ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:1947/2544)

Chałki w wersji mini na jogurcie z kruszonką 190

nich kruszonkę i ....wyszło coś pysznego ....ciasto pulchne jak puszek ,delikatne i pachnące ...kruszonka waniliowa ,krucha i chrupiąca ...pyszności :)  jedną zjedliśmy na ciepło do kawy bez niczego :) Składniki : Ciasto : - 550 g mąki pszennej typ 550 - 16 g świeżych drożdży - 120 ml letniego mleka - 130 ml jogurtu naturalnego - 2 jajka + 1 żółtko - 80 g roztopionego masła - 60 g cukru(...)dodajemy resztę składników i mieszany 10 minut na wolnych obrotach . Ciasto jest trochę klejące ale bardzo elastyczne, posypujemy delikatnie mąką ,przykrywamy i odstawiamy na 1.5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia . W tym czasie robimy kruszonkę ,mieszamy składniki ugniatając ręcznie, zawijamy w folię i dajemy do lodówki. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy przez chwilę  i dzielimy na 12 części

Wypieki Rene
Mój pierwszy chleb 152

spokojnie i bez pośpechu przygotowałam ciasto, postawiłam pod grzejnikiem do wyrośnięcia, wstawiłam do piekarnika, a następnie przez szybkę patrzyłam jak pięknie rośnie i się rumieni;) Skorzystałam z ponoć możliwie najprostszego przepisu na chleb dla laika - początkującego piekarza. Chleb, który jak mi powiedziano - zawsze wychodzi. I o dziwo - udał się! Mimo, że wszelkie ciasta i inne wypieki raczej(...)nasiona słonecznika. Podłużną foremkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, ułożyć w niej ciasto, dokładnie upychając. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około godziny). Po tym czasie ciasto powinno wypełnic foremkę. Posmarować mlekiem, posypać sezamem. Wstawić do piekarnika i piec w 200 stopniach przez 40 – 50 minut. Wyjąć z formy i studzić na kratce. Dobrze

Codzienne Gotowanie
Rogale marcińskie 177

bez masła). Złożone ciasto wkładamy do lodówki na 30-40 minut (im bardziej schłodzone, tym lepszą będzie mieć konsystencję). Wyciągamy ciasto z lodówki i kolejny raz rozwałkowujemy w prostokąt i grubość 0,5 cm (nasze ciasto ma już teraz 9 warstw). Składamy znów na 3 i kolejny raz wkładamy do lodówki na 30-40 minut. Jeszcze raz wyciągamy ciasto(...)ładny kształt z uszami. Zawijamy rogale zaczynając od podstawy, lekko ją „rozkładając na boki”, formujemy rogale i zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Rogale pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w rozgrzanym piekarniku (180-200 stopni) przez około 35-45 minut. Rogale powinny być zarumienione. Gdy lekko przestygną polewamy je lukrem (cukier puder wymieszać z niewielką

Pociąg Do Kuchni
Pavlova 155

Słynny bezowy deser Pavlovej - beza wraz z owocami (zazwyczaj truskawkami, malinami, brzoskwiniami lub kiwi) i bitą śmietaną. Nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej. Podobno

Mania Wypiekania
Rozstrzygnięcie konkursu :) 185

uwagę, czy spełniają one kryteria określone w zadaniu konkursowym, czyli przede wszystkim czy są to przekąski, które rzeczywiście nadają się do zabrania w plener (czy można je zjeść bez zbędnych talerzyków itp), czy są na tyle "uniwersalne", że nadają się dla całej rodzinki , w tym szczególnie dzieciaczków. Poza tym oczywiście oceniłam oryginalność przepisów i w końcu ich smak - wszystkie(...)olejem. Dodaję cukier, sól i jajko. Na końcu wsypuje mąkę i wkruszam drożdże. Ciasto będzie gęste. Miskę obsypuję mąką, przekładam do niej ciasto i odstawiam do wyrośnięcia. Następnie rozwałkowuję ciasto, wycinam kółka szklanką, nakładam dżem i zlepiam (podobnie jak pierogi) . Układam na blasze. Ciastka piekę ok. 25 minut w 180 st. Podaję posypane cukrem pudrem. MUFFINY Z OREO (p. Magdalena

Kto ugości moich gości?
Słodkie bułki drożdżowe + ser, amarantus, melisa, goja 181

cukrem i cukrem waniliowym. Dodać masło. Wymieszać. Jaja z masłem dodać do mąki. Wymieszać. Wyrabiać ciasto ręką, dolewając stopniowo mleko. Zagnieść ciasto na gładką masę. Przykryć ciasto wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość.  Nadzienie (wystarcza na połowę ciasta; drugą połowę posmarowałam powidłami śliwkowymi) 100 g serka śmietankowego jajko (małe!) 6 łyżek amarantusa ekspandowanego 2-3 łyżeczki(...)Odstawić na ok. pół godziny. Po wyrośnięciu ciasto wyrobić ponownie i rozwałkować na grubość ok. 3-5 mm. Rozprowadzić nadzienie serowe na cieście. Warstwa powinna być cienka, by się nie wylewała po pokrojeniu. Jeśli używamy dżemu lub powideł, trzeba rozprowadzić je w miarę równomiernie i cienko. Ja przesadziłam z grubością ;) Złożyć ciasto na 3, jak pokazuje zdjęcie. Pokroić na kawałki

Weekendy w domu i ogrodzie
Amarantusowo-żołędziowy chleb na zakwasie 167

urosło i bardzo wygodnie przełożyło się do formy. A na koniec bez problemu umyłam garnek po cieście. Przy klasycznym chlebie ciasto "lubi" przyschnąć na ściankach i trzeba trochę wysiłku, by je zmyć. Jeśli ktoś kiedyś przekroił żołądź, na pewno wie, jaki zapach się wtedy unosi. Zagniecione ciasto pachnie dokładnie tak samo (mąka nie ma tego zapachu). Składniki (na keksówkę(...)odstawiam do wyrośnięcia na noc. chleb amarantusowo-żołędziowy na zakwasie tuż po wyrobieniu ciasta chleb amarantusowo-żołędziowy na zakwasie po wyrośnięciu W niedzielę rano : sporą garść ciasta odkładam na następny raz i wkładam do lodówki. Resztę ciasta przekładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiam do ponownego wyrośnięcia. Dziś wyrosło w ciągu pół godziny, ale zwykle czeka na włożenie

Weekendy w domu i ogrodzie
Bułki pszenne 233

jestem, ale podobno praktyka czyni mistrza. Bułeczki wyszły na prawdę smaczne i wszystkie zniknęły w błyskawicznym tempie. Skórka jest chrupiąca, miąższ mięciutki. Moja córeczka jadła je jeszcze ciepłe, bez dodatków, ale doskonale smakują z masłem, wędliną, serem, czy dżemem, wedle własnego uznania. No i mamy w niedziele świeże bułeczki Składniki: - 400 g mąki chlebowej; - 1 łyżeczka soli; - 1 łyżeczka(...)Następnie wlać wodę i mleko, wymieszać, formułując wilgotne, miękkie ciasto. Wyrabiać na stolnicy lekko posypanej mąką przez 8 – 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Ciasto troszkę się klei, ale po dłuższym wyrabianiu mniej. Włożyć do miski, przykryć ręczniczkiem i zostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu. Ciasto wyłożyć na stolnicę, lekko ugnieść i pozostawić na 5 minut

dom-agi.pl
BOILED CREME TREAT – SKYRIM – słodkie bułki z kardamonem i kremem waniliowym 290

międzyczasie oddzielamy żółtka od białek metodą butelkową. Wystarczy ścisnąć ściany butelki, trzymając nad rozbitym do miski jajkiem, a dokładnie nad samym żółtkiem i puścić, a butelka zassa żółtko bez białka. Filmik pokazuje jak to zrobić: https://www.youtube.com/watch?v=_AirVOuTN_M Oddzielone żółtka lekko roztrzepujemy widelcem i bardzo małym, powolnym strumieniem wlewamy 1/4 podgrzanego mleka, cały czas mieszając – hartujemy(...)się rzadki, rozprowadźcie w miseczce 2 łyżki powstałego sosu z dodatkową łyżeczką skrobi i dolejcie do rondelka. Gotowy sos odstawcie do ostygnięcia. 3. FORMOWANIE BUŁEK (2 min) Kiedy ciasto podwoi objętość, wyciągamy je z miski i dzielimy na ok. 6 części (jeśli chcecie mniejsze bułeczki, to na więcej). Z każdej formujemy kulę i wykładamy je na blachę, wyłożoną papierem

Nerds Kitchen
Bagietki korzenne 170

ponawiam przepis i ponownie zachęcam do przygotowania tych bagietek:) Mają wspaniały korzenny aromat i smak... Są pyszne zarówno z samym masełkiem jak i ulubionymi dodatkami, ale równie smaczne są bez żadnych dodatków:)   Składniki: 500g mąki pszennej, 15g świeżych drożdży, czubata łyżeczka soli, łyżka przyprawy do piernika, szczypta granulowanego czosnku, łyżka oleju rzepakowego, łyżka cukru. Przygotowanie Drożdże pokruszyć(...)cukru. Dodać zaczyn oraz 1,5 szkl. przegotowanej  letniej wody. Zagnieść sprężyste ciasto, uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 3 części i uformować 3 podłużne bagietki. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć bagietki i ponownie odstawić na ok. 40 min. Po tym czasie posmarować letnią

Z miłości do słodkości
Kolorowe lamingtony 162

dobroczynnych festynach, oraz kiermaszach szkolnych i stanowią nieodłączną część dzieciństwa każdego małego Australijczyka) Oryginalny australijski przepis znajdziecie  tutaj , ja go troszkę zmodyfikowałam. Kolorowe lamingtony: Składniki: Oryginalne australijskie ciasto biszkoptowe: o 125 g Kasi/ masla( temp.pokojowa) o 160 g cukru o 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego o 3 jaja o 340 g mąki ( u mnie 290 g maki pszennej(...)uzyskania jednolitej masy. Dodawać po jednym żółtku, mieszając bez przerwy. Ubić białka z pozostałym cukrem. Do masy żółtkowej dodawać na przemian trochę mąki i mleka, kończąc na mące. Delikatnie wmieszać ubite białka.Masę wlać do formy o wymiarach 30x20 cm, którą uprzednio należy wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wyrównać. Piec w temperaturze 180°C przez około 25 minut

Mia Cucina Sofieta
Muffinki z kawową nutą 161

Muffinki lubi chyba każdy. Ja lubię bez kremu, ale ze zdecydowanym smakiem czekolady bądź wanilii. Tym razem dodałam rozpuszczalnej kawy Jacobs Crema Gold i powiem Wam, że było to świetne posunięcie. Do środka kawałeczki białej czekolady. Istne niebo! Polecam! Składniki : * 2 szklanki mąki pszennej * 1/4 szklanki kakao * 1/4 szklanki kawy Jacobs Crema Gold  * 3/4 szklanki cukru * pół(...)łyżeczki sody oczyszczonej * pół łyżeczki proszku do pieczenia * szczypta soli * szklanka wody * 1/4 szklaki oleju rzepakowego * łyżka soku z cytryny * pół tabliczki białej czekolady Przygotowanie : Składniki suche dokładnie połączyć. Składniki mokre wymieszać. Do suchych wlać mokre składniki, wymieszać. Dodać posiekaną białą czekoladę. Do blaszki na muffinki włożyć papierowe papilotki, wlać ciasto na 3/4 foremki. Babeczki piec 25 minut

Magiczne Życie Marty
Pancakes z gotowanych ziemniaków 137

Pancakes z gotowanych ziemniaków to jeden z moich ulubionych sposobów na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków. Niestety często zdarza mi się ugotować za dużo ziemniaków. Nigdy ich jednak

365 dni dookoła kuchni
BABKA ŻÓŁTKOWA NA MĄCE ORKISZOWEJ 201

     Latem nadmiar żółtek pozostałych po pieczeniu tortów bezowych wykorzystuję jako naturalny nawóz do malin w ogrodzie ( tak na marginesie to bardzo polecam

Smaczne Zdrowe
Prosta zupa krem z dyni 139

Prosta zupa krem z dyni Rozgrzewający krem dyniowy Prosta zupa krem z dyni - najlepszy przepis, dzięki któremu w dosłownie 30 minut przygotowuję pyszną, wegańską i bezglutenową

Cztery Fajery

Proponowane wyszukiwania