ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:2046/2544)

Czekoladowa beza 93

  Składniki: 6 białek szczypta soli 250 g cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej 500 g serka mascarpone 5 łyżek cukru

Qchnia po prostu
Pączki z dziurką, czyli oponki 80

dzień koniecznie musimy zjeść faworki albo pączki. Dziś przychodzę do Was nie z takim klasycznym pączkiem, ale z jego równie pysznym bratem, idealnym dla tych, którzy wolą ciastka bez nadzienia. Pączki z dziurką, czyli oponki robi się dokładnie tak samo, jak te tradycyjne, tylko mają nieco inny kształt. Na blogu znajdziecie też przepis na:  Pączki z pomarańczową konfiturą(...)hakami wyrobić elastyczne i lśniące ciasto. Wyrabianie powinno nam zająć 20 minut, a ciasto powinno się odklejać od ścianek miski. Wtedy do ciasta dodajemy ostudzone roztopione masło i spirytus, wyrabiamy do momentu, kiedy wszystkie składniki się połączą. Miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut.   Po tym czasie ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i je odgazowujemy

Kulinarne przygody Gatity
Chałka śniadaniowa 74

koszyka na pieczywo, by na stół śniadaniowy trafiło. Bez długiego zagniatania, bez rodzynek i godzinnego pieczenia. Chałka po 5 minutach niedbałego zagniatania, gotowa jest do włożenia do piekarnika na przyspieszenie procesu wzrastania. Po pół godzinie w 50 stopniach ucieka z keksówki. Po kolejnych 30 minutach pieczenia w 170 stopniach, jest gotowa. Pozostaje tylko rozpuszczać na ciepłych(...)zaczyn wyrósł. Mąkę przesiewamy do dużej miski, wsypujemy do niej cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli. Wbijamy jajko w temperaturze pokojowej, wlewamy wyrośnięty zaczyn drożdżowy, rozpuszczone i wystudzone masło. Zagniatamy ciasto. Będzie dość luźne i nawet po 5 minutach gniecenia, raczej nie będzie idealnie odchodziło od dłoni. Nie szkodzi. Połowę ciasta przekładamy posługując się łyżką do keksówki o długości około

Kronika Piekarnika
ŚWIĄTECZNA DROŻDŻÓWKA SEROWO-MAKOWA 114

pomocą talerza. Pierwszy okrąg układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na nim nadzienie serowe. Przykrywamy drugim okręgiem, na którym rozsmarowujemy nadzienie makowe i przykrywamy trzecim okręgiem. Na samym środku ustawiamy szklankę i odbijamy jej rant. Następnie kroimy ciasto na pół wzdłuż i wrzesz (na krzyż), aby otrzymać 4 części, ale nie nacinamy do końca - zostawiamy(...)końcu zlepiamy je ze sobą. Tak samo postępujemy z pozostałymi 7 parami. Ciasto smarujemy rozbełtanym białkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 min. Studzimy. Lukier: Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek. Wystudzoną drożdżówkę dekorujemy lukrem

Kuchnia MagdaLeny
ŚWIĄTECZNA DROŻDŻÓWKA SEROWO-MAKOWA 125

pomocą talerza. Pierwszy okrąg układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na nim nadzienie serowe. Przykrywamy drugim okręgiem, na którym rozsmarowujemy nadzienie makowe i przykrywamy trzecim okręgiem. Na samym środku ustawiamy szklankę i odbijamy jej rant. Następnie kroimy ciasto na pół wzdłuż i wrzesz (na krzyż), aby otrzymać 4 części, ale nie nacinamy do końca - zostawiamy(...)końcu zlepiamy je ze sobą. Tak samo postępujemy z pozostałymi 7 parami. Ciasto smarujemy rozbełtanym białkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 min. Studzimy. Lukier: Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek. Wystudzoną drożdżówkę dekorujemy lukrem

Kuchnia MagdaLeny
Odchudzone pierniczki 155

Pierwsze, jedzeniowe skojarzenie z Bożym Narodzeniem? Dla mnie to bez zastanowienia pierniki. Chyba żadna inna potrawa tak bardzo mi się nie kojarzy z tymi świętami. Być może dlatego, że piecze się je głównie na to święto (a na przykład sernik, czy makowiec nie są już tak ściśle powiązane tylko z Bożym Narodzeniem). Być może też dla tego(...)mąki orkiszowej 300 g mąki jaglanej jajko łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżki miodu 2 łyżki oleju kokosowego 50 ml mleka kokosowego 2 łyżki przyprawy do piernika pół łyżeczki cynamonu łyżka kakao Do miski przesiej mąkę orkiszową i jaglaną. Dodaj proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika, cynamon i kakao. Całość wymieszaj. W rondelku

365 dni dookoła kuchni
Ciasto biszkoptowe serowo-kawowe z bałym jabłuszkiem 114

Szczęścia przybyły do mnie niedawno. To sama natura zakręcona w słoiczkach.Bez sztucznych dodatków, bez polepszaczy ,czy zagęszczaczy. Są takie, jakimi ich stworzyła natura, prawdziwy smak w objęciach przypraw. Zachęcam do odwiedzenia strony oraz polubienia na  Facebook Dziś przygotuję Pyszne ciasto z książki "Domowe wypieki" Joanny Niedobeckiej. Składniki podam na około 24 porcje i na blachę(...)delikatnie mieszając drewnianą łyżką lub szpatułką do chwili połączenia się ze sobą składników. Międzyczasie dodaj wodę. Prostokątną formę o wymiarach mniej więcej 35 x 24 cm wyłóż papierem do pieczenia , ciasto przełóż na papier i wyrównaj.Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około pół godziny. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw biszkopt do wychłodzenia. Następnie

Z Kuchni Do Kuchni
Kruchy torcik z truskawkami 163

żółtka i całość szybko zagnieść do powstania jednolitego ciasta. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną wylepić spód i boki formy o średnicy 22 cm, po czym włożyć do lodówki na co najmniej godzinę. Drugą część zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Spód kruchego ciasta ponakłuwać widelcem i włożyć do piekarnika(...)puszystą piankę. Delikatnie połączyć ubite białka z masą budyniową. Na koniec dodać truskawki, wymieszać i przelać równomiernie na podpieczony kruchy spód. Pozostałe ciasto kruche zetrzeć na tarce o grubych oczkach i włożyć ciasto do piekarnika. Piec około 45 minut, aż ciasto się ładnie przyrumieni. Ciasto studzić w temperaturze pokojowej. Aby zachowało swoją kruchość, to przechowywać je w miejscu chłodnym

Passions hobbies life
Placek z ciecierzycy, bez glutenu (Farinata di ceci, senza glutine) 146

Placek z m ą ki z ciecierzycy, bez glutenu, może być zdrowszym, ale równie smacznym zamiennikiem białego pieczywa. Prosty w przygotowaniu, składający si ę  tylko z 2 składników, m ą ki z ciecierzycy i wody, z dodatkiem aromatycznego rozmarynu i oliwy extravergine.  Smacznego! **** La farinata di ceci è una torta salata semplice da preparare con soli(...)gałązkę rozmarynu. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na przynajmniej 2-3 godziny, co jakiś czas mieszając.  **** PREPARAZIONE In una ciotola mescolate la farina con acqua. Mescolate facendo in modo che non si formino grumi. Aggiungete un rametto di rosmarino e lasciare riposare per almeno 2-3 ore, mescolando di tanto in tanto. Z ciasta zdejmujemy powstał

La grande e la piccola cuoca
“4-godzinny mistrz kuchni” – recenzja 127

wybór dobrego przepisu. Jeśli przepis jest dobry, to nie może nam się nie udać.   Przecież wiadomo, że nie trzeba dużo umieć, żeby zrobić wrażenie na biesiadnikach. Każde domowe ciasto, nawet to zakalcowate, smakuje przecież lepiej niż najpiękniejsze z cukierni. Wystarczy mieć jedno czy dwa dania popisowe, nauczyć się profesjonalnie kroić i mieć dobrą gadkę na temat modnych restauracji(...)które są pokazane w bardzo prosty sposób), książka zachęca też do eksperymentowania i buduje świadomość, skąd na naszym stole bierze się np. mięso. Dlatego to doskonały podręcznik dla każdego, bez względu na poziom i doświadczenie kulinarne. Jednocześnie gotowanie dla wielu początkujących wydaje się bardzo trudne, bo pozornie wymaga posiadania wielu umiejętności, urządzeń, znajomości produktów i ogromnej wiedzy fachowej. Podstawowym

Ugotowane pozamiatane
Torcik rybny z łososiem 163

Kilka lat temu, kiedy jeszcze nie prowadziłam bloga, upiekłam ten torcik rybny na jakąś imprezę domową. Cieszył się wtedy bardzo dużym powodzeniem i szybko

To co kocham
Ciasteczka marcepanowe 99

  Przepis oryginalnie pochodzi z książki Doroty Swiątkowskiej „Moje wypieki i desery” Wydawnictwo Egmont, Polska Warszawa 2013. Nie dawno po raz kolejny odwiedziliśmy Lubekę

Szybko Tanio Smacznie
Chleb pszenno – żytni z mąką pytlową 98

wody 15 g świeżych drożdży 1/3 łyżeczki soli ciasto chlebowe 525 g mąki pszennej chlebowej 285 g wody 3 łyżki oleju 30 g drożdży 1,1/4 łyżeczki soli zaczyn Drożdże rozpuścić w wodzie. Wszystkie składniki wymieszać, krótko wyrobić, przełożyć do miski, szczelnie przykryć i odstawić w temperaturze pokojowej na całą noc. ciasto chlebowe Do zaczynu dodać wodę z rozpuszczonymi(...)minimalnych obrotach, następnie dodać sól i wyrabiać przez kolejne kilka minut na wyższych obrotach. Ciasto można również wyrobić ręcznie. Gładkie i elastyczne ciasto przełożyć do miski, szczelnie przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 60 minut (po 30 minutach złożyć). Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, uformować bochenek i włożyć do koszyka do wyrastania wyłożonego omączoną ściereczką. Przykryć i zostawić

Posadzone i zjedzone
Łosoś ze szpinakiem zapiekany w cieście francuskim 217

przekrawamy na pół i skrapiamy sokiem z cytryny. Ciasto francuskie dzielimy na dwa kawałki i nacinamy w choinkę ale tak żeby po środku zostało nie poprzekrawane miejsce na nasz kawałek rybki. Ser feta kroimy w 0,5 cm plastry (lub kruszymy jak kto lubi albo jak komu szybciej). Na środku ciasta francuskiego nakładamy przestudzony szpinak na to ser feta(...)całość zaplatamy na przemian paskiem z prawej paskiem z lewej. Jak już zawiniątka mamy gotowe smarujemy całość roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok 30-40 min. Jeśli wydaje nam się że spód jest zbyt miękki to możemy przed końcem przestawić piekarnik na pieczenie tylko spodu

Piekielna Kuchnia Pati
Babeczki dyniowe z amarantusem 164

razie czasu na cokolwiek innego mi brakło, choć pieczenie, gotowanie i pichcenie było u nas cały czas. Stąd posiłkowałam się starymi przepisami z bloga. Dziś mam dla Was jednak coś nowego, choć nadal idę trochę na łatwiznę, mówi się trudno. Poniżej znajdziecie przepis na bardzo smakowite babeczki dyniowe, które piekłam już w poprzednim sezonie (i z tamtego czasu pochodzą(...)mąki pszennej pełnoziarnistej 1 szklanka mąki pszennej (można też w całości wsypać zwykłą pszenną, ważne żeby w sumie zawsze były 2 szklanki mąki) 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 czubata łyżeczka cynamonu 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej szczypta soli (można pominąć) 1 dojrzały banan 0,5 szklanki oleju rzepakowego 3 łyżki amarantusa

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pączki z konfiturą różaną, cytrynowym lukrem i migdałami 223

zagnieść elastyczne ciasto, które będzie odchodziło od ręki. Ciasto będzie dość luźne, takie ma być. W razie konieczności w czasie zagniatania można oprószyć dłonie mąką.  Z ciasta formujemy kulę, oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h. Ciasto powinno podwoić objętość. Po tym czasie na lekko obsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubośc(...)Krążek z ciasta lekko rozciągamy i na środku kładziemy łyżeczkę konfitury różanej. Teraz najważniejszy etap! Sklejamy pączka, bardzo dokładnie jak pieroga, a potem formujemy go w kulę. Najlepięj "szczypać" ciasto na sklejeniu do momentu aż nie będzie widać linii sklejenia. To bardzo ważne aby pączki były szczelnie sklejone, bo inaczej marmolada może wypłynąć w czasie pieczenia. Należy pamiętać

DefinicjaSmaku
Nadmorska dieta cud i mega fast-food na deser, czyli morza szum, słońca żar, powiew wiatru, a w domowej kuchni sezon ogórkowy. 153

zdjęciach - przestronny, nowoczesny urządzony ze smakiem. Super wybór dla dwóch rodzin z dziećmi. Nie musieliśmy się gnieździć w ciasnej, zatęchłej kwaterze z małą lodóweczką i dostępem do wspólnej kuchni bez wygód. Wręcz przeciwnie - dom miał jasną, dużą kuchnię, dobrej klasy lodówkę i kuchenkę z piekarnikiem, ogromny salon z kominkiem, a do tego ogród z mini placem zabaw. Generalnie bajka(...)bekonem, z kebabem, z szynką ... żadnej nie udało mi się zjeść do końca, choć podejść robiłam wiele. W tej samej knajpce robili też pizzę z pieca. Jej fantastyczny zapach skusił nas również. Pyszota. Ciasto cieniutkie, chrupiące. Dodatki dobrze dobrane i nie przesadzone. Pizza Diavolo (oj ostra była - dla mnie nie do zjedzenia) Zwykła Margharita - ale jaka aromatyczna Doskonałym uzupełnieniem naszej

Kuchnia po mojemu
Delikatna pręga wołowa w sosie własnym 229

Wołowina to absolutna klasyka kuchni polskiej, w natłoku fali burgerów i steków rodem z ameryki wystawiam środkowy palec na ten zalew obcej kultury. Mieszkańcy wielkich miast

Kuchnia PROzdrowotna
Pizza z karmelizowaną czerwoną cebulką, burakami i rukolą 122

nadaje jej karmelizowana cebula. Pizza jest na cienkim spodzie, więc jeśli chcecie mieć ją na grubszym, nie radzę Wam rozwałkowywać ciasta tak cienko ;) 'pizza z karmelizowaną czerwoną cebulką, burakami i rukolą' Składniki (na 2 pizze dla 2-3 osób): * ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej - 1 op drożdży instant (7g) - 200ml mleka - 50 ml przegotowanej wody - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka(...)wyrośnięty rozczyn. Zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto wyłożyć do nasmarowanej oliwą miski. Odstawić na 1h do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Cebule pokroić w półksiężyce. Podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Doprawić solą i pieprzem. Gdy już zmięknie, dodać łyżkę octu balsamicznego i wymieszać. Zestawić z ognia. Buraka obrać i pokroić w cienkie plastry. Ciasto podzielić na 2 części i cienko

CookYourself
Słoneczne bułeczki 113

Też tak czasami macie, że idziecie do kuchni bez żadnego pomysłu? Ot tak - wiecie, że coś zrobić trzeba, ale co i jak konkretnie, to już nie bardzo? Ja ostatnio ruszyłam z zamiarem upieczenia bułek. Drożdże już dawno na mnie czekały, poza tym perspektywa pachnących bułeczek na śniadanie wywołuje błyski w oczach C., które bardzo lubię. Nie chciało mi się(...)przesianej mąki dodać zaczyn, resztę wody, sól i jajko, zagnieść ciasto. Dodać pozostałe składniki, wyrobić gładkie, nielepiące się ciasto. Odstawić na 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na 10 części, z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 20-30 minut. Po tym czasie posmarować mlekiem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Donuty czyli pączki z dziurką 131

  To było moje drugie podejście do donutów. Zawsze chciałam je zrobić, jednak zawsze coś było nie tak. Te, które zrobiłam w zeszłym roku były zupełnie

Mania Wypiekania
Chleb pszenny 20h - bez zakwasu 138

Tak jak pisałam wczoraj, mam dla Was chleb, który robi się w sposób bardzo prosty, i którego chętnie używam jako bazę do bruschetty. Chleb ten to

W kuchni wieczorem
Pieczone Pałki z Kurczaka 76

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Aromatyczne i mega smaczne pieczone pałki z kurczaka to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Polecam serdecznie ten przepis wszystkim miłośnikom kurczaka

Przepiski.pl
Foccacia (pizza, placek drożdżowy) z kabanosem i pomidorami 205

Składniki: mąka bezglutenowa uniwersalna (np. Koncentrat Mix ciasta bezglutenowego Glutenex) 500 g drożdze instant dr Oetker 1 torebka  cukier (najlepiej brązowy) 1 łyżka sól 1

głodny alergik

Proponowane wyszukiwania