Gnocchi kalafiorowe, czyli wariacja znanych w kuchni włoskiej ziemniaczanych klusek. Jest to świetny przepis na wykorzystanie pozostałego po obiadzie kalafiora ( ekonomiczne gotowanie ). Gnocchi kalafiorowe są delikatne
WegePrzepisSłyszałem, że przygotowanie kaczki to zmora nie jednego kucharza.Ja kucharzem nie jestem. Ale jeść kocham i gotować również. Dziś piekłem moją pierwszą pierś z kaczki.
kulinarnyJaNależę do osób, które nie wyobrażają sobie dnia bez filiżanki mocnej aromatycznej kawy. Kiedyś zawsze pierwsze co robiłam po przyjściu do pracy to właśnie mała czarna, teraz kiedy jesteśmy posiadaczami ekspresu naszym codziennym rytuałem stało się wspólne picie kawy w domu. Rano wstajemy chwilę wcześniej, by spokojnie wypić razem filiżankę pysznego, aromatycznego napoju i chwilę spokojnie porozmawiać. Po popołudniu(...)przychodzę. W oryginalnym przepisie używa się owoców z syropu, ale ja zastąpiłam je świeżymi czereśniami, a zamiast sucharków użyłam groszku ptysiowego, który zalegał mi w szafce. Warstwy tego ciasta są po prostu idealnie skomponowane; lekko chrupiący, słodki spód z dodatkiem kremu czekoladowego, do tego delikatna serowo śmietankowa pianka i galaretka pełna soczystych dojrzałych czereśni czyż nie brzmi to jak coś
Cynamonowe szczęścieWitam Was moi kochani po prawie pięciu miesiącach przerwy! Musicie wybaczyć mi moją nieobecność, lecz miałam sporo na głowie.. dwa kierunki studiów, obrona pracy dyplomowej
Be Fit Be StrongWiększość z nas siedzi teraz w domach. I słusznie, nie powinniśmy wychodzić z domu bez potrzeby, aby nie narażać się na potencjalny kontakt z chorymi. To samo tyczy się zakupów - najlepiej pójść do sklepu raz i w miarę możliwości zrobić zakupy na dłuższy okres. Biorąc pod uwagę, że wiele osób robi zapasy nawet na 2 tygodnie, tym ważniejsze staje(...)kopytek będziesz potrzebować: 400g ugotowanych ziemniaków, 1 buraka (gotowanego lub pieczonego), 100g mąki, jajko. 1. Ziemniaki utłucz lub zetrzyj (jak to się mówi u mnie w domu - rozciapciaj!). 2. Buraka zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. 3. Starte buraki wymieszaj z wcześniej przygotowanymi ziemniakami, dodaj mąkę i jajko. 4. Ciasto wyrób, uformuj kopytka i ugotuj we wrzątku. Pamiętaj
Z notatnika dietetykamiękkie jednolite ciasto. Zajmuje to około 10-15 minut. Kiedy ciasto zaczyna odchodzić od ścianek misy miksera, dodaję rodzynki i orzechy, a czasem także kandyzowaną skórkę pomarańczową. Wyrabiam ciasto na chleb turecki jeszcze około 1 minuty. Z ciasto formuję kulę, przekładam do obsypanej mąką miski i odstawiam na około 90 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie ciasto powinno podwoić(...)łyżkami mleka. Piekę w temperaturze 190 stopni przez 35-45 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczony chleb wyjmuję z foremki i studzę na kratce. Z tego ciasta można też upiec bułeczki tureckie - czas pieczenia wynosi wówczas 20 minut. Ciekawostki o chlebku tureckim Żulik zyskał w Łodzi sławę w latach 60-tych XX wieku, prawdopodobnie dzięki Piekarni Tureckiej prowadzonej przez
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakuchni, jadalni i nie tylko. Od gotowania, pieczenia do serwowania. Ja chętnie przygarnęłabym wszystko z tego miejsca 😅 Zacznę od PATELNI ! Nigdy nie dysponowałam patelnią typowo naaleśnikową, jeśli tak ją mogę nazwać i zawsze używałam po prostu zwykłej patelni. Ta przeznaczona do naleśników, widoczna na zdjęciach ma niskie brzegi, które ułatwiają wylewanie ciasta na jej powierzchnię, a także na podważanie(...)Myślę, że taka łopatka to wręcz niezbędne narzędzie kuchenne, bo oprócz naleśników dopomoże przy placuszkach, omletach, kotlecikach i jeszcze wielu innych potrawach. Dobry nóż w kuchni to podstawa. Bez ostrego, dobrze leżącego w dłoni noża nie wiele zdziałasz w kuchni. Dlatego ja od razu zdecydowałam się na piękny KOMPLET 5 NOŻY KUCHENNYCH W BLOKU marki Karl Hausmann
Zdrowie na języku :PWybierajcie takie z największą zawartością mięsa i bez żadnych dziwactw typu hydrolizat białka sojowego. Jeśli chodzi o ciasto, w którym znalazły się parówki, to składa się ono z mąki kokosowej , siemienia lnianego, babki jajowatej i jajek. Ci, którzy mieli okazję zajrzeć do mojego bożonarodzeniowego ebooka mogą skojarzyć przepis na to ciasto, bo było one użyte w pasztecikach(...)wodę, a następnie jajka i wymieszaj ciasto mikserem. Odstaw na 2-3 minuty, żeby zgęstniało. Podziel je na 6 równych części. Każdą część rozwałkuj na płaski prostokąt. Owiń każdą parówkę ciastem tak, aby powstał rulonik. Piecz przez ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza z włączoną funkcją termoobiegu. Pod koniec pieczenia wierzch każdej parówki w cieście
Modern Cave GirlAleż mnie cieszy, że tak uwielbiacie tą bezglutenową serię na blogu! Mam głowę wypełnioną nowymi pomysłami po brzegi, także z całą pewnością pojawiać się tu będą
Ostra na Słodkowszystko – nawet wirtualne jedzenie powinno także przyciągać wizualnie. W przypadku Crossroads Inn rysunki ikonek dań wykonane przez Jakuba Balewicza mają sporo detali i ciekawą kolorystykę, więc myślę, że bez problemu wywołają ślinotok u niejednego gracza Także zdecydowanie odradzam granie na tzw. głodniaka Trzymam kciuki, aby ekipie Crossroads Inn udało się stworzyć prawdziwe wysmakowany, wciągający tytuł. Jak gra wypada(...)kwaśnej marynacie i zamknięte w chrupkim, rustykalnym cieście tworzy prostą, acz uwielbianą przez wielu pożywną przystawkę. Czas, aby rozkochały się w nich także Wasze podniebienia! Do dzieła! SŁODKIE PIEROGI RYBNE Z BERSUHL pieczone rustykalne pierożki z łososiem w słodko-kwaśnej marynacie CZAS: 90 min PORCJE: 4 porcje POZIOM: średni POTRZEBUJESZ: papier do pieczenia piekarnik wałek patelnia deska i nóż
Nerds KitchenWami przepisem na pyszne czekoladowe ciasteczka bez mąki, jajek i mleka - dokładny przepis znajdziecie tutaj . A przy okazji wpadłam na pomysł zrobienia zdrowej wersji tortu, który również będzie bez mąki, jajek i laktozy. Muszę się przyznać, że to był kolejny z moich eksperymentów i sama do końca nie wiedziałam co mi z tego wyjdzie. Jednak teraz mogę śmiało(...)formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25-30 minut. Po tym czasie wyciągamy i pozostawiamy na do wystudzenia. Krem W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę oraz masło orzechowe. Dodajemy mleczko kokosowe oraz syrop klonowy. Całość mieszamy do rozpuszczenia i połączenia się składników. Lekko przestudzony krem wylewamy na spód . Kiedy całkowicie przestygnie wkładamy ciasto do lodówki. Wierzch
Health-Fit-LifeMąż jedno, Dzieci drugie, ja trzecie...) jest czasem tak męczące, że aż się nie chce. No i zabiera sporo czasu, a ten przy najmłodszym jest na wagę złota. Nie bez powodu siedzę po nocach i piszę przepisy, w dzień po prostu się nie da :) Wracając do jedzenia... przygotowałam sobie ostatnio pizzę na kalafiorowym spodzie! A co ważniejsze... dało się(...)pizzę taką normalną dałby się pokroić, ale powiadam Wam, że można ją zjeść, nawet w całości! Przepis na spód zaczerpnięty z książki „Dieta fit”. Składniki na ciasto: 1 średnia główka kalafiora 2 jajka po ½ łyżeczki soli himalajskiej, pieprzu, bazylii, oregano, ziół prowansalskich 1 ząbek czosnku Dodatki: 200g pieczarek 2 łyżki kaparów ½ czerwonej cebuli Ok 6 czarnych oliwek
Kuchnia w czekoladzieprzypadku, pyszny obiad. Do przygotowania 4 porcji potrzebujecie: ok. 400 g schabu bez kości sporej ilości przypraw do marynaty: łyżeczki papryki słodkiej, łyżeczki papryki ostrej, łyżeczki majeranku, łyżeczki soli, lub innych ulubionych przypraw i ziół ok. szklanki oleju ciasta francuskiego (ok. 250 g) ok. 300 g świeżego szpinaku 3 ząbków czosnku dużej cebuli 120 g niebieskiego sera pleśniowego(...)słony, ja soli dodałam dosłownie szczyptę. Dobrze, żeby masa szpinakowa także lekko przestygła. Ciasto dzielimy na 4 części. Na każdą wykładamy szpinak oraz po kawałku mięsa. Całość szczelnie zawijamy w ciasto, a następnie układamy łączeniem ciasta do spodu, podwijając także brzegi, by stworzyć szczelny pakunek. Pieczemy w 180 stopniach do momentu zrumienienia ciasta, czyli około 25 minut
PichceniomaniaJaki macie stosunek do samochodów, pociągów i autobusów? Szóstego października, późno w nocy, urodził się kolejny członek rodziny C. Jego siostra została szczęśliwą mamą malutkiego Willadsa, który bez trudu zdobywa serca wszystkich, którzy choćby raz na niego zerkną. Gdy dumna babcia wręczyła mi zawiniątko z maleństwem, po prostu rozpłynęłam się nad nim z rozkoszy. Jest przeuroczy, i aż wzdychałam(...)rozetrzeć palcami na kruszonkę. Dodać żółtka, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm, podsypując mąką. Wykrawać kółka i serduszka, lub inne kształty. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy. Piec w 180 st. C. przez
Pożeraczka, czyli raz adobrze