Marchewkowa rolada idealnie będzie prezentowała się na świątecznym stole. Nie używamy do jej przygotowania mąki - zatem jest to wypiek bezglutenowy, bez zapychaczy. Doskonałe nadzienie z najlepszego pod słońcem twarożku ze świeżym koperkiem. Potrzebujemy: 500 g obranej marchewki 4 jaja 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Nadzienie: 300 g twarożku kanapkowo - sernikowego Mój ulubiony(...)delikatnie mieszamy z marchewką. Całość wykładamy na blaszkę z papierem do pieczenia. Wyrównujemy wierzch i pieczemy w piekarniku w 200 stopniach przez 20 minut. Po upieczeniu zawijamy roladę w ściereczkę, aby nadać jej kształt. Czekamy do momentu aż rolada się wystudzi. Wystudzone ciasto marchewkowe rozwijamy, smarujemy twarożkiem, układamy na nim plasterki kiełbasy i zwijamy dłuższym bokiem dość ściśle. Odstawiamy
MamaOskarkagrubą i pryszczatą przyrodnią siostrą. Księżniczki Disneya to ogólnie jakiegoś pecha mają do książąt. Zawsze na koniu, zawsze szlachetny i zawsze bez jaj i ze sklerozą. Kurde… nie będę księżniczką Disneya! Jak żyć?! Ostatnio uczę się piec intensywnie, ale to już wiecie. Drób sąsiada w ekstazie, jeszcze trochę a zacznie sam do drzwi dzwonić i domagać się wypieków(...)czas 1 h. Wykonanie tradycyjne Drożdże rozpuszczamy w wodzie z miodem i odstawiamy na 30 min. Pozostałe składniki umieszczamy w misce, dodajemy mieszaninę drożdżową i wyrabiamy gładkie, luźne ciasto. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 -2 h aż podwoi swoją objętość. Ciasto wykładamy na podsypany blat, wyrabiamy, formujemy rulon i obsypujemy go mąką. Ostrym nożem dzielimy na bułeczki
ladykitchenPrzekąska na imprezę lub na oglądanie filmu przed Tv. Smaczna, prosta, jedynie troszkę czekania wymaga, ale za to bardzo smaczna. Frankfurterki, delikatesowe, bez glutenu od Dudy są tak smacznie przyprawione, że tym mini przekąską już prawie nic nie brakuje no może musztarda albo ketchup do maczania. Ja ze zbyt małego przekonania do nich, wcisnęłam jeszcze ser żółty(...)mąki, soli zagniatamy ciasto. Podczas zagniatania dodajemy olej i wyrabiamy dotąd aż ciasto będzie odchodziło od reki lub od miski. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 30-40 minut. 3. Wyrośnięte ciasto, odgazowujemy na blacie (czyli ponownie zagniatamy) i formujemy w długi wałek który następnie rozwałkowujemy. Następnie środek ciasta smarujemy ketchupem i układamy wzdłuż kiełbaski. Ciasto zalepiamy i kroimy
Gotowanie...to proste !piersi kurczaka Słodka czerwona papryka Przyprawa do mięsa 1 biała cebula ½ czerwonej papryki 1 batat ½ cukinii (bez skórki) 6 brukselek 7 pieczarek 1 ząbek czosnku 1 szklanka bulionu drobiowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 150 g makaronu spaghetti Lubella 1 duży arkusz ciasta francuskiego 150 g żółtego sera Sól Pieprz Olej do smażenia Filet z piersi kurczaka kroimy(...)sosem. Odcedzamy. Ciasto francuskie dzielimy na prostokąty o wymiarach 25x15 cm. Na każdym płacie na połowie rozkładamy starty na drobnych oczkach ser, następnie spaghetti. Na wierzchu rozkładamy kolejną warstwę sera. Drugą połową ciasta przykrywamy spaghetti, tak aby wszystkie boki się łączyły. Boki dogniatamy widelcem, na wierzch każdej koperty robimy nacięcia. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez
VioletoweKucharzenieprawdziwa, z życia wzięta. I tylko my kobiety jesteśmy w stanie to zrozumieć. Nawet naszemu ukochanemu mężczyźnie czasami trudno pojąć nasze "humory"... Nagle przychodzi ten dzień, dzień w którym „bez noża nie podchodź!”. Zmiany nastroju – nie wiadomo dlaczego, smutek, chandra, rozdrażnienie, brak skupienia, przygnębienie zamącone bezsilnością. Czasami jest jeszcze gorzej: bóle głowy, dreszcze, skurcze brzucha, niepokój, bezsenność. Jednak(...)złym nastroju, mini szarlotki poprawią jej nastrój w stu procentach. Zapraszam na przepis :). Składniki: ciasto: 100 g schłodzonego masła 200 g mąki tortowej 1/3 szkl miodu 2 żółtka 1 łyżeczka otartej skórki z limonki 1 łyżka śmietany 30% szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta masa budyniowa: 1 opakowanie budyniu śmietankowego Delecta 450 ml mleka 3 łyżeczki brązowego
TrufelkowoNiedziela nie może obejść się bez pysznego ciasta, a dzisiaj na moim stole gości jeden z moich ulubionych tortów, a mianowicie tort ananasowo- kokosowy. Tort składa się z dwóch płatów biszkopta, ciasta kokosowego i masy budyniowej o smaku ananasa. Tort obłożyłam lukrem plastycznym, ale możecie go również obsypać wiórkami kokosowymi i będzie również pięknie wyglądał i pysznie smakował. Moja(...)więc mój tort nie wygląda perfekcyjnie, ale myślę że praktyka czyni mistrza. Składniki: biszkopt: jajka 5 szt, mąka pszenna 3/4 szklanki, mąka ziemniaczana 1/4 szklanki, cukier 3/4 szklanki, ciasto kokosowe: białka 5 szt, kokos 1 szklanka, biszkopty podłużne 5 szt, cukier puder 1 szklanka, masa: mleko 1 szklanka, sok z ananasów + woda, razem powinno być 2 szklanki, cukier
kulinarne odsłony patipomarańczą, zapieczone pod owsianą kruszonką świetnie sprawdzą się jako ekspresowy deser:) Uwielbiam go, bo jest absolutnie przepyszny i jeszcze tak bardzo łatwy w wykonaniu, bajka. Osobiście chyba we wszystkich ciastach lubię część owocową i kruszonkę najbardziej Jak dla mnie wypiek idealny! Na pewno wyjdzie każdemu, po prostu nie można go zepsuć. Jeżeli lubisz takie szybkie deserki, polecam też truskawki(...)doskonałe na lato, zapraszam! Scroll down for recipe in English Truskawki i czereśnie pod owsianą kruszonką (6 porcji) Składniki na nadzienie: 200 g truskawek, bez szypułek i przekrojonych na połówki 200 g czereśni, bez pestek ¾ szklanki cukru trzcinowego starta skórka z 1 pomarańczy sok z ½ pomarańczy 1 ½ łyżki mąki/skrobi kukurydzianej Składniki na kruszonkę: 115 g masła
karmelowyszparagami ujrzycie w tym roku na blogu, dopóki będą dostępne. Banalnie prosta pizza, doskonałe, cienkie ciasto i chrupiący spód a do tego lekki sos, żółty ser, szparagi, feta, szynka parmeńska i świeża bazylia. To są smaki, które uwielbiam. Co do ciasta na pizze, to mam swoją własną, prywatną technikę wykonywania spodu. Zazwyczaj wszystko robię na oko, aczkolwiek postaram(...)stosunku 1:1, drożdżami suchymi, solą i cukrem, dolewam odrobinę ciepłej wody oraz oliwę z oliwek i wyrabiam długo i żmudnie ciasto, którego ostatecznie konsystencja powinna być dość luźna. Odstawiam na godzinę do wyrośnięcia. Pieczenie pizzy to również istotna sprawa, gdyż piekarnik razem z blachą nagrzewam do 250 stopni, po nagrzaniu piekarnika na blaszce umieszczam pizze, którą piekę niespełna
Mango PapajaPyszne owsiane ciasteczka wykonane bez użycia białej mąki. Może się wydawać, że przez to będą mniej smaczne, ale to nieprawda są naprawdę wyjątkowe w smaku. W sam raz do schrupania z kubkiem mleka przy lekturze ulubionej książki lub czasopisma. No i ta czekolada... :) Składniki na ok. 18-20 sztuk: (przepis pochodzi z bloga " Bake&Taste ") 220 g płatków(...)czekoladę (część czekolady odłożyć do posypania wierzchu ciastek), wszystko dokładnie wymieszać, przykryć folią spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki. Po schłodzeniu, ciasto za pomocą łyżki przekładać porcjami na blachę wyłożoną papierem do pieczenia formując okrągłe, płaskie ciastka o grubości ok. 1-1,5 cm. Na wierzchu każdego ciastka wcisnąć delikatnie kilka kawałków czekolady. Piec
Simply FoodPierwszy tort w tym roku, tort malinowy mus, który przyrządziłam na urodziny syna. Lekki tort bez ciężkich maślanych kremów, ale nie ma co się łudzić równie kaloryczny jak każdy tort. Tort na czekoladowo kokosowym spodzie, bezglutenowym. Mus malinowy przyrządziłam z dodatkiem mango. Polecam również zrobić domową malinową galaretkę.Tort malinowy mus łątwo się kroi. Owocowy mus jest delikatny(...)puszystą masę. Dodaj schłodzone masło, dalej ubijając. Wymieszaj kakao z kukurydzianą mąką, proszkiem do pieczenia i kokosowymi wiórkami. Dodałam kokosowe chipsy , które nieco pokruszyłam. Dodaj suche składniki do jajecznej masy i wymieszaj. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez około 25 – 30 minut. Środek ciasta po upieczenia powinien być
codojedzeniaprostokątny z formy, tylko taki zwykły owalny, bez formy robiony. Taki jak w sklepie są. No i próbowałem nawet dwa razy tak zrobić, ale jakieś takie niekształtne te bochenki robiłem i jak wyrastały to na boki mi szły i całość wyglądała jak Jabba z Gwiezdnych Wojen :/ Musiałem wtedy szybko wkładać ciasto do foremki i udawać, że nic się(...)strony. Ale dobra, skończmy z tym pochwałami samej firmy, nie to właściwie miałem pisać. Pisałem więc, że gifta dostałem. Rozpakowuję paczkę, a tam taka genialna owalna forma do pieczenia chleba firmy Kaiser. Taka właśnie żeby bochenki jak ze sklepu były! Nawet nie wiedziałem, że są takie formy. Bo jak bym wiedział to już dawno bym kupił. Czyli
Marder&Marder ManufactureKochani, to jest mój tort urodzinowy, kolejny rok za mną :) Postanowiłam połączyć moje smaki, te które kocham, uwielbiam. Mój tort urodzinowy bez truskawek nie ma prawa bytu, więc te owoce są, które świetnie spełniły swoje zadanie. Zrównoważyły słodycz i w ogóle połączenie herbaty, czekolady, kwaśnej limonki i truskawek z miętą połączyły się w tort świeży o niepowtarzalnym smaku, taki(...)wyłączyłam mikser i do masy jajecznej przesiałam mąki, które wymieszałam już łyżką, mieszając energicznie ruchami od dna, tak aby maksymalnie napowietrzyć masę. Ciasto biszkoptowe wylałam do tortownicy o średnicy 23 cm, której dno wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 150-180 stopni przez około 35-40 minut do tzw.suchego patyczka. Upieczonym biszkoptem można rzucić, upuszczając go razem
Blondynka Gotujeciasto połączyć w gładką masę. Wyrabiać przez 10-15 minut. Przełożyć do miski, zasypać mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na około godzinę. W ciągu wyrastania ciasto należy dwukrotnie odgazować, uderzając w nie pięścią. 2. Masę po wyrastaniu podzielić na 6 równych części. Każdą uformować w rulon o długości ok. 25 cm. Wałki z ciasta(...)minut. Posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Posypać kruszonką zrobioną z podanych wyżej składników. 4. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 180 stopni. Piec przez 30-35 minut. W połowie pieczenia położyć folią aluminiową, aby chałka za bardzo się nie spiekła. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest
dom-agi.plMakaroniki to rozpływające się w ustach, bezglutenowe ciasteczka na bazie mielonych migdałów. Chrupka czekoladowa beza i wilgotny, lekko ciągnący się środek. Całość dopełnia mocno czekoladowy, podchmielony krem.. To ulubione ciasteczka mojego męża, szczególnie w towarzystwie mocnej, czarnej kawy. O francuskich makaronikach krążą legendy...że są bardzo trudne, kapryśne, że nie wychodzą.. Dość długo czytałam na ich temat, stopniowo(...)wcale nie są trudne, choć na pewno wymagają troszkę cierpliwości i bardzo skrupulatnego trzymania się dobrego przepisu :-) Wyjdą wtedy za pierwszym razem i na pewno wprawią w zachwyt każdego :-) Ciasto: Składniki na ok. 30 szt. 100g mielonych migdałów 200 g cukru pudru 50 g ciemnego kakao 4 białka 125 g trzcinowego cukru Białka wlać do metalowej miski lub garnka
maniapieczenianajmłodszych. Moje choinki są z pierniczków prawie gryczanych - zabrakło mi mąki gryczanej, i dosypałam nieco orkiszowej. Jednak można je przygotować bez tego dodatku, i wtedy będą bezglutenowe. Można też choinki zrobić z innego pierniczkowego ciasta, a ciasto gryczane powykrawać w dowolne kształty. Ja miałam ochotę wypróbować i jedno, i drugie, więc połączyłam to w całość. Przepis na gryczane(...)składników, wymieszać drewnianą łyżką, a następnie zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę (można przez noc). Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm. Wycinać z niego gwiazdki - na 1 choinkę potrzeba po 2 gwiazdki każdego rozmiaru. Układać ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez
Pożeraczka, czyli raz adobrze