ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:1916/2544)

Sałatka z selerem naciowym i nie tylko ;) 304

bez dodatku cukru) 3 łyżki startego  domowego sera żółtego light 4 łyżeczki  domowego majonezu light 3 łyżeczki jogurtu naturalnego sól, pieprz wg. smaku Sposób przygotowania: Kurczaka obsypujemy solą i pieprzem (oraz naszymi ulubionymi przyprawami, ja dałam zioła prowansaldzkie), możemy włożyć go na około godzinę do lodówki, żeby się lekko zamarynował, ale nie jest to konieczne pieczemy(...)herbata do kolacji ;) 4. Ulubione ciasto? ooooo... ciasta... wiele takich, pierwsze które przychodzi mi na myśl to ciasto drożdżowe z dużą ilością owoców i kruszonki, 5. Ulubione warzywo? tu jest podobnie jak z ciastami, niewiele jest warzyw których nie lubię 6. Twoje ulubione świeże zioła w kuchni to ? oregano 7. Gotowanie czy pieczenie? pieczenie 8. Ulubiona

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Bułki z zaparką 177

zdjęciach wyglądały wyjątkowo zachęcająco, a że lista składników nie jest długa ani skomplikowana, od razu zabrałam się do rzeczy. Nadal nie wiem, co zaparka daje. Czy inaczej smakowałyby bułeczki bez niej? A jeśli tak, to jak inaczej? Nie wiem. Może kiedyś to przetestuję. Jednak w ten sposób przygotowane i upieczone, bułki wychodzą znakomite. Mięciutkie, pachnące, sycące. Idealne na pierwsze(...)zaczynu dodać zaparkę, sól i resztę wody, zagnieść i wyrobić gładkie ciasto (może się nieco lepić). Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na 12 rónych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, obsypać mąką; ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułeczki na drugie śniadanie 185

Drożdżowe bułeczki zawijane z owocami. Idealne na drugie śniadanie do szkoły lub do pracy. Celowo ciasto przygotowane bez mleka dla wszystkich nietolerujących laktozy lub białka. Są pyszne i słodkie a do nadzienia możemy wybrać sezonowe owoce lub ukochany dżem. Składniki: 0,3 kg mąki  0,3 szklanki cukru 1-2 żółtka pół szklanki wody  0,3 szklanki(...)dodajemy olej i podrośnięte drożdże. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem na godzinę. Blat posypujemy mąką i wałkujemy ciasto na cienki prostokąt. Smarujemy ulubionymi konfiturami np. z porzeczek, jagód czy truskawek albo startymi jabłkami. W sezonie wybieramy świeże jagody, borówki lub porzeczki i rozsypujemy na placku. Ciasto zwijamy w rulon i sporym nożem odcinamy po kawałku

prawdziwe jedzenie
Pomarańczowy sernik z czekoladą (Cheesecake all'arancia e cioccolato) 146

Dziś przepis dla wielbicieli serników oraz połączenia orzeźwiającej pomara ń czy i gorzkiego smaku czekolady.  Zapraszam Was na kremowy sernik, kt ó rego baz ą

La grande e la piccola cuoca
Bezy z kremem krówkowym 90

Bezy z kremem krówkowym osłodziły nam kilka zimowych dni. Pomysł na nie powstał, gdy po wypieku chałki pozostały nam białka i dzięki temu nadarzyła się okazja

niecodziennikpary
Rabarbarowa tarta bez pieczenia 189

Pomysł na tą tartę podpatrzyłam na stronie Ani Starmach. Znalazłam tam mnóstwo pysznych przepisów, jednak ten urzekł mnie najbardziej. Troszkę go zmieniłam, mój rabarbar też nie

Cakes By Kejt
Sernik figowy z cynamonem 76

Sernik figowy z cynamonem … no długo się zastanawiałam nad tym połączeniem smaków. Już teraz wiem, że warto. To jest jeden z lepszych serników jaki robiłam

Relaxtime
7 przepisów na Tłusty Czwartek 139

Tłusty Czwartek, czyli ostatni czwartek przed Wielkim Postem, to czas który większości z nas kojarzy się ze słodkimi, smażonymi smakołykami. Pączki, pączusie, faworki, chrust, smażone banany

Słodkie okruszki
Chleb gryczany dla leniwych 232

No bywam leniwa, co tu ukrywać ;) Ale nie wynika to tylko z moich wad, raczej jestem skłonna stwierdzić, że to kwestia wielu chorób/schorzeń, które

pyszne zdrowości
Bajgle 187

kształt symbolizował niekończący się dobrobyt. Niektóre dokumenty datują początki bajgla na rok 1683. Po zwycięstwie nad wojskami tureckimi król Jan III Sobieski miał dostać bajgla jako prezent z Wiednia. Bez względu jednak na to, która wersja historii jest poprawna, to nie da się ukryć, że to polskie pieczywo podbiło serca i podniebienia amerykanów. Aż do początku XX wieku receptura(...)cukru i dodajemy roztopione masło. Mąkę mieszamy z solą i dodajemy do masy. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż zacznie odchodzić od ręki. W przypadku, gdyby było zbyt lejące dosypujemy po odrobinie mąki. Wyrobione ciasto nakrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około30 minut. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części. Z każdej formujemy rulon, którego oba końca łączymy taki sposób

Jacob Tastes
Kokosane owsianki – chrupiące ciastka kokosowe z płatkami owsianymi 194

Kokosowo- owsiane ciasteczka na bazie białek. Oryginalny przepis pochodzi z książki ” Pyszne do pudełka ” autorstwa Grażyny Bober – Bruijn. Kredowa okładka, piękne zdjęcia i

Niebieski kubek z kawa
Jak dobrze zacząć dzień? 152

Znam jeden, świetny, niezastąpiony sposób. Świeżym pieczywem! Cudowny zapach będzie utrzymywał się w domu do obiadu, a Ty na śniadanie zjesz pyszne, ciepłe bułeczki. Przepis pochodzi

Brzuszki Łakomczuszki
CIASTECZKA MARCEPANOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ 163

Chyba jeszcze nigdy tak szybko nie zniknęły u mnie ciasteczka ze stołu tak jak te. Ciastka są  miękkie(nie kruche), a marcepan, który się w

Smaczne Zdrowe
Tarta kremowa z mascarpone, mleczkiem kokosowym pod śmietanową kołderką 83

Mój debiut z mleczkiem kokosowym w roli głównej. Tarta bez pieczenia, na gotowych biszkoptach,  z masą serową i warstwą puszystej śmietany  z kawałeczkami gorzkiej czekolady. Wystarczy kilka godzin w lodówce,  by była idealnie stężona i gotowa do podania. Masa na bazie mleczka kokosowego jest przyjemnie gęsta, kremowa.  Obawiałam się, że może wydawać się mdła(...)puszystej śmietanki wsypujemy kawałeczki gorzkiej czekolady lub czekoladowe groszki. Mieszamy i wykładamy równą warstwą na masę serową.  Wierzch ciasta proponuję posypać wiórkami startej gorzkiej lub białej czekolady. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki,  po dwóch, trzech godzinach można bez obaw kroić i podawać. Jak zauważyliście na fotografiach, spod biszkoptów wypływa czekolada. Nasączone biszkopty polałam ganaszem czekoladowym,  który

Kronika Piekarnika