia i cebulka dymka. Połączenie wydaje się kontrowersyjne, ale jest genialne, o czym przekonali się(...)pieprz Przygotowanie pizzy z ziemniakami: W misce wymieszaj mąkę, drożdże, oliwę oraz sól. Stopniowo dodaj wodę, wymieszaj a następnie zagnieć ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ja wykorzystuję do tego robota planetarnego z założonych hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto przełóż do dużej miski posmarowanej oliwą, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny, aż podwoi swoją objętość
Chilli Czosnek i Oliwa
Drożdżowe bułeczki z jarmużem i orzechami (bez laktozy) 220mleko krowie zastąpiłam w bułeczkach mlekiem kokosowym, zatem są bez laktozy. Do wypieku użyłam mąki orkiszowej jasnej w połączeniu z pełnoziarnistą. Same zalety! Idealne na śniadanie lub do zabrania na drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Buły są absolutnie rewelacyjne, naprawdę warto je upiec - bardzo polecam! Składniki na ciasto: 400 g mąki orkiszowej (300+100) 170 ml mleka kokosowego(...)muszkatałową. Odstawić do ostudzenia mleko delikatnie podgrzać w rondelku. Z częścią mleka "upłynnić" drożdże. wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie robota i zagnieść hakiem gładkie, sprężyste ciasto nie klejące się do brzegów misy. Przykryć i odstawić do podwojenia objętości wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść. Rozwałkować na stolnicy na grubość około 1 cm. Przekroić placek na 2 części. Na pierwszym kawałku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
DROŻDŻOWE RÓŻE SEROWO-SZPINAKOWE 166Już wielokrotnie pisałam, że moim ulubionym posiłkiem w ciągu dnia są śniadania. Jeśli tylko mam czas i okazję to zjadam je bez pośpiechu, wręcz leniwie, w piżamie, z kubkiem ulubionej kawy. Uważam, że śniadanie należy celebrować po królewsku, bo pysznie rozpoczęty dzień nastroi nas pozytywnie na później! I tak zrobiłam i tym razem! Przygotowałam przepyszne drożdżowe róże wypełnione(...)Dodajemy szpinak, doprawiamy solą, pieprzem i gałką. CIASTO: Drożdże rozpuszczamy z cukrem. W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy. Mąkę przesiewamy, d o drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz jajko – mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ( ja to robię robotem z hakiem ) gładkie, dobrze napowietrzone ciasto. Zakrywamy folią ( szczelnie ) i odstawiamy na 30 minut
Ostra na Słodko
Drożdżówki z budyniem (bez laktozy) 225Jajko roztrzepać. Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę, cukier, sól, jajko i dodać zaczyn. Zagnieść krótko ciasto, po czym wlać masło nadal wyrabiając. Gdy masło się wchłonie, przełożyć ciasto na podsypany mąką blat kuchenny i wyrabiać przez około 7 minut. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić na 1,5 godziny do pierwszego wyrastania. W międzyczasie(...)czasu). Wyrośnięte ciasto drożdżowe mocno uderzyć otwartą dłonią w celu jego odpowietrzenia. Ciasto krótko zagnieść, po czym podzielić na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 25 cm. Następnie prostokąt podzielić nożem na 4 części. U podstawy każdej z nich nałożyć budyń, zawinąć tworząc sakiewkę z budyniem, następnie pozostałe ciasto naciąć 4 razy
Passions hobbies life
Bułki czosnkowe 212zdecydowanie bardziej mi po drodze, niż bez niego. Towarzyszy mi przeważnie na śniadaniu, ale i przy obiedzie, kiedy zamarzy mi się porcja pysznego spaghetti. Nie wyobrażam sobie życia bez niego i pewnie odstawiłabym tylko wtedy, gdyby mi ktoś zabronił go spożywać, czyt. lekarz :P Choć wcześniej pewnie skonsultowałabym to z innym medykiem ;) Z tego też powodu, za każdym(...)wyrabiania. Uruchamiamy program Pastry P1. Po 30 sekundach dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy. Gotowe ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na minimum 30 minut, a następnie dzielimy je na 8 części, a każdą na kolejne 3. Zaplatamy warkocze, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210⁰C przez około 15 minut
Kuchnia w czekoladzie
Wieniec drożdżowy z pomidorowym pesto 226posmakowaliśmy je po raz pierwszy, w naszym domu nie zagościł już ketchup innej firmy. Swój wyśmienity smak ketchupy zawdzięczają temu, iż są produkowane z polskich produktów najlepszej jakości, bez sztucznych konserwantów, aromatów oraz barwników. Każdy słoik zawiera w sobie tylko naturę a receptura na jego wykonanie pochodzi z rodzinnej tradycji i sekretów przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Receptury(...)niej sól. Połącz mąkę z zaczynem, wyrabiaj ciasto przez około 10 minut (aż będzie sprężyste, miękkie i gładkie). Włóż do miski obsypanej mąką, przykryj szczelnie folią aluminiową i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę (w tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość). Po wyrośnięciu wyłóż ciasto na blat obsypany mąką. Rozwałkuj ciasto na kształt prostokąta. Wysmaruj je pomidorowym pesto
Garniec Magalie
Przegrzebki zapiekane w panierce 191pieczeniem wymieszać i podpiec w piekarniku. Jeśli macie przegrzebki mrożone( wraz z muszlami) to wystarczy je rozmrozić i postępować wg przepisu. Natomiast gdy kupicie swieże należy się z nimi trochę ”pobawić”- otworzyć, oczyścić i wypłukać, aby podczas degustacji nie natrafić na niespodziankę w postaci zgrzytającego piasku. O świeżosci przegrzebków świadczy kolor, powinien być jasno kremowy, bez(...)kremową konsystencję. Mieszanka zbyt płynna po zapieczeniu nie będzie odpowiednio chrupka( przegrzebki i tak puszczą trochę soku), natomiast sucha zbytnio się pokruszy. Solimy i pieprzymy do smaku. Tak przygotowane ciasto nakładamy na przegrzebki w muszlach. Muszle układamy w naczyniu i polewamy nitką oliwy z oliwek. Zapiekamy w nagrzanym do 200° piekarniku przez 15-18 minut. Podajemy natychmiast
Mia Cucina Sofieta
Przedwielkanocna próba, czyli babeczki kokosowe 219były czasy... W Danii nie ma tej tradycji, nie mam z kim dowcipkować. Szkoda... Jak dobrze wiecie (albo i nie), boję się ciast ucieranych. Z pozoru proste, każdemu wychodzą bez problemów. Ja bardzo często wyciągam z piekarnika wspaniałe zakalce, które doprowadzają mnie do rozpaczy. Nie poddaję się jednak, i dzielnie próbuję od czasu od czasu. Niedługo Wielkanoc, nie można(...)białą wersję, proponuję zmniejszyć ilość cukru w cieście. Wierzch udekorowałam truskawkami. Hmm... Te hiszpańskie, niestety, nie smakują najlepiej. Taką miałam ochotę, że nie mogłam się oprzeć, ale daleko im do prawdziwych, czerwcowych truskawek. Były jakby... Chrupiące. A co jak co, ale truskawki chrupiące być nie powinny. Wyglądały jednak prześlicznie na babeczkach. Swoje ciasto upiekłam w małych foremkach na babeczki
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb z ziarnami na zakwasie 323ziaren sezamu; 10 g soli. Sposób przygotowania: Na rozgrzaną, suchą (tj. bez dodatku tłuszczu) patelnię wsypać ziarna słonecznika i sezamu i uprażyć na złoty kolor. Wystudzić. W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę pszenną, letnią wodę i zakwas. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą(...)godzin (u mnie cała noc). Po upływie tego czasu do miski z zaczynem dodać pozostałe składniki ciasta właściwego tj. obie mąki, wodę, namaczankę, sól, uprażone ziarna i dobrze wyrobić (ja wyrabiam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić
Gospodyni Miejska
Chleb na zakwasie ręcznie wyrabiany 257ręcznie, to bez wymówek, że nie masz robota kuchennego. Nie jest to ani pracochłonne, ani skomplikowane. Tu potrzeba tylko czasu, a może i aż trochę czasu. Oczywiście zamiast zakwasu, jeżeli nie masz, możesz użyć drożdży. Ale wtedy trzeba włożyć trochę pracy przy wyrabianiu. Jest to przepis na 3 bochenki, średniej wielkości. - łyżka miodu - 10 g drożdży, dla wzmocnienia zakwasu(...)szklankę ciepłej wody, mąkę i sól. Wyrabiamy, energicznie i krótko. Ok. 5 minut. Ciasto powinno być lekko luźne i lepiące, ale odchodzące od ścianek miski, stanowiące jednolitą masę. Jeżeli jest za lejące, dodaj mąki, a jak za suche wody. przekładamy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Aby się łatwiej papier układał namocz go i zgnieć, stanie się podatny układanie
Pasje Jolki