zrobić z dwóch dojrzałych bananów i dorodnej marchewki? Oczywiście chlebek bananowo – marchewkowy bez dodatku cukru, a i tak będzie słodki. Jeśli mamy akurat jakieś bakalie, to również warto je dodać. Ten chlebek jest genialny. Idealny dla małych i dla dużych łakomczuchów. Bardzo prosty w przygotowaniu. Może posłużyć nam jako słodkie co nieco do kawy, albo dodatek do śniadania(...)składniki oraz rozgniecione banany. Na koniec dorzucamy także startą marchewkę i bakalie. Całość mieszamy łyżką, aby składniki dobrze się połączyły. Tak wygląda gotowe ciasto na chlebek Na koniec wylewamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół przez 50 minut. Kroimy po wystudzeniu. Smacznego! Spróbuj także: brownie z fasoli
Natka Pietruszkipozostawiamy w temperaturze pokojowej na około 30 minut. CIASTO Masło roztapiamy i studzimy. Do zaczynu dodajemy mąkę, jaja, sól, mieszamy i przez około 5 minut wyrabiamy ciasto, najlepiej w mikserze z hakiem. Kiedy ciasto będzie odchodziło od ścianek miski dodajemy stopniowo roztopione i przestudzone masło. Wyrabiamy dalej, aż ciasto wchłonie masło i będzie elastyczne i gładkie. Następnie przykrywamy miskę(...)Wszystkie składniki kruszonki umieszczamy w misce i wyrabiamy palcami na kruszonkę. Miskę z kruszonką przykrywamy i odstawiamy do lodówki. BUŁKI Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy, dzielimy na 12 części i formujemy kulki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy. Każdą kulę lekko rozpłaszczamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia
Tajemnice Smakuciasto aż będzie gładkie oraz sprężyste. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło. Wyrabiamy do momentu aż cały tłuszcz się wchłonie. Ciasto powinno być miękkie i lekko klejące (możemy je również wyrabiać robotem kuchennym z hakiem do ciast drożdżowych). Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny. Po tym czasie, ciasto dzielimy(...)części i formujemy podłużne bułki do hot-dogów o długości około 15-18 cm, poprzez turlanie ciasta na stolnicy lub okrągłe bułeczki do burgerów. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 20-30 min., aby wyrosły. Rozbełtane jajko mieszamy z mlekiem i smarujemy wyrośnięte bułki. Wierzch posypujemy sezamem. Wstawiamy
Kuchnia MagdaLenyPieczywo chrupkie domowe w mniej niż 60 minut. Bez drożdży. Bez piekarnika. A nawet bez doświadczenia w eksperymentach kulinarnych :). Tak Kochani robimy prostą i łatwą kuchnie z kilku prostych składników. Parathy to trójkątne chlebki z mąki ( u mnie mix orkiszowej i pszennej), idealne do chrupania lub dodatek do jogurtu, warzyw czy mięsa. Nawilża się(...)dużej misce, mąkę przesiać. Dodać olej i wymieszać. Stopniowo dodajemy ciepłą wodę i zagniatamy kilka minut. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut aby ciasto odpoczęło. Na oprószonej stolicy rolujemy wałek z ciasta i dzielimy na 10 części. 2. Z każdej części robimy małą kuleczkę i wałkujemy ją na płaski placek. Smarujemy masłem, zwijamy na połowę i znów smarujemy
Apetyczna babeczkaczasie prawie bez końca. Na blogu znajdziecie różne borówkowe inspiracje: Drożdżowe ciastka z borówkami amerykańskimi Ciasto na maślance z morelami i borówkami amerykańskimi Pełnoziarniste tartaletki z morelami i borówkami amerykańskimi Frużelina z borówek amerykańskich Letnie owocowe śniadanie Biszkoptowe ciasto z porzeczkami i borówkami Ciasto drożdżowe z owocami lata Puchate ciasto z owocami Kruche ciasto z pianką(...)mąkę. Wszystko wyrabiamy na gładkie ciasto. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości. U mnie zajęło to 60 minut. Po tym czasie ciasto wykładamy na omączony blat, zagniatamy i wałkujemy na prostokąt grubości 1 cm. Kubkiem o średnicy 9 cm wykrawamy koła i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na środku każdego placka układamy
Kulinarne przygody Gatitypełna sił i dobrego humoru. To były pierwsze święta od nie wiem jakiego czasu bez chorób, pierwszy Sylwester od lat spędzony częściowo poza domem ale nie w szpitalu bez widna umierania, gorączki itp. Taki jest nasz bilans końca roku co mam nadzieję, zwiastuje dobry rok przyszły! W ten rok wchodziliśmy w świetnym towarzystwie nie tylko ludzi(...)duże jajka 140 g mąki pszennej 60 g dobrego kakao szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia po sporej garści niesolonych pistacji i posiekanych suszonych wiśni kakao do posypania Piernik nagrzewamy do 170 st.C. Tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Biała czekoladę grubo siekamy i razem z tortownicą chowamy do zamrażalnika. W kąpieli wodnej rozpuszczamy
Dzieje kuchennej WiewiórySezon na szparagi jeszcze trwa i właśnie dlatego powinniśmy z niego korzystać póki możemy. Dziś pokażę Wam może nie dosłownie przepis, a raczej podpowiedź jak możecie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!poziom cholesterolu we krwi oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy. Można ją z powodzeniem wykorzystywać jako zdrowy zamiennik mąki pszennej np. do przygotowywania wszelakich wypieków - ciast, pieczywa czy placuszków. Ja przygotowałam z niej pyszne, wilgotne ciasto z dodatkiem gruszek. Składniki: 2 szklanki mąki migdałowej 1/2 szklanki cukru 5 jajek 3 gruszki garść płatków migdałowych. Gruszki obieramy, 2 z nich(...)kroimy na pół, a następnie każdą połówkę w plastry. Jajka ubijamy z cukrem do białości, dodajemy mąkę migdałową, zblendowane gruszki i starannie całość mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy (22cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy pokrojoną w plastry gruszkę i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy ok 50 minut w 170 st.C
Cynamonowe szczęścieUwielbiamy babki drożdżowe. Przede wszystkim dlatego, że można je robić bez dodatku mleka czy białek jaja. Ta babka właśnie taka jest - idealna dla alergików, bez mleka, masła, białka jajka, z dodatkiem żółtek i oleju kokosowego. Niesamowicie miękka, z dużą ilością rodzynek, po prostu pycha. Polana lukrem cytrynowym, posypana dekoracyjną posypką (dzieci wybierały kolor posypki) i skórką otartą(...)ręcznie lub za pomocą robota kuchennego używając haka do ciasta drożdżowego, aż ciasto będzie sprężyste. Pod koniec wyrabiania dodać rodzynki i wyrabiać jeszcze przez chwilę. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i odstawić w ciepłe miejsce na ok. pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie włożyć do piekarnika i piec ok. 40 minut w 180 stopniach. Ostudzić. Lukier: wsypać cukier
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieMiałam zrobić popularne 2-składnikowe placuszki, ale z 3 bananów jakoś mało tego ciasta wyszło... Pododawałam więc co nieco i zrobiłam inne - dzięki temu nasmażyłam ich
Kolorowy Przepisownikpieczywa). Ścieramy ser na drobnej tarce. Dobry będzie każdy twardy i ostry żółty ser, ale cheddar pasuje tutaj wyjątkowo. Odkładamy na później dwa, trzy cienkie plasterki boczku, resztę wysmażamy bez dodatku tłuszczu na patelni, na chrupko. Odsączamy boczek z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i łamiemy na mniejsze kawałki. Na patelnię wkładamy odrobinę masła i szklimy pokrojoną(...)pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180⁰C. Do pieczywa z mlekiem dodajemy 2/3 startego sera, podsmażone pieczarki, przesmażony połamany boczek i szpinak z cebulką. Całość dokładnie razem mieszamy. Przekładamy masę do formy i wyrównujemy wierzch. Posypujemy pozostałym tartym serem i rozkładamy pokrojone drobniej plasterki boczku. Przykrywamy formę kawałkiem folii aluminiowej (możecie z niego zrobić pokrywkę) i pieczemy stratę
Karo in the Kitchenciasto będzie za suche Na stolnice przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, robimy wgłębienie i wkładamy w nie posiekane w kosteczkę masło i żółtko, siekamy nożem starając się jak najbardziej połączyć składniki. Następnie jak najkrócej wyrabiamy ciasto rękami. Dzielimy ciasto na dwie części, jedną nieco większą od drugiej. Większą część rozwałkowujemy na wymiary formy i układamy na dno (jeśli wystarczy Wam ciasta(...)można też lekko wyłożyć ciasto na bokach formy). Nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 15-20 minut w 180*C. W tym czasie przygotowujemy jabłka. ~1,5 kg ulubionego rodzaju jabłek ~łyżeczka cynamonu ew. cukier, jeśli macie kwaśne jabłka Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka, dodajemy cynamon i ew. cukier i dusimy do miękkości
chili & sugarnimi, ale samo ciasto nadaje się również pod inne owoce lub jeśli ktoś lubi może zrobić muffiny z samą kruszonką lub z samymi owocami, a bez kruszonki. Można powiedzieć technika dowolna :) Ciasto drożdżowe: 35 dag mąki 3 łyżki cukru 3 dag drożdży (+ 1 łyżeczka cukru) 1 niepełna szklanka mleka ½ łyżeczki soli 1 jajko 80 dag masła 1 łyżeczka cukru(...)drożdżowe mieszamy, by lekko upadło, a następnie nakładamy do foremek do około 1/3 objętości. Następnie wbijamy w ciasto owoce, posypujemy kruszonką i pozostawiamy na około 15 – 20 minut, do wyrośnięcia. Wyrośnięte babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom i pieczemy w temperaturze 170 ⁰ C około 15 minut. Po upieczeniu muffiny pozostawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem posypujemy je cukrem
Smakowy Rajszybkie do przygotowania danie. Każdy z Was zrobi sobie zawijaska bez problemu w domu. Poświęcicie max godzinę na przygotowanie, więc to niewiele więcej niż oczekiwanie na pizzę :P Zobaczcie jakie piękne cudeńko nam wyszło. A teraz do dzieła ! Bakłażany zapiekane w cieście francuskim (4 osoby) Składniki: 1 ciasto francuskie 1 bakłażan młody 3 łodygi selera naciowego 10 średnich(...)zwarty to możecie pokruszyć go. Wszystko mieszamy. Wyciągamy ciasto z lodówki i na rozłożone nakładamy cały farsz zostawiając trochę wolnej części na dłuższym boku ciasta. Zawijamy ciasto tworząc coś w rodzaju strucli. Pamiętajcie, że zawijamy dłuższą częścią. Po zwinięciu ciasto przekładamy na blachę i zawijamy w wieniec. My ciasto smarujemy oliwą z oliwek, ale możecie posmarować roztrzepanym białkiem
vegetaniepowidłami jabłkowymi bez cukru i kruszonką z płatków owsianych. Dodam, a w zasadzie pochwalę się, że pomysł jest mój, w 100% autorski zainspirowany ostatnimi eksperymentami z wypiekami. Czego użyliśmy? Do ciasta. -1 i 3/4 kubka mąki pełnoziarnistej pszennej -1 kubek mąki pszennej TYP550 -1/2 kubka mleka do rozczynu -1/2-1 kubka ciepłego mleka do ciasta -szczypta soli -dwie(...)pasty z cukrem i wanilią. Wyrabiamy ok 10 minut, podlewamy ciepłym mlekiem. Wyrabiamy podsypując mąką. Ciasto powinno być bardzo delikatne i pulchne. Nacieramy je oliwą i przekładamy do szklanego naczynia. Odstawiamy na 40 minut. Wszystkie składniki z kruszonki wyrabiamy palcami do konsystencji kruszonki. Wyrośnięte ciasto rozciągamy palcami podsypując mąką do kształtu prostokąta, smarujemy powidłami. Składamy na trzy części. Kroimy
BaRepas