kolor. Niestety czarny nie jest moim ulubionym kolorem ze względu że widać każdy ślad, a ja piekę i gotuję dużo i zwyczajnie bym padła przy sprzątaniu. Przeprowadziłam na wybranym modelu dziesiątki testów w domowej kuchni, poprzez pieczenie ciastek, chleba, pieczenie kaczki czy nawet rozmrażanie kurczaka. W poprzednim moim 4 letnim piekarniku o funkcji rozmrażania mogłam sobie pomarzyć(...)zewnątrz, bajka! Model posiada kilka podstawowych funkcji pieczenia jakie ma praktycznie każdy piekarnik, góra-dół, termoobieg itp. Wybór dodatkowych programów jest naprawdę duży i każdy znajdzie odpowiedni dla siebie. Zarówno do pieczenia pizzy jak i soczystej delikatnej pieczeni w niskiej temperaturze. Piekarnik równomiernie piecze i bardzo szybko się nagrzewa w środku, jest nawet opcja
Wanilia i Kardamongrzybami. Kruche ciasto, grzyby, cebula, śmietana i jajka. Bez zbędnych kombinacji. Zapraszam po przepis i mam nadzieję, że ta tarta z grzybami też Wam posmakuje i wejdzie na stałe do Waszego jesiennego menu. Tarta z grzybami Tarta z grzybami Czas przygotowania: 90 minut Proporcje na formę o średnicy 23 cm Składniki Ciasto kruche: 1 szklanka mąki pszennej(...)suszonego tymianku Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki. Na lekko podsypanym mąką blatem wałkujemy ciasto na kształt koła o średnicy nieco większej niż forma. Przenosimy je na formę i wyklejamy, także jej boki na wysokość ok. 2 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, formę wkładamy do lodówki
Kulinarne przygody GatitySkładniki: Biszkopt kakaowy: 6 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa sezamowa: 2 opakowania budyni śmietankowych bez cukru 3/4 szklanki cukru 250 g margaryny 0,5 litra mleka 4 łyżki pasty tahini (masło sezamowe, pasta sezamowa) Dodatkowo: 3- 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki ok. 81g sezamków(...)wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać. Piec około 30 minut w temperaturze
Ciastka - domowe słodkościświątecznego stołu. Może być też jako świecznik. U mnie jest to wersja jadalna, więc prawdopodobnie zaraz po świętach zostanie zjedzony przez mojego synka, który uwielbia pierniczki. U mnie wersja bez lukru – ze względu na synka, ale Wy oczywiście będziecie mogli go sobie polukrować do woli. Dlaczego moja chatka jest taka wyjątkowa? Ponieważ do sklejania ścian ze sobą(...)Można zagotować. Lekko ostudzić. Do misy miksera wsypać mąkę, przyprawę i sodę, wymieszać. Dodać mokre składniki. Dokładnie wyrobić. Ciasto rozwałkować na grubość około 5-7 mm. Można podsypać mąką. Ja ciasto rozwałkowałam i wycinałam na macie teflonowej, na której później już piekłam, nie miałam później problemów w przeniesieniem wyciętych pierników i ewentualnym uszkodzeniem podczas przenoszenia. !!!Uwaga jak już wytniemy ściany
moj przepis naTo danie będzie prawdziwą ozdobą wigilijnego stołu. Wygląda wspaniale i tak też smakuje. Takiej ryby po grecku jeszcze nie jedliście. Ryba po grecku tyle ma wspólnego
Niedzielny kucharzJaki jest Wasz stosunek do białych pizzy? Ja muszę przyznać, że mając do wyboru pizzę z sosem pomidorowym lub bez, zwykle wybierałam tę z sosem pomidorowym ( wyjątek stanową 4 sery, które bardzo lubię). Jednak podczas mojej ostatniej wizyty we Włoszech spróbowałam pizzy z ziemniakami i bardzo mi zasmakowała. To moja wersja - pizza z ziemniakami, lekko uprzednio podpieczonymi w piekarniku(...)pomocą rąk ( lub w robocie kuchennym) wyrobić gładkie ciasto, przez ok 10 minut, odłożyć do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce. Ziemniaki pokroić w cienkie plasterki, ułożyć na ręczniku papierowym, przykryć drugim kawałkiem ręcznika i wytrzeć z wody. Posolić i popieprzyć, polać oliwą i wymieszać. Ułożyć ziemniaki na blasze do pieczenia wyłożonej papierem- tak, żeby na siebie nie zachodziły
Smaczny zeszytNa dzień kawy spóźniłam się troszeczkę, nic jednak nie stoi na przeszkodzie aby podzielić się z Wami fajnym przepisem i moim niedawnym odkryciem. Sernikiem kawowym!
Życie zaczyna się w kuchniKruche i bardzo chrupiące ciasteczka z sezamem to pyszny dodatek do kawy lub przekąska na podwieczorek dla dziecka. Domowe niezbyt słodkie ciasteczka bez konserwantów i poprawiaczy smaku. Według mnie domowe ciasteczka mają same zalety, gdyż nie dość, że świetnie smakują, to jeszcze wiadomo, z czego są wykonane. Nie ma w nich konserwantów, poprawiaczy smaku czy też wyglądu, a przede(...)również macie podobne spostrzeżenia? Ilość porcji: 60 - 70 sztuk Czas przygotowania: 50 minut + chłodzenie ciasta Składniki na ciasteczka z sezamem: 3 szklanki mąki pszennej 200 g masła (zimne) 1 jajko 1 żółtko 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany Dodatkowo: 2 łyżki cukru 1 białko ziarno sezamu (szklanka
Gotuj w domumnie ta kajmakowa babka zachwyciła i jakoś nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez niej, w zeszłym roku ponownie ją przygotowałam… Znowu wyszła mi mięciutka, pachnąca, wilgotna – tak pyszna jak za pierwszym razem:) Czy ją polecam? Jak najbardziej TAK! W tym roku również będę ją piekła. A Wy, jeśli się skusicie na nią, jestem ciekawa Waszych opinii. Tylko(...)dodajemy do masy przestudzony, płynny kajmak oraz olej, miksujemy. Obie mąki przesiewamy razem z sodą oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie łączymy z masą. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie mieszając łączymy ubite białka z przygotowanym wcześniej ciastem. Całość przelewamy do wysmarowanej i oprószonej mąką formy z kominem (o śr. 22-23cm). Pieczemy około
Smaki Na TalerzuTwarogowy sernik na zimno a'la oreo - nada się dla diabetyków i insulinoopornych :) Nie zawiera cukru a erytrol, którego IG jest bliski zeru :) SKŁADNIKI
Moje Kuchenne RewelacjeSezon na śliwki w pełni! Ciasta drożdżowe ze śliwkami , ciasta ucierane ze śliwkami, ciasta kruche ze śliwkami i wiele wiele innych słodkości z ich dodatkami powstaje w naszych kuchniach! A czy Sernik ze śliwkami już kiedyś próbowaliście? Jeśli nie to gorąco polecam, bo jest naprawdę przepyszny! Delikatna masa serowa połączona z soczystymi śliwkami i … uwaga – gruszkami tworzy fantastyczną(...)długo! ). Dodajemy białą czekoladę, mieszamy do połączeni składników. Na schłodzonym spodzie układamy gruszki, zalewamy masą serową. Układamy pokrojone śliwki i wkładamy do nagrzanego na 160C piekarnika ( bez termoobiegu ). Pieczmy ok. 80 minut, studzimy w piekarniku. Chłodzimy w lodówce przez noc. Smacznego
Ostra na SłodkoCytrynowe babeczki, których nie może zabraknąć wśród Wielkanocnych wypieków. Przepis bardzo klasyczny, babeczki z dodatkiem masła, pszennej mąki i dużej ilości soku z cytryny, jedynym moim
Upiecz sobie babeczkęMazurek bezowy napakowany bakaliami został zainspirowany przepisem ze strony Moje Wypieki i mieszanką keksową od firmy Helio . Głównym składnikiem jest beza naszpikowana bakaliami, które możemy mieszać
PatiGotujeP ozostając w temacie smaków dzieciństwa, dzisiaj mam dla Was przepis na kolejną słodką przekąskę. Gofry najbardziej kojarzą mi się z latem i z wakacjami, ponieważ
Okiem Blondynki by McBlondimiękka na wierzchu. Ciasto od pierwszego kontaktu z rozgrzanym kamieniem zaczyna „pracować”. Spód od razu pięknie się rumieni przez co czas pieczenia pizzy na kamieniu jest bardzo krótki i trwa około 5 minut w piekarniku nastawionym na 250ºC. Pizza na kamieniu nie przywiera do dna! Piekąc pizzę na blasze zawsze podkładałam papier do pieczenia. Pizza delikatnie(...)niego zdjąć to mam specjalną drewnianą łopatkę. Mój kamień do pieczenia jest wyprodukowany z lawy wulkanicznej. Bardzo łatwo się o niego dba, bo wystarczy go umyć pod wodą i lekko naoliwić. Wyjęty z piekarnika zatrzymuje ciepło nawet do pół godziny. Jak używać kamienia do pieczenia? Przed pieczeniem pizzy, bułek czy chleba kamień trzeba nagrzać. Ja trzymałam kamień
codojedzenia