ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:1967/2544)

Chlebek bananowy z cukinią/ Ciasto czekoladowe z cukinią i bananami 260

To ciasto powstało pod wpływem czyszczenia lodówki. Leżały w koszyku dwa dojrzałe banany, w lodówce jedna większa cukinia, co do której nie miałam pomysłu do czego

Fabryka pomysłów
Bez glutenu, bez laktozy i bez jajek – zdrowe ciastka z 2 składników 56

Bez glutenu, bez laktozy i bez jajek – zdrowe ciastka z 2 składników to był swego rodzaju eksperyment. Znalazłam ten przepis gdzieś w

Relaxtime
Vanillekipferl – waniliowe półksiężyce 79

robi się z mąki, cukru, tłuszczu, wanilii i mielonych migdałów. Ciasto po wyrobieniu formowane jest w kształt półksiężyca, a po upieczeniu ciasteczka intensywnie oprószane się cukrem pudrem. Waniliowe półksiężyce są chętnie wypiekanymi ciastkami w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Upieczone ciasteczka są kruche, pełne aromatu i można zajadać się nimi bez końca. Polecam Wam poniższy przepis na waniliowe półksiężyce(...)szybko zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić na cztery części, na raz pracować tylko nad jedną z nich, a pozostałe trzymać w lodówce. Ciasto uformować w wałek o grubości dwóch centymetrów i pokroić go na kawałki o szerokości dwóch centymetrów każdy. Kawałki ciasta formować w kulki, które rolując

MeCooks
Bajgle. 184

poleca pyszne bajgle. Mięciutkie bulki z dziurką, przypominające oponki.  Jest przy nich trochę pracy, ale warto. Nie potrzebujecie do nich specjalnych foremek,  ja też nie mam. Wprawdzie bez foremki mają małe dziurki i wyszły trochę nierówne,  ale to nie ujmuje im smaku. Dziurki zrobiłam palcem, wykorzystałam do tego nawet  końcówkę wałka :)  Składniki(...)Wsypać mąkę, sól i wlać przestudzoną masło. Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami.  Miskę z ciastem nakryć ściereczką i zostawić na około godzinę do wyrośnięcia.  Po tym czasie przełożyć ciasto na stolnicę. Podzielić na 7 części. Z każdej części ciasta uformować kulkę, następnie w każdej  bułce zrobić dziurkę palcem, wcześniej włożonym do mąki i kręcić  żeby

Agusiowe smakołyki
Tych 7 potraw nie może zabraknąć na wielkanocnym stole 282

różnorodności wpisuje się w gusta każdego zasiadającego do świątecznego stołu. I mimo zmieniających się zwyczajów celebrowania chwil z bliskimi, w większości domów wielkanocny repertuar kulinarny pozostaje bez zmian. Wirtualny targ LokalnyRolnik.pl przypomina, bez czego nie wyobrażamy sobie Świąt. Jajka Klasyczne z majonezem, faszerowane łososiem, pieczarkami albo suszonymi pomidorami – wariacji na temat jajka wielkanocnego nie brakuje. Najlepiej pochodzące(...)oprószona cukrem pudrem. Puszysta, wilgotna babka piaskowa kusi, by spróbować jej jeszcze przed oficjalną porą na deser. Pieczenie Dość czasochłonne w przygotowaniu i wymagające wprawy w… przyprawianiu, ale gdy już pojawią się na stole, cieszą się dużym zainteresowaniem. Tradycyjny schab pieczony, kaczka faszerowana, a może wegański pasztet z komosą ryżową i orzechami laskowymi? Wypróbuj gotowych dań dostępnych na www.lokalnyrolnik.pl

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sernik zebra wg Aleex 103

taki bardzo rodzinny dla nas dzień. Zazwyczaj jesteśmy wtedy w domu. Robię obiad, a także piekę ciasto na deser. Stół gromadzi nas razem, a przy pysznym cieście i popołudniowej kawie czas płynie zupełnie inaczej. Dzisiaj te chwile będziemy celebrować przy serniku zebrze, który piekłam już jakiś czas temu. Ponieważ był bardzo dobry, wróciłam do niego dzisiaj. My uwielbiamy takie połączenie(...)kuchennego jednolite ciasto. 4. Kulę z ciasta zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkować ciasto na okrągły placek i wyłożyć nim dno oraz boki tortownicy o średnicy 24 cm. Spód podpiec przez 12 minut w 200°C (grzanie góra-dół). Po tym czasie odstawić do ostygnięcia. 5. Gdy spód się piecze, przygotować masę serową

W mojej kuchni
Tort piernikowy z nutą grzańca i pomarańczy 110

skórka starta z jednej pomarańczy (opcjonalnie) Krem piernikowy z suszonymi śliwkami 1)       70 g zmielonych lub pokruszonych pierniczków (bez żadnej polewy czy lukru) 2)       10 suszonych śliwek 3)       100 g miękkiego masła 4)       270 g mascarpone(...)łączymy ją z pianą (można również miksować na najwolniejszych obrotach, ale tylko do połączenia składników). 3)    Tak przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 16-18 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjmujemy biszkopt z piekarnika, upuszczamy na podłogę z wysokości około

Na kulinarnym poligonie
Sernik Baileys 102

Sernik pod wpływem. Sernik to bez wątpienia moje ulubione ciasto i kolejne w mojej – Sernikowej kolekcji – . Uwielbiam ten proces myślowy i twórczy podczas powstania przepisu na sernik, kiedy to godzinę przed zrobieniem potrzebnych zakupów, powstaje przepis. Prawdopodobnie każdy mój sernik jest wyjątkowy, bo drugiego takiego się nie znajdzie 😉 Na zakończenie mojej wypowiedzi życzę Ci smacznego(...)minut ➕ pobyt w lodówce 🇵🇱 – Polska Składniki potrzebne by zrobić ciasto 800 g sera z wiaderka 200 ml kwaśnej śmietany 4 jajka Szklanka cukru lub mniej według uznania 3 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej 2-3 krople olejku miętowego 150-180 g ciastek maślanych 100 g orzechów nerkowca 30-40 g miękkiego masła 100 ml mleka 24 g żelatyny

RafalCook
Proziaki z marchewką 131

blasze pieca na szybko, zawsze wtedy gdy w domu zabrakło pieczywa (bo piekło się go raz w tygodniu zwykle w sobotę w większej ilości). Są puszyste, lekko słodkie, bardzo smaczne. Cały sekret ich przygotowania tkwi w konsystencji ciasta, które musi być dość luźne by bułeczki ładnie wyrosły, podobno z czasem i praktyką dochodzi się do perfekcji. Do ciasta możemy dodawać(...)sól, cukier, sodę i mieszamy. Następnie dodajemy kefir, wyrabiamy wszystko łyżką w misce. Ciasto musi być dość luźne jednak takiej konsystencji by dało się przenieść na stolnicę. Następnie na stolnicy wysypujemy grubą warstwę mąki – przenosimy ciasto i chwilę delikatnie rękami zagniatamy, zbierając mąkę. Potem wyrobione ciasto rozwałkowujemy dość grubo (ok 2cm). Następnie oprószoną mąką szklanką wycinamy kółeczka i odkładamy

Dorota Smakuje
Tort czekoladowo-gruszkowy 93

Tort czekoladowo-gruszkowy to właściwie przepyszne ciasto czekoladowe bez mąki, ale za to z mielonymi migdałami i gruszkami. Jest wspaniale wilgotne i smakuje rewelacyjnie. I mimo, że nie ma warstw jak rasowy tort , to konsystencja i forma podania sprawiają, że ma się wrażenie, że je się tort. Przepis znaleziony jak zwykle w starych zbiorach mamy, tym razem wycięty(...)sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję drugą połowę cukru. Pianę dodaję do masy na dwie raty i delikatnie mieszam. Ciasto wylewam do wysmarowanej lub wyłożonej papierem tortownicy (śr. 26 cm). Powierzchnię wyrównuję. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piekę 45 minut. Po upieczeniu ciasto zostawiam jeszcze na 10 minut w otwartym piekarniku. Konfiturę podgrzewam w garnuszku i dodaję

Słodki sentyment
Miękkie pierniczki według Anny Starmach 122

mięciutkie, pięknie rosną i cudownie pachną korzennymi przyprawami. Na blogu znajdziecie także inne inspiracje na ciasteczka: Orzechowe ciasteczka choinki Pyszne pierniczki last minut z lukrem   Kruche ciasteczka z bezą   Pepparkakor, szwedzkie pierniczki imbirowe Świąteczne ciasteczka cynamonowe Świąteczne ciasteczka z kremem czekoladowym Ciasteczka imbirowe, golden gingerbread   Chrupiące ciasteczka imbirowe Pierniczki lebkuchen Świąteczne markizy Imbirowe gwiazdki z kremem czekoladowym(...)zagniatamy przy użyciu miksera. Ciasto formujemy w kulę,  owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, przekładamy na posypany mąką blat i wałkujemy na placki o grubości ok.  5 mm. Przy pomocy foremki wykrawamy pierniczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy przez 12 minut

Kulinarne przygody Gatity
Tort czekoladowo-gruszkowy 97

Tort czekoladowo-gruszkowy to właściwie przepyszne ciasto czekoladowe bez mąki, ale za to z mielonymi migdałami i gruszkami. Jest wspaniale wilgotne i smakuje rewelacyjnie. I mimo, że nie ma warstw jak rasowy tort , to konsystencja i forma podania sprawiają, że ma się wrażenie, że je się tort. Przepis znaleziony jak zwykle w starych zbiorach mamy, tym razem wycięty(...)sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję drugą połowę cukru. Pianę dodaję do masy na dwie raty i delikatnie mieszam. Ciasto wylewam do wysmarowanej lub wyłożonej papierem tortownicy (śr. 26 cm). Powierzchnię wyrównuję. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piekę 45 minut. Po upieczeniu ciasto zostawiam jeszcze na 10 minut w otwartym piekarniku. Konfiturę podgrzewam w garnuszku i dodaję

Słodki sentyment
TARTA Z MALINAMI, BIAŁĄ CZEKOLADĄ I BEZOWĄ PIANKĄ (OBŁĘDNIE PYSZNA) 338

składniki: maliny i biała czekolada... Na wierzchu jest pyszna, lekko zrumieniona "beza" z białek, a właściwie pianka, ponieważ zapieka się ją tylko jakieś 10 - 15 minut na już wcześniej podpieczonym spodzie, więc robi się z tego pyszna pianka. Całość smakuje doskonale, wybornie, jak dla mnie to petarda wśród ciast... 👌 No chyba po takiej rekomendacji, nie pozostaje Wam nic innego(...)CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto zagnieć razem i wyrób krótko na gładko lub szybciej - umieść w misie miksera lub malaksera i wyrób krótko na jednolitą masę. Zawiń ciasto w folię spożywczą i schowaj do zamrażalnika na 10 minut. Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni . Formę do tarty (metalową, silikonową lub ceramiczną) wysmaruj cienko masłem. Schłodzone ciasto ułóż między dwa kawałki

Słodko-Słony Świat Ilony
Keto tiramisu z kalafiora (Paleo, LowCarb) 134

bez nabiału, ale nie wiesz czym zastąpić niedozwolone składniki? Rozwiązaniem jest... kalafior! Tak, keto tiramisu z kremem z kalafiora to przepyszna wariacja na temat tego włoskiego deseru, która skradnie serca wszystkich będących na dietach beznabiałowych. W dodatku jest z zgodna z dietą Paleo oraz ketogeniczną! Dania Deser , Przekąska Kuchnia Vegan , Wege , Włoska Keyword biszkopt , ciasta z kremem , ciasto kokosowe(...)puszystą masę z solą dosypując pod koniec erytrytol. Dodać ekstrakt z wanilii, rozpuszczone masło klarowane oraz mąkę. Delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy 20 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku przez ok. 25 minut do zrumienienia. Ostudzić. Przekroić na 2 równe blaty. W międzyczasie przygotować krem. Krem z kalafiora Kalafiora ugotować na miękko i dobrze odcedzić

Modern Cave Girl