ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:1924/2544)

Piernik odchudzony 116

Ciasto przelewamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Pieczenie: Temperatura i czas - 180ºC grzanie góra+dół przez 45 minut, następnie 160ºC z termoobiegiem przez kolejne 20 minut, ciasto pieczemy do suchego patyczka Ciasto wystawiamy i pozwalamy mu wystygnąć. Po tym czasie nożykiem oddzielamy od formy i wyjmujemy, przekrawamy ciasto na 2 lub 3 równe części, w zależności(...)przekładać konfiturą, ale zapewnia ona dodatkową wilgoć i cudownie komponuje się z korzennym smakiem ciasta.     Ciasto nie jest przesadnie słodkie, ale w teksturze i smaku nie odbiega niczym od tradycyjnego piernika. Śliwki nadają mu cudowny aromat, a daktyle zapewniają słodycz bez martwienia się o ilości kalorii. Polecam wszystkim łasuchom

Cooking Monster
Z cyklu: Dla dzieci - Czekoladowe pancakes (Pancake al cioccolato) 160

Dzisiejszy przepis dedykuj ę  wszystkim łakomczuchom, małym i dużym, do tej grupy zaliczam si ę  bez dwóch zdań ;) którzy nie wyobrażają sobie weekendowego śniadania bez słodkich placuszków.   Tym razem padło na czekoladowe pancakes,  bardzo wilgotne, puszyste placuszki, które rozpływają si ę  w ustach a zapach czekolady powoduje, że sięgamy(...)kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jaja **** INGREDIENTI (per   ca. 15 pezzi) 100 g di farina 120 ml di latte 1 cucchiaio di zucchero a velo 3 cucchiaini di cacao 2 cucchiaini di lievito per dolci 2 uova PRZYGOTOWANIE Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder, kakao, mleko oraz 2 żółtka

La grande e la piccola cuoca
Chleb graham z foremki 177

zachowa świeżość. Wierzch możemy dodatkowo obsypać ziarnami słonecznika lub siemienia lnianego (wcześniej posmarować chleb jajkiem rozmąconym z łyżką mleka). Nie ma nic lepszego niż smak domowego pieczywa bez sztucznych dodatków :) Z ciasta możemy uformować bułeczki, wówczas dopiekamy je krócej około 15 minut. Polecam! Chleb graham z foremki Składniki na keksówkę 11x25cm: 400g mąki pszennej chlebowej 100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej(...)olej, mieszamy całość, aż powstanie ciasto. Ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy 10 minut (u mnie wyrabiane 10 minut w robocie kuchennym). Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia (do podwojenia objętości). Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrabiamy i umieszczamy w keksówce natłuszczonej masłem i oprószonej bułką tartą. Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy

Smak mojej kuchni
Ciasto kokosowe z truskawkami (bez glutenu, bez laktozy) 191

Kupiłam kiedyś mąkę kokosową na allegro przy okazji innych zakupów. Lubię czasami dorzucić coś na spróbowanie. W ten właśnie sposób mąka kokosowa zaczęła gościć w mojej

Fabryka pomysłów
Menu Motto, czyli jak wygląda kuchnia spod ręki Master Chefa 157

przykład kacza pierś z szarymi kluskami i modrą kapustą. Oprócz tego wizytę mogą umilić kawy od ETNO Cafe, herbaty z Czajowni, czy piwa z Browaru Stu Mostów. Nie bez znaczenia są również: sympatyczna i profesjonalna obsługa oraz piękne wnętrze, które cieszy oko. Dobre jedzenie obroni się samo Nie ukrywam, że idąc do Menu Motto, miałem wysokie oczekiwania. Nie tylko(...)się jednak na bezy z mango, marakują i wasabi, bo po spróbowaniu byłem w siódmym niebie. Inne propozycje warte uwagi to między innymi: soczysta pierś z kaczki z szarymi kluskami, dorsz z budyniem z białych warzyw, gulaszowa z gęsich żołądków, czy siekany tatar. Wegetarianie również znajdą tutaj kilka propozycji dla siebie: czeka na nich m.in. kalafior pieczony w papilocie, pierogi

Food Square
Muffiny z nadzieniem z dżemu z rokitnika 173

Dżemy Łowicza z rokitnikiem, czarnym bzem oraz dziką różą to moje odkrycie ubiegłego roku. Zobaczyłam je na półce. Przeczytałam etykietę i już widziałam, że będę ich entuzjastką. Pasują do naleśników, chleba razowego, placuszków itp.  Długo poszukiwałam dżemów, które nie są zbyt słodkie. A te - przynajmniej dla mnie  - dodatkowo mają konsystencję musu, którą uwielbiam. Zrobiłam muffiny je z mąką(...)rokitnika Łowicz mąka  jaglana 1 szklanka  płatki owsiane 3/4 szklanki  mleko roślinne 1 szklanka ( u mnie z kaszy jaglanej) jabłko 1 sztuka  proszek do pieczenia łyżeczka płaska soda oczyszczona 1  łyżeczka płaska siemię lniane 2 łyżki lub nasion chia jajo 1 sztuka 4 szt orzechów włoskich posiekanych  Jabłko obrać i zetrzeć

AZgotuj!
CIASTO CZEKOLADOWO - KOKOSOWE 144

wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać budyń, mąkę i proszek do pieczenia. Następnie ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przesiany budyń z mąką i proszkiem do pieczenia i za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać. Piec około 30 minut w temperaturze(...)pomocnikiem kuchennym), dodać wiórki i dobrze wymieszać. Proporcje można dobrać według własnego gustu. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Po wystudzeniu biszkopt przekroić na 2 blaty. Na jeden blat ciasta  wyłożyć 2/3 masy przykryć drugim blatem ciasta, na który wyłożyć pozostały krem. Wierzch ciasta posypać posypką

Ciastka - domowe słodkości
Podstawowe bułki śniadaniowe 458

Nie ma nic lepszego na śniadanie od ciepłego i świeżego pieczywa. Smakuje jeszcze lepiej, gdy przygotujemy je sami! Przygotuj: 10g. suchych (instant) 400g. jasnej mąki pszennej

MarcinChef
Bułki z mąki pełnoziarnistej na maślance 162

Zdrowe  bułeczki z mieszanych mąk z dodatkiem maślanki i bez tłuszczu . Rewelacyjnie smakują na ciepło jak i na drugi dzień :)  Z podanej porcji wychodzi 12 sztuk Składniki :  - 250 g mąki pszennej typ 550  - 250 g maki pszennej pełnoziarnistej typ 1850  - 160 g maślanki temperatura pokojowa  - 200 ml letniego mleka(...)czasie wrzucić resztę składników i wyrobić ciasto , mikserem 12 minut , ręcznie ok 15 tak aby ciasto nie kleiło się do rąk . Wyrobione przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia ,wyrośnięte wyrobić chwilę i odstawić jeszcze na pół godziny.  Po tym czasie wyrabiamy jeszcze chwile ciasto, powinno być elastyczne i dzielimy

Wypieki Rene
Drożdżówki (flauti) nadziewane kremem czekoladowo-orzechowym 257

jajka, drożdżówki wyszły bardzo puszyste i delikatne, idealne do kawy na niedzielny poranek. Oczywiście tracą troszkę na swojej puszystości na drugi dzień, ale po chwilowym „odświeżeniu” w piekarniku ( bez cukru pudru, oczywiście) odzyskują swoją lekkość.   Zapraszam,  Drożdżówki (flauti) nadziewane kremem czekoladowo-orzechowym składniki na 13 drożdżówek: 250 g mąki pszennej 250 g mąki manitoba, lub innej(...)zagniatamy na elastyczne i odchodzące od ręki ciasto. Wkładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i  odstawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godziny. Po tym czasie ciasto odgazowyjemy, dwa razy składamy jak kopertę. Prawy brzeg do środka, lewy na prawy, dolny do środka i górny na dolny.  Na podsypanym mąką blacie, rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości około

Mia Cucina Sofieta
Focaccia z oliwkami i rozmarynem. 206

virgin + dodatkowo do posmarowania ciasta, 14 g suchych drożdży, 80 g suszonych pomidorów, odsączonych, lekko osuszonych i pokrojonych, 150 g mieszanych oliwek, bez pestek (czarne i zielone), świeży rozmaryn do posypania po wierzchu ciasta ( ja użyłam suszonego), 2 ząbki czosnku, sól morska. Przygotowanie: W dużej misce wymieszać mąkę z solą i cukrem. Mąkę odgarnąć na boki by powstał(...)podsypywać mąką. Gdy ciasto jest zagniecione, uformować z niego kulkę. Miskę lekko naoliwić, włożyć do niej ciasto, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 45min. Formę (25x38) obsypać lekko mąką. Położyć na nią delikatnie ciasto i rozprowadzić po całości. Robiąc dołki palcem w cieście wkładać w nie oliwki. Plasterki czosnku również wbić w ciasto. Całość posmarować oliwą, posypać

W kuchni u Moniki
DOMOWE BUŁKI DO BURGERÓW 268

CIASTO (7 min) do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąki, oleju, soli i letniego mleka (nie może być ciepłe bo zabije drożdże). Wyrabiamy ciasto ok. 5 min, w miarę potrzeby dodajemy trochę mąki lub mleka (jeśli się klei lub jest zbyt suche). Ma być gładkie i miękkie. Ogólnie im dłużej wyrabiane, tym lepiej. 3. WYROŚNIĘCIE CIASTA (30 min) ciasto lekko oprószamy mąką(...)ciasto i zostawić go otwartego. Zajmie to ok. 15-20 min. 4. FORMOWANIE BUŁEK (4 min) wyrośnięte ciasto uderzcie mocno pięścią a następnie podzielcie na 3 kawałki i uformujcie z nich kulki, które następnie lekko spłaszczcie. Wierzch każdej bułki posmarujcie mlekiem lub wodą, posypcie ziarnami (u nas siemię lniane) i zostawcie na lekko oprószonej mąką blaszce do pieczenia. Zostawcie

Nerds Kitchen
Leśne ślimaczki 170

kwadrans w ciepłe miejsce aż drożdże się uaktywnią i ciasto podrośnie.  Do zaczynu z drożdży dodajemy resztę składników (prócz jagód). Wyrobione ciasto wałkujemy w prostokąt. Posypujemy borówkami, cukrem pudrem i zwijamy w roladę. Roladę kroimy "w plastry" grubości 2 cm i rozkładamy na papierze do pieczenia. Odstawiamy na kolejny kwadrans pod ręcznikiem. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik

prawdziwe jedzenie
Trochę zdrowsze brownie 191

mąka wcale nie musi znajdować się na liście składników. Z powodzeniem można zastąpić ją zmielonymi orzechami, które mimo że są dosyć kaloryczne to zawierają wartościowe tłuszcze i witaminy. Deser bez wyrzutów sumienia? Tak! Składniki: 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady pół kostki masła pół szklanki cukru pudru 2 jajka 1/4 łyżeczki pasty waniliowej 150 g orzechów laskowych(...)masy. Dorzucamy jaja, cukier oraz wanilię, całość dokładnie mieszamy ze sobą, resztkami sił powstrzymując się, żeby nie wyjeść wszystkiego z miski - ciasto jeszcze przed włożeniem do piekarnika pachnie obezwładniająco :)      Masę przelewamy do blaszki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30 minut. Wcinamy jeszcze ciepłe ze szklanką mleka. Koniecznie.      Lekko

sama złodycz
Biszkopt na migdałach z kremem borówkowym na bazie mascarpone 192

łyżki ksylitolu/syropu z agawy bądź ew.cukru na krem: 250 g mascarpone 250 ml kremówki 150 g gładkiego twarożku 200 g borówek 2 łyżki dżemu malinowego (u mnie bez dodatku cukru) 3 duże łyżki żelatyny *opcjonalnie słodzik lub cukier do smaku + 70-100 g borówek do dekoracji Przygotowanie: BISZKOPT: Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Płatki migdałów zmielić najdrobniej(...)zmielone płatki migdałów i bardzo delikatnie wymieszać je z pianą szpatułką. Masę natychmiast przelać do formy o średnicy 28 cm i piec przez 13-15 minut. Po tym czasie wyłączyć i otworzyć piekarnik i zostawić w nim ciasto jeszcze na kilka minut. KREM: Serek mascarpone zmiksować z twarożkiem.  Dodać borówki oraz dżem i miksować do połączenia składników. Można także

Ze smakiem i z pasją