ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:1908/2544)

Babka drożdżowa na żółtkach 180

łyżki mąki i ciepłą wodę. Rozmieszać wszystko dokładnie i odstawić na 10 minut. Ciasto: żółtka ubić z resztą cukru (4 łyżki) na puszystą masę. Mąkę przesiać, wsypać do żółtek, dolać zaczyn i wyrabiać ciasto (najlepiej końcówką do ubijania ciasta drożdżowego). Wyrabiać dotąd, aż ciasto będzie sprężyste i będzie odchodzić ładnie od końcówki ubijającej. Margarynę rozpuścić i odstawić do przestudzenia. Jeśli(...)skórkę z pomarańczy i rodzynki, a na sam koniec rozpuszczoną, ciepłą margarynę. Wyrabiać jeszcze przez chwilę, a następnie odstawić ciasto w ciepłe miejsce na 40 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć i włożyć do formy wcześniej dokładnie wysmarowaną margaryną bezmleczną. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach. Wystudzić, udekorować lukrem z cukru pudru (przepis  tutaj ) i posypką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
O sosie tatarskim słów kilka. 184

jajek i kiełbasy już za kilka dni! Nie ma czasu na rozpisywanie się, dzisiaj przepis na sos tatarski. Pasuje do wszystkiego! Do jajka, do pieczonego mięsa, do sernika i cytrynowej babki. Nie no, do ciast to może nie do końca, ale do mięsa będzie jak znalazł. I robi się go łatwo. I lepszy niż gotowiec ze słoika. I można przyszpanować(...)być SOSEM? No. Więc mój spływa z łyżki. Do mieszanki majonezowo-śmietanowej dodajemy posiekane drobniusieńko, najdrobniej jak tylko się da grzybki, ogórki, niektórzy nie mogą obyć się bez dodatku cebuli, ale ją można sobie odpuścić. I tak na jajkach z majonezem pewnie leży centymetrowa warstwa szczypiorku. Wszystko jest kwestią upodobań, więc przepis nie będzie przepisem, a jedynie wskazówkami. Jest

wcinaj to
Mini batoniki owsiane 146

Pamiętam jeszcze jak sama dzieckiem byłam (w sumie nadal się nim czuje :)) i lubiłam zjadać na długiej przerwie batoniki - wtedy jeszcze nawet nie myślałam, że pieczenie pochłonie mnie bez reszty i będę sobie takie batoniki przygotowywać sama. Dziś mini batoniki, ciasteczka owsiane. Idealne na jeden gryz w trakcie przerwy w szkole czy pracy. Autobusie czy samochodzie. Częstujcie się(...)mieszamy. Całość przekładamy do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Masę wyrównujemy i lekko ugniatamy za pomocą zwilżonej łyżki lub łopatki. Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 12 minut - lub do uzyskania złotego koloru. Studzimy w formie. Po około 10 minutach gotowe ciasto kroimy na mniejsze kawałki tworząc małe batoniki. Przechowujemy w szczelnym pojemniku

Słodkie Przyjemności
Focaccia - chlebek na grilla 152

piknik czy grill? Ja znam! Jest to Focaccia! Prosty, szybki włoski chlebek, znakomity bez żadnych dodatków lub wręcz przeciwnie, smakujący idealnie z dodatkiem dipów czy sosów. Świetnie nada się na majowe grillowe weekendy czy długie letnie pikniki. Ciasto bardzo przypomina mi strukturą i smakiem ciasto na pizze, którą razem z eM szykujemy w domu. W oryginalnym przepisie nie znajdziecie(...)mlekiem, wodą i oliwą z oliwek.  Ciasto wyrabiamy za pomocą robota z hakiem lub ręcznie. Gotowe odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 40 minut w ciepłe miejsce – ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto lekko rozwałkowujemy – lub rozciągamy ręcznie – a następnej przekładamy na blaszkę do pieczenia pizzy. Opuszkami palców lub końcem drewnianej łyżki robimy wgłębienia

Słodkie Przyjemności
WARSZTATY ŚWIĄTECZNE Z KASIĄ I DR. OETKER 203

Agata ( z bloga Happy Kitchen ) trafiłyśmy na świąteczne pierniczki. . Krzątając się po kuchni kroiłyśmy, zagniatałyśmy, siakałyśmy … by już po chwili włożyć do piekarników nasze ciacha. . Nie obeszło się bez podżerania ukradkiem i wylizywania misek ;) . W międzyczasie dziewczyny z SoSweetProject pokazywały jak w fajny, szybki sposób udekorować cupcake, które mogą być fajnym pomysłem dla bliskich na Święta. . Po upieczeniu przyszedł(...)całego serca dziękuję Agencji Blomedia za zaproszenie! Całej ekipie i wszystkim uczestniczkom za wspaniale spędzony czas! PS. Jeśli poszukujecie słodkich inspiracji warto zajrzeć na stronę kostki do pieczenia Kasia – Nasze Ciasto , gdzie znajdziecie mnóstwo fantastycznych pomysłów nie tylko na świąteczne wypieki! Za mną chodzi Świąteczny biały torcik! ____________________________________________________________________________________________ Znajdziecie tam również przepis na babeczki, które robiła jedna z grup

Ostra na Słodko
Sernik z rabarbarem 145

Sernik z rabarbarem to ciacho którego na blogu jeszcze nie ma. Doszłam też do wniosku, że w ogóle nie ma tu u mnie wielu przepisów z

Relaxtime
Sernik z mlekiem w proszku 466

Sernik dosłownie jak z bajki, lekki, puszysty, równiutki, delikatny... po prostu idealny! Składniki (blaszka 26x24cm): herbatniki typu petitki na spód - 1 paczka 1 kg dobrego sera

Kuchnia domowa Ani
rolada bezowa z bitą śmietaną 719

Delikatny, bardzo słodki deser bezowy z bitą śmietaną. Aby przełamać słodycz dodałam galaretkę z żurawiny ale możecie zastąpić ją na przykład dżemem porzeczkowym albo świeżymi owocami

babka w formie
Sernik dwukolorowy z sera koziego 140

Kto by pomyślał, że z sera koziego można przygotować sernik? A można i to w dodatku dwukolorowy!  Składniki: Spód: 100g mąki orkiszowej 20g erytrytolu 50g

Truskawkowa Fiesta
Bezowe koszyczki 117

Miało być kobieco, smacznie i ładnie, dlatego powstały bezowe koszyczki z delikatnie kwaśnym kremem, dla zrównoważenia słodyczy bezy, i owocami. Składniki na 10-12 koszyczków: 5

Słodki sentyment
Bananowo - kokosowe batoniki owsiane w polewie czekoladowej 189

To trochę eksperymentalne batoniki. Zachciało mi się coś kokosowego, w połączeniu z masłem orzechowym. Niestety masła została mi tylko resztka, więc musiałam urozmaicić je o tahini

Healthy food explorer
PYZY Z MIĘSEM. KARTACZE. CEPELINY 223

   Pyzy z mięsem, kartacze, cepeliny, pewnie jeszcze i inne nazwy znajdą się dla tego dania. Pewnie znajdą się też i tacy, którzy orzekną, że

Smaczne Zdrowe
Chleb bezglutenowy - jaglany 180

Pierwszy test mąka jaglana przeszła na chlebie. Moim zdaniem pieczywo wyszło lekkie (jak na bezglutenowe:-)), delikatniejsze i smaczniejsze niż z mąki gryczanej. Ponieważ cała procedura produkcji

Ze smakiem bez glutenu
Lemoniada Agnieszki 301

Moja koleżanka Agnieszka od lat częstuje mnie najlepszą lemoniadą. Tak… muszę, to przyznać szczerze, że jej lemoniada jest nawet lepsza od mojej Ja zawsze do

Słodkie okruszki
Szarlotka z rabarbarem i żurawiną 376

plastry i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.    Zrobić mały rant z ciasta dookoła dna blachy, aby nadzienie przy pieczeniu nie wypływało. 2/3 ciasta użyć do wylepienia blachy, 1/3 zostawić do ułożenia na górze. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Połowę piany wyłożyć na wylepioną ciastem blachę i posypać bułką tartą - bułka wchłania nadmiar(...)pokrycia całej blachy. Piec ok. 45-50 min. w temp 180C na opcji góra-dół piekarnika (u mnie bez termoobiegu).  Po 30 min. pieczenia zmienić zakres pieczenia na tylko dół - w ten sposób cienka góra z ciasta się nie przypali. Przekręcić też blachę tył naprzód, dla równomiernego upieczenia ciasta.   Po wyjęciu z piekarnika szarlotkę rabarbarową

Grunt to przepis!

Proponowane wyszukiwania