Rolada z boczku ze śliwkami na święta Rolada z boczku ze śliwkami lub rolada z pieczonego boczku goszczą na naszym stole dość często. To doskonała propozycja
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataBezglutenowy, bez laktozy, pyszny tort ze śliwek suszonych . Śmiało może pojawić się również na wigilijnym stole. Będzie stanowił wspaniałe zakończenie kolacji. Przepis pochodzi z książki
królestwo garówP ierniczki to obowiązkowa pozycja w świątecznym menu. Ich zapach roznoszący się po domu zwiastuje świąteczną, rodzinną atmosferę. Jeśli z jakiegoś powodu nie możecie jeść glutenu
Pyry na GazŚwietne bożonarodzeniowe ciasteczka dla wszystkich łasuchów. W ciastkach co prawda nie ma żadnych smaków świątecznych (może suszona żurawina? Choć mi osobiście się ona nie kojarzy ze
Słodkie inspiracjeIdealne - kruche , maślane ciasteczka na Halloween dla dzieci ale nie tylko. Przepis , na który natknęłam się już jakiś czas temu ale jak to w
Smaczne ZdroweSą takie desery, do których chętnie wracamy i przygotowujemy je w różnych wersjach. Jednym z nich jest beza, z której robimy Pavlovą , bezowe rolady lub torty
niecodziennikparyBezowy wieniec z frużeliną wiśniową i kremem brzdącowym. Niebo dla podniebienia, tak bym rzekła. Kwaskowa frużelina przełamuję słodka bezę, do tego pyszny brzdącowy krem połączony ze
wesoła kuchniaSer parmezan można zastąpić innym twardym serem. To tak dla informacji dla tych co nie lubią parmezanu. Wykonanie ciasta do tarty , spód – brokuł rozerwać na
Kuchnia PokoleńBardzo lubię pączki hiszpańskie, u mnie znane bardziej jako gniazdka. Pyszne parzone ciasto z tonami lukru, palce lizać. Zbliżający się Tłusty Czwartek zmotywował mnie do zrobienia
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieWykorzystując mój likier na różne sposoby postanowiłam upiec niebieskie muffinki. Od razu skojarzyły mi się z takimi zdobionymi na ciasteczkowego potwora , ale póki co brakuje mi
W kuchni bez szafekbezą zdobiącą wierzch, niczym korona któregoś z trzech mędrców. Planowałam też wieniec drożdżowy koronę przypominający. Plan zmieniony. Oto francuska Galette des rois. Kilka razy miałam zamiar dać jej szansę, ale niechęć do ciasta francuskiego mnie blokowała. Dziś blokadę zrywając odważnie, upiekłam tą tradycyjną, migdałową tartę. Święto Trzech Króli to okazja, by i Was do odwagi sprowokować. Ciasto jest(...)naprawdę - błyskawiczne w przygotowaniu. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego - rulon 275 gram 140 gram masła - roztopionego i przestudzonego 200 gram mielonych migdałów ( u mnie 150 gram migdałów, 50 gram orzechów włoskich ) 2 jajka 100 gram cukru pudru ( dałam mniej ) 1 cały migdał opcjonalnie: 2 łyżki rumu Wykonanie: Ciasto francuskie rozwijamy i wycinamy z niego dwa koła
Kronika Piekarnikagotowego ciasta francuskiego, którą przygotujesz w nie więcej niż 30 minut. Oprócz ciasta potrzebne Ci będą jeszcze: szpinak, koperek, szczypiorek, żółty ser i czosnek. Jeśli szukasz pomysłu na to: Co zrobić z ciasta francuskiego na szybko? Nasz przepis powinien Ci się spodobać. Ciasto francuskie ze szpinakiem przepis na bardzo aromatyczne i szybkie danie z piekarnika. Chrupiące ciasto, przyprawiony czosnkiem szpinak(...)pysznie! Przekąski z ciasta francuskiego przepisy, które często goszczą w naszych domach. Ciasto francuskie z pieczarkami, z kurczakiem, z łososiem, tuńczykiem lub szynką. To najczęściej wykorzystywane dodatki do tego bardzo popularnego ciasta. Gotowe ciasto francuskie jest przez nas lubiane przede wszystkim za uniwersalność i szybkość przygotowania . Pomysł na ciasto francuskie ze szpinakiem i serem to bez wątpienia godny uwagi
Kuchnia Na WypasieTort z alkoholowym posmakiem, ale bez procentów. Wyraźny aromat kawy dla wielbicieli filiżanki małej czarnej. Czekoladowy spód dla czekoladoholików. Kwaskowata żelka z powideł dla doceniających akcenty owocowe. Nuta smakowa cukierków kukułek, dla uzależnionych od .. no właśnie. Jak więc powstrzymać zapędy stworzenia ciasta, będącego jedną wielką używką? Humanitarnie, by ulgę przynieść tym, którym nic co ludzkie obce nie jest, dzielę(...)wyszczególnić najlepszy. Dopełniają się wzajemnie i tworzą spójną całość. Konsystencja mas rozpływających się w ustach jest kolejnym atutem. Dolna warstwa bardziej zwarta i spójna, górna puszysta, jak kremowy mus. Ciasto zacnie prezentuje się, pokrojone na zgrabne trójkąty. Krojenie również nie wymaga zdolności manualnych - wystarczy zamoczony we wrzątku spory nóż. Każdy z kawałków na pozór delikatny i lekki, zawiera jednak
Kronika Piekarnika