mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z wodą, aromatem cytrynowym i cukrem na pianę. Do masy żółtkowej dodać mąkę i wymieszać dokładnie. Do masy dodać na dwie tury pianę z białek. Wymieszać. Wylewać równomiernie odpowiednie ilości ciasta (u mnie ok. 3 łyżek(...)prawie wszystko. Za wszelką cenę próbuje też dochować obietnicy złożonej ojcu tuż przed jego śmiercią i zajmuje się niedołężną matką wymagającą całodobowej opieki. Irytuje ją zbyt mały dom, mąż bez aspiracji, kapryszące dzieci i inne drobnostki dnia codziennego zbierające się w coraz wyższą górę niedomówień. Jest coraz bardziej rozczarowana swoim życiem i coraz częściej wspomina Svena, swoją wielką miłość
Weekendy w domu i ogrodziesłodsze ciasto, cukru może być więcej), - mieszamy porządnie, przykrywamy np. talerzem i odstawiamy na chwilę (powiedzmy 10 minut). Kiedy drożdże już pięknie pracują, wyrabiamy ciasto: - do miski z zaczynem wsypujemy mąkę - około pół kilo (ale najlepiej zacząć od 400g), - dodajemy trochę oleju - 2-3 łyżki - ale również można go pominąć i naprawdę nie dzieje się nic :) - zagniatamy ciasto najpierw(...)mąki, zagnieść ciasto łyżką, a potem zacząć wyrabiać ręką i w trakcie wyrabiania ciasta ewentualnie podsypywać po odrobince resztą mąki, jeśli za bardzo klei się do rąk, a najlepiej zanurzać tylko rękę w mące i taką "mączną" dłonią wyrabiać dalej ciasto. Piszę o tym dlatego tak obrazowo, ponieważ niedawno przez wiele osób robione były nasze pączki pieczone, w zasadzie
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIENajlepszy tort bezowy z kremem kawowym robiła moja teściowa ! Niestety od jakiegoś czasu nie daje się już namówić na jego przygotowanie, postanowiłam więc wziąć inicjatywę
Kulinarne przygody GatityMocno chrupiące, wewnątrz lekko wilgotne i do tego kawałki czekolady! Wegańskie ciasteczka owsiane z czekoladą, to zweganizowana wersja mojego ulubionego przepisu na ciasteczka owsiane . Wegańskie ciasteczka
WegePrzepisAleż się cieszę, że bezglutenowa seria cieszy się tak niesamowitą popularnością. Ostatnio pokazane ciacho szpinakowe zrobiło wśród Was furorę! Bardzo się cieszę, że tak posmakowało i
Ostra na SłodkoDomowa pizza na cieście z dodatkiem suszonej bazylii. U mnie w domu uwielbia się pizze. Ale nie taką na telefon czy w restauracji (choć i
Słodkie okruszkiOto czym grozi jesienny wieczór w rodzinie, w której matka i córka czytają sobie w myślach. Miałyśmy ochotę na tort, ale nie wiedziałyśmy na jaki, więc
Wypisz WymalujTak siedzę i siedzę w tym domu i z nudów już sama nie wiem co ze sobą zrobić... Czytamy, rysujemy, budujemy z klocków, szyjemy dla lalek
Czary - gary w kuchniKapuśniaczki to danie główne, przekąska na zimno lub na ciepło, idealne do barszczu!. Z czym chcecie i jak tylko chcecie :). Dobrze jest zrobić ich więcej, żeby
Apetyczna babeczkaW jesienne dni musi być szarlotka! U mnie zagościła w wersji bezglutenowej, na spodzie z mąki kokosowej i ryżowej, z pysznymi jabłkami przyprawionymi aromatycznym cynamonem, do
Healthy food explorerNa ciasteczka konopne większość reaguję szelmowskim uśmiechem :D Zawsze cieszą się sporym zainteresowaniem, dlatego dziś proponujemy Wam przepis na ciasteczka właśnie z dodatkiem mielonych ziaren konopi
Candy Pandasnadchodzący weekend :) Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej 2 żółtka lub 1 jajko 100 g startego parmezanu lub innego twardego sera żółtego 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy na 30 minut do lodówki. Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy rozwałkowanym ciastem aż po brzegi. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy sam spód(...)podsmażamy na złoty kolor. Jogurt mieszamy z jajkami, startym serem, solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową, dodajemy boczek i mieszamy. Na ułożone w formie ciasto wylewamy przygotowaną masę, na wierzchu układamy kawałki szparagów. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez kolejne 15 minut (masa jogurtowo-jajeczna powinna się ściąć). Podajemy na ciepło lub na zimno. Smacznego
bistro mamastopniowo dodawać cukier. Następną porcję cukru dodaj dopiero gdy poprzednia się rozpuści. Następnie dodaj żółtka. Odstaw mikser i resztę składników połącz za pomocą szpatułki. Ciasto wylej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 160° przez ok. 50-60 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Masa: 500g śmietany kremówki 250g serka mascarpone 2 łyżki(...)biszkoptu odkrój górną wypukłą część, resztę podziel na trzy równe warstwy. Przygotuj tortownicę, w której będziesz robić tort (tę samą co do upieczenia biszkoptu), wyłóż ją papierem do pieczenia lub najlepiej sztywną folią plastikową wystającą ponad krawędzie tortownicy. Tort będzie wysoki i dodatkowe ścianki bardzo ułatwią Ci zadanie. Na dnie tortownicy ułóż pierwszą warstwę biszkoptu i nasącz ją sokiem
Słodki BlogSposób przygotowania: Do miski przesiej mąkę, dodaj przyprawy, szczyptę soli oraz suszone drożdże. Do mąki dodaj wodę wymieszaną z oliwą. Zagniataj ciasto ok. 5 – 10 minut. Powinno być elastyczne i w miarę dobrze odchodzić od rąk. Gotowe ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na ok. godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotuj składniki na wierzch: Pieczarki(...)półplasterki i podduś na niewielkiej ilości wody. Szparagi umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Ser pokrój w plastry, a szynkę porwij na mniejsze części. Gdy ciasto podrośnie, przełóż je na blachę do pieczenia i dłońmi uformuj z niego okrągły placek. Możesz użyć do tego również wałka, ale nie jest to konieczne Na cieście rozsmaruj passatę pomidorową i układaj
365 dni dookoła kuchnischodzą, więc stwierdziłam, że to bez sensu. Nie pomyślałam jednak, by najzwyczajniej w świecie je zamrozić i dopiero po radach dziewczyn na fp poszłam i oberwałam z pomocą Teścia kolejny krzak ;) Właśnie muszę je zsypać do woreczków, bo mrożę partiami cieniutką warstwę, by nie były posklejane. Zimą przyjemnie będzie zjeść kawałek ciasta z takimi letnimi owocami. Dziś(...)Składniki na 12 sztuk: 2 jajka 150g jogurtu naturalnego gęstego ½ szklanki oleju roślinnego 2 szklanki mąki pszennej typ 550 100g cukru ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka obranych, umytych i osuszonych porzeczek 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej 1 tabliczka białej czekolady Sposób przygotowania: Składniki mokre dokładnie mieszamy. W osobnej misce łączymy składniki suche, które później
Kuchnia w czekoladzie