mojprzepisna.pl | Kaczka pieczona Dziś mam dla Was przepis na kaczkę pieczoną z jabłkiem, papryką, pomidorami suszonymi i żurawiną z chrupiącym boczkiem. Danie przygotowane przez mojego męża
moj przepis nachleba, posmarowany masłem z domową wędliną. Następnego dnia warto odgrzać go na masełku, wówczas smakuje jeszcze lepiej ;). Wersja, którą ja zrobiłam jest bez otoczki z ciasta tzw. „łysa”, ale oczywiście można go upiec w cieście krucho-drożdżowym. Piróg robi się dość szybko i jest mało kłopotliwy, aby ułatwić sobie pracę warto poprzedniego dnia ugotować większą ilość ziemniaków(...)misce, dodać ser biały, kaszę, mięso, śmietanę, jajka, przyprawy. Dokładnie wyrobić, tak aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Formę wysmarować masłem, wysypać płatkami owsianymi lub otrębami. Ciasto rozdzielić na dwie formy, ugnieść, wyrównać. Piec 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st. Wyjąć z piekarnika, na 20 min pozostawić w formie, po czym ciasto oddzielić od boków formy, formę
moj przepis naowoce. Jeśli wybierzecie jędrne i świeże truskawki nie powinny wam sprawić żadnego problemu. Dla dorosłych mini drożdżówki można posypać cukrem pudrem. Dzieci zajadają się nimi nawet bez słodkiej posypki. Z podanych proporcji ciasta wychodzi 16 małych drożdżówek. 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1 łyżeczka soli 3 łyżki cukru 0,5 szklanki mleka roślinnego(...)każdej z nich formujemy 4 nieduże kulki. Każdą z kulek po kolei rozpłaszczamy na okrągły placek. Na środku układamy kilka kawałków truskawek i zaklejamy ciasto. Bułeczki układamy zaklejeniem do dołu na papierze do pieczenia. Zostawiamy między nimi odstępy, by drożdżówki mogły wyrosnąć. Blachę z uformowanymi drożdżówkami ustawiamy w ciepłym miejscu na kolejne pół godziny. Gdy bułeczki trochę podrosną wstawiamy
Dieta bez mlekaPrzepyszne i bardzo łatwe do zrobienia (bez wyrabiania!) muffinki drożdżowe z owocami i kruszonką. Z kwaskowatymi borówkami amerykańskimi przełamującymi słodycz ciasta, mniam! A tuż po upieczeniu po prostu rozpływają się w ustach, takie są delikatne, ale nawet następnego dnia smakują świetnie :) Składniki na 12 muffinek: (Inspiracja: " Mała cukierenka ") Ciasto: 35 g świeżych drożdży 0,5 szklanki ciepłego mleka(...)ciepłe miejsce na około godzinę, aż ciasto urośnie. Wyrośnięte ciasto nałożyć łyżką do wysmarowanej masłem foremki na muffinki (na ok. 3/4 wysokości). Na wierzchu poukładać owoce (mogą być zamrożone, jeśli nie mamy świeżych). W miseczce wymieszać rozpuszczone masło, cukier i mąkę, rękoma wyrobić kruszonkę i posypać nią wierzch muffinek. Babeczki piec ok. 25-30 minut w 160 stopniach
Simply Foodkolorowa pieczeń schabowa faszerowana wędzonym boczkiem i warzywami. Wspaniale smakuje zarówno na ciepło, jak i jako zimna przekąska. Polecam! Składniki: ok 1,5 kg schabu bez kości 20 dkg boczku wędzonego 1 cebula 3 ogórki kiszone pół papryki (użyłam żółtej i czerwonej) 2 łyżki musztardy Przyprawy: sól, pieprz, majeranek *** Schab przekrawamy w poprzek(...)majerankiem. Całość związujemy sznurkiem *** *** Roladę zawijamy w folię aluminiową lub foliowy rękaw do pieczenia (rękaw związujemy i robimy w nim kilka dziurek) *** *** Zawinięte mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120’C i pieczemy jeszcze przez 60 minut *** *** Roladę można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno *** *** SMACZNEGO
Blog z ApetytemDelikatne, słoneczne mazurki z pianką z suszonych moreli, na kruchym cieście z mąki pełnoziarnistej. To świeża, lekka alternatywa dla ich ciężkich, przesłodzonych sklepowych odpowiedników. Podstawą
Upiecz sobie babeczkęprzyznaję się bez bicia, nie było na to czasu i popełniłam budyń torebkowy. Raz na jakiś czas to nie grzech Jedyna różnica taka, że używam o 100 ml mleka mniej do wyrobienia budyniu, niż zalecane w przepisie na opakowaniu. Bułeczki są pyszne również drugiego dnia. Trzeciego niestety u nas nigdy nie doczekały. W każdym razie ciasto jest tak rewelacyjne(...)bułeczkom Poniżej podlinkowane przepisy na ciasto i budyń. Do wykonania drożdżówek zużyłam około 3 gałązek rabarbaru i kilkanaście truskawek. Przepis na ciasto do drożdżówek Przepis na domowy budyń Kruszonka do drożdżówek: 200 g mąki 100 g cukru 100 g masła Wszystkie składniki rozetrzeć razem w palcach na wiórki, którymi posypać bułeczki przed pieczeniem. Artykuł Drożdżówki z budyniem, truskawkami
Mieszam w Garnkunakład pracy, bez użycia miksera i składniki, które z reguły każdy ma w domu. Dla wszystkich zapracowanych lub leniwych, którzy świąteczne wypieki zostawiają na ostatnią chwilę albo kiedy goście są w drodze, a my nie mamy akurat niczego, czym moglibyśmy ich poczęstować 🙈 Przepis znalazłam na blogu Niebo na talerzu , a jego autorka przekonuje, że to najprostsze ciasto na świecie(...)temperatury 170 stopni C. Formę na babkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. W misce wymieszaj drewnianą łyżką wszystkie składniki na jednolitą masę. Przelej masę do formy i piecz babkę około 45 - 55 minut do tzw. suchego patyczka (ja piekłam 48 minut) . POLEWA: Czekoladę połam na kostki, dodaj mleko i masło. Podgrzewaj ją nad garnkiem z gotującą się
Słodko-Słony Świat Ilonychrupiące. Owies to zboże, z którego robi się mąkę, kaszę i płatki owsiane – oprócz walorów odżywczych i leczniczych, chętnie wykorzystywany jest również w kosmetyce. A owsianka nie bez powodu uważana jest za jeden z najzdrowszych pokarmów świata. Do właściwości leczniczych owsa zalicza się m.in.: przeciwdziałanie cukrzycy, zwiększanie odporności, ułatwianie wypróżniania, pielęgnację wrażliwej skóry. Ziarno owsa jest niczym dobrze(...)waniliowym i jajkiem na krem, w drugiej misce mieszamy suche składniki.Dodajemy do nich utarty krem maślany i wyrabiamy ciasto. Dłonie zwilżamy wodą nabieramy porcję ciasta i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach bo urosną i lekko je rozpłaszczamy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy na złoty kolor
Sama słodycz i szczypta chiliCiasto przelewamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Pieczenie: Temperatura i czas - 180ºC grzanie góra+dół przez 45 minut, następnie 160ºC z termoobiegiem przez kolejne 20 minut, ciasto pieczemy do suchego patyczka Ciasto wystawiamy i pozwalamy mu wystygnąć. Po tym czasie nożykiem oddzielamy od formy i wyjmujemy, przekrawamy ciasto na 2 lub 3 równe części, w zależności(...)przekładać konfiturą, ale zapewnia ona dodatkową wilgoć i cudownie komponuje się z korzennym smakiem ciasta. Ciasto nie jest przesadnie słodkie, ale w teksturze i smaku nie odbiega niczym od tradycyjnego piernika. Śliwki nadają mu cudowny aromat, a daktyle zapewniają słodycz bez martwienia się o ilości kalorii. Polecam wszystkim łasuchom
Cooking MonsterDzisiejszy przepis dedykuj ę wszystkim łakomczuchom, małym i dużym, do tej grupy zaliczam si ę bez dwóch zdań ;) którzy nie wyobrażają sobie weekendowego śniadania bez słodkich placuszków. Tym razem padło na czekoladowe pancakes, bardzo wilgotne, puszyste placuszki, które rozpływają si ę w ustach a zapach czekolady powoduje, że sięgamy(...)kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jaja **** INGREDIENTI (per ca. 15 pezzi) 100 g di farina 120 ml di latte 1 cucchiaio di zucchero a velo 3 cucchiaini di cacao 2 cucchiaini di lievito per dolci 2 uova PRZYGOTOWANIE Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder, kakao, mleko oraz 2 żółtka
La grande e la piccola cuocazachowa świeżość. Wierzch możemy dodatkowo obsypać ziarnami słonecznika lub siemienia lnianego (wcześniej posmarować chleb jajkiem rozmąconym z łyżką mleka). Nie ma nic lepszego niż smak domowego pieczywa bez sztucznych dodatków :) Z ciasta możemy uformować bułeczki, wówczas dopiekamy je krócej około 15 minut. Polecam! Chleb graham z foremki Składniki na keksówkę 11x25cm: 400g mąki pszennej chlebowej 100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej(...)olej, mieszamy całość, aż powstanie ciasto. Ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy 10 minut (u mnie wyrabiane 10 minut w robocie kuchennym). Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia (do podwojenia objętości). Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrabiamy i umieszczamy w keksówce natłuszczonej masłem i oprószonej bułką tartą. Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy
Smak mojej kuchniKupiłam kiedyś mąkę kokosową na allegro przy okazji innych zakupów. Lubię czasami dorzucić coś na spróbowanie. W ten właśnie sposób mąka kokosowa zaczęła gościć w mojej
Fabryka pomysłówprzykład kacza pierś z szarymi kluskami i modrą kapustą. Oprócz tego wizytę mogą umilić kawy od ETNO Cafe, herbaty z Czajowni, czy piwa z Browaru Stu Mostów. Nie bez znaczenia są również: sympatyczna i profesjonalna obsługa oraz piękne wnętrze, które cieszy oko. Dobre jedzenie obroni się samo Nie ukrywam, że idąc do Menu Motto, miałem wysokie oczekiwania. Nie tylko(...)się jednak na bezy z mango, marakują i wasabi, bo po spróbowaniu byłem w siódmym niebie. Inne propozycje warte uwagi to między innymi: soczysta pierś z kaczki z szarymi kluskami, dorsz z budyniem z białych warzyw, gulaszowa z gęsich żołądków, czy siekany tatar. Wegetarianie również znajdą tutaj kilka propozycji dla siebie: czeka na nich m.in. kalafior pieczony w papilocie, pierogi
Food SquareDżemy Łowicza z rokitnikiem, czarnym bzem oraz dziką różą to moje odkrycie ubiegłego roku. Zobaczyłam je na półce. Przeczytałam etykietę i już widziałam, że będę ich entuzjastką. Pasują do naleśników, chleba razowego, placuszków itp. Długo poszukiwałam dżemów, które nie są zbyt słodkie. A te - przynajmniej dla mnie - dodatkowo mają konsystencję musu, którą uwielbiam. Zrobiłam muffiny je z mąką(...)rokitnika Łowicz mąka jaglana 1 szklanka płatki owsiane 3/4 szklanki mleko roślinne 1 szklanka ( u mnie z kaszy jaglanej) jabłko 1 sztuka proszek do pieczenia łyżeczka płaska soda oczyszczona 1 łyżeczka płaska siemię lniane 2 łyżki lub nasion chia jajo 1 sztuka 4 szt orzechów włoskich posiekanych Jabłko obrać i zetrzeć
AZgotuj!