pieczenia (samo dno), boków nie smarujcie- po wystudzeniu delikatnie odetnijcie nożykiem. Piec w temperaturze 170 stopni około 45 minut (sprawdzajcie patyczkiem). Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika upuśćcie na podłogę z wysokości 40 cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie.Wystudzić. Przekroić na trzy części. Mały biszkopt pieczony w tortownicy o rozmiarze 16cm . Papierem do pieczenia podniosłam brzegi(...)pieczenia Białka dokładnie ubić i do ubitych dodawać po łyżce cukru, następnie ubijać tak długo, aż białka będą błyszczące i nie będzie wyczuwalny cukier. Dodać żółtka i wymieszać do połączenia. Partiami dodawać mąkę mieszając delikatnie, aby białka nie opadły. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia - samo dno - Wydłużcie boki tortownicy układając papier do pieczenia, aby biszkopt
Piekarz-Kucharz-GarkotłukUżywacie przypraw typu Vegeta, Kucharek czy Jarzynka? (Nie, nie ma tu żadnej reklamy). Zapewne tak, chociaż nie na co dzień, na pewno każdy z
W kuchni Karmel-itkiHalloumi zapiekane po grecku to przepyszny pomysł na obiad bez mięsa. Ciągnący się ser i aromatyczny sos pełen warzyw tworzą super pożywne i apetyczne danie
Na-talerzu.plOd czasu do czasu lubimy zjeść bezy, a największa ich zaletą jest dla mnie to, że.... zawsze się udają, choć czasami zdarza mi się nieco poeksperymentować
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDobre śniadanie, to zdrowe i smaczne śniadanie. A jak jeszcze będzie oryginalne, to w ogóle super. Babeczki gruszkowo-orkiszowe są lekkie, wilgotne i pożywne. Połączenie płatków
Fleksitarianizm.plCzy fast food może być zdrowy? I tak i nie. Typowy fast food należy omijać szerokim łukiem, ale każdą rzecz można "uzdrowić" - burger, pizza czy
pyszne zdrowościPrzepis znaleziony w starej gazetce .Autora brak ,więc nie wiadomo kto to wymyślił ja w każdym razie pozmieniałam składniki . składniki 25 dag mięsa zmielonego -ja dałam
Moje WyrobyPrzepis dostałam od mojej przełożonej 25 lat temu . składniki 12 dag mąki toruńskiej 10 dag cukru kryształu 4 całe jajka szczypta soli 2 cukry waniliowe 1
Moje WyrobyMuffinki czekoladowe są dobre na każdą okazję:) Jednak tym razem chciałam je troszkę urozmaicić. W lodówce znalazł się biały ser i tak powstały babeczki z serową
Ania i Marcin gotują500 g malin 8 g żelatyny, 50 g serka mascarpone, 200 ml śmietany kremówki 30%, bezy: 73 g białek – 2 białka, 91 g cukru, 73 g
królestwo garówOrzechy włoskie to jedne z najzdrowszych orzechów. Zawierają dużo witaminy E oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są … niezbędne ;), niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego mózgu
KucharzycaPrzepyszny sernik na spodzie z ciasteczek Oreo i masą serową z dodatkiem likieru Baileys. Bardzo smaczny, kremowy, rozpływa się w ustach. Jeden z moich ulubionych
Mała CukierenkaPrzepyszny tort bezowy z kremowym i puszystym musem czekoladowym, wiśniami w alkoholu i wspaniale kontrastującymi chrupiącymi orzechami. Składniki Blaty bezowe: 6 białek o temperaturze pokojowej 300g
Pyry na Gazczasie ciasto wykładamy a stolnicę, lekko zagniatamy podsypując je mąką i dzielimy na dwie porcje. Marcepan rozwałkowujemy, dzielimy na pół. Każde ciasto formujemy palcami na gruby placek, w środek nakładamy wałek z marcepanu i składamy ciasto. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy 40 minut w temperaturze 180 % C, funkcja termoobieg. Po upieczeniu ciasta wyjmujemy i studzimy(...)przycisku. Końcówka do mieszania jest precyzyjnie spasowana z metalową misą, dzięki czemu z łatwością można wymieszać zarówno duże jak i małe porcje ciasta. Specjalny hak do zagniatania gęstych ciast oraz wysoka, maksymalna moc silnika przygotują ciasta bez zbędnego zagniatania. Łatwy demontaż - Zwolnij blokadę miksera i unieś głowicę, by wygodnie zakładać i ściągać wszystkie elementy. Dołączone podzespoły wykonano
Kulinarne Fantazje Marioliostatnich kilku latach byliśmy na jakimkolwiek wyjeździe bez muffinek . Przy czym robię różne, ale te z jabłkami to po prostu dla dzieci obłęd w ciapki Ostatnio robię z renetami i okazuje się, że smakują jeszcze lepiej! O ile do jabłek typu renety dzieci mają średni stosunek, tak pieczone oraz w muffinach smakują(...)również ekstrakt waniliowy (Dr Oetker z Madagaskaru) i też jest okey. W drugiej misce mieszamy składniki suche: najpierw mąkę i proszek do pieczenia, później dodajemy cukier. Następnie mieszamy całość. Ważna zasada – lepiej mieć rzadsze ciasto niż gęste. Ma być lejące, ja na cienkie naleśniki. Dzięki temu, uzyskamy puszyste i delikatne muffinki . Rozlewamy ciasto do foremek na muffiny
W Kawiarence