ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:1976/2544)

Tort czekoladowo-rumowy z kremem chałwowym i bakaliami 126

tortownicy ( średnica 24 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia - boków nie natłuszczać, ani nie obkładać papierem. Do tak przygotowanej formy wlać ciasto. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z biszkoptem i piec przez 40 minut ( do suchego patyczka ) na funkcji grzania góra-dół. Po upieczeniu ciasto wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia. Zimny biszkopt wyjąć(...)całego ponczu ), wyłożyć połowę kremu chałwowego z bakaliami i nakryć drugim blatem ciasta. Drugi blat ciasta również nasączyć ( połową pozostałego ponczu ) i wyłożyć resztę kremu z bakaliami. Nakryć trzecim blatem ciasta, który również należy nasączyć ponczem rumowym. Całość przesmarować częścią kremu bez bakalii. Tort czekoladowo-rumowy z kremem chałwowym i bakaliami udekorować posiekaną chałwą, migdałami i rodzynkami. Włożyć

WSZYSTKO SMACZNE
Sernik pod kokosem 161

Sernik pod kokosem Bardzo lubię serniki właściwie to jest moje ulubione ciasto, ale jak do tej pory każda próba kończyła się zakalcem. Wreszcie znalazłam przepis, z którego sernik wyszedł mi wręcz idealny taki jak lubię najbardziej lekko kruchy i wilgotny. Przepis pochodzi z bloga słodkie pychotki . Robi się go na prawdę bardzo szybko i jest przepyszny(...)wiórki kokosowe i wykładam powstałą w ten sposób masę kokosową na wierzch sernika.  Sernik piekę w rozgrzanym do temperatury 180 o C piekarniku przez 15 minut, następnie zmniejszam temperaturę do 130 o C i piekę przez 40 minut. Po zakończeniu pieczenia pozostawiam sernik w zamkniętym piekarniku przez około 20 – 30 minut a następnie nieznacznie

Gotuj Się Kto Może
BEZGLUTENOWE BROWNIE 132

Coś wspaniałego...móc rozkoszować się obłędnym smakiem ciasta bez wyrzutów sumienia. Biała mąka została wymieniona na mąkę migdałową oraz ryżową, masło na olej rzepakowy, a cukier na ksylitol lub ertyrol. Efekt wyszedł zaskakująco pyszny! Ciasto jest mocno czekoladowe i dużo lżejsze od tradycyjnego brownie. Jedyny minus jest taki, że ciasta wychodzi zbyt mało, więc od razu zróbcie podwójną porcję(...)olejem, cały czas miksując. Na końcu dodajemy porcjami wymieszane składniki suche i miksujemy, aż masa będzie gładka. Gotową masę wylewamy do formy (20 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 min. Studzimy. Polewa: Czekoladę gorzką topimy w kąpieli wodnej, a następnie łączymy z olejem rzepakowym. Gotową polewę rozsmarowujemy

Kuchnia MagdaLeny
Pascha z masłem orzechowym 137

Jeśli zastanawiacie się jakie ciasto będzie w tym roku na moim wielkanocnym stole, to na pewno będzie to pascha. Moim zdaniem mazurki są za słodkie. Całkiem ok jest tylko mazurek orzechowy . Pascha jednak zawsze wygrywa w przedbiegach. I do tego może mieć dowolny smak – np. dziś będzie bardzo prosta pascha orzechowa z masłem orzechowym, wanilią i śliwkami. Smakuje słodko(...)łyżka cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem – u mnie Kamis 3 czubate łyżki miodu 3 czubate łyżki masła orzechowego garść wędzonych śliwek bez pestek – pokrojonych na kawałki garść kropelek czekoladowych do pieczenia lub pół czekolady drobno posiekanej (zostawić odrobinę do dekoracji) gaza opatrunkowa z apteki (półmetrowa) do odsączenia paschy na durszlaku orzeszki ziemne solone do dekoracji

Ugotowane pozamiatane
Sernik na korzennym spodzie z polewą czekoladową i orzechami 186

Sernik to ciasto, które wymaga wg mnie miłości i cierpliwości, nie lubi pośpiechu, dlatego nie wyobrażam sobie świąt bez tego wypieku. Masę serową należy szybko wymieszać, tylko do połączenia składników, aby jej zbytnio nie napowietrzyć. To samo jest ze studzeniem, sernik nie lubi zbyt dużej różnicy temperatur, od razu opada, stąd najlepiej go zostawić w piekarniku, by stopniowo ostygł(...)które umilają mi ten grudniowy czas, a dom przyozdobiłam lampkami, które wieczorem rozświetlają wnętrze. Sernik na korzennym spodzie z polewą czekoladową idealnie wpasowuje się w ten trend. Ze spodu ciasta powinny być także zadowolone osoby z nietolerancją glutenu.  Składniki na formę o średnicy 17 cm (może być ciut większa, wtedy sernik będzie niższy) Spód: 90g mąki owsianej lub zmielonych

Fabryka pomysłów
Ulubiona puszysta drożdżówka 180

lubi tylko dwa.  Czekoladowe babeczki i nade wszystko drożdżowe.  Koniecznie z kruszonką i absolutnie bez dodatków.  Nie do zaakceptowania są  żadne aromaty, otarta skórka z cytryny , czy pomarańczy. Powinna być tylko wanilia.  Przedstawiam Wam więc ulubione ciasto Jeremka.  Przepis jest na dwie spore blaszki keksowe o wymiarach 23 x 14cm.  Będziecie potrzebowali(...)krótko, podzielić na dwie części i każdą włożyć do wysmarowanych i oprószonych mąką keksówek (możecie upiec w dużej blaszce). Odstawić do napuszenia około 30 minut. Wyrośnięte ciasto posmarować jajkiem i posypać kruszonką. Piec około 25-30 minut temperaturze 170 stopni C. Upieczone wyjąć z blaszek i wystudzić na kratce. Powodzenia   Zainspirowana blogiem Moje Wypieki

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
KOŁACZ MAKOWY 153

roku zawsze robiłam makowce zawijane i z gotową masą ze sklepu,ale w tym roku troszkę inaczej i z masą makową własnego pomysłu.Ciasto szybko się wyrabia bez dłuższego zagniatania. Ciasto: ~~~~~~~~~~~~ 1/2 kg.mąki 3 dag.drożdży 1/3 szkl.cukru 1/2 łyżeczki soli skórka starta z 1 cytryny ( ja dałam kandyzowana własnej roboty-przepis na starym blogu) 1/2 kostki masła(...)Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 50cm.x30cm.,smarujemy farszem,zostawiając brzeg szer.2 cm.Brzeg posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem.Placek zwijamy od dłuższej strony,układamy na blasze w formie koła,tworząc wieniec,końce zlepiamy.Smarujemy żółtkiem,przykrywamy ,odkładamy na 15 min.Wieniec czterokrotnie nacinamy wzdłuż obwodu.Pieczemy 35-40 min. w 200st.Pod koniec pieczenia możemy przykryć folią aluminiową.Zdjąć z blachy,ozdobić lukrem

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
cytrynowy sernik z lawendową nutką 205

smakować zarówno tym, którzy lubią eksperymentować w kuchni, jak również tradycjonalistom. Świetnie wpisuje się w letnie klimaty:) Sernik przygotowałam specjalnie na przyjęcie powitalne mojej Mamy. Piekłam w ramach akcji "Ciasto na niedzielę". Pyszne, różne i różniste serniki znajdziecie w tym tygodniu również u: Bożeny , Iwony , Dagmary , Joanny , Magdy , Lidii, Elżbiety , składniki: spód: 200 g ciasteczek owsianych 100 g masła masa(...)piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni włożyć dużą formę z gorącą wodą. Sernik umieścić na środkowym poziomie piekarnika. Zamknąć drzwiczki, piec 10 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 160 stopni i piec kolejną godzinę (bez zaglądania do środka. Następnie wyłączyć piekarnik i zostawić w środku sernik na kolejną godzinę. Masło stopić, przestudzić. Jajo utrzeć z cukrem, dodać skórkę

6niebo
Domowe Bagietki na drożdżach 216

kawałek ciasta na blacie rozwałkowując na coraz to dłuższy wałek o długości blachy na której będę je piekła tak uformowaną bagietkę układam na blasze wyłożonej papierem z pozostałymi kawałkami robię tak samo – bagietki na blasze układam w kilku centymetrowych odstępach ponieważ jeszcze wyrosną Na blasze oprószam bagietki mąką , przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około 1 godzinę Pieczenie(...)Bagietki przed pieczeniem od góry nacinam żyletką ( można ostrym nożem ) w 3 – 4 miejscach ale nacinać możemy według uznania Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 220 stopni na środkową półkę po 10 minutach pieczenia zmniejszam temperaturę do 200 stopni i pikę jeszcze około 20 minut W sumie piekłam około 30 minut - 10 minut w temperaturze 220 stopni

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Jaglane babeczki na słono 173

ogródek miały być jaglane kopytka, ale coś pokopałam no i wyszły babeczki ;-). Przepis podpatrzyłam na blogu Burczy mi w brzuchu . Jednak zbytnio się w niego nie wczytałam no i ciasto wyszło mi zbyt rzadkie. Tak czy siak, nie ma tego złego… nic się nie może zmarnować, więc są ekspresowe babeczki jaglane :). Składniki na 18 małych babeczek (moje „gniazda(...)mąkę, masło, zmielić (można też użyć blendera ręcznego). Formę do babeczek wysmarować masłem, oprószyć mąką, nadmiar mąki strzepać. Piekarnik nagrzać do 180 st z termoobiegiem lub 190 st bez termoobiegu. Piec 30 min. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić na kratce, podawać jeszcze ciepłe polane obficie kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym, posypać listkami mięty. Smacznego! Jaglane babeczki na słono Jaglane

moj przepis na
Tort wyjątkowo czekoladowy 169

funkcja pieczenia: termoobieg]. Dwie okrągłe, małe tortownice [ średnica max. 23 cm.] natłuszczamy (można delikatnie opruszyć bułką tartą lub zmielonymi na proszek migdałami) . W dużym naczyniu umieszczamy wszystkie składniki z wyjątkiem wody. Mieszamy za pomocą miksera, do momentu, aż nie będzie żadnych grudek. Gdy otrzymamy już jednolitą masę, cały czas miksując, dodajemy stopniowo wodę. W tym momencie nasze ciasto wydaje(...)wodniste i właśnie tak ma być! (Dlatego po upieczeniu wciąż pozostaje wilgotne i ciągnące). Przelewamy ciasto do tortownic- po połowie do każdej. Wkładamy tortownice do nagrzanego piekarnika i pieczemy 35 do 45 minut, do tak zwanego suchego patyczka. (Zawsze przed wyjęciem sprawdzajcie patyczkiem dwa ciasta. Mi się bardzo często zdarza, że jedno jest gotowe do wyjęcia już

Domowe Torty
Tort z kremem twarożkowym z brzoskwiniami 120

wymiarach 25x40 wykładamy papierem do pieczenia (samo dno), nie smarujemy boków. Przekładamy gotowe ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 160 stopni z termoobiegiem i pieczemy ok 25 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy gorący biszkopt i z wysokości 40 cm upuszczamy w blaszce na podłogę. Studzimy. W ten sam sposób pieczemy 2 biszkopt. Poncz do nasączenia(...)układamy pierwszy biszkopt, nasączmy połową ponczu, wykładamy całość kremu z brzoskwiniami. Przykrywamy drugim biszkoptem, nasączmy pozostałą częścią ponczu.   Całość tortu, boki i górę, smarujemy mniejszą częścią kremu twarożkowego (bez brzoskwiń). Schłodzić. Gdy masa ładnie zgęstnieje, cały tort smarujemy połową kremu do dekoracji. Ozdabiamy dowolnie. Ja przygotowałam tort z okazji chrztu mojego synka. Oto dekoracja. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Mój dzienny przykładowy jadłospis :) 230

maslo migdałowe, 1/2 grejfruta  🍴 2.  Wafle ryżowe z prosciutto 3. Garść orzechów  4.  Naleśniki owsiane z tuńczykiem 5. Placuszki orkiszowe😋 😍  i dwa podpłomyki bez cukru z masłem migdałowym  2 1.  Gryczane gofry kakaowe 2. Dwa kawałki serniczka  🍰 3. Kasza gryczana z tuńczykiem 4.  Koteczki z serem i orzechami(...)Jesienny zielony koktajl 3. Pulpety z indyka w sosie pomidorowym z ryżem jaśminowym 4. Kasza gryczana z 2 jajkami w koszulce i warzywami 5. Ciasteczka proteinowe 5 1. Pieczona owsianka ze śliwkami i migdałami 2. Kurczak z ryżem i warzywami 3. Jajko sadzone z batatami 4. Wafle ryżowe z twarożkiem, syropem z agawy i cynamonem 5. Naleśniki razowe z serem

Czarnawisienka
Marlenka 442

masła Wykonanie kremu: Budyń ugotować na mleku, według przepisu na opakowaniu ( bez dodatku cukru, bo masa byłaby zbyt słodka), wystudzić. Miękkie masło utrzeć z kajmakiem a następnie ucierając dodawać po łyżce budyniu. Masa nie będzie zbyt gęsta ale taka ma być. Wykonanie ciasta: Do  garnka włożyć  masło, miód, cukier puder. Gotować  na średnim ogniu , aż rozpuszczą(...)mąkę. Ważne, żeby z ciastem pracować póki jest ciepłe, więc należy od tego etapu wszystko robić szybko.  Kiedy ciasto będzie już gęste i będzie się go trudno łączyło z mąką za pomocą łyżki, wysypać  na stolnicę pozostałą mąkę i przelać ciasto. Zagnieść  razem do  połączenia się składników.  Podzielić  ciasto na 6 równych części. Każdą

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Drożdżowe rogaliki z serem 138

macie ochotę :) U mnie ser, bo miałam ogromną ochotę na coś serowego :) Można też zrobić rogaliki bez nadzienia. Wtedy będą idealną podstawą np do nutelli czy konfitury np truskawkowej ( klik ).   'drożdżowe rogaliki z białym serem' Składniki (na 24 szt): * ciasto: - 3 szklanki mąki pszennej - 30g świeżych drożdży - 1/3 szklanki letniego mleka - 1/3 szklanki jogurtu / słodkiej śmietanki - 3 jajka(...)ciasta. Ciasto powinno odchodzić od rąk. W razie konieczności podsypać mąką.  Ciasto przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na ok.2h. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować na cienki placek. Podzielić go na 8 trójkątów. Następnie na brzegu ciasta ułożyć farsz i formować rogaliki. Uformowane rogaliki, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia

CookYourself

Proponowane wyszukiwania