części i każdą część ciasta zawijamy osobno w folię spożywczą. Ofoliowane kawałki ciasta wstawiamy do lodówki na godzinę (ja zostawiam całą noc w lodówce). Po tym czasie każde ciasto rozwałkowujemy na grubość 4-5 mm. Wałkujemy na między dwoma arkuszami papieru do pieczenia ( w ten sposób powierzchnia ciasta będzie bardzo gładka). Rozwałkowane ciasto przenosimy razem z dolnym papierem(...)składników wyjdzie ciasta na zrobienie szklarni tak na styk. Tak, więc jeżeli jesteś osobą początkującą, to radziłabym zrobić 2 takie ciasta. Wtedy będziesz mieć pewność, że nie zabraknie Ci ciasta. A z pozostałości ciasta można zrobić pierniczki. Jeśli jesteś osobą, która ma wprawę w robieniu domków piernikowych , to jedna porcja ciasta wystarczy Ci bez obawy
RITA food channelbardzo smaczne i popularne ciasto, szczególnie w okresie świątecznym. Nie ważne czy to święta Bożego Narodzenia czy Wielkanoc, sernik z makiem to obowiązkowy wypiek w naszym domu. Sernik z makiem to idealne ciasto dla miłośników serowników i makowców. Jeśli zastanawiacie się, które z tych ciast upiec, sernik z makiem będzie idealnym rozwiązaniem. Ciasto przygotowane jest bez spodu, składa się(...)białka i wymieszać z masą serową. 1/2 masy serowej wylać do blaszki. 1/2 masy makowej wyłożyć do blachy przy pomocy łyżki. Wylać pozostałą masę serową. Wyłożyć pozostałą masę makową. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 70 minut w temperaturze 175 stopni (grzałka góra- dół). Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł
Przepiski.plKolejny z chlebów na zakwasie prowadzony metodą trójfazową. Tym razem chleb z płaskurki, samopszy i orkiszu- bajeczny smak i aromat. Łatwość przygotowania chlebów tą
Smaczne ZdroweJestem przekonany, że brownie z musem malinowym posmakuje wszystkim bez wyjątku ! Dzisiejszą zabawę zaczynamy od przygotowania mocno czekoladowego spodu, który można również upiec jako samodzielne ciasto i podać z polewą czekoladową, bitą śmietaną i na przykład sezonowymi owocami. W trakcie, kiedy brownie siedzi już w piekarniku możemy zabrać się za przygotowanie musu z malin, można zrobić go z malin(...)wierzch brownie, całość dokładnie schłodzić przed podaniem. Wierzch ciasta można udekorować polewą czekoladową lub posypać proszkiem kakao albo musem malinowym. Ciasto jest naprawę pyszne, do szczęścia przyda się jeszcze filiżanka dobrej kawy! Przygotowując brownie, pamiętajcie o temperaturze składników, powinny być w temperaturze pokojowej. Składniki na brownie Wszystkie składnik na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową! 270 g mąki pszennej
KUCHNIA POLSKAlekko posypujemy mąką,przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, ciasto i farsz: do wyrośniętego zaczynu wsypujemy mąkę, sól,wbijamy jajko i wlewamy olej, zagniatamy ciasto,podsypując mąką w razie potrzeby, wyrabiamy,aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, posypujemy lekko mąką,przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce(ciasto powinno podwoić objętość), pieczarki myjemy, kroimy w plasterki, cebulę(...)piórka, doprawiamy solą,pieprzem,dodajemy lubczyk i smażymy do odparowania płynu, ciasto dzielimy na 8 części, każdą rozpłaszczamy, nakładamy dużą ilość farszu i zlepiamy, bułki układamy zlepioną częścią na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem roztrzepanym w mleku, wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 190 stopniach około 25 min, bułeczki są najlepsze podawane na ciepło
Kuchnia BeatySzarlotka z migdałami bez cukru świetnie sprawdzi się jako pyszny deser zarówno dla osób ograniczających spożycie cukru jak i dla małych dzieci. Przepis ten dostałam od mojej koleżanki i na pewno jeszcze nie raz zagości na naszym stole :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto kruche: 1 szklanka mąki migdałowej 1 szklanka mąki owsianej 2 żółtka 125 gram masła Pozostałe(...)ostygnięcia, składniki na ciasto kruche przekładamy na stolnicę lub do miski, wyrabiamy ciasto, następnie wkładamy w foliowy woreczek, bądź owijamy folia i wkładamy na ok 15 min do zamrażarki do schłodzenia, schłodzone ciasto rozwałkowujemy na obsypanej mąką owsianą stolnicy lub blacie, następnie przekładamy do blachy o wymiarach 40×26 cm wyłożonej papierem do pieczenia, ciasto nakłuwamy widelcem
Blog kulinarny S9.PLmojej weekendowej nieobecności najbardziej Miśkom brakowało domowego chleba, bo to żenie tęskna za mną a za moim jedzeniem nie jest dla mnie niczym nowym. W poniedziałek zabrałam się za pieczenie chleba. Tym razem upiekłam lekko słodki z sprawą rodzynek, orzechowy pszenny chleb. Wspaniale komponuje się z każdym mozliwym dżemem oraz masłem orzechowym. Składniki na dużą keksówkę o wymiarach 30x15x10(...)drożdżami. Zagnieć ciasto i dodaj namoczone rodzynki i posiekane orzechy. Zagnieć tylko do równomiernego rozmieszczenia dodatków. Odstaw ciasto do wyrastania pod przykreyciem w ciepłe miejsc na 2-3 godziny. W połowie twgo czasu złóż ciasto, czyli ponaciągaj z zewnątrz do środka. Wyrośnięte ciasto przełóż do formy wysmarowanej olejem i posypanej np. płatkami owsianymi, otrębami. Ponownie odstaw ciasto do wyrastania
greenscarfskładniki - masło, mąka, twaróg i jajko (podobnie jak w ciasteczkach gęsie łapki) pozwoliły uzyskać efekt ciasta delikatnie listkującego się, które przypomina francuskie. Galette to rodzaj tarty, takiej prostej, rustykalnej, bez starannego wyklejania formy, z uroczo zawiniętymi brzegami i soczystym nadzieniem. Na razie wypróbowałam wersję ze śliwkami i to aż dwukrotnie w ciągu kilku dni. I powiem, że jest(...)zagnieść ciasto, owinąć folią i schłodzić przez min. godzinę. Śliwki przekroić na pół, wyjąć pestki, każdą połówkę przekroić na pół. Płatki, bułkę tartą, cukier i cynamon wymieszać. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość ok 0,5cm. Na środku równomiernie rozsypać mieszankę płatków, zostawiając ok 3-4cm brzeg. Wyłożyć śliwki (jeśli są kwaśne, posypać odrobiną cukru). Brzeg ciasta zawinąć
Obiad gotowylekkie. Można je jeść prawie bez wyrzutów sumienia. Jak wiadomo “PRAWIE” robi wielką różnicę, więc ja zaprosiłam gości, aby mi w jedzeniu pomogli. No i wyrzuty sumienia od razu trochę mniejsze * Przepis pochodzi ze strony: www.ricardocuisine.com Składniki na ok 20 pączków 1 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 1 cytryna (duża(...)pieczenia. Odstawić na bok. Do drugiej miski wbić jajka, dodać cukier i skórkę z cytryny. Ubijać mikserem 2-3 minuty aż masa stanie się blada i lekko puszysta. Dodać ricottę i lekko zmiksować. Wsypać suche składniki i delikatnie połączyć szpatułką, aż do uzyskania jednolitej masy. Starać się jednak nie stracić puszystości. Przy pomocy dwóch łyżek wkładać małe porcje ciasta
olalacookingPotraficie wyobrazić sobie święta bez piernika ? My nie. Dlatego wśród ostatnio dodanych przepisów znalazły się m.in. ten na piernik staropolski dojrzewający - najlepszy z polskich pierników. Ale.... nie każdy może sobie pozwolić na objadanie się bezkarnie słodyczami zawierającymi gluten czy laktozę. I właśnie dla tych osób przeznaczony jest pochodzący z książki Moniki Mrozowskiej " Słodko, zdrowo, świątecznie " przepis na bezglutenowy(...)tarce. Suszone śliwki kroimy na małe kawałki. Przesiana mąkę gryczaną łączymy w misce z pozostałymi składnikami, na samym końcu dodajemy ocet i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy posmarowanej olejem kokosowym i pieczemy w 200 stopniach (grzanie góra i dół) około 25 minut. Smacznego :) Nasze uwagi: dodatkowo ozdobiliśmy piernik polewą i siekanymi orzechami, a upiekliśmy go w formie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataformuję okrągły bochenek, zostawiam trochę ciast na zrobienie kulki dekielka. Odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. Do piekarnika wstawiam miskę z gorącą wodą, nagrzewam go do temp 240 stopni góra dół. Chleb przekładam na blaszkę, kulkę smaruje białkiem i przyklejam. Wstawiam do piekarnika nagrzanego na 10 minut, zmniejszam na temp 170 stopni i piekę jeszcze około 20-25 minut(...)smażę około 5 minut, solę, pieprzę. Zalewam bulionem i gotuję około godzinę aż mięso będzie miękkie. Dynię obieram i kroję w kostkę dodaję do łopatki i gotuję razem aż bezie miękka dynia. Na osobnej patelni przesmażam paprykę i grzyby pokrojone. Dodaję do gulaszu.Doprawiam sola, pieprzem, papryką wędzoną, przyprawą do gulaszu.. Mąkę rozrabiam w zimnej wodzie dolewam do zupy
wesoła kuchniaporanki, ale ta pora roku ma też swój urok, pojawiają się pyszne śliwki i coraz więcej różnych odmian Dyń. Ostatnio na blogu był przepis na ciasto dyniowe z dyni hokkaido(pyszne i słodkie, bez glutenu i cukru), a dziś proponuję: spaghetti z dyni makaronowej z boczkiem, szpinakiem i batatami . Jej smak i kolory nawiązują do kończącego się już lata(...)ząbki czosnku 2 jajka pietruszka boczek Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Dynię makaronową przecinamy na pół, wyciągamy pestki i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez około 45 minut. Batata kroimy w kostkę, układamy na blasze do pieczenia skraplamy oliwą i też wkładamy do piekarnika na około 30 minut. Kroimy boczek na 2-3 cm paski i podsmażamy na patelni
PaleoLifeciasto z lodówki. Ciasto francuskie rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 30 cm na 40 cm (jeśli mamy gotowe ciasto w rolce wystarczy je rozwinąć). Na cały płat ciasta nakładamy zmiksowane oliwki z pietruszką i za pomocą wałka dociskamy. Ciasto dzielimy na 10 równych części za pomocą nożyka np. do pizzy. Podsmażone kurki nakładamy na każdy kawałek ciasta, który(...)zwijamy w rulonik zaczynając od rogu, po przekątnej. Każdy rulonik z ciasta układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy jajkiem zmieszanym z serem. Pieczemy ok. 15 min w 180 °C , na złoty kolor. Rada: Ser trzemy na najdrobniejszej tarce, a dzięki temu, że zostało z jajkiem zmieszane, po upieczeniu na cieście utworzy się jednolita chrupiąca skórka
Moniki Smakołykisoczewicą Haddock , w przetłumaczeniu na język polski: plamiak, łupacz - gatunek morskiej ryby dorszokształtnej, popularny w Anglii, gdzie serwowany jest miedzy innymi w daniach: Fish and chips , ryba w cieście, smażona na głębokim tłuszczu oraz frytki. Każdy myślę, odwiedzający piękny Londyn czy resztę urokliwej Anglii spróbuje tego dania. Niektóre restauracje są naprawdę piękne, klimatyczne i pełne gości, . Jedną(...)białego pieprzu Wykonanie: Umyte, osuszone filety ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć solą morską, białym pieprzem, skropić oliwa, wstawić do nagrzanego piekarnika do 200°C, piec około 20 minut w tej temperaturze bez przykrycia. Soczewicę opłukać, zalać wodą , gotować około 10 minut (al dente), odcedzić. Dodać posiekane suszone pomidory , oliwki, pietruszkę, 4 łyżki oliwy, świeżo wyciśnięty
Wino Francja Kuchniaspód 200 g herbatników 200 g masła warstwa malinowa ; 250 g przetartych malin bez ziarenek 250 ml wrzątku 4 łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru warstwa biała 1 op serka Mascarpone 1 cytryna 3 łyżki cukru 4 łyżeczki żelatyny pół szkl wrzątku posypka Delecta posypka o smaku mango posypka czekoladowa Spód; Herbatniki wkładamy do blendera i miksujemy, dodajemy masło(...)Dekorujemy posypkami Delecty . To szybkie ciasto jest wspomnieniem smaku i zapachu lata . Maliny ukryły się na dnie zamrażarki i do dziś nie wiedziałam ze jeszcze tam są. Do tego mascarpone, herbatniki i mamy lato na talerzu. Ciasto jest także szybkim wyjściem z opresji kiedy mają wpaść goście na kawkę, nie trzeba tu nic piec tylko kilka chwil na mieszanie produktów
Gotowanie jest łatwetwarogu. Jest to propozycja na tzw. pączki last minute, dla tych wszystkich , którzy nie mają czasu lub ochoty przygotować Pączków tradycyjnych , a mimo wszystko nie wyobrażają sobie Tłustego Czwartku bez tych smakowitych kulek :) W internecie krąży mnóstwo przepisów na nie, jedni robią je na serku homogenizowanym, inni na twarogu w kostce. Ja mam swój od lat sprawdzony przepis(...)żółtko skórka otarta z 1 cytryny 1 cukier wanilinowy (16 g) 5 łyżek cukru 2,5-3 szklanki mąki pszennej tortowej (gdy ciasto będzie zbytnio się kleić) 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka octu szczypta soli DODATKOWO: cukier puder do oprószenia WYKONANIE: Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj widelcem lub łyżką
Słodko-Słony Świat Ilonywyrobić w malakserze. Składniki na masę makową: 500 g maku 1 szkl. drobnego cukru do wypieków 40 g suszonej żurawiny - można pominąć 3/4szkl. orzechów włoskich lub migdałów bez skórki drobno pokrojonych 1 łyżka miodu 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego pół łyżeczki cynamonu 2łyżki powideł lub innego dżemu(...)maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. Do tak przygotowanego maku dodać pozostałe składniki, na sam koniec dodać pianę z białek Wykonanie Przygotować formę do muffinek. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 2 -3 mm, szerokim kubkiem lub foremką do wycinania ciastek wycinać koła, umieszczać je formie na muffinki, wylepić dokładnie dno i boki, dociskając. Do środka nałożyć masy
Kubki smakupapryka 125 g masła 250 ml mleka 2 jajka 200 g sera feta 400 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia przyprawy: sól (1/2 łyżeczki), pieprz, słodka czerwona papryka, gałka muszkatołowa Paprykę smarujemy oliwą i pieczemy w piekarniku przez 40 minut, w 170 stopniach. Upieczoną wkładamy do osolonej wody, zdejmujemy z niej skórę i kroimy w kostkę(...)składniki: mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z proszkiem do pieczenia i przyprawami. W drugiej misce mieszamy mokre: roztrzepane jajka, mleko i wystudzone masło. Łączymy obie miski i dodajemy paprykę i fetę. Mieszamy szybko. Nie musi być bardzo dokładnie. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy do środka ciasto. Niezbyt bardzo nam wyrośnie więc nakładamy tak prawie całą foremkę
Marder&Marder ManufactureŚwięta za pasem! Rozpoczęliście już przygotowania? Ciasta upieczone, zakwas zrobiony? Ja mam dla Was ciekawą propozycję na wielkanocny stół - nie mazurek, nie babę ... U mnie będą jaja ... na słodko! Z cudownym orange curd , gładkim i nieziemsko pomarańczowym kremem ... W skromnej oprawie, bo to właśnie one są całą ozdobą! Składniki (na około 20 jajeczek): 6 białek szczypta soli 2 szklanki cukru(...)odwróceniu miseczki do góry dnem nie powinna z niej wypaść. Następnie należy rozgrzać piekarnik do temperatury 100 stopni, program góra/dół (bez termoobiegu). Przygotować blachę i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Aby precyzyjnie przygotować jajeczka, należy postępować jak na filmie Marthy Stewart, z którego sama uczyłam się kiedyś, jak wykonać jajeczka - klik . Należy suszyć nasze bezy
Garniec Magalielepszą galerię handlową możemy poczuć się jak w raju. W markecie, sprzedającym "świeżo wypiekane" pieczywo z zamrożonych porcji sztucznego ciasta, unosi się sztuczny zapach, cudownie pobudzający nasze zmysły i zabierający nas w podróż w czasie. Do gorącej, chrupiącej skórki chleba pieczonego przez babcię albo do świeżutkich rogali z makiem kupionych po drodze do szkoły w małej piekarni za rogiem(...)cukierniczej najczęściej rządzi cynamon, uaktywniając się zwłaszcza przy okazji różnego rodzaju świąt, kiedy to stajemy się bardziej podatni na sugestie i skłonni do wydawania większych kwot na zakupy. Bez wątpienia, ból straty (naszych pieniędzy) znieczuli zapach lasu w okolicach gwiazdki, wyczuwalny nie tylko na stoisku ze sztucznymi choinkami, oraz zapach kwiatowy serwowany z okazji Wielkiej Nocy
SzczyptaSmaQWielkanoc bez babki to nie Wielkanoc. Baby bywają herbaciane, piaskowe a czasem drożdżowe, a jak te ostatnie to z jedynego słusznego przepisu czyli tego z maminego kajetu. Mamy już nie ma a i baba w moim wykonaniu smakuje inaczej, nie zmienia to jednak faktu, że jest naprawdę pyszna. Wilgotna, dość zwarta, pełna rodzynek i skórki pomarańczowej. Klasyczna wielkanocna baba(...)godzin (np. na noc). Na drugi dzień dodajemy mąkę, ekstrakt, skórkę i rodzynki. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki na babkę (u mnie silikonowa, jeśli tradycyjna należy ja posmarować masłem i posypać bułką tartą). Odstawiamy babę do wyrośnięcia na ok godzinę. Pieczemy ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. Po wyjęciu z formy studzimy na kratce. Składniki
Dzieje kuchennej WiewióryTen tydzień zaczynam śniadaniowo i słodko. Zobaczymy, jak będzie dalej... Głównym składnikiem placków jest banan, dzięki czemu można znacznie zredukować ilość użytej mąki. Przez to jednak
Pełny talerzJest to idealny wypiek recyklingowy. Nauczył mnie, że białka należy mrozić by potem raz dwa upiec z nich ciasto albo popełnić bezę. Przepis na ten wypiek pojawił się w kornikowej kuchni. Bardzo delikatne i niesamowicie puszyste ciasto, trochę jakby biszkopt w połączeniu z leciutką kokosanką. Nie zawiera mleka dla tych co go nie mogą idealne(...)się z białkami. Mąkę przesiewamy przez sito i razem z wiórkami dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia składników. Ciasto przekładamy do wysmarowanej olejem foremki. Staramy się, by pozostawić jak najmniej wolnej przestrzeni, dociskamy ciasto szpatułką. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 25-30 minut (do suchego patyczka). Ciasto studzimy w foremce, wyjmujemy dopiero, gdy całkiem
Dzieje kuchennej Wiewiórycukru 12 suchych drożdży lub 25 g świeżych Ponadto: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania sezam do posypania Nadzienie: mięso z 1 jednego ugotowanego udka kurczaka (bez skóry i kości) 250 g gęstego serka śmietankowego 2 łyżki Ajvaru kilka posiekanych suszonych pomidorów z oliwy 2 łyżki posiekanej natki łyżeczka ziół do pizzy 1 łyżka koncentratu pomidorowego(...)składników i wyrobić, dodając pod koniec stopione masło. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować z ciasta kulę, odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 godziny). Przygotować farsz: mięso zmiksować, dodać serek oraz pozostałe składniki. Na końcu dodać oliwki, czerwoną paprykę i suszone pomidory. Kiedy ciasto podwoi objętość, podzielić na 12 równych części. Każdą część lekko
Czerwień i błękitDieta dietą, ale żeby tak całkowicie odmawiać sobie jakiejś słodkiej przegryzki ??? Bez przesady ;-). Przecież każdy ma raz na jakiś czas chwile słabości i trzeba jakoś temu zaradzić ! Tak więc dziś kolejny przepis na danie w wersji light: zdrowe i chrupiące ciasteczka owsiane jako przekąska lub dodatek do południowej kawy(...)kandyzowanej skórki pomarańczowej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 2 łyżeczki mielonej skórki pomarańczowej Wykonanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło z cukrem ucieramy mikserem, dodajemy jajko i kolejne składniki, cały czas miksując. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta, zwilżonymi rękoma, formujemy kulki wielkości
Kulinarne przygody Gatityprzecier pomidorowy ewentualnie przecier gotowy najlepiej bez dodatku cukru ser do posypania Wszystkie składniki na ciasto mieszamy razem...pozostawiamy masę na 10 min. Po tym czasie smażymy naleśniki, nie powinny one być za grube... Mięso mielone mieszamy z przyprawami, smażymy bez tłuszczu...Zazwyczaj jest tak że zawsze jakiś tłuszcz z mięsa powstanie... Szpinak rozmrażamy, odsączamy wodę...Dodajemy masło(...)kawałki i miksujemy dodajemy przyprawy ja mam swoje ulubione do sosu pomidorowego tj, duuuuzo czosnku, bazylii, oregano, chilli... Naleśniki przekładamy naprzemiennie szpinakiem, i mięsem...posypujemy startym serem i pieczemy około 30 min w 160st. Smacznegoooo!!! var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-44911160-1']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol
NaKońcuJęzykapieczenia 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki ziół do pizzy szczypta pieprzu kajeńskiego szczypta cukru 3 łyżki posiekanej natki pietruszki pół czerwonej papryki 120 g salami w kawałku (bez posypek) mały słoiczek zielonych oliwek Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 o C. Salami obrać i pokroić na małe kawałki. Oliwki odsączyć, każdą pokroić na trzy kawałki. Paprykę umyć, oczyścić(...)wymieszać z mlekiem, olejem, jajkami, solą, cukrem, pieprzem, natką i ziołami. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy serowej, ponownie wymieszać. Dodać pokrojone salami i warzywa i całość jeszcze raz wymieszać. Blachę na muffinki wyłożyć papilotami i równomiernie rozłożyć ciasto. Piec około 25-30 minut do suchego patyczka. Wierzch muffinek powinien mieć kolor jasnobrązowy
Czerwień i błękitskładniki. Mylą się ci, którzy twierdzą, że dieta wegańska jest uboga, mało zróżnicowana i zwyczajnie nudna. Możliwości eksperymentów są wprost nieskończone! I choć brakuje tu wielu składników pochodzenia zwierzęcego, bez których wydawać by się mogło, że pewne dania nie mają racji bytu, to wbrew pozorom nie stanowi to najmniejszego problemu. Dowodem na to są dzisiejsze ciastka. Żadnych jajek, mleka(...)nienasycone kwasy tłuszczowe obniżające poziom szkodliwego cholesterolu. Stanowi dobry zamiennik kasz, ale popularny jest również w postaci ekspandowanych ziaren, czyli- wyjaśniając najkrócej- zdrowszej wersji popcornu, której możemy używać do ciast i deserów. Warto również rzec kilka słów na temat czekolady . Oczywiście nie jest to jakaś cudownie mleczna bomba kaloryczna, ale prawdziwie gorzkie cudo o 90% zawartości kakao . Świetnie zdaję sobie
peanutbuttermonsterPyszna i błyskawiczna przekąska z ciasta francuskiego, z dodatkiem pieczarek i tartej mozzarelli. Jak dla mnie idealne danie jako poczęstunek dla gości czy do podjadania na
Smaki Na TalerzuCiasto 30 dag mąki tortowej 2 dag drożdży najlepiej w kostce płaska łyżeczka cukru sól 2 łyżki oleju dodatki 2 łyżki oleju 2 łyżki ketchupu 10
Moje WyrobyAkt 5 sztuki zatytułowanej „Muffinki”. Nie chcemy, by to zabrzmiało górnolotnie, muffinki to po prostu bardzo wdzięczny obiekt do eksperymentów. Po raz piąty pokażemy Państwu nasz
Ania i Marcin gotująSą tak kruche, pachnące orzechami i smaczne, że dosłownie uzależniają:) Tylko kilka chwil w kuchni i jest miło:) miło i to nie tylko
Zasmakuj KuchniPlacki z jabłkiem to dla mnie zarówno smak lata jak i dzieciństwa. Pamiętam i te, które robiła nam Babcia Henia jak byłyśmy z siostrą małe i
Kuchnia po mojemuCzekoladowe kostki to ciasto które jest wręcz uzależniające. Podjadałam je do filmu i nie mogłam przestać W zasadzie to powinny nazywać się podwójnie czekoladowe, bo oprócz
RelaxtimeKruche, maślane ciasteczka z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, obsypane słonecznikiem, mniam... pychotka ;-) Genialne w smaku i meeega chrupiące od pierwszego dnia... Polecam :-) U mnie od
Smaczne ZdroweWitam Kochani Dziś chcę Was zaprosić na rewelacyjne skrzydełka z kurczaka pieczone w pysznej marynacie z dodatkiem coli, musztardy, miodu itp :) Takie skrzydełka są pokryte pyszną
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPaździernik witam pysznymi muffinkami, oczywiści na bazie sezonowej dyni. Przyznam, że dynia jest dość nowym składnikiem w mojej kuchni. Dawniej jakoś nie mogłam się do niej
365 dni dookoła kuchniLekkie i puszyste babeczki z warzyw, również mrożonych. Bardzo sycące. Mają bogaty smak, doskonale smakują na ciepło, podane z dipem chrzanowym lub czosnkowym. Parówki można
Ze smakiem bez glutenuZapach cynamonu , to zapach, który najczęściej kojarzy nam się ze Świętami i szarlotką Babci. Przez jednych uwielbiany, przez innych wręcz przeciwnie. Ja z przyjemnością zajadam cynamonowe
Ostra na Słodko